«Δυστυχώς επαληθεύτηκαν οι ανησυχίες που υπήρχαν για την ελληνοποίηση και τελική διάθεση ως ελληνικών, ελαιολάδων που είχαν εισαχθεί πρόσφατα από την Ισπανία από διάφορες ελληνικές επιχειρήσεις» επισημαίνει ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης.
Συγκεκριμένα σε σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα του ΣΕΔΗΚ αναφέρονται τα εξής: «Αυτό προκύπτει από ανακοίνωση του Συνδέσμου Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης σύμφωνα με την οποία υπάρχουν καταγγελίες Μελών του ότι γίνεται διακίνηση ελαιολάδου, το οποίο πωλείται ως ΚΡΗΤΙΚΌ, σε καταστήματα παραδοσιακών προϊόντων στα οποία παρατηρήθηκε ότι δεν τηρείται η νομοθεσία που αφορά την τυποποίηση, την συσκευασία αλλά και την αναγραφή στις ετικέτες.
Επισημαίνεται ότι σε σχετικό δημοσίευμα αναρτημένο στην ιστοσελίδα αυτή με ημερομηνία 21-3-14, είχε αναφερθεί το γεγονός της εισαγωγής Ισπανικών ελαιολάδων στην Ελλάδα με στοιχεία που είχε αποκαλύψει η εφημερίδα ΒΗΜΑ (16-3-14).
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, διάφοροι επιτήδειοι εκμεταλλευόμενοι την «τρύπα» που έχει προκαλέσει στην αγορά η καταστροφή περσινής ελαιοπαραγωγής λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών, εισάγουν φθηνά λάδια, τα ελληνοποιούν και τα πωλούν ως έξτρα παρθένα. Το «διπλό έγκλημα» όπως το αποκαλεί το δημοσίευμα έπεσε στα χεριά των «ράμπο» του Υπουργείου οι όποιοι από 17-1-14 έως 5-3-14 δέσμευσαν δεκάδες τόνους ελαιολάδου που προωθούνταν ως ελληνικό.
Βασικές πύλες εισόδου των Ιταλικών και Ισπανικών λαδιών ήταν κυρίως τα λιμάνια Ηρακλείου, Πάτρας και Ηγουμενίτσας. Μέχρι σήμερα, βάσει επισήμων στοιχείων έχουν εισαχθεί 1.255 τόνοι ελαιολάδου από τους οποίους 648 τόνοι είναι εξαιρετικό παρθένο, 282,5 τόνοι λαμπάντε (πολύ κακής ποιότητας) και 324 τόνοι ραφινέ.
Αποδεκτές των εισαγωγών ήταν 14 επιχειρήσεις για 4 από τις οποίες έχουν στοιχειοθετηθεί παραβάσεις για παράνομες ελληνοποιήσεις. Από αυτές μια έχει διαπιστωθεί ότι ελληνοποίησε 55 τόνους εξαιρετικό παρθένο και παράλληλα βάφτισε λαδί «Λαμπάντε» (χαμηλής ποιότητας) ως εξαιρετικό παρθένο. Το συγκεκριμένο φορτίο έφτασε στο λιμάνι της Πάτρας και οδηγήθηκε σε περιοχή της Πελοποννήσου για τυποποίηση.
Μεγάλο μέρος των ερευνών έχει εστιαστεί και στην Κρήτη καθώς επιχειρήσεις του νησιού έχουν απορροφήσει το 50% των ποσοτήτων που εισήχθησαν στην χώρα».
Η ανακοίνωση του Συνδέσμου Τυποποητών Κρήτης
Κύριοι
Θα θέλαμε να ενημερώσουμε όλους του εμπλεκόμενους που ασχολούνται με την παραγωγή , τυποποίηση και εμπορία ελαιολάδου, ότι υπάρχουν επιτήδειοι οι οποίοι πωλούν κρητικό ελαιόλαδο , το οποίο έχει νοθευτεί με ισπανικό ελαιόλαδο.
Θα θέλαμε να ενημερώσουμε όλους του εμπλεκόμενους που ασχολούνται με την παραγωγή , τυποποίηση και εμπορία ελαιολάδου, ότι υπάρχουν επιτήδειοι οι οποίοι πωλούν κρητικό ελαιόλαδο , το οποίο έχει νοθευτεί με ισπανικό ελαιόλαδο.
Η θέση του ΣΥΤΕΚ από την αρχή της εσοδείας , ήταν και παραμένει , ότι όσοι επιθυμούν να εισαγάγουν ισπανικά, ιταλικά και άλλα ελαιόλαδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση , μπορούν να το πραγματοποιήσουν , αλλά θα πρέπει να πωλούν ευρωπαϊκό προϊόν στην ετικέτα τους και όχι ΚΡΗΤΙΚΌ και ΕΛΛΗΝΙΚΌ ΠΡΟΪΟΝ.
Σήμερα , είναι επιτακτική η ανάγκη περισσότερο από ποτέ, να διαφυλάξουμε αυτό το διαμάντι που διαθέτει ακόμη η Ελληνική οικονομία και το νησί μας, το ελαιόλαδο, από τους διάφορους επιτήδειους , οι οποίοι τώρα και αρκετά χρόνια , μόνο ζημιά του προκαλούν. Η ζημιά αυτή προέρχεται , είτε από την νόθευση του Κρητικού ελαιολάδου, είτε από την παραπληροφόρηση του καταναλωτικού κοινού με παραπλανητικές ενδείξεις στις ετικέτες και στα έντυπα προβολής που χρησιμοποιούν , είτε στην διάθεση αυτού, χωρίς να διασφαλίζονται οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας που πρέπει να ακολουθούνται.
Ο Σύνδεσμος μας μετά από καταγγελίες των μελών μας, σχετικά με την διακίνηση νοθευμένου ελαιολάδου , το οποίο πωλείται ως ΚΡΗΤΙΚΌ και ιδιαίτερα αυτή την περίοδο στα καταστήματα παραδοσιακών προϊόντων, όπου παρατηρήθηκε ότι δεν τηρείται η νομοθεσία που αφορά, την τυποποίηση , την συσκευασία αλλά και την αναγραφή στις ετικέτες παραπλανητικών στοιχείων, θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα παρακάτω:
1) Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου μας συνεδρίασε στις 10-4-2014 και αφού συζήτησε διεξοδικά το θέμα, αποφάσισε να προβεί σε όλες εκείνες τις ενέργειες που θα διασφαλίζουν τον υγιή ανταγωνισμό στην εμπορία και στη διάθεση του τυποποιημένου ελαιολάδου.
2) Να ζητήσει από την Περιφέρεια και την αρμόδια Αντιπεριφερειάρχη , να συσταθεί ένα μικτό όργανο ελέγχου, αποτελούμενο από ένα υπάλληλο της Δ/νσης Γεωργίας, ένα του ΕΦΕΤ, ένα της Δ/ΝΣΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ και να προβούν σε έλεγχο, πρώτα σε όλα τα τυποποιητήρια, μέλη μας και μη μέλη μας, και ακολούθως στα σημεία λιανικής πώλησης του ελαιολάδου σε ολόκληρη την Κρήτη. Επίσης να ελέγξουν όλα τα καταστήματα πώλησης παραδοσιακών προϊόντων για να διαπιστώσουν κατά πόσο τηρούνται οι κανόνες και οι προδιαγραφές πώλησης του ελαιολάδου.
3) Αυτό θα αποτελέσει ένα θεμέλιο για την προστασία της ποιότητας του Κρητικού ελαιολάδου και όλοι με την πάροδο του χρόνου θα τηρούν τις προδιαγραφές που αφορούν την τυποποίηση , τις ενδείξεις στις ετικέτες και να έχουν τις απαραίτητες άδειες για την λειτουργία, την τυποποίηση και συσκευασία του ελαιολάδου , είτε είναι ΕΤΧΡΑ , ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ή ΠΟΠ.
Για να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα, πρέπει να έχουμε όλοι συμμετοχή. Στη δίνη αυτής της κρίσης, όλοι είμαστε αναγκασμένοι να αναμετριόμαστε με τη συρρίκνωση των εισοδημάτων μας, με την ανεργία που αυξάνεται και συμβάλλει στην διάχυτη απαισιοδοξία, με τον καθημερινό μας αγώνα για επιβίωση και την συνεχή επιδείνωση του βιοτικού μας επιπέδου.
Απαραίτητο είναι όμως να καταλάβουμε ότι πρέπει να πάψουμε να επαναλαμβάνουμε τα λάθη μας και τις ενέργειες οι οποίες βλάπτουν την ποιότητα και την εικόνα του και να στραφούμε στην ποιοτική αναβάθμιση των προϊόντων μας. Αυτό όσοι δεν το αντιληφθούν , θα πρέπει η πολιτεία να τους το επιβάλλει , ειδάλλως να αποχωρήσουν από την αγορά. Την ζημιά την υφίσταται το ΚΡΗΤΙΚΟ ελαιόλαδο στο σύνολο του , τόσο στην εσωτερική όσο και στην διεθνή αγορά.
Για τον ΣΥΤΕΚ
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.
Γεώργιος Ανδρεαδάκης
ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου