Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Καχριμάνης:Προς τη σωστή κατεύθυνση κινείται η Κ.Υ.Α. για την κατανομή των βοσκοτόπων.




Προς τη σωστή κατεύθυνση κινείται η Κ.Υ.Α. για την κατανομή των βοσκοτόπων, είναι όμως απαραίτητες και ορισμένες άλλες συμπληρωματικές ρυθμίσεις, ανέφερε σήμερα σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, απαντώντας σε ερωτήματα δημοσιογράφων.
«Η Κ.Υ.Α. – τόνισε χαρακτηριστικά- κινείται σε μια σωστή κατεύθυνση, αλλά αν μείνει όπως έχει, δεν θα λύσει προβλήματα. Πρέπει να γίνουν και οι άλλες ενέργειες, οι οποίες από ενημέρωση που έχουμε από το αρμόδιο Υπουργείο, προωθούνται προς ψήφιση στη Βουλή. Με την πρόσφατη Κ.Υ.Α. του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Υποδομών, η πρώτη εντύπωση που δίνεται είναι ότι κάποιες Περιφέρειες φαίνεται να είναι αδικημένες με το συντελεστή βόσκησης και κάποιες, όπως είναι οι νησιωτικές, είναι ωφελημένες. Εγώ είπα ότι δεν παίζουν τόσο ρόλο οι συντελεστές, όσο η αναγραφή του πραγματικού ζωικού κεφαλαίου της κάθε περιοχής για το οποίο πρέπει να μπουν ασφαλιστικές δικλείδες και να καταγραφεί πλήρως ο βοσκότοπος της κάθε περιοχής που αναγνωρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Από κει και πέρα θα μπορέσουν όλα αυτά που η Κ.Υ.Α. αυτή περιλαμβάνει να εφαρμοστούν. Αν δεν γίνουν οι προβλεπόμενες ενέργειες, θα είναι κάτι που θα είναι μεν προς τη θετική πλευρά, αλλά θα έχουμε αρκετά βήματα να διανύσουμε».
Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του ο Περιφερειάρχης και αναφερόμενος στις εκτάσεις που πρέπει να περιληφθούν στις βοσκήσιμες εκτάσεις, είπε ότι με την πρόσφατη Κ.Υ.Α. φαίνεται μια διαφορά ως προς το σύνολο των βοσκήσιμων εκτάσεων.
«Ειδικά για την Ήπειρο – πρόσθεσε- που έχει εκτάσεις για ποιοτική κτηνοτροφία, όπως ορεινές χορτολιβαδικές, φρυγανώδεις (πουρνάρια κλπ), αλπικές ή προστατευόμενες, όλες αυτές θα μπουν ξανά στη διαχείριση, εκτός εκείνων που εξαιρεί η Ε.Ε. (δέκα μεγάλα δένδρα ανά στρέμμα), ενώ με την Ελληνική Νομοθεσία απαγορεύονται ως βοσκήσιμα και τα παραγωγικά δάση. Έχουν ληφθεί πολλά στοιχεία από το ΕΘΙΑΓΕ και με τη νομοθεσία που προωθούν (τα Υπουργεία) στη Βουλή, θα μπορέσουμε να λύσουμε και άλλα προβλήματα. Σήμερα εφαρμόζεται η νομοθεσία κατά το δοκούν, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να δοθούν ούτε άδειες. Με τη συζήτηση και τη συνεχή επαφή με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξη και τα άλλα συναρμόδια υπουργεία θα δώσουμε αυτό που πρέπει».
Τέλος ο Περιφερειάρχης, με αφορμή ερωτήματα κτηνοτρόφων, τόνισε για μια ακόμη φορά ότι σήμερα οι Περιφέρειες, δεν έχουν καμία σχέση με τη νομοθεσία, ούτε με τους βοσκότοπους, ούτε και με τις επιδοτήσεις.

Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Κοινωνική Οικονομία για όλους …




Μ Ι Χ Α Η Λ Ι Δ Η Σ   Δ Η Μ Η Τ Ρ Ι Ο Σ



ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ 22 Μαΐου 2015

Πραγματοποιήθηκε κύκλος ενημέρωσης για συμπολίτες μας που ενδιαφέρονταν να μάθουν μερικά περισσότερα για την Κοινωνική Οικονομία και τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις στο Ασβεστοχώρι (22/5/2015). Η τριήμερη ενημερωτική δραστηριότητα οργανώθηκε από τον Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη ο οποίος μέσα στις πολλαπλές αρμοδιότητές του έχει και την υποστήριξη της τοπικής οικονομίας και της απασχόλησης. Το τριήμερο ήταν αφιερωμένο στην γυναικεία επιχειρηματικότητα εκτιμώντας ότι θα αναπτυχθεί και στον Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη η τόσο διαδεδομένη στην Ευρώπη «Κοινωνική Οικονομία».
Η ενδεικτική θεματολογία περιελάμβανε: Σύσταση και Λειτουργία της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης, Η Κοινωνική Επιχείρηση (Κ.Ε.) στην Ελλάδα, Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία, Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση στην πράξη, Το χτίσιμο της Ομάδας (Δ. Μιχαηλίδης) και τέλος Παρουσίαση της ΚοινΣΕπ ΜΥΓΔΟΝΙΑ (Σ. Γκουδίνογλου) και στοιχείων από άλλες ΚοινΣΕπ, όπως της VICTORY FARM, της ΣΠΕΙΡΑΣ ΓΗΣ, του ΓΑΛΗΝΟΥ, της ΠΙΕΡΙΩΝ ΜΟΥΣΕΣ, της ΜΑΙΝΑΛΟΝ, ΕΥΖΕΙΝ, DOT2DOT, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ, ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ, ΤΣΑΙ ΟΛΥΜΠΟΥ, ΙΝΖΕΝ κλπ, ενώ προβλέφθηκε επίσκεψη-ενημέρωση στον BiosCOOP (Κοινων. Καταναλωτικό Συνεταιρισμό). Ανάμεσα σε όσα ακούσθηκαν επισημάναμε:
1.      Τα οικονομικά συστήματα διακρίνονται κυρίως στην Δημόσια Οικονομική, στην Ιδιωτική Οικονομική και στην Κοινωνική Οικονομία.
2.      Αν η Δημόσια Οικονομική εξυπηρέτησε αποτελεσματικά τους 4 αιώνες της Αναγέννησης, και αν η Ιδιωτική Οικονομική εξυπηρετεί την 250ετή περίοδο της Βιομηχανικής επανάστασης, όλα δείχνουν ότι η παγκόσμια οικονομία της γνώσης, μετά το 2050, θα εξυπηρετηθεί αποτελεσματικότερα με την Κοινωνική Οικονομία.
3.      Η Ελλάδα βρίσκεται σε υστέρηση στοιχείων στήριξης της Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας-ΚΑΟ,, διότι η ΚΑΟ προαπαιτεί επαρκώς λειτουργούσα κοινωνία, που, ιδιαίτερα στις ελληνικές πόλεις, βρίσκεται σε ουσιαστική ανεπάρκεια και χρήζει εντατικής προσπάθειας οικοδόμησης της.
4.      Οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις-ΚοινΣΕπ είναι ένα υβριδικό σχήμα που προσπαθεί να αξιοποιήσει τα καλύτερα στοιχεία από κάθε οικονομικό σύστημα. Πρόκειται για δομή που εσωτερικά λειτουργεί με τις αρχές της Κοινωνικής Οικονομίας και εξωτερικά επικρατεί το πλαίσιο της Ιδιωτικής Οικονομίας, χωρίς οι εμπορικές ιδιότητες της ΚοινΣΕπ να επηρεάζουν, έστω και σε ελάχιστο, τα μέλη.
5.      Οι αξίες της Κοινωνικής οικονομίας είναι της: αυτοβοήθειας, αυτοεθύνης, δημοκρατίας, ισότητας, δικαιοσύνης και αλληλεγγύης. Στην ΚΑΟ επικρατούν οι ηθικές αξίες της εντιμότητας, της ειλικρίνειας, της κοινωνικής ευθύνης και της μέριμνας για τους άλλους. Οι βασικές αρχές της ΚΑΟ είναι: Εθελοντική & ανοικτή συμμετοχή, Δημοκρατικός Έλεγχος των Μελών, Οικονομική Συμμετοχή των μελών, Αυτονομία και ανεξαρτησία, Εκπαίδευση, κατάρτιση και πληροφόρηση, Συνεργασία μεταξύ συνεταιρισμών & το Κοινοτικό ενδιαφέρον).
6.      Πέραν από το πολύ σημαντικό οικονομικό Κεφάλαιο, συνυπάρχει το κεφάλαιο του ανθρώπινου δυναμικού, το κεφάλαιο της γνώσης, η φήμη αλλά και το Κοινωνικό Κεφάλαιο. Κοινωνικό Κεφάλαιο είναι ο συνδετικός ιστός που κρατά μια κοινωνία ανθρώπων ενωμένη και με αλληλοβοήθεια.
Μερικές ακόμα δραστηριότητες για την Κοινωνική Οικονομία και τις ΚοινΣΕπ εντοπίζονται:
  • 22/5/2015, 18.00,Hyatt, Money Show, στην εκδήλωση του ΔΙΚΤΥΟΥ ΚοινΣΕπ Κεντρ. Μακεδονίας για τα Φορολογικά-Λογιστικά (με τον κ. Δ. Πανοζάχο) και την ανάγκη για ένα χρηματοπιστωτικό μέσο (με τον κ. Β. Μπέλλη)
  • 23/5/2015, 18.00, Επιμελητήριο Μυτιλήνης, για την Κοιν. Οικονομία (με τον κ. Δ. Μιχαηλίδη)
  • 24/5/2015, 14.00, Hyatt, Money Show, Επίδαυρος 1, για συνάντηση γνωριμίας με όσες ΚοινΣΕπ επιθυμούν (με τον κ. Δ. Μιχαηλίδη & την κα Σ. Γκουδίνογλου).
  • 25/5/2015, 16.00, Οικόπολις Θεσσαλονίκης, για ανταλλαγή εμπειριών με Γερμανούς για την Κοινωνική Οικονομία.
  • 26/5/2015, 16.00, Μοναστηρίου 93, (ΚΕΑΕΠ) για προώθηση της Κοινωνικής Οικονομίας στους Νέους & Νέες (με τον κ. Χ. Βοζίκη).
  • 29/5/2015, 09.30, ΧΕΝ Ηλιούπολης Αθηνών, στο 7ο Μονοπάτι Επιχειρηματικότητας  για την Κοινωνική Οικονομία (με τον Δ. Μιχαηλίδη).
  • 3/5/2015, 11.00, Μοναστηρίου 93, Θεσσαλονίκη, ανταλλαγή εμπειριών με Ρουμάνους για την Κοινωνική Οικονομία
  • 6/6/2015, Περτούλι, Τρικάλων, το ΔΙΚΤΥΟ ΜΚΟ Θεσσαλίας διερευνά τις δυνατότητες της Κοινωνικής Οικονομίας σήμερα.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382 (Φωτο από το Ασβεστοχώρι «χτίζοντας μιαν ΚοινΣΕπ»)

Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Δωρεάν eshop σε ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους αγρότες της Περιεφέρειας Ηπείρου .






Ανακοίνωση
ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ
20 / 5 / 2015

Την δυνατότητα δημιουργίας ηλεκτρονικού καταστήματος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Καλάθι αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας Ηπείρου  έχει ο κάθε Ηπειρώτης Αγρότης .Αφορά τη δημιουργία ενός συστήματος προώθησης - διακίνησης των Ηπειρώτικων αγροτικών προϊόντων, και μιας πλατφόρμας ενημέρωσης αγροτών και καταναλωτών για τα συγκεκριμένα προϊόντα. Είναι σημαντικό εν καιρώ οικονομικής κρίσης  ο αγρότης της Ηπείρου  να μπορεί να προωθεί τα προϊόντα του δωρεάν με την βοήθεια  της Περιφέρειας Ηπείρου γλιτώνοντας έτσι ένα σοβαρό κόστος που θα επιβαρυνόταν ο ίδιος  .Όλοι οι αγρότες που επιθυμούν να ανοίξουν ηλεκτρονικό κατάστημα μπορούν να επισκεφτούν το παρακάτω σύνδεσμο :  www.agroepirus.gr   ή να επικοινωνήσουν με το τμήμα πληροφορικής της Π.Ε. Άρτας 2681361066  .Τέλος  Θα θέλαμε  να ευχαριστήσουμε θερμά  όλους  όσους συνέβαλαν στην δημιουργία της ηλεκτρονικής  πλατφόρμας της περιφέρειας Ηπείρου και   ιδιαίτερα τον περιφερειάρχη κύριο Αλέξανδρο Καχριμάνη  .



Για την Ιδριτική ομάδα

Λεωνίδας Ραβανός

Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Την παραίτηση του αποδεκατισμένου Δ.Σ. της Π.Ε.Ν.Α. ζητά ο πρόεδρος της Ε.Ν.Α. Λακωνίας

Ε.Ν.Α. Λακωνίας






ΠΡΟΣ
ΔΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ
ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ
Κύριοι συνάδελφοι του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών περίπου 2 χρόνια μετά την διεξαγωγή των εκλογών της ΠΕΝΑ στις 21-4-13 στην Αθήνα και με αφορμή τα όσα έχουν γραφτεί στον τύπο και όχι μόνο, περί παράνομων διαδικασιών για την εκλογή αντιπροσώπων στην ΠΕΝΑ αλλά και όσα έχουν δημιουργηθεί μεταξύ μας από την ελλιπείς επικοινωνία σε θέματα κρίσιμων αποφάσεων,
έχοντας υποβάλλει και την παραίτηση μου από 25-08-13 από τη θέση του αναπληρωτή γραμματέα της ΠΕΝΑ σας ξανά προτρέπω να πράξετε το ίδιο προκειμένου να διατηρήσουμε τουλάχιστον ότι έχει απομείνει από το κύρος της οργάνωσης που προσπαθήσαμε να παραλάβουμε, έτσι ώστε να βάλουμε τέλος σε αυτούς που θέλουν τους νέους αγρότες χωρίς δική τους φωνή και εξαρτημένους .
Ταυτόχρονα προτείνω το προσεχές τρίμηνο να γίνουν εκλογές σε όλες τις Ενώσεις Νέων Αγροτών και εκλογή αντιπροσώπων για την ΠΕΝΑ τουλάχιστον σε όσες Ενώσεις επιθυμούν να συμμετέχουν στο νέο διοικητικό συμβούλιο που θα υπάρξει .Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με παραίτηση των διοικητικών συμβουλίων των κατά τόπων Ενώσεων . Η ΕΝΑ Λακωνίας είναι διατεθειμένη να κάνει την αρχή με την προϋπόθεση να υπάρχει παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου σε όλη τη διαδικασία έτσι ώστε τα Διοικητικά Συμβούλια που θα εκλεγούν τόσο σε τοπικό επίπεδο αλλά και στην ΠΕΝΑ να έχουν την απόλυτη νομιμοποίηση και να μην μπορεί κανείς να τα αμφισβητήσει. ΣΑΣ Θυμίζω ότι η Ε.Ν.Α Λακωνίας είναι ιδρυτικό μέλος αυτού του θεσμού και σας το θέτω διότι η μή συμμόρφωσή σας και η κατρακύλα της οργάνωσις παρά της προσπάθειές μας με γραπτές μα και με πολλούς άλλους τρόπους δε θα μας αφήσει άλλα περιθώρια παρά της δικαστικής οδού. Για εμάς οι νέοι αγρότες θα πρέπει να έχουν την ίδια φωνή, τον ίδιο σκοπό και να παράγουν όσα μπορούν μέσα από την επαγγελματική τους ιδιότητα και την ερασιτεχνική ενασχόληση με τα συνδικαλιστικά.



ΣΤΑΜΑΤΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΝΕΟΣ ΑΓΡΟΤΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Παράταση έως 2/6 για την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ από τους αγρότες



Έως την Τρίτη 2 Ιουνίου παρατείνει το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης την προθεσμία υποβολής των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης από τους δικαιούχους αγρότες.


Η παράταση κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να διευκολυνθούν οι παραγωγοί να καταθέσουν τις αιτήσεις τους, καθώς φέτος είναι η πρώτη χρονιά εφαρμογής της νέας ΚΑΠ. Σημειώνεται ότι για την υποβολή της αίτησης ενιαίας ενίσχυσης ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ενισχύσεων) είναι στη διάθεση των αγροτών η δωρεάν on line εφαρμογή του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), ενώ παράλληλα για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους έχει αυξηθεί σε σχέση με πέρυσι και ο αριθμός των πιστοποιημένων φορέων για την παραλαβή της αίτησης. Επιπλέον, όπως σημειώνει το υπουργείο, πρόθεσή του είναι η υποβολή των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυση να γίνεται με τρόπο αξιόπιστο και διαφανή, δίχως να επιβαρύνονται οι αγρότες.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ