Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Αρωματικά & Φαρμακευτικά Φυτά Κιλκίς







Μ Ι Χ Α Η Λ Ι Δ Η Σ   Δ Η Μ Η Τ Ρ Ι Ο Σ
 




ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ 16-12-2012

Η «ΜΥΡΕΨΟΣ-Αρωματικά & Φαρμακευτικά Φυτά Κιλκίς» με τις γεωπόνους κκ Κατερίνα Παπαδοπούλου, Ελένη Μυρωνίδου & Αλεξάνδρα Γρηγοριάδου, με συντονίστρια την κα Σοφία Τσατραφύλια, παρουσιάσθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Πολυκάστρου του Δήμου Παιονίας Κιλκίς την Κυριακή, 16/12/2012, δείχνοντας ταυτόχρονα τις νέες συσκευασίες των προϊόντων της παραγωγής 70 περίπου συνεργαζομένων αγροτών, παραγωγών και γεωπόνων στο Κιλκίς.
Η ενημερωτική διάλεξη οργανώθηκε από τον Δήμο Παιονίας στα πλαίσια της προσπάθειάς του για ενημέρωση του αγροτικού πληθυσμού, στην οποία ανταποκρίθηκε η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας Κιλκίς και βέβαια η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία ΜΥΡΕΨΟΣ, από ότι φαίνεται στην αφίσα στα πλαίσια των 100 χρόνων ελεύθερης Παιονίας, αλλά κυρίως στα πλαίσια του σχεδιασμού ενός καλύτερου αύριο, ξεκινώντας από καινοτόμες αγροτικές καλλιέργειες εκεί όπου η Ελλάδα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα.
Η ΑΜΚΕ Μυρεψός δημιουργήθηκε στις 1-12-2007 με σκοπό την πιλοτική καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών σε περιοχές του Κιλκίς όπου επικρατούν διάφορες εδαφοκλιματικές συνθήκες, ο προσδιορισμός της προσαρμοστικότητας των ειδών μέσω πειραματικών σχεδιασμών καθώς και ο προσδιορισμός ποσοτικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών των αιθερίων ελαίων.
Ήδη οι συνεργαζόμενοι έχουν προσανατολισθεί στις ενδεικνυόμενες καλλιέργειες, παρουσίασαν και την προτεινόμενη συσκευασία τους στο Πολύκαστρο και πρόκειται να προχωρήσουν στην συστηματική καλλιέργεια κλίμακος εμπορικής εκμετάλλευσης, προσθέτοντας στις ήδη καλλιεργούμενες εκτάσεις, από το 2013 άλλα 70 στρέμματα λεβάντας, 8 στρέμματα μελισόχορτο & ρίγανη & 10 στρέμματα δενδρολίβανο.
Από όσα αναφέρθηκαν έχει πετύχει η ΜΥΡΕΨΟΣ με συγκεκριμένο κλώνο απόδοση ρίγανης 9,5% (v/w, origanum vulgare ssp hirtumGreekoregano”) και λεβάντας 8,5% (Lavandula angustifolia), ενώ οι άλλες καλλιέργειες είναι Φασκόμηλο (Salvia sclareo), Δυόσμος (Mentha spicata) και Μελισσόχορτο (Melissa officinalis ssp officinalis), πάντα σε δυνατότητα ξηρής δρόγης ή αιθερίων ελαίων.
Στο πολυπληθές ακροατήριο που συμμετείχε με ερωτήσεις και προβληματισμούς διακρίναμε τον Αντιπεριφερειάρχη Κιλκίς κ Γκουντενούδη Χρήστο, τον Δήμαρχο Παιονίας κ. Λαπόρδα Αθανάσιο, τον Δ/ντή Αγρ. Οικονομίας Κιλκίς κ Στεφανίδη Γεώργιο, τον πρώην πρόεδρο της ΜΥΡΕΨΟΣ κ. Συμεωνίδη Γιάννη, τον νύν πρόεδρο της ΜΥΡΕΨΟΣ κ. Οσιπίδη Φώτιο, τον Πρόεδρο της Ένωσης Νέων Αγροτών Κιλκίς κ. Φυτανίδη Θεόδωρο, την κα Καλογερίδου Μαρία (Επιμελητήριο Κιλκίς), τον κ. Παϊτάρη Νίκο από την ΕΝΑ Κιλκίς, την κα Λαζαρίδου Μαρία (Γεωπόνο), τον κ. Κωνσταντινίδη Παναγιώτη (ΑΝΚΙ ΑΕ), Αντιδημάρχους, την κα Λιαρτζή Αθανασία (Δημ. Σύμβουλο) και πολλούς άλλους.
Η αποκτηθείσα εμπειρία καλό θα ήταν να βρει επίπεδο συνεργασίας με όλες τις προσπάθειες που γίνονται αυτήν την ώρα στην Ελλάδα, ώστε η Ελλάδα να ανακτήσει την πρέπουσα διεθνή θέση της, ανάλογη με την τεράστια βιοποικιλότητα που διαθέτει, ώστε τα τυχόν εμπορικά οφέλη να βοηθήσουν στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδος. Η ΜΥΡΕΨΟΣ έχει ανταποκριθεί μέχρι σήμερα σε πολλές προσκλήσεις ενημέρωσης σε ημερίδες, αλλα και σε 1000 περίπου ατομικές τηλεφωνικές κλήσεις και 700 περίπου ηλεκτρονικές αλληγραφίες.
Όπως εκφράσθηκε από την κα Ε. Μυρωνίδου (u12906@minagric,gr) και συμφώνησε ο κ. Θ. Φυτανίδης, με την φροντίδα της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ (ΑΓΡΟΡΑΜΑ & Δ. Μιχαηλίδης) θα μπορούσε ίσως να οργανωθεί μια ανοικτή συνάντηση ανταλλαγής εμπειριών προς το τέλος Ιαν 2013 στην Λάρισα (ως γεωγραφικό μέσο) με όλους όσους έχουν κάποια εμπειρία στην επιλογή, καλλιέργεια, επεξεργασία και εμπορία στα αρωματικά & φαρμακευτικά φυτά.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου