Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Δυσλειτουργίες και στην δράση διατήρησης αυτόχθονων φυλών



https://thumbp5-ir2.mail.yahoo.com/tn?sid=29273397858808500&mid=ALRhUtQAACHsVTs8pgsjkEsVPZM&midoffset=2_0_0_1_1851447&partid=3&f=1732&fid=Inbox&m=ThumbnailService
ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ 25 Απρ 2015


Την φιλόδοξη δράση (3.1) «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων» του Μέτρου 214 «Γεωργοπεριβαλλοντικές ενισχύσεις» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2007-2013 πίστεψαν, υιοθέτησαν και επένδυσαν σε αυτήν πολλοί αγρότες. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν εισέπραξαν την συμφωνηθείσα και υπογραφείσα σύμβαση.
Αυτά και πολλά άλλα συζήτησαν οι εκτροφείς της αυτόχθονης φυλής αλόγων Πίνδου Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι συναντήθηκαν στις 23 Απρ 2015, στην Νέα Μεσήμβρια, με πληροφορίες από το Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων Θεσσαλονίκης (Δρ Σταματίνα Τριβιζάκη) και μεταξύ άλλων αποφάσισαν να ενημερώσουν όλους τους εμπλεκόμενους, αλλά και να αναζητήσουν την τακτοποίηση της μεγάλης οικονομικής «αιμορραγίας». Σημειωτέον ότι το εκτιμώμενο ετήσιο κόστος διαβίωσης αλόγων της φυλής Πίνδου (6 μήνες βόσκηση-6 μήνες σταβλισμένα), τα οποία δεν προσφέρουν κάποιαν άλλης μορφής παραγωγή προς διάθεση, εκτιμάται σε 500€ ετησίως.
Η φυλή Πίνδου είναι μια ελληνική φυλή ιπποειδών με ιδιαίτερη αξία για την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας. Παραδοσιακά τα ζώα της φυλής Πίνδου χρησιμοποιήθηκαν για την πρόσβαση σε δύσβατες περιοχές και μέχρι σήμερα χρησιμοποιούνται ευρέως ως ζώα εργασίας (υλοτομία, αγροτουρισμός και άλλα). Είναι μια φυλή που έχει εξελιχθεί στο βιότοπο και είναι απόλυτα προσαρμοσμένη στις αντίξοες περιβαλλοντικές συνθήκες της χώρας μας. Αποτελεί σημαντική παράμετρο του γονιδιακού πλούτου και της βιοποικιλλότητας ενώ η βόσκηση των ζώων αυτών σε σημεία που δεν μπορεί να φτάσει άλλο ζωικό είδος συμβάλλει στην αναγέννηση της βλάστησης.
Οι υπογραφείσες συμβάσεις των δικαιούχων με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων προέβλεπαν πληρωμές για τα έτη μέχρι και το 2017 με βάσει τρεις κύριες παραμέτρους – προϋποθέσεις: Πιστοποίηση της φυλής Πίνδου, Δήλωση Ο.Σ.Δ.Ε από τον εκτροφέα και Ύπαρξη απαραίτητων βοσκοτόπων. Μέχρι σήμερα δεν έγινε καμιά πληρωμή.
Επισημαίνεται ότι τα συγκεκριμένα ιπποειδή λαμβάνονταν υπόψη, εφ όσον ανήκαν σε κατόχους κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Σε περίπτωση που δηλώνονταν ζωικό κεφάλαιο μόνο από ιπποειδή, θα έπρεπε να υποβάλλει δικαιολογητικά που να αποδείκνυε ότι είναι δασεργάτης εν ενεργεία, ή είναι κάτοχος αγροτουριστικής εκμετάλλευσης, ή είναι κάτοχος ιπποειδών σπανίων φυλών. Ακόμα προβλεπόταν η άδεια ίδρυσης/λειτουργίας/εγκατάστασης ιπποστασίου.
Οι προϋποθέσεις αυτές τηρήθηκαν από όλους τους δικαιούχους του προγράμματος και θα έπρεπε και το Υπουργείο ΑΑΤ να τηρήσει τους όρους από την πλευρά του, μεταξύ των οποίων και η οικονομικές χρηματορροές, πράγμα που μέχρι σήμερα καθυστερεί, δημιουργώντας δυσεπίλυτα προβλήματα στους εκτροφείς ιπποειδών της φυλής Πίνδου.
Στην Κεντρική Μακεδονία οι συναντηθέντες ήταν από μια ομάδα 33 περίπου εκτροφέων των αλόγων φυλής Πίνδου Κεντρικής Μακεδονίας με 3500 περίπου άλογα, ενώ δραστηριοποιείται και μια ομάδα (Συνεταιρισμός) στην Δυτική Μακεδονία με έδρα τα Γρεβενά. Αναφέρθηκε ότι υπάρχουν και άλλες ομάδες εκτροφέων αλόγων φυλής Θεσσαλίας, Σκύρου κλπ.
Με πολύ προσοχή επισημάνθηκε στην συνάντηση ότι δεν πρόκειται για ζώα συντροφιάς, ή άλλης μορφής διαδικασίες κάλυψης περίεργων τακτοποιήσεων σε προηγούμενες καταστάσεις, αλλά για μια ξεκάθαρη δράση προστασίας της βιοποικιλότητας και ενίσχυσης του γονιδιακού «βιοαποθέματος» της Ελλάδας.
Οι εκτροφείς αλόγων φυλής Πίνδου σχημάτισαν Ομάδα Πρωτοβουλίας και θα επιδιώξουν συνάντηση με τους εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας για τις εξελίξεις της υπογραφείσας σύμβασης και της τήρησης των υπογεγραμμένων. Την Ομάδα Πρωτοβουλίας αποτελούν οι: Ακριβόπουλος Ν. (Κ. Πορόια, 6973201380), Βαρκάς Ν. (Ά. Πορόϊα, 6977043245), Νούλης Γ (Ν. Πετρίτσι, 6974029478), Παπλιάκας Δ (Νιγρίτα, 6945852378), Πετρίδης Ι (Έδεσσα, 6942488312) και Τσίντζηρας Α (Κατερίνη, 6978520102), ενώ η προσωρινή γραμματειακή στήριξη θα γίνεται από το τηλ. 2351081203, στο κινητό 6985564482, με το e-mail: srodiou@gmail.com.


Για την καταγραφή: Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Οι ΚοινΣΕπ ΜΠΡΟΣΤΑ …



Χρηματοδοτική στήριξη και επαφή με το Δημόσιο τα προβλήματα των ΚοινΣΕπ

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ 20 Απρ 2015


Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία (120 συμμετέχοντες, από όλη την Βόρεια Ελλάδα, με 18 τοποθετήσεις-ερωτήσεις), συνάντηση-συζήτηση «Οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις-ΚοινΣΕπ ΜΠΡΟΣΤΑ» στις 17/4/2015, στην Θεσσαλονίκη, του οργάνωσε το ΔΙΚΤΥΟ ΚοινΣΕπ Κεντρικής Μακεδονίας-ΔΙΚΚΕΜ, με την παρουσία του Δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη, της φιλοξενούσας Προέδρου του Β΄ Δημοτικού Διαμερίσματος κα Μαρίας Λαζαρίδου, του Αντιπροέδρου του Β΄ Δημ Διαμ & μέλους της Συντονιστικής Ομάδας κ Χρήστου Βοζίκη (ΚοινΣΕπ VICTORY FARM), της επικεφαλής της Συντονιστικής Ομάδας του ΔΙΚΚΕΜ κας Στέλλας Γκουδίνογλου (ΚοινΣΕπ ΜΥΓΔΟΝΙΑ), της κας Πόπης Σουρμαΐδου (ΚοινΣΕπ ΣΠΕΙΡΑ ΓΗΣ), του καθ Θανάση Μπελίδη (Τεχνικός Συνεργάτης ΔΙΚΚΕΜ), του κ. Δημήτρη Μιχαηλίδη (Τεχν. Συνεργάτη ΔΙΚΚΕΜ) της Δρ Σοφίας Αδάμ (Ειδικής Επιστημ. Συνεργάτιδας στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης), της κας Νιόβης Παυλίδου (Περιφερειακής Συμβούλου Κεν. Μακεδονίας), της κας Χ. Κιμιωνή (ΚοινΣΕπ ΕΥΡΥΜΑΘΕΙΑ), της κας Ε. Λουαράση (ΚοινΣΕπ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΔΙΑΡΟΜΕΣ), του κ. Δ. Αμανατίδη (ΚοινΣΕπ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ), του κ. Σ. Μήτρικα (ΚοινΣΕπ ΓΑΛΗΝΟΣ), της κας Λ. Τσαλταμπάση (ΣΕΓΕ & ΟΕCΟΝ), του κ. Ηρακλή Τσιτλακίδη (Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας), Α. Βάλτση (Έδεσσα), Δ. Σκενδέρη (Χαλάστρα), Κ. Παναγιωτίδη (Κοζάνη), Ι. Ρούσσου (Κιλκίς), Δ. Λίτσα (Θέρμη), Ν. Μανομενίδη, Η. Μελετζίδη (Σέρρες), Κ. Μεγαλίδη (Δράμα), Δ. Κασάπη (Κομοτηνή), Γ. Χάτσιο (Καστοριά), Π. Γαϊτάνη (Αθήνα), Φ. Σάρρου (Λάρισα), Δ. Φυσικόπουλου (Λιτόχωρο) και πολλών άλλων.
Εισηγήσεις, με συντονίστρια την κα Σ. Γκουδίνογλου, έγιναν: για τις μέχρι σήμερα δράσεις του ΔΙΚΚΕΜ (Π. Σουρμαΐδου), για τους προσεχείς στόχους του ΔΙΚΚΕΜ (Θ. Μπελίδης), για τις ανάγκες και τα προβλήματα των ΚοινΣΕπ (Δ. Μιχαηλίδης), και για τον Στρατηγικό προγραμματισμό του Υπουργείου Εργασίας για την Κοινωνική &  Αλληλέγγυα Οικονομία (Σ. Αδάμ, 210 3747928).
Ανάμεσα στα θέματα που αναφέρθηκαν επισημαίνονται τα εξής:
1.        Η επιτακτική ανάγκη για επιμόρφωση των μελών των ΚοινΣΕπ για την Κοινωνική & Αλληλέγγυα Οικονομία-ΚΑΟ, τα πλαίσια λειτουργίας των ΚοινΣΕπ και για τις δυνατότητές τους, κυρίως όμως για να ενισχυθούν τα χαρακτηριστικά της Ομάδος των μελών που αποφασίζουν να συνθέσουν μια ΚοινΣΕπ.
2.        Η διευκόλυνση των συνεργασιών για να προσεγγίσουν καλύτερα τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου και  να εξοικονομήσουν ενέργειες και χρήμα επιτυγχάνοντας επαρκή μεγέθη οικονομικής κλίμακας.
3.        Φαίνεται ότι το περιβάλλον (κοινωνικό, οικονομικό, διοικητικό κλπ) των ΚοινΣΕπ δεν γνωρίζει σχεδόν ΤΙΠΟΤΕ και τα περισσότερα προβλήματα δημιουργούνται στην επαφή των ΚοινΣΕπ με την Δημόσια Διοίκηση ή ακόμα και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
4.        Η ανακόλουθη, με τον σκοπό και την πραγματική λειτουργία, φορολόγηση των ΚοινΣΕπ δημιουργεί ανασταλτικούς λόγους αποτελεσματικής επίτευξης των στόχων τους (πιθανές αυξημένες αποσβέσεις τα 5 πρώτα χρόνια κλπ). Ακόμα και ο ΦΠΑ θέλει περισσότερη προσοχή για κοινωνικές επιχειρηματικές δομές (πχ σε περίπτωση παροχής εκπαιδευτικών υπηρεσιών). Η εθελοντική προσφορά χρόνου εργασίας από τις εντάσεως εργασίας ΚοινΣΕπ χρήσει διαφορετικής αντιμετώπισης. Ίσως η καθιέρωση μιας 5ετίας ειδικών προνομιακών συνθηκών λειτουργίας κατά την έναρξη (μειωμένη φορολογία, μειωμένος ΦΠΑ (?), αποδοχή εθελοντικής εργασίας μελών κλπ) να δίνει μια σωστή βάση αντιμετώπισης των οξυμένων προβλημάτων έναρξης και ενδυνάμωσης των ΚοινΣΕπ.
5.        Προβλήματα προέκυψαν και με άλλα ασφαλιστικά ταμεία, εκτός ΙΚΑ, όπως είναι για εργαζόμενους του ΤΣΑΥ, του ΤΣΜΕΔΕκλπ
6.        Τα προβλήματα χρηματοδοτικής υποστήριξης, χωρίς να αφίστανται από την αυτόνομη λειτουργία των ΚοινΣΕπ και την αυτοτέλειά τους, δημιουργούν ιδιαίτερα σημεία προσοχής. Ακόμα και οι εγγυήσεις συμμετοχής σε διαγωνισμούς, όταν πρόκειται για εργασίες των φορέων της κοινωνίας, για την περιοχή δραστηριοποίησης της ΚοινΣΕπ θα έπρεπε να έχουν διαφορετική αντιμετώπιση. Ενώ πρέπει να διερευνηθεί η δυνατότητα αυξημένων προκαταβολών όταν πρόκειται για τοπικές ΚοινΣΕπ που συνήθως είναι εντάσεως εργασίας.
7.        Το νομοθετικό πλαίσιο δεν είναι επαρκώς κατανοητό αν υποστηρίζει τις Κοινοπραξίες ΚοινΣΕπ για την προσέγγιση μεγεθών κλίμακας, ενώ η καθυστέρηση εφαρμογής της Οδηγίας 24/2014 για τις Δημόσιες Συμβάσεις (που πρέπει να γίνει νόμος του κράτους μέχρι το τέλος 2015) δυσκολεύει την κατάσταση, στους δημόσιους διαγωνισμούς. Ήδη προκάλεσε πολλά κακεντρεχή σχόλια και απορρίψεις Δημοσίων Συμβάσεων μέχρι σήμερα.
8.        Δυστυχώς υπάρχουν ακόμα και σήμερα συμπολίτες (ακόμα και δημόσιοι υπάλληλοι ή σύμβουλοι επενδύσεων) που διαχωρίζουν τις επιχειρήσεις, όσον αφορά τις δυνατότητες συμμετοχής τους σε προγράμματα χρηματοδοτούμενα ή επιδοτούμενα. Δεν έχει γίνει απολύτως κατανοητό ότι όλες οι επιχειρήσεις τόσο της ιδιωτικής οικονομικής (εταιρείες), όσο και κοινωνικής οικονομίας (συνεταιρισμοί) πρέπει να συμμετέχουν ισότιμα σε διάφορες ευκαιρίες, ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕ ΠΡΟΤΙΜΗΣΙΑΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ.
9.        Τον Σεπ 2014 η Ευρωβουλή εξέδωσε ψήφισμα για την υποστήριξη και διευκόλυνση μεταβίβασης (ολική ή μερική) πτωχευμένων ιδιωτικών επιχειρήσεων ή με χωρίς κληρονόμους εταιρείες, σε ΚοινΣΕπ εργαζομένων. Έτσι συνέβη το «θαύμα» κατά την ενσωμάτωση των δύο Γερμανιών. Μέσα σε ένα χρόνο δημιουργήθηκαν 400 εργασιακοί Συνεταιρισμοί (όπως οι ΚοινΣΕπ) που ανέλαβαν τις σταματημένες πρώην κρατικές βιομηχανίες της τότε Ανατολικής Γερμανίας. Χρειάζεται κάτι παρόμοιοκαι η σημερινή Ελλάδα.
10.    Επιβάλλεται η ομογενοποίηση στην Ελλάδα των διαφορετικών συνεργατικών νομοθεσιών, ανάλογα με το Υπουργείο. Πρέπει να γίνει μια ενιαία νομοθεσία για την Κοινωνική & Αλληλέγγυα Οικονομία. Σήμερα υπάρχει νομοθεσία για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς (Υπ. Γεωργίας), για τους Αστικούς Συνεταιρισμούς (Υπ. Ανταγωνιστικότητας), ΚοινΣΕπ (Υπ. Εργασίας), Συνεταιρισμοί Προνοίας (Υπ. Προνοίας) κλπ.
11.    Φαίνεται ότι ο περιορισμός για συμμετοχή ενός πολίτη σε πάνω από μία ΚοινΣΕπ σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας στερείται λογικής. Η κοινωνία είναι σε επίπεδο Δήμου και μέχρι εκεί θα έπρεπε να υπάρχει ο περιορισμός.
12.    Είναι περίεργες μερικές ΚοινΣΕπ με τεράστιους τζίρους και με ανεπαρκή μισθωτή εργασία. Οι ΚοινΣΕπ έγιναν για να προωθήσουν την απασχόληση. Πρέπει  να απασχολούν κόσμο. Και μάλιστα κυρίως, ή πρωταρχικά, τα δικά τους μέλη. Πιθανώς μια κάποια μορφή ποσόστωσης θα βοηθούσε στον εξορθολογισμό εργαζομένων προς τον αριθμό των μελών τους, ώστε να μην διολισθήσουν οι ΚοινΣΕπ σε συγκαλυμμένες εταιρικές δομές.
13.    Ξανατονίσθηκε ότι η κοινωνία είναι κυρίως τοπική, και επομένως οι συνεργασίες των ΚοινΣΕπ θα πρέπει να ενισχύονται για το τοπικό επίπεδο. Το περιφερειακό επίπεδο είναι κατάλληλο πεδίο οργάνωσης Δικτύων και Μηχανισμών Στήριξης (Δ. Φεγγίτης, 1/4/2015). Το απρόσωπο, γραφειοκρατικό, μακρινό, αντιπροσωπευτικό κεντρικό επίπεδο δεν είναι επιθυμητό, καθ όσον καταγράφονται συνεχώς ανεπίτρεπτοι και ανήθικοι επηρεασμοί «αντιπροσώπων» και «εκπροσώπων» σε κεντρικές δομές. Σε κεντρικό επίπεδο ίσως θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα «FORUM» συλλογικοτήτων που υποστηρίζουν την Κοινωνική & Αλληλέγγυα Οικονομία.
14.    Η δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος χρηματοδοτικής ενίσχυσης πρέπει να εγκατασταθεί αμέσως, Όπως: χρηματοπιστωτικές δομές της κοινωνικής οικονομίας, Ηθικές Τράπεζες, κυρίως αυτοτροφοδοτούμενο Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας, μικροχρηματοδοτήσεις κλπ.
Το ΔΙΚΚΕΜ συνθέτει τον Σύλλογο «ΔΙΚΤΥΟ ΚοινΣΕπ Κεντρικής Μακεδονίας» για την καλύτερη συμμετοχή του σε τυπικές διαδικασίες στην Κεντρική Μακεδονία, το καταστατικό του οποίου έχει ήδη υπογραφεί από τους απαραίτητους, αλλά δέχεται και άλλους συμπολίτες από όσες ΚοινΣΕπ επιθυμούν μέχρι 28-4 2015. Πληρ: Σ. Γκουδίνογλου-6976855676
Η επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση για την κωδικοποίηση των δυσλειτουργιών στην ανάπτυξη των ΚοινΣΕπ, στα πλαίσια της Κοινωνικής & Αλληλέγγυας Οικονομίας, θα γίνει στις 28 Απρ 2015, στις 15.00, στην φιλόξενη Β΄ Δημοτική Κοινότητα (Μοναστηρίου 93Α, 2ος όροφος), με προβλεπόμενη προώθηση στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας το πρώτο 15ήμερο του Μαΐου 2015. Πληρ: Π. Σουρμαΐδου-6976633693, Α. Μπελλίδης-6937098462.


Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382