Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Στις 13.000 έφτασαν οι αιτήσεις για ρύθμιση οφειλών στα Ταμεία


Αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των οφειλετών των ασφαλιστικών Ταμείων που ζητούν να ενταχθούν στο νέο σχήμα ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Χαρακτηριστικό της μεγάλης ανταπόκρισης των οφειλετών, είναι το γεγονός ότι, μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο από την εφαρμογή της νέας ρύθμισης, εκδόθηκαν από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), 12.827 νέες αποφάσεις υπαγωγής για οφειλές συνολικού ύψους 333.754.550,92 ευρώ.

Από το σύνολο των αποφάσεων αυτών, 7.737 αφορούν οφειλέτες του ΙΚΑ. 4.209, οφειλέτες του ΟΑΕΕ, 879 οφειλέτες του ΟΓΑ και δυο του ΕΤΑΑ.

Με ανακοίνωσή της η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, καλεί το σύνολο των οφειλετών, να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες διακανονισμού οφειλών που παρέχει ο νέος νόμος.

Υπενθυμίζεται, ότι για τους οφειλέτες που θα υπαχθούν στα ανωτέρω σχήματα ρύθμισης και θα τηρούν του όρους αυτών, θα αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών και λοιπών μέτρων είσπραξης, ενώ θα χορηγείται βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας χωρίς καμία παρακράτηση (ποσό ή ποσοστό).

Η προθεσμία υποβολής αίτησης υπαγωγής στο νέο σχήμα ρύθμισης, λήγει στις 31/3/2015 και σύμφωνα με το νόμο για τη νέα ρύθμιση, δεν θα υπάρξει άλλη δυνατότητα διακανονισμού με αυτούς τους όρους.

Από την 1/4/2015, μοναδική επιλογή για τους οφειλέτες, θα είναι και πάλι η ρύθμιση οφειλών της "Νέας Αρχής" και της "Πάγιας Ρύθμισης".

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Νέες τιμές ελαιολάδου από την ΕΑΣ Λέσβου


Νέες τιμές ελαιολάδου ανακοίνωσε η ΕΑΣ Λέσβου αργά χθες το απόγευμα. Με βάση τον τιμοκατάλογο της Ένωσης, η τιμή για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο 0,3 βαθμών διαμορφώνεται στα 2,85 ευρώ το κιλό και η τιμή του άσσου, στα 2,60 ευρώ το κιλό. Η τιμή για το λάδι οξύτητας 1,5 βαθμού διαμορφώνεται στα 2,5 ευρώ το κιλό και η τιμή για το βιομηχανικό πεντάρι, στα 2,00 ευρώ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΑΣ Λέσβου, οι παραπάνω τιμές ισχύουν για πληρωμή των παραγωγών με την παράδοση των καταστάσεων ελαιολάδου από τους συνεταιρισμούς στην Ένωση.
Σε περίπτωση που οι παραγωγοί επιλέξουν να πληρωθούν μετά από 40 ημέρες, η τιμή προσαυξάνεται κατά πέντε λεπτά τού ευρώ. Έτσι, η τιμή για τα τρία δέκατα φθάνει στα 2,90 ευρώ και για τον άσσο στα 2,65 ευρώ το κιλό.
Οι παραπάνω τιμές ισχύουν τόσο για τα ελαιόλαδα της νέας εσοδείας όσο και για τα ελαιόλαδα εσοδείας 2013 - 2014.

15% πάνω…
Σε δήλωσή του στο «Ε», ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λέσβου, Αλέκος Γιαζιτζόγλου, τόνισε πως οι τιμές που δίνει η Ένωση, είναι αυξημένες κατά 15% σε σχέση με τις τιμές παραγωγού που έδινε με τον προηγούμενο τιμοκατάλογό της (ο οποίος είχε εκδοθεί την άνοιξη).
Χθες η ΕΑΣ Λέσβου έστειλε στα μέσα ενημέρωσης Δελτίο Τύπου με μόλις τέσσερις τιμές, σε αντίθεση με τη συνήθη τακτική της να στέλνει πλήρη τιμοκατάλογο.
Σύμφωνα με το ιταλικό ISMEA, την προηγούμενη εβδομάδα η μέση χονδρική τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στα 3,31 ευρώ το κιλό, εμφανίζοντας κάμψη σε εβδομαδιαία βάση της τάξης τού 4,3%, ενώ σε ετήσια βάση παρουσιάζει άνοδο 30,9%. Επίσης η μέση χονδρική τιμή του βιομηχανικού ελαιολάδου στην Ελλάδα έχει διαμορφωθεί στα 2,05 ευρώ ανά κιλό.
Οι τιμές που καταγράφει το Ινστιτούτο αφορούν σε αγοραπωλησίες ενός βυτίου τουλάχιστον, με την παράδοση του προϊόντος να γίνεται στην πόρτα του ελαιοτριβείου. Πέρα από την τιμή παραγωγού, περιλαμβάνεται και το εμπορικό κέρδος του ελαιοτριβέα ή του χονδρεμπόρου που πουλάει το λάδι.
Στην Ισπανία, την προηγούμενη εβδομάδα η μέση χονδρική τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου διαμορφώθηκε στα 2,95 ευρώ το κιλό, ενώ η τιμή του βιομηχανικού ελαιολάδου διαμορφώθηκε στα 2,55 ευρώ το κιλό.
Σε αντίθεση με τις χαμηλές πτήσεις των τιμών σε Ελλάδα και Ισπανία, στην Ιταλία οι τιμές συνεχίζουν να κινούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, την προηγούμενη εβδομάδα η μέση χονδρική τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου 0,3 βαθμών διαμορφώθηκε στα 5,75 ευρώ το κιλό, ενώ στα μέσα του Νοεμβρίου είχε διαμορφωθεί στα 6,38 ευρώ το κιλό.
Σε εξίσου υψηλά επίπεδα διαμορφώνονται οι μέσες χονδρικές τιμές του βιομηχανικού ελαιολάδου (2,23 ευρώ ανά κιλό) και του παρθένου (3,52 ευρώ ανά κιλό).

πηγή: ΕΜΠΡΟΣ

Νέες πιστώσεις για κτηνοτρόφους


Και νέα έγκριση πιστώσεων είχαμε με υπογραφή Μόσχου Κορασίδη, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για εξυγίανση ζωικού κεφαλαίου.
Οι πιστώσεις αφορούν ένα ποσό της τάξεως των 4,5 εκατ. ευρώ.
 
 
 
 
 
Επιμέλεια: Αλέξανδρος Μπίκας
 
ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Ικανό και αποτελεσματικό το σύστημα ελέγχων στις εγκαταστάσεις παραγωγής τροφίμων


Έλεγχος από το Κτηνιατρικό Γραφείο Τροφίμων της Διεύθυνσης για την Υγεία και Προστασία του Καταναλωτή (DG SANCO) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πραγματοποιήθηκε σε εγκαταστάσεις αλιευμάτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Ο συγκεκριμένος έλεγχος εντάσσεται στη συνολική αξιολόγηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στοχεύει στην τεκμηρίωση της επάρκειας του συστήματος επισήμων ελέγχων από τις κρατικές Υπηρεσίες στον τομέα των τροφίμων ζωικής προέλευσης.

Η επίσκεψη αφορούσε εγκατάσταση επεξεργασίας αλιευμάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας και συσκευασίας νωπών ιχθύων στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας.

Από τα αποτελέσματα του ελέγχου, προέκυψε ότι το σύστημα των επισήμων ελέγχων στις εγκαταστάσεις παραγωγής τροφίμων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στο οποίο συμμετέχουν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας και η Περιφερειακή Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας του ΕΦΕΤ, είναι ικανό και αποτελεσματικό για τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας.

Επίσης, οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις που ελέχθησαν κατάφεραν να αποδείξουν στους Κοινοτικούς ελεγκτές τη δυνατότητά τους για παραγωγή ασφαλών τροφίμων τηρώντας τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας, ότι διαθέτουν ικανό σύστημα ελέγχου διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων και ότι είναι απόλυτα δεσμευμένες προς την κατεύθυνση αυτή.

«Τα αποτελέσματα του ελέγχου που πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Υπηρεσίες μας, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπ’ όψη και τα αποτελέσματα σχετικού παλαιότερου ελέγχου στον τομέα του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων, καταδεικνύουν με τον πιο σαφή και ισχυρό τρόπο, ότι το σύστημα ελέγχων των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Δ/νση Δυτικής Ελλάδας του ΕΦΕΤ, με άμεση προτεραιότητα την Προστασία της Δημόσιας Υγείας, είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό. Αποδεικνύεται έτσι η συστηματική και οργανωμένη λειτουργία των Υπηρεσιών, αλλά και η ασφάλεια και ποιότητα των αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειά μας», δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Παναγιώτης Πλατανιάς.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Κινητοποιήσεις κτηνοτρόφων στον Έβρο


Στον αποκλεισμό των συνόρων της Ελλάδας με την Τουρκία στο ύψος του Τελωνείου των Κήπων προχώρησαν την Πέμπτη κτηνοτρόφοι, που συνεχίζουν και εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους για το κούρεμα που υπέστη η ενιαία ενίσχυση που ανέμεναν.
Αγρότες από την περιοχή βρέθηκαν στο πλευρό των κτηνοτρόφων, οι οποίοι μάλιστα δήλωσαν πρόθυμοι να προχωρήσουν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τονίζοντας πως είναι πρόθυμοι να παραμείνουν στα σύνορο μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. 
 
Ισχυρές Αστυνομικές Δυνάμεις από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η προσπάθεια των κτηνοτρόφων να προχωρήσουν στον αποκλεισμό, βρέθηκαν στην περιοχή χωρίς ωστόσο να δημιουργηθούν επεισόδια. Στους διαδηλωτές δεν επετράπη να πλησιάσουν αρκετά στο Τελωνείο, ωστόσο οι ίδιοι δηλώνουν πως δεν θα παρεμποδίζουν Ι.Χ. ή λεωφορεία που διέρχονται από την περιοχή.  
 
Η 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση της Πέμπτης, στην οποία συμμετείχαν και τελωνειακοί υπάλληλοι, προκάλεσε προβλήματα στην ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων καθώς σε συνδυασμό με τις κινητοποιήσεις των αγροτών και των κτηνοτρόφων ήταν αρκετή για να δημιουργηθούν ουρές χιλιομέτρων. 
 
Ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Δημήτρης Πέτροβιτς βρέθηκε στο πλευρό των διαδηλωτών και δήλωσε πως προώθησε τα αιτήματα του στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζητώντας την δίκαιη αντιμετώπιση όλων των κτηνοτρόφων στο θέμα της ενιαίας καταβολής τόσο της εξισωτικής ενίσχυσης  όσο και της αποσυνδεδεμένης ενιαίας ενίσχυσης αλλά και στην καταβολή των αποζημιώσεων από τις ζωονόσους που έπληξαν πολλά κοπάδια αιγοπροβάτων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
 
ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Απαραίτητη η απογραφή του ζωικού κεφαλαίου για την έγκαιρη πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης


Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, σε συνέχεια προηγούμενης ανακοίνωσης, σχετικά με την απογραφή του Ζωικού Κεφαλαίου ενημερώνει τους κατόχους αιγοπροβάτων και ειδικά τους δικαιούχους Εξισωτικής Αποζημίωσης ότι προκειμένου να είναι εφικτή η πληρωμή της έως την 31/12/2014, θα πρέπει η απογραφή να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την 30/11/2014.
Οποιαδήποτε αίτηση για παράταση της απογραφής είναι προφανές ότι θα οδηγήσει σε καθυστέρηση της πληρωμής.

Η επισήμανση γίνεται γιατί σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ, μέχρι την 12/11/2014 είχε απογραφεί μόλις το 1 % του αναμενόμενου ζωικού κεφαλαίου.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Οι αγρότες προτιμούν τη μάθηση μέσω της εμπειρίας και όχι την διδασκαλία στην τάξη



Την προτίμηση των αγροτών στην βιωματική μάθηση προκειμένου να κατανοήσουν τις αρχές της εμπορίας στον τομέα της γεωργίας δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα του ευρωπαϊκού έργου Farm Inc, όπως ανακοινώθηκε στις 27 Νοεμβρίου.
Ο βασικός στόχος του ευρωπαϊκού έργου Farm Inc. είναι η ανάπτυξη ενός εκπαιδευτικού εργαλείου για μάρκετινγκ, προσαρμοσμένο στις ανάγκες μικρών παραγωγών και ενώσεων αγροτών στην Ελλάδα, την Ιταλία, και τη Λετονία. Βασική επιδίωξή του αποτελεί η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς επίσης και η βελτίωση της ποιότητας της συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης και της απόκτησης δεξιοτήτων στον αγροτικό τομέα.

Υπάρχει μεγάλο δυναμικό περιφερειακών και τοπικών προϊόντων στην αγορά, αλλά η έλλειψη στρατηγικών μάρκετινγκ δεν επιτρέπει στους ευρωπαίους επιχειρηματίες του αγροτικού τομέα να ανταγωνιστούν με το διεθνές δίκτυο και τις δομές των πολυεθνικών εταιρειών.

Η έρευνα ξεκίνησε με τη δημιουργία ενός ερωτηματολογίου, με βάση μια προσέγγιση αυτοαξιολόγησης και ενσωμάτωσης των αποτελεσμάτων που προκύπτουν από ομάδες εστίασης σε κάθε χώρα. Το ερωτηματολόγιο έχει διανεμηθεί σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη του γεωργικού τομέα: αγρότες και ενώσεις αγροτών, επιχειρηματίες του αγροτικού τομέα, εμπειρογνώμονες, τοπικούς, εθνικούς και ενδιάμεσους δημόσιους φορείς.

Τι θέλουν οι αγρότες;

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξε ότι οι προτιμήσεις των αγροτών και των γεωργικών επιχειρηματιών είναι παρόμοιες σε μεγάλο βαθμό σε όλες τις χώρες-στόχους.

Οι αγρότες προτιμούν τη μάθηση μέσω της εμπειρίας και όχι διδασκαλία στην τάξη, όπως αποδεικνύεται από την υψηλή βαθμολογία που επιτεύχθηκε για δραστηριότητες όπως: συμμετοχή σε εκθέσεις, συνέδρια, επισκέψεις μελέτης σε αγροκτήματα, και ημέρες πεδίου.

Οι φορείς, από την άλλη πλευρά, υπογραμμίζουν την ανάγκη να υποστηριχτεί η πρακτική εμπειρία με κάποιο βασικό θεωρητικό υπόβαθρο. Η εκπαίδευση στην τάξη πρόκειται να βοηθήσει τους αγρότες να αποκτήσουν τις βασικές έννοιες του μάρκετινγκ, ενώ τις πιο προηγμένες δεξιότητες θα πρέπει να τις αποκτήσουν μέσω της βιωματικής μάθησης.

Ένα διαδραστικό ηλεκτρονικό βιβλίο θα δημιουργηθεί ως ένα ολοκληρωμένο εργαλείο εκπαίδευσης. Θα περιέχει τις βασικές αρχές μάρκετινγκ για τον αγροτικό τομέα, καθώς και πρακτικές εμπειρίες (μελέτες περιπτώσεων, επιτόπιες επισκέψεις κ.λπ.). Τα τελευταία θα επιλεγούν ad hoc από κάθε χώρα εταίρο, σύμφωνα με τις εθνικές ανάγκες, προκειμένου να διασφαλιστεί ένα χρήσιμο εργαλείο για όλους τους γεωργούς που συμμετέχουν. Το αποτέλεσμα θα είναι καινοτόμο επειδή όλες οι βασικές θεωρητικές έννοιες, οι πρακτικές εμπειρίες και οι ασκήσεις αυτοαξιολόγησης θα είναι ενσωματωμένες σε ένα ενιαίο εργαλείο εκπαίδευσης, το οποία προτείνεται να γίνει «Ο οδηγός για την εμπορία στον τομέα της γεωργίας».

Τα επόμενα βήματα του έργου απαιτούν τη συμμετοχή του συνόλου των γεωργών που φιλοδοξούν να γίνουν επιχειρηματίες του αγροτικού τομέα. Όλες οι αγρότες που ενδιαφέρονται για τις δραστηριότητες του έργου καλούνται να προτείνουν την εκμετάλλευσή τους ως μελέτη περίπτωσης, να συμμετέχουν στην κατάρτιση στην τάξη και να λάβουν μέρος στις επισκέψεις μελέτης.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τον σύνδεσμο: http://www.farminc.eu/

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Στα 5.573 εκατ. ευρώ οι κρατικές αγροτικές ενισχύσεις του 2015



Ποσό 5.573 εκατ. ευρώ αντιστοιχεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2015 προκειμένου να αναπτύξει δράσεις ενίσχυσης του αγροτικού τομέα, καθώς και οι εποπτευόμενοι από αυτό φορείς όπως ο ΕΛΓΑ.
Αναλυτικότερα, οι εν λόγω πιστώσεις, όπως αυτές αποτυπώνονται στην εισηγητική έκθεση του κρατικού προϋπολογισμού του 2015 που κατατέθηκε προς συζήτηση στη Βουλή την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου,  προβλέπεται να διατεθούν για την κάλυψη δαπανών:
-καταβολής ενισχύσεων στη γεωργία, όπως αποκατάσταση ζημιών από πλημμύρες σε εγγειοβελτιωτικά έργα,
-καταβολής επιδοτήσεων για την υλοποίηση αγροπεριβαλλοντικών προγραμμάτων και προγραμμάτων όπως η εξισωτική αποζημίωση και η πρόωρη συνταξιοδότηση των αγροτών,
-χορήγησης ενισχύσεων από εθνικούς πόρους στο πλαίσιο υλοποίησης προγραμμάτων Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης (ΠΣΕΑ),
-κάλυψης του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων (ΕΛΕΓΕΠ).

Πιο συγκεκριμένα:
-Στα 17 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζονται τα κονδύλια που θα διατεθούν για ενισχύσεις από εθνικούς πόρους στο πλαίσιο υλοποίησης προγραμμάτων Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης (ΠΣΕΑ), μέσω των εθνικών ενισχύσεων προσανατολισμού και διαρθρώσεων.
-Στα 299 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζονται οι οικονομικές ενισχύσεις με ευρωπαϊκή συμμετοχή
-Στα 15 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται η εθνική συμμετοχή σε προγράμματα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ
-Στα 255 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται η κάλυψη του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων (ΕΛΕΓΕΠ).
-Στα 34 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζονται οι επιδοτήσεις επιτοκίων.
-Στα 3 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται η κάλυψη του εθνικού σκέλους του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων του ΥΠΑΑΤ.
-Στα 2.663 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται το ποσό που θα διατεθεί για συντάξεις ΟΓΑ, όπου περιλαμβάνεται ο κλάδος της υποχρεωτικής ασφάλισης.
-Στα 105 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζονται οι πληρωμές μέσω ΕΛΓΑ, όπου περιλαμβάνονται οι αποζημιώσεις φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, καθώς και τα προγράμματα ενεργητικής προστασίας.
-Στα 105 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται το ποσό της επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου κινητήρων που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία.
-Στα 134 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζονται οι επιστροφές ΦΠΑ στους αγρότες.
-Στα 1.944 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται το ποσό που θα διατεθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Γεωργικού Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΕΓΤΠΕ)

Για περισσότερα δείτε εδώ την εισηγητική έκθεση και τα τεύχη του προϋπολογισμού όπως έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Βουλής:

Στέφανος Παπαπολυμέρου
papapolimerou@paseges.gr

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Τι προβλέπει η ΚΥΑ που επεξεργάζεται η Κυβέρνηση για το πλαίσιο λειτουργίας των Farmers Markets




Προς εξέταση και υπογραφή στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας έχει σταλεί η ΚΥΑ που θα ορίζει τους όρους και τις λεπτομέρειες λειτουργίας των Αγορών Παραγωγών (Farmers Markets). Η ΚΥΑ μέχρι στιγμής έχει την υπογραφή μόνο του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Π. Κουκουλόπουλου και μετά το ΥΠΑΝ θα «περάσει» και από Υπουργείο Εσωτερικών ενώ στόχος της Κυβέρνησης είναι να πάρει ΦΕΚ πριν το τέλος του έτους. Σύμφωνα με την ΚΥΑ, ως Αγορά Αγροτών ορίζεται η οργανωμένη αγορά στην οποία μετέχουν αποκλειστικά παραγωγοί, με σκοπό την απευθείας διάθεση στο καταναλωτικό κοινό των νωπών ή/και μεταποιημένων αγροτικών προϊόντων που παράγουν από δικές τους πρώτες ύλες. Τα μεταποιημένα αγροτικά προϊόντα μπορούν να είναι προϊόντα οικοτεχνίας των ίδιων των παραγωγών ή να έχουν μεταποιηθεί από τρίτους για λογαριασμό τους. Ποια είναι όμως η εικόνα των Farmers Market στο εξωτερικό; Ο ΑγροΤύπος σας παρουσιάζει τις 10 καλύτερες Farmers Markets ανά τον κόσμο.

Αυτοδιαχειριζόμενος Φορέας Αγοράς Παραγωγών

Σύμφωνα με την ΚΥΑ που δημοσιεύει ο ΑγροΤύπος, για την ίδρυση ενός Αυτοδιαχειριζόμενου Φορέα Αγοράς Παραγωγών απαιτείται η σύσταση σωματείου, η σύνταξη καταστατικού και η υπογραφή του από 20 τουλάχιστον παραγωγούς που παράγουν τα αγροτικά προϊόντα τους στην Π.Ε. στην οποία πρόκειται να λειτουργήσει η αντίστοιχη Αγορά Παραγωγών. Στα νησιά της χώρας με πληθυσμό μέχρι 500 μόνιμους κατοίκους για την ίδρυση ενός Αυτοδιαχειριζόμενου Φορέα Αγοράς Παραγωγών απαιτείται η υπογραφή του καταστατικού από το ήμισυ του συνόλου των παραγωγών που πληρούν τις προϋποθέσεις.

Παραγωγοί όμορων Π.Ε.

Σε κάθε Π.Ε. λειτουργίας των Αγορών Παραγωγών, πέραν των παραγωγών της ίδιας Π.Ε. μπορούν να συμμετέχουν και παραγωγοί όμορων Π.Ε., μετά από αίτησή τους. Στις Αγορές Παραγωγών της Περιφέρειας Αττικής, μπορούν να συμμετέχουν και παραγωγοί όμορων με αυτήν Περιφερειακών Ενοτήτων και Περιφερειών Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου, της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας και των Π.Ε. των Περιφερειών Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης μετά από αίτησή τους.

Η διαδικασία έναρξης λειτουργίας

Για την έναρξη λειτουργίας μιας Αγοράς Παραγωγών απαιτείται απόφαση του Περιφερειάρχη της Περιφέρειας στην οποία πρόκείται να λειτουργήσει, μετά από αίτηση της Διοικητικής Επιτροπής (Δ.Ε.) του Αυτοδιαχειριζόμενου Φορέα αυτής στην οικεία ΔΑΟΚ συνοδευόμενη από:
α) το καταστατικό ίδρυσης του Αυτοδιαχειριζόμενου Φορέα
β) τον κανονισμό λειτουργίας των Αγορών Παραγωγών,
γ) τον κατάλογο των μελών, στον οποίο αναφέρονται:
  • τα ονοματεπώμυμά τους καθώς και τα ονοματεπώνυμα των τυχόν αναπληρωματικών μελών,
  • τα ΑΦΜ τους,
  • οι Κωδικοί Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ)
  • οι κωδικοί ΟΣΔΕ όπου προβλέπεται,
  • οι κωδικοί του Ηλεκτρονικού Μητρώου Οικοτεχνίας (ΚΗΜΟ), όπου προβλέπεται,
  • τα προϊόντα που πρόκειται να διαθέσει κάθε μέλος.
δ) γνώμη της οικείας Υπηρεσίας Τροχέας
ε) γνώμη του Οικείου Δήμου, και
στ) αντίγραφο πράξης παραχώρησης κοινόχρηστου χώρου ή του συμβολαίου μίσθωσης ιδιωτικού χώρου.
Ο οικείος Δήμος ή η οικεία Περιφερειακή Ενότητα οφείλουν να παραχωρούν κοινόχρηστους χώρους για τη λειτουργία των Αγορών Παραγωγών.
Η Δ.Ε. του Αυτοδιαχειριζόμενου Φορέα, η αίτηση της οποίας απορρίφθηκε, μπορεί να υποβάλλει ένσταση την οποία καταθέτει στην αρμόδια ΔΑΟΚ εντός 15 ημερών από την κοινοποίηση της απόφασης του Περιφερειάρχη σε αυτήν.
Η απόφαση έναρξης λειτουργίας της Αγοράς Παραγωγών ανανεώνεται με απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη, μετά από σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας ΔΑΟΚ κάθε 3 χρόνια από την ημερομηνία έκδοσή της.

Αναπλήρωση άδειας

Σε άλλο σημείο της ΚΥΑ τονίζεται ότι το μέλος της Αγοράς Παραγωγών δύναται να αναπληρώνεται κατά την πώληση των προϊόντων μόνο από το/τη σύζυγο ή από συγγενή εξ’ αίματος μέχρι και δεύτερου βαθμού ή εξ’ αγχιστείας πρώτου βαθμού, υπό την προϋπόθεση να μην είναι κάτοχος παραγωγικής άδειας λαϊκών αγορών και να μην ασκεί άλλη εμπορική δραστηριότητα. Η ιδιότητα του μέλους Αγοράς Παραγωγών είναι αμεταβίβαστη με εξαίρεση την περίπτωση θανάτου μέλους οπότε η ιδιότητα μεταβιβάζεται στο/στη σύζυγο ή στους συγγενείς πρώτου βαθμού.

Οι 10 καλύτερες Farmers Markets ανά τον κόσμο

Ο θεσμός των Farmers Markets είναι πανάρχαιος και διαδεδομένος σ’ όλον τον κόσμο. Μια επίσκεψη σε μια τέτοια αγορά θεωρείται, αναμφισβήτητα, ως ένας από τους καλύτερους τρόπους για να γνωρίσουμε μια πόλη ή μια περιοχή, μέσω των αγροτικών, κτηνοτροφικών ή και αλιευτικών προϊόντων και τροφίμων που παράγει. Πράγματι, αρκετές μεγάλες πόλεις διαθέτουν παγκοσμίου φήμης αγορές «Farmers Markets» όπου με μια απλή επίσκεψη κάποιος παίρνει μια γεύση της κουλτούρας τους και βρίσκει προϊόντα που δύσκολα εντοπίζει αλλού. Ακολουθεί λίστα με τις 10 πιο γνωστές αγορές ανά τον κόσμο όπου άριστα αγροτοκτηνοτροφικά και αλιευτικά προϊόντα πωλούνται κυρίως από τους ίδιους τους παραγωγούς τους:
  1. Borough Market του Λονδίνου στην Αγγλία
    Η ιστορική αγορά Borough πρωτοξεκίνησε τον 11ο αιώνα, όταν οι έμποροι πουλούσαν τα προϊόντα τους γύρω από τη Γέφυρα του Λονδίνου. Σήμερα, η πλήρως ανεξάρτητη αγορά παρουσιάζει υψηλής ποιότητας προϊόντα σε περισσότερους από 100 πάγκους πλανόδιων πωλητών (παραγωγών).
  2. Cours Saleya της Νίκαιας στη Γαλλία
    Πρόκειται για πολυσύχναστη αγορά για τους λάτρεις του κρέατος, όπου στον ίδιο χώρο πωλούνται κρέατα, λουλούδια και λαχανικά. Τη νύχτα μετατρέπεται σε χώρο εστίασης με καφετέριες και εστιατόρια ακόμα και με θαλασσινά.
  3. Ferry Building του Σαν Φρανσίσκο στην Καλιφόρνια
    Πρώτη φορά λειτούργησε το 1898 στο Old Ferry House. Σήμερα το εμπορικό κτίριο Ferry εκτός από τη λαϊκή αγορά, που λειτουργεί επτά ημέρες την εβδομάδα, συστεγάζει και τη Ferry Plaza Farmers Market για τρεις ημέρες την εβδομάδα.
  4. Kreata Ayer Wet της Chinatown στη Σιγκαπούρη
    Σε αυτή την αγορά αφθονούν τα Κινέζικα βότανα και οι ασιατικές σπεσιαλιτέ που απευθύνονται τόσο στους λάτρεις της περιπέτειας, όσο και σε εκείνους που είναι πιο προσεκτικοί.
  5. La Boqueria της Βαρκελώνης στην Ισπανία
    Αναμφισβήτητα η La Boqueria είναι μια από τις πιο διάσημες και ιστορικές αγορές του κόσμου. Σε πολλά μικρά καταστήματα, στα πολυσύχναστα σοκάκια αυτής της αγοράς, κάποιος μπορεί να βρει τα πάντα από θαλασσινά, κρέας, αποξηραμένα φρούτα και ελιές.
  6. St Lawrence Market του Τορόντο, στον Καναδά
    Η αγορά St Lawrence εκτείνεται σε τρία κτίρια, όπου οι καταναλωτές μπορούν να βρουν αντίκες, ψημένα τρόφιμα και φρούτα.
  7. Ψαραγορά Tsukiji στο Τόκιο της Ιαπωνίας
    Είναι η πιο πολυσύχναστη ψαραγορά του κόσμου με τις καθημερινές δημοπρασίες τόνου να αρχίζουν στις 5πμ για 120 επίλεκτους επισκέπτες. Μια άλλη μοναδική εμπειρία της αγοράς Tsukiji, για την οποία σχηματίζονται μεγάλες ουρές, είναι το πρωινό σούσι.
  8. Ver-o-peso στη Belem της Βραζιλίας
    Η Belem είναι μια μεσαίου μεγέθους πόλη στις εκβολές του Αμαζονίου και κατέχει την υπαίθρια αγορά Ver-o-peso η οποία είναι γεμάτη με φρούτα και ψάρια.
  9. Viktualienmarkt στο Μόναχο της Γερμανίας
    H Νότια Γερμανία είναι γνωστή για την πλούσια γαστρονομική παράδοση της και η αγορά Viktualienmarkt για τα ποιοτικά κρέατα.
  10. Άγριας Βρώμης Farmers’ Market στο Sedgefield της Νότια Αφρικής
    Αγορά αποκλειστικά για βιολογικά προϊόντα όπου χρησιμοποιούνται ανακυκλώσιμες συσκευασίες για προστασία του περιβάλλοντος.
Δείτε εδώ αναλυτικά όλες τις λεπτομέρειες όπως περιγράφονται στο προσχέδιο ΚΥΑ που επεξεργάζεται το Υπουργείο Ανάπτυξης
Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr

ΠΗΓΗ : agrotypos.gr

Επτά ερωτήσεις - απαντήσεις για τη ρύθμιση σε 100 δόσεις



Με δεδομένες τις απορίες των οφειλετών σχετικά με τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν προκειμένου να ενταχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων, αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων απαντήσεις σε ερωτήματα κατά κύριο λόγο διαδικαστικού χαρακτήρα.
Οι οφειλέτες μπορούν να λάβουν απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα, όπως για παράδειγμα πώς πρέπει να χειριστούν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Οκτωβρίου –όπως προέκυψε από τα σημερινά στοιχεία της ΓΓΔΕ ανήλθαν στα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ- οι οποίες δεν εντάσσονται στη ρύθμιση των 100 δόσεων και πώς πρέπει να χειριστούν τα χρέη που είχαν συσσωρευτεί μέχρι και το τέλος Σεπτέμβρη.

Οι απαντήσεις στα επτά ερωτήματα έχουν ως εξής:

1. Με ποια σειρά να κάνω τις αιτήσεις ρύθμισης διαφορετικού τύπου;
Πρώτα επιλέγετε τη ρύθμιση Ρ3 (στη ρύθμιση Ρ3 εμφανίζονται μόνο οι οφειλές βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες έως 01/10/2014).

Υποβάλλετε την αίτηση στο TaxisNet και πληρώνετε την πρώτη δόση με την ΤΡΟ στην τράπεζα. Όταν η κατάσταση της ρύθμισης Ρ3 γίνει «Επικυρωμένη», και εφόσον υπάρχουν κι άλλες οφειλές, επιλέγετε τη ρύθμιση Ρ2.

Στη Ρ2 υπάρχει η λίστα «Επιλογή Ρύθμισης» α) Έως 24 δόσεις και β) Έως 12 δόσεις. Επιλέγοντας πρόγραμμα ρύθμισης έως 24 δόσεις μπορείτε να ρυθμίσετε οφειλές που προέρχονται μόνο από έκτακτη αιτία.

Υποβάλλετε την αίτηση στο TaxisNet και πληρώνετε την πρώτη δόση με την ΤΡΟ στην τράπεζα. Όταν η κατάσταση της «Ρ2 – 24 δόσεις» γίνει «Επικυρωμένη», και εφόσον υπάρχουν κι άλλες οφειλές που δεν εντάσσονται στην παραπάνω περίπτωση, επιλέγετε τη ρύθμιση «Ρ2 – 12 δόσεις» και υποβάλλετε την αίτηση για αυτές. (Στη ρύθμιση «Ρ2 – 12 δόσεις» εμφανίζονται όλες οι οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί με τις προηγούμενες ρυθμίσεις).

Σε περίπτωση που έχετε υπαχθεί και τηρείτε τη ρύθμιση με απαλλαγή προσαυξήσεων τύπου Ρ1 (Άρθρ. 1 Παρ. Α1 του Ν.4152/2013 ) έχετε τις εξής εναλλακτικές δυνατότητες έως και την 31/03/2015:

α) επιλέγοντας τύπο ρύθμισης Ρ3, να διακόψετε τη υπάρχουσα ρύθμισή σας και να υπαχθείτε στη ρύθμιση με απαλλαγή προσαυξήσεων 2014 του Ν.4305/2014 ή

β) επιλέγοντας τύπο ρύθμισης P4, να συνεχίσετε τη ρύθμισή σας με μειωμένα ποσά για τις υπόλοιπες ανεξόφλητες δόσεις συμπληρώνοντας την «Αίτησης για διατήρηση ρύθμισης με απαλλαγή προσαυξήσεων του Ν.4152/2013».

2. Πού πληρώνω τη δόση της ρύθμισής μου;
Η πρώτη δόση πληρώνεται στην τράπεζα, εντός τριών εργάσιμων ημερών, με την Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής (ΤΡΟ). Οι επόμενες δόσεις πληρώνονται με τον ίδιο τρόπο ή δίνοντας πάγια εντολή στην τράπεζα. Η πάγια εντολή δεν δίνεται αυτόματα με την υποβολή της αίτησής σας.

3. Πού μπορώ να βρω την ΤΡΟ (Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής);

Από το μενού: Ρυθμίσεις -> 2. Προβολή Αίτησης επιλέγουμε «Προβολή Αίτησης». Στα «στοιχεία ρύθμισης» εμφανίζεται η ΤΡΟ.

4. Έχω οφειλές σε περισσότερες από μία ΔΟΥ. Πώς θα ρυθμίσω τα χρέη μου;

Για κάθε Δ.Ο.Υ. πρέπει να υποβληθεί ξεχωριστή αίτηση επιλέγοντας τη Δ.Ο.Υ. από τη λίστα «Επιλογή Δ.Ο.Υ. οφειλής». Σε περίπτωση συγχωνευμένων Δ.Ο.Υ., η Δ.Ο.Υ. οφειλής μπορεί να διαφέρει από εκείνη στην οποία απευθύνεται η Υπεύθυνη Δήλωση.

Στη ρύθμιση Ρ1 και στη ρύθμιση «Ρ2-24 δόσεις» εμφανίζονται μόνο οι Δ.Ο.Υ. που υπάρχουν οφειλές που μπορούν να ρυθμιστούν σε 48 ή σε 24 δόσεις αντίστοιχα.

Στη ρύθμιση «Ρ2-12 δόσεις» ανοίγοντας τη λίστα «Επιλογή Δ.Ο.Υ. οφειλής» εμφανίζει όλες τις Δ.Ο.Υ. με τις αντίστοιχες οφειλές.

5. Υπέβαλα την αίτηση και δεν πλήρωσα εντός 3 εργάσιμων ημερών. Τι να κάνω;

Αν δεν γίνει η πληρωμή εντός 3 εργάσιμων ημερών, τότε υποβάλλετε νέα αίτηση και πληρώνετε με τη νέα ΤΡΟ εντός 3 εργάσιμων ημερών στην τράπεζα.

6. Ενώ έχω υποβάλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος (Ε1) των τελευταίων 5 ετών και τις εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ των τελευταίων 5 ετών καθώς και τις περιοδικές του τρέχοντος έτους μου εμφανίζει σχετικό μήνυμα και δεν μπορώ να προχωρήσω στη ρύθμιση.

Σε αυτήν την περίπτωση εκτυπώστε το μήνυμα του TaxisNet και απευθυνθείτε στην αρμόδια ΔΟΥ.

7. Η ερώτησή μου δεν υπάρχει στις Συχνές-Ερωτήσεις. Τι να κάνω;

Αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης μπορείτε να υποβάλετε το ερώτημα σας μέσα από την επιλογή: Ο λογαριασμός μου/My TAXISnet.

Αν δεν είστε εγγεγραμμένος χρήστης μπορείτε να υποβάλετε το ερώτημα σας μέσω της φόρμας υποβολής αιτήματος https://www1.gsis.gr/inquiry/newInquiry.htm

Εναλλακτικοί τρόποι επικοινωνίας:

Για θέματα τεχνικής υποστήριξης των εφαρμογών του νέου TAXISnet οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να απευθύνονται αποκλειστικά και μόνο στο τηλεφωνικό κέντρο 15515 (με αστική χρέωση).

Παρακαλούνται επίσης να λάβουν υπ' όψιν τους ότι η ΓΓΠΣ δεν είναι αρμόδια να απαντήσει σε φορολογικά θέματα.

Σε τέτοιες περιπτώσεις συνιστάται να απευθυνονται στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών στο τηλέφωνο 210 3375000 ή στις ΔΟΥ.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Ετοιμάζεται επενδυτικό πακέτο 315 δισ. ευρώ από την Commission


Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός νέου στρατηγικού επενδυτικού ταμείου με στόχο την κινητοποίηση τουλάχιστον 315 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, κάτι που αναμένεται να δώσει ώθηση στην ευρωπαϊκή οικονομία.
Μετά την παρουσίασή του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, το πρωί της Τετάρτης 26 Νοεμβρίου,  οι ευρωβουλευτές των περισσότερων πολιτικών ομάδων εξέφρασαν την υποστήριξή τους και ζήτησαν την ανάληψη άμεσης δράσης για την τόνωση της ανάπτυξης.

Ο κ Γιούνκερ δήλωσε ότι το σχέδιο θα βασιστεί σε τρεις πυλώνες:
-Δημιουργία ενός νέου Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων, τον Ιούνιο του 2015, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με 21 δισ. ευρώ από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), και θα κινητοποιήσει τουλάχιστον 315 δισ. ευρώ σε πρόσθετες επενδύσεις την περίοδο 2015-2017
-Θέσπιση ειδικής διαδικασίας και προγράμματος βοήθειας προκειμένου οι επενδύσεις να φτάσουν εκεί όπου χρειάζονται περισσότερο
-Δημιουργία ενός χάρτη πορείας για να καταστεί η Ευρώπη πιο ελκυστική στους επενδυτές και να αρθούν όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια

Τι είπαν οι εκπρόσωποι των πολιτικών ομάδων

Επαινώντας το επενδυτικό σχέδιο του Γιούνκερ ο επικεφαλής της ομάδας του ΕΛΚ Manfred Weber (Γερμανία) δήλωσε ότι η "κινητοποίηση των ιδιωτικών κεφαλαίων είναι προτιμότερη από τη δημιουργία νέων χρεών", ωστόσο τόνισε ότι τα κράτη μέλη πρέπει να συνεχίσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, διότι "αν οι νομικές διαδικασίες διαρκούν τόσο πολύ όσο στην Ιταλία, αν οι αγορές εργασίας είναι τόσο άκαμπτες όσο στη Γαλλία και αν οι διαδικασίες σχεδιασμού διαρκούν μήνες ή και χρόνια όπως συμβαίνει στη Γερμανία, τότε δεν προκαλεί καθόλου έκπληξη το γεγονός ότι δεν υπάρχουν επενδύσεις".

Ο επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Gianni Pittella (Ιταλία), δήλωσε τα εξής: "Θα θέλαμε περισσότερα δημόσια κονδύλια, περισσότερες επενδύσεις, αλλά κι αυτό είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης". Τόνισε ότι η ομάδα του δεν ενδιαφέρεται για το τι λένε οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης υπογραμμίζοντας ότι "αυτό που μας ενδιαφέρει είναι οι ζωές των ανθρώπων". Υπενθύμισε, επίσης, στον κ. Γιούνκερ ότι η πολιτική του ομάδα τον υποστήριξε υπό την προϋπόθεση να παρουσιάσει το νέο πακέτο επενδύσεων με την πλήρη συμμετοχή του ΕΚ στην όλη διαδικασία.

Ο επικεφαλής της ομάδας των ΕΣΜ Syed Kamall (Ηνωμένο Βασίλειο), ασκώντας κριτική ρώτησε τα εξής: "Πώς μπορούμε να βεβαιωθούμε ότι το πακέτο θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη; Πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι δεν είναι μια 'κυβερνητική πλημμύρα' που θα παρασύρει και θα διώξει τις ιδιωτικές επενδύσεις; Αυτό που χρειαζόμαστε είναι λεπτομερείς απαντήσεις στις ερωτήσεις μας (...) Τότε ίσως μπορέσουμε να στηρίξουμε το έργο σας".

Ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων Guy Verhofstadt (Βέλγιο) υπογράμμισε ότι οι επενδύσεις θα πρέπει να συνοδεύονται και από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στα κράτη μέλη. "Ίσως η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας θα πρέπει να αποτελεί προϋπόθεση για τη λήψη κεφαλαίων", ανέφερε ο ίδιος, τονίζοντας επίσης την ανάγκη για ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής ψηφιακής αγοράς και της αγοράς ενέργειας. "Αν δεν συμβεί αυτό θα χαθούν πολλά χρήματα", είπε ο κ. Verhofstadt, προτείνοντας μάλιστα να απαλλαχθούν από το φόρο τα κεφάλαια που θα χρησιμοποιηθούν, με σκοπό την προσέλκυση περισσότερων ιδιωτικών επενδύσεων.

Μιλώντας εξ ονόματος της ομάδας της Ευρ .Εν. Αριστεράς ο κ. Δημήτριος Παπαδημούλης είπε στον κ Γιούνκερ ότι το πακέτο που παρουσίασε "είναι μόνο λόγια" και προσέθεσε τα εξής: "16 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και 5 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ από νέα κεφάλαια, και είχατε υποσχεθεί ότι θα δημιουργήσετε κάποιου είδους μόχλευση που θα πολλαπλασίαζε τα κεφάλαια επί 15. Σε αυτούς τους καιρούς της στασιμότητας και της ύφεσης στην ευρωζώνη, δεν υπάρχει ούτε ένας οικονομολόγος στον κόσμο που θα το πίστευε αυτό ".

Μιλώντας για την ομάδα των Πρασίνων ο Philippe Lamberts (Βέλγιο), υποστήριξε ότι "η καταπολέμηση της απάτης και της φοροδιαφυγής" πρέπει να αποτελέσει "αναπόσπαστο τμήμα" του σχεδίου και τόνισε την ανάγκη να στραφεί η ΕΕ σε πιο πράσινες πηγές ενέργειας. "Δεν θα δίναμε έτσι 1 δισ. ευρώ τη μέρα στον Βλαντιμίρ Πούτιν για το ενεργειακό του σύστημα", προσέθεσε ο ίδιος.

Ο Patrick O'Flynn (Ηνωμένο Βασίλειο) μιλώντας εκ μέρους της ΕΕΑΔ δήλωσε ότι το κύριο πρόβλημα είναι το ευρώ ως ενιαίο νόμισμα το οποίο δεν επιτρέπει στα κράτη μέλη του Νότου να υποτιμήσουν τα εθνικά τους νομίσματα και έτσι να δημιουργήσουν ευνοϊκότερες συνθήκες για τις επενδύσεις.

Από τους μη εγγεγραμμένους ο Gerolf Annemans (Bέλγιο) δήλωσε ότι το πακέτο των επενδύσεων είναι ουσιαστικά μια "ανακύκλωση και μετονομασία" των ίδιων πραγμάτων.

Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Μιλώντας εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Αντιπρόεδρός της Jyrki Katainen είπε ότι το νέο ταμείο θα μεγιστοποιήσει τον αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία, θα οδηγήσει τις νέες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις σε πραγματικά έργα και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Τόνισε, επίσης, ότι οι συνεισφορές των κρατών μελών στο εν λόγω ταμείο θα είναι ουδέτερες σεβόμενοι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Για περισσότερες πληροφορίες







ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Σε δημόσια διαβούλευση ο νόμος για το νέο ΕΣΠΑ


Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το σχέδιο νόμου «Διαχείριση, Έλεγχος και Εφαρμογή Αναπτυξιακών Παρεμβάσεων για την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020» για το νέο ΕΣΠΑ από το υπουργείο Ανάπτυξης.
Για το νομοσχέδιο για το νέο ΕΣΠΑ ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Σκρέκας αναφέρει στην εισήγηση τους ότι το σχέδιο νόμου αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη υλοποίησης της νέας Προγραμματικής Περιόδου. Καταρτίστηκε δε με βάση τις προτεραιότητες και το αναπτυξιακό όραμα του «Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης – ΕΣΠΑ 2014-2020», το οποίο επιδιώκει να εξασφαλιστούν προϋποθέσεις ευημερίας που θα στηρίζεται στην ανταγωνιστικότητα, την καινοτομία και την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων της χώρας, συμπεριλαμβανομένων αυτών του πρωτογενή τομέα.

Σύμφωνα με το ΥΠΑΝ οι ευρωπαϊκοί πόροι είναι περισσότερο από ποτέ άλλοτε κρίσιμοι για την Ελλάδα, καθώς σε μεγάλο βαθμό είναι και οι μοναδικοί διαθέσιμοι για την παροχή κινήτρων αναπτυξιακών επενδύσεων, τουλάχιστον σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Το γεγονός αυτό καθιστά τον προτεινόμενο νόμο απαραίτητο εργαλείο για τη βέλτιστη διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων, μέσω της θέσπισης σειράς μέτρων απλούστευσης, επιτάχυνσης, διαφάνειας και μείωσης του διοικητικού φόρτου και αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού που εμπλέκεται στις διαδικασίες.

Η πρόταση διαρθρώνεται σε δύο μέρη: Με το πρώτο μέρος τίθενται οι αρχές που διέπουν το Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου που εφαρμόζεται στα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΤΠΑ, ΕΚΤ και Ταμείου Συνοχής. Στο δεύτερο μέρος καθορίζονται οι αρχές που διέπουν το Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου που εφαρμόζεται στα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΓΤΑΑ και ΕΤΘΑ (Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης – Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης Θάλασσας και Αλιείας).

Αντικείμενο του παρόντος νόμου είναι η θέσπιση των κανόνων που διέπουν το συντονισμό, τη διαχείριση, τον έλεγχο και την εφαρμογή των αναπτυξιακών παρεμβάσεων για την προγραμματική περίοδο 2014 – 2020, ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων (ΕΔΕΤ) και της εθνικής συμμετοχής, ο συντονισμός μεταξύ τους καθώς και με τα άλλα μέσα χρηματοοικονομικής τεχνικής της Ένωσης.

Οι διατάξεις του παρόντος νόμου έχουν εφαρμογή στα προγράμματα που περιλαμβάνονται στο Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) της περιόδου 2014 – 2020 και χρηματοδοτούνται από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία (ΕΔΕΤ

Η δημόσια διαβούλευση θα διαρκέσει έως 2.12.2014.

Για περισσότερα επισκεφθείτε τον σύνδεσμο: http://www.opengov.gr/ypoian/?p=5334

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Πέντε δεσμεύσεις και χρονοδιάγραμμα πληρωμών από το ΥΠΑΑΤ στα αιτήματα των κτηνοτρόφων


Με πέντε δεσμεύσεις και χρονοδιάγραμμα πληρωμών «απάντησε» το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στα αιτήματα που διατύπωσαν εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων την Τρίτη 25 Νοεμβρίου.
Συγκεκριμένα, μετά από διεξοδική συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν από την πλευρά της ηγεσίας του υπουργείου ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων Δημήτρης Μελάς, ο πρόεδρος και αντιπρόεδρος του ΟΕΠΕΚΕΠΕ Γρηγόρης Αποστολάκος και Αλέκος Οφίδης και ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Σέρκο Χαρτουνιάν, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γ. Καρασμάνης ανακοίνωσε στην αντιπροσωπεία των κτηνοτρόφων τα εξής:

  1. Ως τα μέσα Δεκεμβρίου, προγραμματίζεται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ η εξόφληση της εξισωτικής αποζημίωσης του 2013 με 20 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν ήδη πραγματοποιηθεί πληρωμές ύψους 110 εκατ. ευρώ για την εξισωτική του ίδιου έτους. Ταυτόχρονα θα πληρωθούν και ενισχύσεις που ήταν σε εκκρεμότητα λόγω ελλιπών  φακέλων από τους δικαιούχους για τα έτη 2008 - 2012.
  2. Μετά την εξόφληση της εξισωτικής του 2013 ξεκινά άμεσα η καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης για το 2014. Οι πληρωμές θα γίνουν ως το τέλος του τρέχοντος έτους.
  3. Στις αρχές Δεκεμβρίου, ξεκινούν οι πληρωμές των παραγωγών που έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα βιολογικής κτηνοτροφίας. Ήδη, από την ερχόμενη Δευτέρα αρχίζουν να πληρώνονται οι δικαιούχοι της βιολογικής γεωργίας.
  4. Για τον καταρροϊκό πυρετό έχουν εκταμιευθεί μέχρι τώρα συνολικές αποζημιώσεις 16 εκατ. ευρώ. «Δέσμευσή μας», τόνισε ο κ. Καρασμάνης, «είναι να εξαντλούμε κάθε οικονομική δυνατότητα μέσα στα ασφυκτικά δημοσιονομικά πλαίσια, προκειμένου να στηρίζουμε τους κτηνοτρόφους που δοκιμάζονται από τη νόσο και θανατώνουν τα ζώα τους». 
  5. Ως προς τον εμβολιασμό των αιγοπροβάτων για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού έχει υποβληθεί στην Επιτροπή πρόγραμμα εμβολιασμού και αναμένεται η έγκρισή του.

Για το θέμα των βοσκοτόπων, προωθείται οριστική λύση. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Καρασμάνης, εντάσσονται ως επιλέξιμες για ενίσχυση, οι φρυγανώδεις, οι ποώδεις και οι ξυλώδεις εκτάσεις. Ενώ για τις τρέχουσες πληρωμές έχουν γίνει επιμέρους κινήσεις που εξομαλύνουν την καταβολή των ενισχύσεων.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Τις λεπτομέρειες του εθνικού φακέλου για την νέα ΚΑΠ ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ



Όλα τα δεδομένα που αφορούν τον εθνικό φάκελο για την ΚΑΠ ζητούν 5 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτησή τους προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Ιδιαίτερα για τις άμεσες ενισχύσεις, οι βουλευτές αναφέρουν ότι «υπάρχουν ερωτηματικά σε σχέση με το τι ακριβώς θα εφαρμοστεί και το εάν θα υπάρχουν διαφοροποιήσεις σχετικά με αυτά που ανακοινώθηκαν το καλοκαίρι».

Αναλυτικά η ερώτηση αναφέρει τα εξής:

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ το περασμένο καλοκαίρι και χωρίς να έχει προηγηθεί καμία συζήτηση και διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως βεβαίως και με τους ίδιους τους αγρότες, ανακοίνωσε τα βασικά στοιχεία της εθνικής πρότασης για τη νέα ΚΑΠ, ενώ όσον αφορά τα πολιτικά κόμματα, για την κυβέρνηση ήταν αρκετή μια συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής & Εμπορίου στη Βουλή, όπου συνοπτικά ανακοινώθηκαν τα στοιχειώδη της ελληνικής πρότασης εφαρμογής της νέας ΚΑΠ.

Ακόμα και μέχρι σήμερα βεβαίως, δεν έχει υπάρξει ένα επίσημο κείμενο από πλευράς Υπουργείου που να περιλαμβάνει όλα τα δεδομένα που αφορούν τον εθνικό φάκελο για την ΚΑΠ. Ιδιαίτερα για τις άμεσες ενισχύσεις, υπάρχουν ερωτηματικά σε σχέση με το τι ακριβώς θα εφαρμοστεί και το εάν θα υπάρχουν διαφοροποιήσεις σχετικά με αυτά που ανακοινώθηκαν το καλοκαίρι.

Τα παραπάνω έχουν ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι πολλά κράτη μέλη, ακόμα και αυτή την περίοδο, αιτούνται αλλαγές στο σύστημα κατανομής των άμεσων ενισχύσεων, στοχεύοντας μάλιστα στις συνδεδεμένες ενισχύσεις. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα, με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, φρόντισε να μην εξαντλήσει καν το όριο που έχει ως δυνατότητα για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις.

Επειδή το ζήτημα του συστήματος κατανομής των ενισχύσεων που θα ισχύσει από το 2015 είναι καίριας σημασίας και αποτελεί σημείο αναφοράς για την οικονομική επιβίωση χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτικών εκμεταλλεύσεων στη χώρα μετά και από την οικονομική επίθεση που έχουν δεχτεί απο τις κυβερνήσεις των μνημονίων αλλά και από τις πολιτικές της EE που έχουν καταστροφικές επιπτώσεις για τον αγροτικό τομέα (Ρωσικό εμπάργκο, επαπειλούμενη μείωση της χρηματοδότησης για τον αγροτικό τομέα το 2015).

Επειδή πρέπει να υπάρχει πλήρης ενημέρωση και διαφάνεια για τόσο σοβαρά ζητήματα όπως είναι η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και είναι αδιανόητο να μη δίνεται στη δημοσιότητα και να μη βρίσκεται στη διάθεση του ελληνικού κοινοβουλίου ο πλήρης σχετικός φάκελος της νέας ΚΑΠ που κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Επειδή η αποσύνδεση των ενισχύσεων απο την παραγωγή, ως στρατηγική επιλογή προηγούμενων μεταρρυθμίσεων της ΚΑΠ, έχει αποδειχτεί καταστροφική για τον αγροτικό τομέα.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός
  1. Έχει προβεί ή προτίθεται να προχωρήσει σε αλλαγές του εθνικού φακέλου της ΚΑΠ σε σχέση με αυτά που έχουν ανακοινωθεί επισήμως έως σήμερα και αν ναι ποιές είναι αυτές;
  2. Προτίθεται να εξαντλήσει για το σύστημα των συνδεδεμένων ενισχύσεων το σύνολο του τιθέμενου από τον Κανονισμό 1307/2013 ορίου 8% (+2% για τα πρωτεϊνούχα) αλλά και να ζητήσει για την Ελλάδα την αύξηση του ορίου αυτού, με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες και την κρίση που περνά ο αγροτικός τομέας στην Ελλάδα και ο οποίος αποτελεί βασικό κρίκο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας;

Αίτημα Κατάθεσης Εγγράφων:

Αιτούμαστε
  1. Την κατάθεση του συνόλου του εθνικού φακέλου της ΚΑΠ που υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
  2. Την κατάθεση όλων των αιτημάτων αλλαγών του εθνικού φακέλου της ΚΑΠ προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εφόσον βεβαίως έχουν υποβληθεί τέτοια.

Οι ερωτώντες και αιτούντες βουλευτές

Δημήτρης Κοδέλας
Θανάσης Πετράκος
Βαγγέλης Αποστόλου
Eυαγγελία Αμανατίδου-Πασχαλίδου
Απόστολος Αλεξόπουλος

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ