Η υποστήριξη της ποιότητας αποτελεί πολιτική της ΕΕ και προς τούτο έρχεται να υιοθετήσει τρία νέα σήματα που θα αφορούν στα προϊόντα Ορεινής Παραγωγής, Νησιωτικής Παραγωγής και στα Παραδοσιακά Προϊόντα.
Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθ. Τσαυτάρης, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, αμέσως μετά το πέρας του άτυπου συμβουλίου των υπουργών Γεωργίας που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο, παρουσία του Επιτρόπου κ. Ντάτσιαν Τσιόλος, της κορυφαίας ευρωπαϊκής αγροσυνεταιριστικής οργάνωσης Copa-Cogeca και εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Νέων Αγροτών. Όπως εξήγησε ο κ. Τσαυτάρης, τα σήματα αυτά θα έρθουν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά στα υπάρχοντα σήματα ποιότητας, αποτελώντας σημαντικά εργαλεία για την ενίσχυση της αξίας τόσο των προϊόντων όσο και των εξαγωγών.
Ο κ. Τσαυτάρης τόνισε ότι στο σημερινό άτυπο συμβούλιο συμφωνήθηκε να παραμείνει στο επίκεντρο της πολιτικής της ΕΕ η τεράστια γεωργική ποικιλομορφία, καθώς αποτελεί ένα σημαντικό διακριτικό γνώρισμα έναντι των εμπορικών της εταίρων και μεγάλων ανταγωνιστών της. Παράλληλα, πρόσθεσε, αναζητήθηκαν πολιτικές και συγκεκριμένες στρατηγικές για την ανάδειξη της ποικιλομορφίας των παραγωγικών συστημάτων της Ευρώπης σε συγκριτικό πλεονέκτημα. Επισημαίνοντας τα σημαντικά εργαλεία που προσφέρει η νέα ΚΑΠ προς αυτήν την κατεύθυνση, υπογράμμισε τον ουσιώδη ρόλο της ποικιλομορφίας στην ενίσχυση της ευρωπαϊκών εξαγωγών.
«Σήμερα στο Συμβούλιο», είπε, «όλοι οι Υπουργοί συμφώνησαν ότι η ποικιλομορφία θα πρέπει να αναδειχθεί και ταυτόχρονα να αυξήσουμε το ενδιαφέρον των καταναλωτών γι' αυτά τα προϊόντα κάθε τόπου. Η ποικιλομορφία αποτελεί βασικό στοιχείο για την ανάδειξη των προϊόντων, αντανακλά την διαφορετικότητά τους και αποτελεί βάση για την κάλυψη της παγκόσμιας ζήτησης. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η Ε.Ε. είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας τροφίμων στον κόσμο. Η αξιοποίηση της τεχνολογίας στην διακίνηση των προϊόντων αυτών θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της διατροφικής επάρκειας. Επίσης, η ποικιλομορφία βοηθάει να γίνει βιώσιμη η γεωργία, να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που φέρνουν οι κλιματικές αλλαγές και αποτελεί προϋπόθεση για την αειφορία».
Δεν παρέλειψε επίσης, να επισημάνει πως η ΚΑΠ θα μπορούσε να αποτελέσει υπόδειγμα κοινής πολιτικής στην ΕΕ. «Τώρα που η ΕΕ», είπε, «ψάχνει τα επόμενα βήματά ενοποίησής της σε άλλους τομείς, η ΚΑΠ, η οποία είναι η μόνη κοινή πολιτική με μακροχρόνια διάρκεια στην Ευρώπη, μπορεί να αποτελέσει πρότυπο. Να δούμε πως μπορούμε να έχουμε το «κοινό», χωρίς την κατάργηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών. Είναι ένα στοίχημα που μπορούμε και πρέπει να το κερδίσουμε».
Ο αρμόδιος για θέματα Γεωργίας Επίτροπος κ. Ντάτσιαν Τσιόλος, ανέφερε ότι θα πρέπει να αναζητηθούν τρόποι για την καλύτερη αξιοποίηση των μέσων που η νέα ΚΑΠ παρέχει, προκειμένου να μετατραπεί η ποικιλομορφία σε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Στη βάση και της σημερινής συζήτησης, ο κ. Τσιόλος σημείωσε ότι η διαχείριση της ποικιλομορφίας θα πρέπει να γίνει με θετικό και όχι περιοριστικό τρόπο και δε θα πρέπει να αντιπαρατεθεί με το κοινό πνεύμα που διαπνέει την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Παράλληλα, τόνισε ότι η καινοτομία στο μέλλον θα πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο έτσι ώστε η ΕΕ «να ανέβει μια οκτάβα στο επίπεδο παραγωγής», επισημαίνοντας ότι «δεν πρέπει να «κλείσουμε» την Ευρώπη από τον υπόλοιπο κόσμο. Δεν πρέπει να έρθει σε αντιπαράθεση η ευρωπαϊκή γεωργία με τις… γεωργίες των Τρίτων χωρών αλλά να υπάρξει η ανάδειξη της ποιότητας των ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων».
ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου