Το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ πρόγραμμα
AGROCOS διερευνά τον φυτικό κόσμο για τον εντοπισμό φυσικών
υποκατάστατων των συνθετικών συστατικών που χρησιμοποιούνται σήμερα στα
καλλυντικά, καθώς και στα αγροχημικά προϊόντα, όπως τα εντομοκτόνα, τα
ζιζανιοκτόνα και τα μυκητοκτόνα.
Με την ανακάλυψη μιας νέας γενιάς φυσικών συστατικών, μέσα από την ανάλυση των μορίων που υπάρχουν στη φύση, το AGROCOS
στοχεύει να ανοίξει τον δρόμο για καινοτόμα προϊόντα που απαντούν στις
ανησυχίες των καταναλωτών σχετικά με τις επιπτώσεις των συνθετικών
συστατικών στην υγεία τους, αλλά και στο περιβάλλον. Το ερευνητικό αυτό
πρόγραμμα συνάδει με τη στρατηγική της ΕΕ για μετάβαση σε μια κοινωνία
που θα στηρίζεται περισσότερο σε ανανεώσιμους και βιώσιμους βιολογικούς
πόρους για την ικανοποίηση των αναγκών τόσο των καταναλωτών όσο και της
βιομηχανίας.Στο πλαίσιο του προγράμματος, που πρόκειται να ολοκληρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου, οι ερευνητές έχουν μέχρι στιγμής εντοπίσει 30 μόρια με ελπιδοφόρες προοπτικές. Πέντε από αυτά τα μόρια υποβάλλονται σε δοκιμές από τους εμπορικούς εταίρους της κοινοπραξίας – την ελληνική εταιρεία φυσικών καλλυντικών Κορρές και τη γερμανική BASF, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής χημικών παγκοσμίως.
Η εταιρεία Κορρές μελετά, στο παρόν στάδιο, πέντε μόρια με αντιοξειδωτικές ιδιότητες σε συνδυασμό με μια ένωση που προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία και άλλες ενώσεις για την πρόληψη της υπερμελάχρωσης, δηλαδή των κοινώς γνωστών γεροντικών κηλίδων.
Η εταιρεία έχει παρασκευάσει ενώσεις και τυποποιημένα εκχυλίσματα σε πιλοτική κλίμακα. Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, η εταιρεία Κορρές σχεδιάζει να δρομολογήσει μια νέα σειρά προϊόντων με βάση την έρευνα του AGROCOS.
Χάρη σε αυτό το πρόγραμμα, η εταιρεία Κορρές είχε την ευκαιρία να μελετήσει ένα ευρύ φάσμα τεχνογνωσίας και δυνητικών συστατικών, δήλωσε η Λένα Κορρέ, επικεφαλής του τμήματος ανάπτυξης νέων προϊόντων της εταιρείας. «Πρόκειται για ένα εκπληκτικό πρόγραμμα που θα μας παράσχει όχι μόνο συγκεκριμένα συστατικά, αλλά και μια εκτενή βιβλιοθήκη συστατικών, με λεπτομερή περιγραφή των ευεργετικών ιδιοτήτων τους, καθώς και του τρόπου με τον οποίο μπορούν να μας βοηθήσουν στην κατασκευή καλλυντικών», πρόσθεσε.
Εν τω μεταξύ, η BASF μελετά ενώσεις για τον εντοπισμό εντομοκτόνων, παρασιτοκτόνων και ζιζανιοκτόνων ιδιοτήτων. Λόγω της αυξανόμενης ζήτησης για βιολογικά τρόφιμα, είναι επιτακτική η ανάγκη ανακάλυψης φυσικών φυτοφαρμάκων τα οποία να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε καλλιέργειες που έχουν πιστοποιηθεί ως «βιολογικές». Τα φυσικά υποκατάστατα των φυτοφαρμάκων είναι, επίσης, κατά κανόνα λιγότερο τοξικά για τους ανθρώπους, το έδαφος και το περιβάλλον γενικότερα. Συνήθως επιδρούν μόνο στον στοχευμένο επιβλαβή οργανισμό και σε άλλους σχετικούς οργανισμούς, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο άλλα ζώα. Τείνουν επίσης να είναι βιοαποικοδομήσιμα.
Η έρευνα AGROCOS βασίζεται στη «βιοπροοπτική» (bio-prospecting), μια τεχνική αναζήτησης πολύτιμων ενώσεων σε όλο το φάσμα των ζωικών και φυτικών ειδών. Στο πλαίσιο του AGROCOS, πραγματοποιείται διεξοδική έρευνα σε φυτικά μόρια για τον εντοπισμό εκείνων που διαθέτουν επιθυμητές ιδιότητες για τα καλλυντικά ή τα φυτοφάρμακα.
Η επίτροπος Έρευνας, Καινοτομίας και Επιστημών Μόιρα Γκέγκεν Κουίν δήλωσε σχετικά: «Το AGROCOS είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το πώς μπορεί η χρηματοδότηση της ΕΕ να συμβάλει στην καινοτόμο έρευνα που προάγει την ανταγωνιστικότητα, την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ευρώπη, – ενώ παράλληλα προστατεύει την υγεία των ανθρώπων και το περιβάλλον. Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε σ’ αυτό το είδος έρευνας και καινοτομίας στο νέο μας πρόγραμμα Ορίζοντας 2020».
Επίσης, χάρη στο AGROCOS δημιουργήθηκε μια βιβλιοθήκη 3.600 βιοδραστικών εκχυλισμάτων, τα οποία παράγονται από 1.800 περίπου φυτικά είδη. Η βιβλιοθήκη αυτή θα είναι ευρέως προσβάσιμη, έτσι ώστε ερευνητές και εμπορικές επιχειρήσεις να μπορούν να αναζητήσουν σε αυτήν μόρια που ενδεχομένως να αποδειχθούν πολύτιμα για τη βιομηχανία. Η BRUKER Biospin, μια εταιρεία με έδρα τη Γερμανία που συμμετέχει στο AGROCOS, εξετάζει τη δυνατότητα εμπορίας ενός εργαλείου που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της υλοποίησης αυτού του προγράμματος για τον εντοπισμό γνωστών φυσικών ενώσεων σε εκχυλίσματα φυτών.
«Όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, νέες ενώσεις που παράγονται από τους πόρους που προσφέρει η παγκόσμια βιοποικιλότητα αναμένεται να είναι διαθέσιμες για χρήση ως νέα συστατικά καλλυντικών προϊόντων» δήλωσε ο συντονιστής του προγράμματος Λέανδρος Σκαλτσούνης από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Στον τομέα των αγροχημικών αναμένουμε ότι οι ελπιδοφόρες ενώσεις θα αποτελέσουν το σημείο εκκίνησης για την ανάπτυξη πιο εξειδικευμένων αγροχημικών ουσιών.»
Το ιστορικό
Στο πρόγραμμα AGROCOS, το οποίο χρηματοδότησε η ΕΕ με 2,9 εκατ. ευρώ, συμμετέχουν εταιρείες όπως η Κορρές, η BASF και η BRUKER Biospin, καθώς και έξι ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια από τη Γαλλία, την Ελλάδα, τον Παναμά, την Ελβετία και τη Νότια Αφρική.
Το AGROCOS χρηματοδοτήθηκε στο πλαίσιο του Έβδομου Προγράμματος Πλαισίου για την Έρευνα και την Ανάπτυξη (2007-2013) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Την 1η Ιανουαρίου 2014 η ΕΕ εγκαινίασε το νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης της έρευνας και καινοτομίας «Ορίζοντας 2020». Μέσα στα επόμενα επτά χρόνια, σχεδόν 80 δισ. ευρώ θα επενδυθούν στην έρευνα και καινοτομία με στόχο να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας και να διευρυνθούν οι ορίζοντες της ανθρώπινης γνώσης. Ο προϋπολογισμός της ΕΕ για την έρευνα εστιάζει κυρίως στη βελτίωση της καθημερινής ζωής σε τομείς όπως η υγεία, το περιβάλλον, οι μεταφορές, τα τρόφιμα και η ενέργεια. Οι ερευνητικές εταιρικές συμπράξεις του φαρμακευτικού κλάδου, της αεροδιαστημικής βιομηχανίας, της αυτοκινητοβιομηχανίας και του κλάδου ηλεκτρονικών ειδών ενθαρρύνουν επίσης τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα με στόχο τη στήριξη της μελλοντικής ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης. Το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» θα εστιάζει ακόμη περισσότερο στη μετατροπή εξαιρετικών ιδεών σε εμπορεύσιμα προϊόντα, διαδικασίες και υπηρεσίες.
Για περισσότερες πληροφορίες
AGROCOS: http://www.agrocos.eu/
Βίντεο Euronews: https://www.youtube.com/watch?v=J8um0H99bY4
Ιστότοπος του προγράμματος «Ορίζοντας 2020»:
http://ec.europa.eu/programmes/horizon2020/
ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου