Πέραν της τρομακτικής αύξησης στο κόστος παραγωγής που επωμίζονται οι κτηνοτρόφοι για να ταΐσουν τα ζώα τους σταυλισμένα, λόγω του ότι δεν μπορούν να τα βοσκήσουν στην ύπαιθρο, έχουν να αντιμετωπίσουν κι άλλα ζητήματα.
Όπως αναφέρουν θορυβημένοι στο paseges.gr, το γεγονός ότι δεν βόσκουν τη γη εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων, επιφέρει μείωση της παραγωγικότητάς τους, με αποτέλεσμα να σταματήσουν νωρίτερα, να «κατεβάζουν» γάλα όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν. Έτσι θα τελειώσει γι’ αυτούς νωρίτερα η περίοδος που παραδίδουν γάλα, άρα θα χάσουν έσοδα και μάλιστα σημαντικά γι» αυτούς, αφού στις καλλιέργειες πλέον δεν μπορούν να ποντάρουν.
Εξάλλου μόνον ανησυχία προκαλούν τα επικαιροποιημένα στοιχεία του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ για την παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος και το πλήθος των κτηνοτρόφων που ασχολούνται με αυτό.
Μετά το αγελαδινό γάλα και τα άκρως ανησυχητικά για το μέγεθος της κρίσης και των επιπτώσεων στην παραγωγή και την κτηνοτροφία τελικά στοιχεία του ΕΛΓΟ, για την παραγωγή αγελαδινού γάλακτος το 2013, σύμφωνα με τα οποία, το αγελαδινό γάλα «έχασε» 35 χιλιάδες τόνους το 2013 σε σχέση με το 2012, εντύπωση και ανησυχία προκαλούν τα αντίστοιχα στοιχεία για το αιγοπρόβειο γάλα.
Σύμφωνα λοιπόν με αυτά, οι τελικές παραδόσεις πρόβειου γάλακτος μειώθηκαν από τους 497 χιλιάδες τόνους το 2012 σε 453 χιλ. τόνους το 2013. Στον αντίποδα, το γίδινο γάλα αυξήθηκε, από τους 115 στους 116 χιλιάδες τόνους.
Αλέξανδρος Μπίκας
ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου