Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Εξαπλώνεται ο καταρροϊκός πυρετός


Ανησυχητικές διαστάσεις δείχνει ότι λαμβάνει η νόσος του καταρροϊκού πυρετού στη Μαγνησία. Ήδη από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων έχουν επιβεβαιωθεί οκτώ κρούσματα ενώ εξετάζονται ακόμη έξι δείγματα ζώων σε κτηνοτροφικές μονάδες της Μαγνησίας.
Για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου του καταρροϊκού πυρετού σε άλλες κτηνοτροφικές μονάδες, η Περιφέρεια Θεσσαλίας βρίσκεται σε εγρήγορση και έχει ενημερώσει όλους τους Δήμους της Μαγνησίας προκειμένου με τη σειρά τους να ενημερώσουν τους κτηνοτρόφους των περιοχών για τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να λάβουν.
Ειδικότερα από τα οκτώ κρούσματα που έχουν επιβεβαιωθεί σε οκτώ κτηνοτροφικές μονάδες, τρία κρούσματα εντοπίστηκαν στη Σκόπελο, ένα στην Κορώπη Πηλίου και τέσσερα στον Αλμυρό. Στο μεταξύ, από κτηνοτρόφους της Π.Ε. Μαγνησίας εξετάζονται ακόμη έξι ύποπτα δείγματα, ένα από την Βρύναινα και πέντε από τη Σούρπη.

Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη, πιθανότατα να υπάρχουν και άλλα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού στην περιοχή τα οποία δεν έχουν δηλωθεί από τους κτηνοτρόφους.
Οπως διευκρίνισε η κ. Κολυνδρίνη δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τον άνθρωπο από τον καταρροϊκό πυρετό, ο οποίος μεταδίδεται μέσω κουνουπιών από ζώο σε ζώο.

Στοιχεία για τη Θεσσαλία
Βάσει των τελευταίων επιδημιολογικών δεδομένων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) και με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου στην Π.Ε. Λάρισας έχουν επιβεβαιωθεί 32 εστίες, στην Π.Ε. Τρικάλων 10 εστίες, στην Π.Ε. Καρδίτσας 6 εστίες και στην Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων 8 εστίες και έτσι το μεγαλύτερο μέρος της Περιφέρειας Θεσσαλίας ανήκει πλέον στη Ζώνη Ελέγχου.

Τι μπορούν να κάνουν οι κτηνοτρόφοι
Η μετάδοση της ασθένειας στα ζώα, γιατί πρέπει να τονιστεί ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης στους ανθρώπους, γίνεται με τσιμπήματα εντόμων (κουνούπια και σκνίπες). Τα ζώα που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια παρουσιάζουν υψηλό πυρετό, σιαλόρροια, ρινικό έκκριμα, υπεραιμία των βλεννογόνων του στόματος και της μύτης, οίδημα των χειλιών, της γλώσσας ή και ολόκληρου το προσώπου, γλώσσα έντονα κυανωτική (σπανιότερα) και χωλότητα. Ο ίδιος ο τρόπος της μετάδοσής της δείχνει το δρόμο και για τα μέτρα πρόληψης, που μπορούν να εφαρμόσουν οι κτηνοτρόφοι, τα οποία είναι τα εξής: χρήση εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών σε όλα τα μηρυκαστικά, ψεκασµός των στάβλων και γενικώς των χώρων παραµονής των ζώων µε κατάλληλα εντοµοκτόνα κάθε εβδομάδα και αποφυγή της βοσκής αργά το απόγευμα, όταν υπάρχει έξαρση στα τσιμπήματα των κουνουπιών.
Σε κάθε περίπτωση, τα κρούσματα της νόσου αναμένεται να υποχωρήσουν, όταν οι θερμοκρασίες αρχίσουν να πέφτουν, επηρεάζοντας αρνητικά και τους πληθυσμούς των κουνουπιών.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου