Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Τάσεις αγροτικής επιχειρηματικότητας, Αρωματικά φυτά












ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 31-5-2012


Τάσεις αγροτικής επιχειρηματικότητας, Αρωματικά φυτά

Την Κυριακή, 10 Ιουνίου 2012, στις 20.00, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου ΟΡΦΕΑ, στον Νέο Σκοπό, οργανώνεται συνάντηση-συζήτηση με θέμα «Αγροτική Επιχειρηματικότητα-Αρωματικά φυτά», από τον Δήμο Εμμ. Παππά, σε συνεργασία με την Ένωση Νέων Αγροτών Σερρών.
Ο κ. Χάρης Καρακώστας, Αντιδήμαρχος για τον Ν. Σκοπό, προσπαθεί με συνεχείς ενημερωτικές εκδηλώσεις να κρατήσει σε επαφή τον αγροτικό κόσμο του Δήμου με τις τάσεις και εξελίξεις στην αγροτική επιχειρηματικότητα, ιδιαίτερα με αντικείμενα που φαίνεται ότι η πατρίδα μας έχει συγκριτικό πλεονέκτημα, όπως είναι οι δενδρώδεις καλλιέργειες, τα λαχανοκηπευτικά και τα αρωματικά φυτά, με αμειψισπορά από φυτά μεγάλων καλλιεργειών.
Ο κ. Παναγιώτης Γκιοργκίνης, πρόεδρος Ένωσης Νέων Αγροτών Σερρών, επισημαίνει συνεχώς ότι απαραίτητη προϋπόθεση επιτυχούς ανάπτυξης της αγροτικής επιχειρηματικότητας είναι η ανάπτυξη εφαρμοσμένης αγροτικής έρευνας, σε υπαρκτά καθημερινά προβλήματα του Έλληνα αγρότη, και η προετοιμασία προτάσεων, κατάλληλων για την ελληνική πραγματικότητα. Επίσης απαιτείται η λειτουργία αγροτικών σχολείων και βέβαια μια κάποια υποστήριξη στον έλληνα αγρότη, ανάλογη προς την υποστήριξη που εξασφαλίζουν στα μέλη τους τα τοπικά Επιμελητήρια ή αν συνεχίσουν να μην διαθέτουν αγροτικό Τμήμα στα τοπικά Επιμελητήρια, τότε ας γίνουν Αγροτικά Επιμελητήρια.
Η Δρ Ελένη Μαλούπα, τακτική Ερευνήτρια του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, στο 6ο Συνέδριο Βοτανικών Κήπων (28/5-1/6/2012, Χίος) έδωσε στοιχεία που δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι «ευλογημένη» με πλούσια βιοποικιλότητα, και ιδιαίτερα στα ενδημικά φυτά παρουσιάζει πλούτο που δεν συγκρίνεται με άλλες περιοχές. Η Ελλάδα έχει περίπου 6.000 φυτά από τα οποία τα 1600 είναι ενδημικά. Για να μπορέσουμε να καταλάβουμε την σημαντικότητα, αναφέρεται ότι η Βουλγαρίας έχει περίπου 124 ενδημικά φυτά, η Αλβανία περίπου 25 και η Γερμανία μόνο 15. ΤΟ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ και η αγροτική επιχειρηματικότητα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα να αναπτυχθεί στην καλλιέργεια ενδημικών αρωματικών φυτών.
Με την συμβολή του εύστοχου κ. Σάκη Μπαντή και του τεχνικού Συμβούλου της ΠΕΝΑ κ. Δ. Μιχαηλίδη, η συνάντηση της Κυριακής, 10 Ιουνίου 2012, στις 20.00, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου ΟΡΦΕΑ, στον Νέο Σκοπό, με θέμα «Αγροτική Επιχειρηματικότητα-Αρωματικά φυτά», προβλέπεται να είναι ενδιαφέρουσα για όλους τους αγρότες, ακόμα και για όσους σκέπτονται θετικά «για τον» και «στον» αγροτικό τομέα.
Οτιδήποτε όμως αι αν σχεδιασθεί θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη την απαίτηση για συλλογική-συνεργατική δράση, διότι στην αγροτική κοινωνία είναι ποιο αποτελεσματική η κοινωνική οικονομία, μορφή της οποίας είναι οι Ομάδες Παραγωγών και οι Συνεταιρισμοί, όπως θα τονιστεί στο 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών (6-9/9/2012, Ελατοχώρι Πιερίας) με θέμα ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ. (για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382)






Ε.Ν.Α. Ν. ΣΕΡΡΩΝ
Μεσοκώμη
62100 ΣΕΡΡΕΣ
Tηλ/Fax: 23210 32582
www.ena-serres.gr
 












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου