Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Ενημερωτική συνάντηση δρομολογεί εξελίξεις στο χώρο της κτηνοτροφίας της Ηπείρου .

Πρώτες επαφές για δημιουργία Ομάδας Παραγωγών Αιγοπροβατοτρόφων Άρτας

kthnotrofoi 2012 10os arta syskepsh panelΕνημερωτική συνάντηση δρομολογεί εξελίξεις στο χώρο της κτηνοτροφίας
Παρά τις ραγδαίες και όχι θετικές εξελίξεις σχετικά με την Ηπειρωτική Γαλακτοβιομηχανία και τις συνθήκες που επιβάλλουν – όπως τονίστηκε περισσότερο παρά ποτέ την συνεργασία σε κάθε τομέα προκειμένου να επιτευχθούν καλύτεροι όροι και πιο ανταγωνιστική παρουσία, εντούτοις η ενημερωτική συνάντηση των αιγοπροβατοτρόφων που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία Συντονιστικής Επιτροπής και την στήριξη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας - Φιλιππιάδας, δεν χαρακτηρίστηκε από τη συμμετοχή της.

Η συνάντηση έγινε στην αίθουσα «Διώνη» του εκθεσιακού Κέντρου, το πρωί της Δευτέρας 8 Οκτωβρίου, στις 10 η ώρα και αν αντιμετωπίζονταν με το ενδιαφέρον που αρμόζει για μια τέτοια στιγμή, θα έπρεπε η αίθουσα να αποδειχθεί μικρή. Όμως τελικά περί τους 30 αιγοπροβατοτρόφους παραβρέθηκαν, και σύμφωνα με το τελικό αποτέλεσμα της συνάντησης δρομολογείται η ίδρυση Συνεταιρισμού- Ομάδας Παραγωγών Αιγοπροβατοτρόφων Άρτας, με τη συμμετοχή τουλάχιστον 50 μελών αρχικώς.
«Το όνομα, τα διακριτικά και άλλες λεπτομέρειες θα ζητηθούν σε επόμενη συνάντηση που θα γίνει περί τα τέλη του μήνα. Ήδη σε δυο ημέρες θα γίνει το καταστατικό και οι τελικές υπογραφές δημιουργίας του Συνεταιρισμού θα μπουν μέχρι τέλος του μήνα, οπότε η Άρτα από τον επόμενο μήνα αισιοδοξούμε ότι θα έχει Συνεταιρισμό – Ομάδα Παραγωγών», ανέφερε ο κ. Κωνσταντίνος Μπλιάτσος, ο οποίος ήταν εισηγητής στην εκδήλωση και επιπροσθέτως η Εταιρεία του ασχολείται μόνο με Αναπτυξιακά Γεωργικά Ζητήματα σε όλη την Ελλάδα, στην γεωγραφική έκταση της οποίας έχει ήδη δημιουργήσει το τελευταίο διάστημα αντίστοιχους Συνεταιρισμούς σε Κρήτη, Ορεστιάδα, Ελασσόνα, Αμύνταιο, Λάρισα και αλλού.
-Η διαδικασία που συντονίστηκε από τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νικόλαο Γκίζα, περιελάμβανε αναλυτική και παραστατικότατη εισήγηση από πλευράς του εκπροσώπου της Εταιρείας «Γεωργική Ανάπτυξη ΑΕ» Κωνσταντίνου Μπλιάτσου, για τις δυνατότητες δημιουργίας Συνεταιρισμού στο νομό προκειμένου να επιτευχθούν ανταγωνιστικές τιμές και ομαδική επιχειρηματική στρατηγική από πλευράς των αιγοπροβατοτρόφων, κάτι που επιβάλλεται σήμερα λόγω και των νέων συνθηκών σε επίπεδο όχι μόνο Ηπείρου αλλά και χώρας.
Ο κ. Μπλιάτσος τα είπε, ομολογουμένως, απλά, λαϊκά και παραστατικά, σε πολλά σημεία της εισήγησής του, όταν ανέλυσε τα πλεονεκτήματα της δημιουργίας Συνεταιρισμού, Ομάδας Παραγωγών, είτε Ομάδας Προϊόντος, πως κατ’ αρχάς υπάρχει παρεξήγηση στην Ελλάδα και δεν υπάρχει διαφορετικό νομοθετικό πλαίσιο. Ομάδα Παραγωγών, ή Ομάδα Προϊόντος είναι ένα και το αυτό, δηλαδή Συνεταιρισμός και τόνισε παράλληλα ότι «Ο Συνεταιρισμός δεν είναι συνδικαλιστικό όργανο αλλά μια επιχείρηση που κάνει πιο ισχυρούς όλους τους κτηνοτρόφους και πλέον ως επιχείρηση απευθύνεται σε όλες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις με τις οποίες συνάπτει σχέσεις συνεργασίας με καλύτερους όρους. Τους κάνει δηλαδή πιο ανταγωνιστικούς. Παράδειγμα έφερε ο ίδιος αναφερόμενος και στην αναγκαιότητα που προβάλει σχετικά και με την επίκαιρη εξέλιξη για την Ηπειρωτική γαλακτοβιομηχανία.  «Η ΔΩΔΩΝΗ ουσιαστικά έχει χαθεί, είπε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε: Στην παρούσα συγκυρία θα πρέπει να δείτε πως θα γίνεται ανταγωνιστικοί και θα κάνετε τη ΔΩΔΩΝΗ υπό την νέα της ιδιοκτησία να έρθει να σας βρει. Γιατί όποιος και να έχει τη ΔΩΔΩΝΗ θέλει και το τοπικό προϊόν, χωρίς αυτό δεν υπάρχει ΔΩΔΩΝΗ. Οπότε το ζητούμενο είναι να είστε ενωμένοι, με ποιοτικό προϊόν και να διαπραγματεύεστε από κοινού».
Όσον αφορά όμως τη δημιουργία ενός Συνεταιρισμού ο κ. Μπλιάτσος, του οποίου η εταιρεία έχει εμπειρία στον τομέα των κατευθύνσεων της αγροτικής ανάπτυξης, στάθηκε με έμφαση και στις υποχρεώσεις που υπάρχουν. Είπε δηλαδή στους παριστάμενους κτηνοτρόφους ότι πολύ απλά ο Συνεταιρισμός έχει δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις και σε κάθε περίπτωση από όλα του τα μέλη κυρίαρχη αρχή είναι ο σεβασμός στα συμφωνηθέντα. «Δεν μπορείτε να είστε με το ένα πόδι μέσα και το άλλο έξω. Αν γίνει δηλαδή μια συμφωνία για παράδοση του προϊόντος του Συνεταιρισμού, δεν μπορεί ο καθένας κάτω από το τραπέζι να δώσει αλλού γιατί του υποσχέθηκε μια τιμή λίγο μεγαλύτερη κάποια άλλη εταιρία. Δεν υπάρχει ολίγον έγκυος. Μόνο έγκυος υπάρχει και από κει και πέρα το ζήτημα είναι ότι αναγνωρίζεις το παιδί», ήταν η παραστατική του έκφραση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το νόμο η δυνατότητα δημιουργίας Συνεταιρισμού απαιτεί μίνιμουμ αριθμό μελών 20. «Στην αίθουσα ο αριθμός αυτός υπάρχει και μπορείτε να ξεκινήσετε», είπε ο κ. Μπλιάτσος, προσθέτοντας και την εξής παράμετρο: Ότι, δηλαδή, αν για όσους συμμετέχουν αρχικά στην δημιουργία του Συνεταιρισμού (βάση νόμου μίνιμουμ ιδρυτικό κεφάλαιο 30.000 συνολικά) υπάρχει ένα μέρισμα 1.500 ευρώ σήμερα, για όσους από κει και πέρα θα ενταχθούν το ποσό αυτό θα είναι υπερδιπλάσιο, αφού ο Συνεταιρισμός ήδη θα έχει δημιουργήσει προστιθέμενη αξία. Και επιπλέον ειπώθηκε ότι η ανάγκη συνεργασίας είναι τόσο επιβεβλημένη από τις ίδιες τις συνθήκες που ακόμη κι αν δεν γίνει Συνεταιρισμός σίγουρα θα πρέπει να προχωρήσουν οι αιγοπροβατοτρόφοι του νομού σε κάποια μορφή συνεργασίας μεταξύ τους.
Στην ενημερωτική συνάντηση συμμετείχαν και οι εκπρόσωποι του τοπικού δημόσιου βίου και συγκεκριμένα ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς, ο δήμαρχος Αρταίων Ιωάννης Παπαλέξης καθώς και ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Δημήτρης Βάσσος. Αμφότεροι οι δυο αιρετοί χαιρέτησαν την πρωτοβουλία και δήλωσαν ότι τόσο η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας σε ότι αφορά τον κ. Ψαθά όσο και ο δήμος Αρταίων σε ότι αφορά τον κ. Παπαλέξη θα σταθούν αρωγοί στο νέο εγχείρημα, διευκολύνοντας τους κτηνοτρόφους όπου χρειαστεί.
Κ. Καραδήμας: Στόχος μας η βιωσιμότητα του κλάδου
Στο περιθώριο της διαδικασίας ο εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής για την δημιουργία ομάδας παραγωγών αιγοπροβατοτρόφων του νομού έκανε δηλώσεις προς τα τοπικά ΜΜΕ και απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.
Συγκεκριμένα ο κ. Κωνσταντίνος Καραδήμας αναφερόμενος στον στόχο του εγχειρήματος είπε: «Ο στόχος μας είναι ένας, αυτός που τόσο καιρό προσπαθούμε να οργανώσουμε, να γίνουμε μια μεγάλη ομάδα παραγωγών στο νομό Άρτας για να μπορούμε να έχουμε μια σωστή διαχείριση προϊόντος, να μπορούμε να γίνουμε στους καταναλωτές πιο προσιτοί και σε τιμές και σε ποιότητα, να γνωρίζουν ποιοι είμαστε. Κάθε μονάδα να έχει την ταυτότητά της, να μπορεί ο καθένας να ελέγχεται, και βασικά όλο αυτό το κομμάτι έχει να κάνει και με το οικονομικό. Να μπορέσουμε να γίνουμε βιώσιμοι, μεμονωμένα ο καθένας δεν μπορεί να πουλήσει, δεν μπορεί να αγοράσει τίποτα, και δεν μπορεί να είναι βιώσιμος. Ο κ. Μπλιάτσιος, ήρθε από τη Λάρισα, να μας ενημερώσει σε πρώτη φάση, θα στήσουμε το καταστατικό και στην επόμενη συγκέντρωση που θα κάνουμε πιστεύω να έχουμε μια μεγαλύτερη και πιο σωστή οργάνωση, ώστε όλοι αυτοί που θέλουν να μπουν στο συνεταιρισμό ή στην ομάδα παραγωγών (δεν ξέρω τι όνομα θα της δώσουμε), να είναι για το καλό όλων. Αυτός είναι ο πρώτος μας στόχος και πιστεύω ότι θα το πετύχουμε. Δεν είναι κάτι μη εφικτό. Καλή διάθεση υπάρχει, οι προοπτικές είναι καλές, ζώα υπάρχουν, καλές μονάδες υπάρχουν στην περιοχή, νέοι άνθρωποι υπάρχουν, κι από κει και πέρα δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να μας σταματήσει, να μας αποτρέψει από το να το κάνουμε. Πρέπει να έχουμε θέληση από πολλούς, γιατί πάντα ξεκινάει από λίγους, αυτοί οι λίγοι όμως επαρκούν για να ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια, να πάρει σάρκα και οστά. Εμείς θα το καταφέρουμε γιατί είναι η ζωή μας, είναι το μέλλον για όσους ασχολούνται με αυτή τη δουλειά. Όποιος δεν θέλει και δεν μπορεί, δε χρειάζεται να είναι σ΄ αυτό το συνεταιρισμό. Θα είναι αυτοί που μπορούνε κι αυτοί που έχουν τις κατάλληλες μονάδες για να δρομολογήσουμε μια κατάσταση υγιή. Καλά ζώα, καλή ποιότητα γάλακτος και να μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί στην πώληση των προϊόντων μας».
Σε ερώτηση σχετική με το αν η στιγμή αυτή της οργάνωσης επιλέχθηκε λόγω των εξελίξεων σε επίπεδο γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ και γιατί δεν έγινε αυτό το βήμα νωρίτερα ο ίδιος απάντησε: «Πάντα υπάρχει μια αρχή. Αυτή η αρχή για να γίνει συζητήθηκε πάρα πολύ. Βάλαμε ως στόχο τη ΔΩΔΩΝΗ. Ως επί το πλείστον ο νομός Άρτας, τα Γιάννενα, η Ηγουμενίτσα δίναμε βαρύτητα στο να δούμε τι θα γίνει με τη ΔΩΔΩΝΗ. Όλα μέναν πίσω λόγω της ΔΩΔΩΝΗΣ. Αυτό έπρεπε να είχε γίνει πιο πριν, γίνεται τώρα, και πιστεύουμε ότι θα πετύχει και θα πάει καλά, για τους νέους ανθρώπους πιο πολύ που ασχολούνται με αυτό το επάγγελμα».
Όσο για το πόσους αιγοπροβατοτρόφους, πόσες μονάδες έχει η Άρτα, καθώς και πόσες από αυτές είναι εκσυγχρονισμένες, ο κ. Καραδήμας έδωσε τα εξής στοιχεία: «Είναι πάρα πολλοί οι αιγοπροβατοτρόφοι. Σε κωδικούς μόνο να φανταστείτε στη ΔΩΔΩΝΗ πρέπει να είναι γύρω στους 2.000 με 2.500. Φανταστείτε πόσοι άλλοι δίνουν σε άλλες επιχειρήσεις. Εκσυγχρονισμένες δεν είναι όλες. Ένα μεγάλο ποσοστό έχει πάρει άδεια λειτουργίας, που είναι πολύ βασικό. Το ενδιαφέρον των νέων ανθρώπων είναι να κάνουν επένδυση πάνω σε αυτό (τον εκσυγχρονισμό), αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχει μια ομάδα, μια οργάνωση. Για να ξέρει ο άλλος ότι “δίνω λεφτά στην επιχείρησή μου, εκσυγχρονίζω αλλά θα έχω κάποιο αποτέλεσμα”. Έτσι όπως είναι τα πράγματα τώρα, μεμονωμένα ο καθένας, δεν υπάρχει περίπτωση να επιβιώσει με τίποτα. Είναι αυτό που είπε ο κος Μπλιάτσος ή οργανωνόμαστε ή τα πουλάμε. Απλά πράγματα».
Ι Παπαλέξης:  Αξιέπαινη προσπάθεια
Ο δήμαρχος Αρταίων Ι. Παπαλέξης, δήλωσε σχετικά: «Αξιέπαινη προσπάθεια. Στην εποχή που ζούμε, στις οικονομικές προκλήσεις, η προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε όλοι ώστε να ξεκινήσουμε από την αρχή για να γίνουμε βιώσιμοι, για να μπορέσουμε να παράξουμε πλούτο, για να αποβάλουμε αυτή τη νοοτροπία την κρατικοδίαιτη και τη δημοσιοϋπαλληλική που έχουμε και μας έχει φθάσει εδώ, ξεχωρίζει η προσπάθεια των ανθρώπων αυτών που θέλουν να κάνουν ένα συνεταιρισμό, δημιουργώντας μια πολύ μεγάλη ενότητα – επιχείρηση – συνεταιρισμό, που θα μπορούν μέσα από εκεί να προχωρήσουν. Είναι εξαιρετική προσπάθεια. Ο Δήμος θα είναι κοντά σ΄αυτούς τους ανθρώπους, που πραγματικά πρωτοπόροι ξεκινάν αυτή την προσπάθεια ενώνοντας τις δυνάμεις τους».
Βασίλης Ψαθάς: Στήριξη στην κτηνοτροφία
Ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Ψαθάς δεν προέβη σε δηλώσεις, όμως μίλησε απευθείας στους κτηνοτρόφους, αναφερόμενος μεταξύ άλλων, στις ενέργειες της Περιφέρειας Ηπείρου που αφορούν στην διατροφική σύμπραξη, τη νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων και στο «Καλάθι Ηπειρωτικών Προϊόντων», λέγοντας:
«Από την Αιρετή Περιφέρεια εντός του έτους θα κάνουμε τη διατροφική σύμπραξη. Θα έχει ως κύριο σκοπό την προώθηση των αγροτικών προϊόντων και θα αφορά όλη την Ήπειρο. Θα μετέχουν και οι αιρετοί και τα επιμελητήρια και οι άνθρωποι της αγοράς. Μέσα από κει θα κάνουν συμβολαιακή γεωργία -κάτι που ανέφερε προηγουμένως και ο κύριος Μπλιάτσος. Δηλαδή, θα γίνονται συμβόλαια με διάφορες παραγωγικές τάξεις και επαγγελματικούς κλάδους με τους ίδιους τους αγρότες. Ακόμη, προσπαθήσαμε τις περισσότερες κτηνοτροφικές μονάδες να τις νομιμοποιήσουμε» είπε και πρόσθεσε: «Συνεχίζουμε το περιβόητο καλάθι αγροτικών προϊόντων με  Ηπειρωτικό χαρακτήρα, και θα προχωρήσουμε να το υλοποιούμε. Και πάνω σε αυτό θα στηριχθούμε για την πιστοποίηση προϊόντων και μάλιστα θα προσδώσουμε σε ορισμένα προϊόντα Ηπειρωτικό χαρακτήρα, ώστε να ενταχθούν άμεσα σ΄ ένα σχέδιο βελτίωσης».
 Συντάχθηκε απο την καθημερινή εφημερίδα της Άρτας  ΗΧΩ    
ΠΗΓΗ  : ΗΧΩ ΑΡΤΑΣ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου