Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ, όπως
περιγράφονται σε σχετική έκθεση, στην Ελλάδα κατά την καλλιεργητική
περίοδο 2012/13 εκτιμάται αύξηση των εκτάσεων χειμερινών σιτηρών,
ιδιαίτερα σκληρού σίτου (+16,7%, στα 4,44 εκ στρέμματα) αλλά και
κριθαριού.
Σύμφωνα με την έκθεση του στελέχους της ΠΑΣΕΓΕΣ, κας Δήμητρας Μάρδα, εν γένει (με την εξαίρεση 2-3 περιοχών), οι φθινοπωρινές σπορές ολοκληρώθηκαν υπό πολύ καλές συνθήκες και με ευοίωνες προοπτικές.
Ώθηση στην καλλιέργεια κριθαριού έδωσε η εισαγωγή και επέκταση της συμβολαιακής καλλιέργειας κριθαριού βυνοποιίας, ενώ καταγράφεται στροφή των παραγωγών από καλλιέργειες υψηλού κόστους παραγωγής (κυρίως από το βαμβάκι, αλλά και από τη βιομηχανική τομάτα και τον αραβόσιτο) προς τα λιγότερο απαιτητικά, χειμερινά σιτηρά, δεδομένου ότι το υψηλό κόστος παραγωγής συνδυάζεται πλέον με μεγαλύτερο ρίσκο, ενώ η έλλειψη πιστώσεων και η περιορισμένη ρευστότητα εκτιμάται ότι οδήγησε σε περιορισμό των λιπάνσεων.
Παγκόσμια αγορά σίτου
Βάσει της έκθεσης, σύμφωνα με το IGC (Νοέμβριος 2012), η παγκόσμια παραγωγή (κοινού) σίτου κατά την εμπορική περίοδο 2012/13 προβλέπεται μειωμένη στους 654 εκ τόνους (-5,9%) σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο και χαμηλότερη της κατανάλωσης, η οποία προβλέπεται στους 679 εκ τόνους. Τα παγκόσμια αποθέματα τέλους του σίτου προβλέπονται μειωμένα κατά 23 εκ τόνους (στους 173 εκ τόνους , ποσοστό -11,7%), μείωση η οποία θα προέρχεται κυρίως από τα μειωμένα αποθέματα των 8 μεγαλύτερων εξαγωγικών κρατών.
Παγκόσμια αγορά αραβοσίτου
Σύμφωνα με το IGC (Νοέμβριος 2012), η παγκόσμια παραγωγή αραβοσίτου κατά την εμπορική περίοδο 2012/13 προβλέπεται μειωμένη στους 830 εκ τόνους (-5,3%) σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο και χαμηλότερη της κατανάλωσης, η οποία προβλέπεται στους 849 εκ τόνους. Τα παγκόσμια αποθέματα τέλους του αραβοσίτου προβλέπονται μειωμένα κατά 18 εκ τόνους (στους 116 εκ τόνους , ποσοστό -13,4%). Ειδικότερα, για τα αποθέματα των ΗΠΑ προβλέπεται μείωση κατά 8 εκ. τόνους στους 17 εκ. τόνους, ποσοστό -32%.
Ολόκληρη η έκθεση
ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου