Για τελειωτικό χτύπημα στην ελληνική
κτηνοτροφία και κερκόπορτα που ανοίγει για να επιτρέψει την εισαγωγή από
το εξωτερικό πρώτης ύλης για τα γαλακτοκομικά προϊόντα, κάνει λόγο η
Ένωση Φυλής Χολστάιν Ελλάδας, με αφορμή την αιφνιδιαστική κατάργηση από
την κυβέρνηση της αγορανομικής διάταξης του 2010, που προέβλεπε την
υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης του γάλακτος στη συσκευασία
των προϊόντων.
Ολόκληρη η επιστολήΗ κυβέρνηση επικαλούμενη κοινοτικές οδηγίες και κανονισμούς κατήργησε αιφνιδιαστικά την αγορανομική διάταξη με την οποία το 2010 είχε θεσπιστεί η υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης του γάλακτος επί των συσκευασιών των γαλακτοκομικών προϊόντων.
Η κατάργηση αυτή ανοίγει την κερκόπορτα της εισαγωγής της πρώτης ύλης των γαλακτοκομικών προϊόντων από το εξωτερικό, στην πώληση και κατανάλωση …ελληνικών προϊόντων με ξένη, όμως, την πρώτη ύλη, δίνοντας έτσι την χαριστική βολή τόσο στην ελληνική αγελαδοτροφία - κτηνοτροφία όσο και στην ελληνική παραγωγή γενικότερα, ενώ, παράλληλα ξεγελά τον έλληνα καταναλωτή και εξαργυρώνει την εθνική διάθεσή του, να αγοράζει και να καταναλώνει ελληνικά προϊόντα.
Οι Έλληνες παραγωγοί εναγωνίως προσπαθούν να επιβιώσουν ενάντια στην πλήρη αδυναμία πρόσβασης σε κάθε μορφής χρηματοδότηση, στα κάθε μορφής χαράτσια με τα οποία βομβαρδίζονται καθημερινά, στην συνεχή αύξηση του κόστους παραγωγής από τις επαναλαμβανόμενες αυξήσεις στο ρεύμα και στο πετρέλαιο, αλλά και στο τέρας της γραφειοκρατίας το οποίο συνεχώς υπόσχεται λύσεις στο θέμα των αδειών λειτουργίας αλλά στην ουσία συνεχώς το ζήτημα το κάνει πιο περίπλοκο και δαπανηρό. Παράλληλα η κρατική μηχανή υπολειτουργεί, υπάρχει πολλές φορές έλλειψη αντιδραστηρίων με αποτέλεσμα κάποια νοσήματα να μη διαγιγνώσκονται και να μην αντιμετωπίζονται εγκαίρως και να επιβαρύνουν τον παραγωγό με ένα επιπλέον τεράστιο κόστος.
Παρ’ όλα αυτά όμως, και παρότι, οι περισσότεροι από τους Έλληνες παραγωγούς ανθίστανται, επιβιώνουν και προσφέρουν σ’ αυτήν την χώρα τη δυνατότητα να παράγει, έστω, το 40% του γάλακτος που χρειάζεται… Ήρθε φαίνεται η ώρα για το τελικό χτύπημα!
Καταργούν την αγορανομική διάταξη του 2010, γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια το δικαίωμα του Έλληνα καταναλωτή να γνωρίζει τι, και από πού είναι αυτό που πίνει, ή τρώει, και γίνεται ο χώρος ένα ωραίο ξέφραγο αμπέλι. Παράλληλα χτυπούν και τον Έλληνα καταναλωτή, ο οποίος άθελά του ( διότι δεν μπορεί πλέον να γνωρίζει την προέλευση της πρώτης ύλης του προϊόντος που καταναλώνει ), θα ενισχύει τις οικονομίες των υπόλοιπων …αναξιοπαθούντων Ευρωπαϊκών χωρών! …διότι ως γνωστόν η δική μας δεν έχει ανάγκη!
Και για να μην μας ξεφύγει τίποτα, μερικοί κατευθυνόμενοι κονδυλοφόροι αρχίζουν πάλι τους θρήνους για το πόσο ακριβά αγοράζει ο Έλληνας το γάλα σε σχέση με τον Ευρωπαίο, (μέγα ψέμα και είμαστε στη διάθεσή του καθένα να αντιπαραθέσουμε σχετικά στοιχεία ) και γιατί το φρέσκο γάλα να είναι 5 ημερών και όχι 10, ώστε, εν τέλει, να μπορούν οι Ευρωπαίοι να στέλνουν το έτοιμο συσκευασμένο γάλα τους στη χώρα μας, ως φρέσκο!
Τώρα το αξίωμα ότι όσο απομακρυνόμαστε από την πηγή παραγωγής ενός τροφίμου ( και μάλιστα τόσο ευαίσθητου ), τόσο υποβαθμίζεται η ποιότητα του δεν το λαμβάνουν υπόψη. Αν με όλα αυτά το μυαλό μας πάει σε πολυεθνικές και σε μεγάλες αλυσίδες markets, προφανώς είμαστε δόλιοι και καχύποπτοι και στο κάτω – κάτω η Ελληνική πολιτεία είναι εδώ. Διότι το υπουργείο Ανάπτυξης υποστηρίζει ότι θα γίνει θέσπιση ‘’Ελληνικού σήματος ‘’ για τα προϊόντα, το οποίο θα είναι πάντως προαιρετικό για τις επιχειρήσεις. Ούτε βέβαια η αρμόδια επιτροπή έχει καταλήξει στο πώς και στο τί, για το λεγόμενο ‘’ Ελληνικό σήμα ‘’.
Κύριοι ως εδώ :
Κατ’ αρχάς κάποιος που θέλει να καταργήσει μία αγορανομική διάταξη και να την αντικαταστήσει με άλλη, πρώτα από όλα επεξεργάζεται σε συνεννόηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς την καινούρια διάταξη και ύστερα καταργεί την παλιά. Σε μία χώρα που αγωνίζεται να ξεφύγει από συνθήκες ιδιαίτερα δυσμενείς και της οποίας η παραγωγή σε ένα τόσο ευαίσθητο διατροφικό τομέα συρρικνώνεται δραματικά, θα περίμενε κανείς να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αύξηση της παραγωγής ( όπως ζητάμε σε δραματικούς τόνους εδώ και 3-4 χρόνια ) και όχι να παίρνονται μέτρα που αποτελούν ταφόπλακα του συγκεκριμένου κλάδου. Και επειδή με έκπληξη μας, πέραν των πολυεθνικών, βλέπουμε και κάποια Ελληνικά εργοστάσια γαλακτοκομικών προϊόντων να ‘’ επιχαίρουν ‘’ για την κατάργηση της αγορανομικής διάταξης του 2010, προσβλέποντας μάλλον σε εισαγωγές ‘’ φθηνότερης ‘’ πρώτης ύλης, εν πρώτης δηλώνουμε την έκπληξή μας ελπίζοντας πάντα ότι ίσως είναι παρανόηση. Ξεκαθαρίζουμε όμως στη συνέχεια ότι εάν είναι έτσι, έχουμε κάθε δικαίωμα προασπιζόμενοι την ύπαρξη και την επιβίωσή μας, καθώς και το δικαίωμά μας να παράγουμε αυτό το τόσο ευαίσθητο και απαραίτητο τρόφιμο για τον Ελληνικό λαό και δη τα Ελληνόπουλα, να προσφύγουμε στον υπέρτατο κριτή, τον Έλληνα καταναλωτή, ζητώντας του να προτιμά τα προϊόντα των εργοστασίων που στηρίζουν τον Έλληνα παραγωγό και κατ’ επέκταση την Ελληνική οικονομία και να γυρίσει την πλάτη σε προϊόντα εταιρειών που κατά κύριο λόγο προωθούν και πρακτορεύουν ξένες παραγωγές στη χώρα μας.
Ίσως ήρθε η ώρα να πέσουν οι μάσκες και να ειπωθούν τα πράγματα με το όνομά τους.
ΥΓ. Η ελληνική αγελαδοτροφία – κτηνοτροφία θα μπορούσε να γίνει πυλώνας ανάπτυξης για τη χώρα και δημιουργίας μεγάλου αριθμού θέσεων εργασίας. Αν το γεγονός ότι η παραγωγή γάλακτος στη χώρα μας και δη υπό τις παρούσες συνθήκες δεν ξεπερνά το 40% των αναγκών μας, η παραγωγή βόειου κρέατος είναι στο 12% των αναγκών μας, και το ότι ο κλάδος με όλους τους εμπλεκόμενους προσφέρει πάνω από 120.000 θέσεις εργασίας, δεν απασχολεί κανέναν, συμφωνούμε, τότε ναι, το φρέσκο γάλα να γίνει ακόμη και 30 ημερών και οι Έλληνες κτηνοτρόφοι να αλλάξουν επάγγελμα διότι φαίνεται ότι είναι επιζήμιοι για την χώρα!
ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου