Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Ξεκίνησε διαγωνισμός για την συνεταιριστική γεωργία στην ΚΑΠ από τις Copa-Cogeca

Ξεκίνησε διαγωνισμός για την συνεταιριστική γεωργία στην ΚΑΠ από τις Copa-Cogeca

«Γεωργία – Συνεταιρισμοί και η ΚΑΠ» είναι το θέμα του διαγωνισμού που ανακοίνωσαν οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca την Δευτέρα 13 Μαΐου, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί μέσω της ιστοσελίδα τους, αλλά και με την βοήθεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Η εν λόγω ανακοίνωση έγινε εν όψει του ότι εντείνονται οι τριμερείς συνομιλίες εκπροσώπων των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. (Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Ευρωκοινοβούλιο και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) προκειμένου να καταλήξουν σε μια τελική συμφωνία για το μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), τον Ιούνιο, προκειμένου  να τονιστεί η αναγκαιότητα στήριξης του αγροτικού τομέα και των συνεταιρισμών ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση τροφίμων (αναμένεται αύξηση της τάξης του 70% έως το 2050).
 
Η 13 Μαΐου επελέγη ως μέρα εκκίνησης του διαγωνισμού καθώς συνεδρίαζε στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε., και από τις 08.30 έως τις 11.00 έξω από τους κοντινούς σταθμούς του μετρό (Schuman, Gare du Midi, Gare Centrale και Merode) διανέμονταν φρούτα και έντυπα τονίζοντας τα αιτήματα των αγροτικών οργανώσεων. Παράλληλα καλούνταν οι περαστικοί σε συμμετοχή στον διαγωνισμό, με την βράβευση των νικητών τον Σεπτέμβριο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
 
Παρέμβαση στο Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας
 
Παράλληλα, κατά την διάρκεια συνάντησης με την ιρλανδική προεδρία του Συμβουλίου την ίδια μέρα, ο αντιπρόεδρος της Copa, κ. Lorenzo Ramos, προέτρεψε τους υπουργούς Γεωργίας της ΕΕ για να λάβουν μια καλή συμφωνία για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, τον Ιούνιο, επισημαίνοντας τα σημεία κλειδιά για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Μιλώντας στον ιρλανδό υπουργό, κ. Simon Covenay, ο κ. Ramos είπε ότι η θέσεις των υπουργών που ελήφθησαν τον Μάρτιο κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και ελπίζει ότι θα διατηρηθούν πολλά στοιχεία από αυτές. «Για παράδειγμα, σχετικά με τα μέτρα για το περαιτέρω πρασίνισμα της ΚΑΠ, υποστηρίζουμε πλήρως την πρόταση των υπουργών οι αγρότες να μπορούν να λάβουν ενισχύσεις για το πρασίνισμα με τη διενέργεια πρακτικών που θεωρούνται" ισοδύναμες"με τα 3 κύρια μέτρα πρασινίσματος που καθορίζονται στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης», δήλωσε ο κ. Ramos.
 
Είπε επίσης ότι η στήριξη πρέπει να πάει σε ενεργούς γεωργούς, επισημαίνοντας ότι η προσέγγιση των υπουργών κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Επιπλέον, οι Copa-Cogeca υποστηρίζουν την παράταση της ενίσχυσης της υποστήριξης των επενδύσεων για τους νέους γεωργούς έως το 2020 και πιστεύουν ότι το θέμα των μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων πρέπει να εφαρμοστεί σε εθελοντική βάση. Ο κ. Ramos υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να ενισχυθεί  η θέση των αγροτών στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων με την ενίσχυση των οργανώσεων παραγωγών και των συνεταιρισμών, προκειμένου να έχουν καλύτερες αποδόσεις από την αγορά. Επίσης, εξέφρασε την ικανοποίησή του, ως ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, για την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία αφορά την επέκταση της κάλυψης προϊόντων για την αναγνώριση οργανώσεων παραγωγών, αλλά τόνισε ότι οι ειδικές διατάξεις για τις οργανώσεις σχετικά με τα φρούτων και τα λαχανικά πρέπει να διατηρηθούν. Ολοκληρώνοντας, κάλεσε για μια θετική και ταχεία απόφαση σχετικά με τη μεταρρύθμιση και για ομαλές μεταβατικές ρυθμίσεις προκειμένου να μπορέσει η νέα ΚΑΠ, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων αγροτικής ανάπτυξης, να εφαρμοστεί πλήρως το 2015.
 
Επιπλέον, ο Γενικός Γραμματέας των δύο οργανώσεων, κ. Pekka Pesonen, εξέφρασε την ανησυχία του για τις επιπτώσεις της οδηγίας περί καπνού στους καπνοπαραγωγούς της ΕΕ και την έλλειψη εναλλακτικών πηγών απασχόλησης. Ο κ. Pesonen χαιρέτισε το γεγονός ότι η ιρλανδική προεδρία θέλει να καταλήξει σε πολιτική συμφωνία σχετικά με την Κοινή Αλιευτική Πολιτική (ΚΑΠ) αυτή την εβδομάδα. Τόνισε ότι τις βασικές προτεραιότητες των Copa-Cogeca, ειδικά για την μέγιστη βιώσιμη απόδοση και την απαγόρευση των απορρίψεων, αναφέροντας την ανάγκη για πρακτικούς, ευέλικτους και λειτουργικούς κανόνες, λαμβάνοντας ιδίως υπόψη τους μικτούς τύπους αλιείας και τα υψηλά ποσοστά επιβίωσης ορισμένων ειδών.
 
Εξέφρασε επίσης ικανοποίηση για την έγκαιρη ολοκλήρωση του κανονισμού Κοινής Οργάνωσης Αγοράς με το Ευρωκοινοβούλιο, αλλά επέκρινε την πρόσφατη απότομη αύξηση ποσόστωσης σκουμπριού στην Ισλανδία και τις Νήσους Φερόε και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει δράση.
ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου