Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Προς κατάργηση ο νόμος Χατζηδάκη για το γάλα


Ανοικτό αφήνει το ενδεχόμενο ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος να καταργήσει το νόμο "Χατζηδάκη" που επιμήκυνε κατά δύο ημέρες τη διάρκεια ζωής του παστεριωμένου γάλακτος.
"Οι τιμές στο γάλα έπεσαν από τις 22 Σεπτεμβρίου 5% έως 10%, αλλά όχι λόγω του νόμου", επισήμανε ο υφυπουργός Ανάπτυξης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο οποίος σημείωσε ότι θα επανεξετάσει το νόμο στα τέλη του χρόνου.
Ο κ. Γιακουμάτος αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία που ανέλαβε καλώντας τις εταιρίες γαλακτοκομικών και τα σούπερ μάρκετ ώστε να επιδείξουν εταιρική κοινωνική ευθύνη. Ο ίδιος αποκήρυξε τις "συμφωνίες κυρίων" και προανήγγειλε ανάλογες ενέργειες και με άλλους κλάδους της αγοράς.
Μάλιστα, έδειξε την αγορά των απορρυπαντικών ως επόμενο πεδίο δράσης υπογραμμίζοντας ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης διενεργούν μελέτη για τον κλάδο.
Ο κ. Γιακουμάτος επέμενε στο στόχο του για "μειώσεις των τιμών", καθώς όπως είπε, "τα νοικοκυριά έχουν χάσει το 40% του εισοδήματος τους και υποφέρουν. Πρέπει να τα βοηθήσουμε".
Κυριακές, εκπτώσεις - προσφορές
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε και στην εκδίκαση της υπόθεσης των Κυριακών στις 7 Νοεμβρίου, λέγοντας ότι επιμένει στην ορθότητά της και τόνισε ότι θα στειρείξει με επιχειρήματα το περιεχόμενό της.
Ανήγγειλε επίσης αλλαγές στο καθεστώς των εκπτώσεων και των πρσφορών λέγοντας ότι τελειώνει η διαβούλευση και μόλις δει τα αποτελέσματά της θα προχωρήσει σε αποφάσεις.
Λαθρεμπόριο καυσίμων - παρεμπόριο
Σχετικά με τα μέτρα για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων, ο κ. Γιακουμάτος είπε πως οι έλεγχοι για το αν τα πρατήρια έχουν εγκαταστήσει τα συστήματα εισροών - εκροών θα συνεχιστούν. Κατά τον ίδιο, όποιο βενζινάδικο δεν έχει βάλει το σύστημα θα κλείνει. Υποστήριξε ακόμη ότι το υπουργείο Ανάπτυξης συμβάλλει στη διαμόρφωση της κοινής απόφασης για την τοποθέτηση συστημάτων σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα καυσίμων.
Ο υφυπουργός μίλησε και για το παρεμπόριο λέγοντας ότι αγγίζει τα 19 δισ. ευρώ και προχωρά σε επεξεργασία των προτάσεων που έχει ζητήσει από όλους τους φορείς της αγοράς.

πηγή: ΕΘΝΟΣ

Έξι δράσεις της Τράπεζας Πειραιώς για ρευστότητα σε αγρότες και επιχειρήσεις

Έξι δράσεις της Τράπεζας Πειραιώς για ρευστότητα σε αγρότες και επιχειρήσεις

Στις νέες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Τράπεζα Πειραιώς για να ενισχύσει τη ρευστότητα στην αγορά και να υποστηρίξει ενεργά την επανεκκίνηση της οικονομίας, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας μιλώντας σε εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών για την απονομή επιχειρηματικών βραβείων, την Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου.
Οι νέες πρωτοβουλίες της τράπεζας Πειραιώς αφορούν:
-Πρώτον για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, αλλά και την επιβράβευση 100.000 και πλέον πελατών της, επαγγελματιών, μικρών επιχειρήσεων και αγροτών, με υπόλοιπα δανείων μέχρι 200 χιλ. ευρώ παρά τις δυσκολίες των τελευταίων χρόνων είναι ενήμεροι προς τις τραπεζικές τους υποχρεώσεις, από την 1 Νοεμβρίου η τράπεζα Πειραιώς προχωρά σε μείωση όλων των περιθωρίων επιτοκίου κατά ένα τοις εκατό (100 πόντους).
-Δεύτερον, εξετάζεται η δημιουργία ενός Ιδιωτικού Επενδυτικού Ταμείου - το πρώτο του είδους του στη χώρα - με αντικείμενο τη μεσομακροπρόθεσμη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και είμαστε για το σκοπό αυτό σε επαφή με διεθνείς επενδυτικούς οίκους και ξένους θεσμικούς επενδυτές. Το Ταμείο θα στοχεύσει αρχικά στην άντληση 500 εκατ. Ευρώ. από τις διεθνείς αγορές με συμμετοχή της Τράπεζας Πειραιώς και εκτιμάται ότι, αν όλα πάνε καλά, η όλη διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί στη διάρκεια του Πρώτου τριμήνου του 2015. Το Ταμείο θα λειτουργεί ως ανεξάρτητη οντότητα και υπολογίζεται να καλύψει με δανειοδότηση μέχρι 7 χρόνια τα επενδυτικά και αναπτυξιακά σχέδια 200 περίπου μικρού και μεσαίου μεγέθους εταιρειών - από ένα σύνολο 2.000 περίπου - με τζίρο 5 - 75 εκατ. ευρώ με επικέντρωση στις δυναμικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, τις επιχειρήσεις προστιθέμενης εγχώριας αξίας και υποκατάστασης εισαγωγών, τις επιχειρήσεις με καινοτόμα προϊόντα, ικανή διοίκηση και, ασφαλώς, ενδιαφέρον επιχειρηματικό σχέδιο.
-Τρίτον, η τράπεζα Πειραιώς διαμορφώνει ένα δυναμικό πρόγραμμα χρηματοδοτήσεων ύψους 700 εκατ. Ευρώ . για το επόμενο 12μηνο για την υποστήριξη υγιών, συνεπών και δυναμικών επιχειρήσεων με προτεραιότητα στις μικρομεσαίες, εξαγωγικές και μεταποιητικές, με καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες. Με το πρόγραμμα αυτό επιδιώκεται η ενίσχυση της προχρηματοδότησης των εξαγωγικών επιχειρήσεων και με προεξόφληση παραγγελιών σε ενήμερους πελάτες της Τράπεζας ή σε νέους πελάτες με επαρκή πιστοληπτική ικανότητα. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος τίθεται ως προτεραιότητα η ενίσχυση του εξαγωγικού factoring με πρόσθετη χρηματοδότηση.
-Τέταρτον, στον προϋπολογισμό της Τράπεζας του 2015, προβλέπεται να εκταμιεύσουμε ποσό ύψους 500 εκατ. Ευρώ για συμμετοχή σε επίσημα προγράμματα χρηματοδότησης της οικονομίας, όπως του ΕΤΕΑΝ, της ΕΤΕπ, του EIF (Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο) και του ΕΣΠΑ.
-Πέμπτον, για την υποστήριξη του κατασκευαστικού κλάδου και την τόνωση της αγοράς ακινήτων, η Τράπεζα έχει εγκρίνει πρόγραμμα στεγαστικών δανείων συνολικού ύψους 500 εκατ. Ευρώ για το επόμενο δεκαπεντάμηνο, για δάνεια μέχρι 300 χιλ ευρώ με περιθώριο 3% και περίοδο χάριτος 1 χρόνο. Ιδιαίτερα για τα νέα ζευγάρια η περίοδος χάριτος θα είναι 2 χρόνια.
-Τέλος, δημιουργείται Κέντρο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, με γνώμονα τα διεθνή πρότυπα και με κύριο σκοπό την υποστήριξη επιχειρηματικών σχεδίων των οποίων η αποδοτικότητα να βασίζεται στην εκτεταμένη εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών, την υλοποίηση νέων ιδεών και τη χρήση προηγμένης τεχνολογίας. Στις σκέψεις της τράπεζας είναι το κέντρο να παρέχει ολοκληρωμένη υποστήριξη σε σχέδια που θα επιλέγονται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια: από την ένταξη τους σε ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης, μέχρι την παροχή πιστώσεων ή την εξασφάλιση κεφαλαίων συμμετοχής. Στην επιτροπή για την αξιολόγηση και επιλογή των σχεδίων προβλέπεται η συμμετοχή εκπροσώπων των μεγάλων Επιμελητηρίων και των παραγωγικών φορέων.

Αναφερόμενος γενικότερα στην πορεία της οικονομίας ο κ.Σάλλας επισήμανε ότι το τελευταίο διάστημα έχει κάνει σοβαρά βήματα σταθεροποίησης και έχει δώσει ενθαρρυντικά μηνύματα ότι το 2014 θα είναι το πρώτο έτος αύξησης του ΑΕΠ μετά από 6 συνεχόμενα χρόνια ύφεσης. "Η χώρα έχει προοπτική και μέλλον. Από εμάς, τους επιχειρηματίες, τους επαγγελματίες, τους εργαζόμενους και τους αγρότες εξαρτάται να αξιοποιήσουμε τις προοπτικές και να διαμορφώσουμε το μέλλον. Αρκεί να εργασθούμε με γνώμονα το κοινό μας συμφέρον που είναι η έξοδος της χώρας από την κρίση και η δημιουργία ενός νέου προτύπου ανάπτυξης, καινοτόμου και εξωστρεφούς, προς όφελος του τόπου, προς όφελος όλων μας", είπε ο κ. Σάλλας, κλείνοντας την ομιλία του.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Αντίστροφη μέτρηση για συγχωνεύσεις στις ιχθυοκαλλιέργειες


Θρυαλλίδα για να τρέξει ταχύτερα η από καιρού σχεδιαζόμενη αναδιάρθρωση στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών αποτελεί η συμφωνία μετοχοποίησης δανείων στη Σελόντα, καθώς οι τράπεζες δρομολογούν πλέον οριστικές αποφάσεις και για τον όμιλο Νηρέα.
Ο νέος γύρος των επαφών μεταξύ της πλευράς Αριστείδη Μπελλέ και των τραπεζών ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, με στόχο πλέον να γεφυρωθούν οι διαφορές ανάμεσα στις προτάσεις της σημερινής διοίκησης και των τραπεζών, ώστε στις επόμενες ημέρες να υπάρχει τελική συμφωνία.

Με τα έως σήμερα δεδομένα, οι δύο πλευρές φέρονται να συζητούν επί της βάσης πρότασης για μετοχοποίηση οφειλών ύψους 60 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 26% των συνολικών δανείων της εταιρείας προς τις τράπεζες (231 εκατ. ευρώ), και για αναχρηματοδότηση άνω των 100 εκατ. ευρώ μέσω έκδοσης ομολογιακών δανείων. «Αγκάθια» στη διαπραγμάτευση αποτελούσαν, μεταξύ άλλων, έως σήμερα, τα δύο δάνεια των 25 εκατ. ευρώ έκαστο που έχει λάβει ο Νηρέας από την Πειραιώς και την Εθνική και είναι εγγυημένα από το ελληνικό Δημόσιο, αλλά και ο χειρισμός του υφιστάμενου μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου.

Όπως συνέβη και στην περίπτωση της Σελόντα, όπου οι τράπεζες θα αποκτήσουν το 80%, έτσι και στον Νηρέα οι σημερινοί μεγαλομέτοχοι θα γίνουν μικρομέτοχοι, καθώς τουλάχιστον το 70% της εταιρείας θα περάσει στις τράπεζες. Το ποσοστό συμμετοχής του Αριστείδη Μπελλέ (21% σήμερα) αναμένεται ότι θα υποχωρήσει μεταξύ 5% και 8%, ανάλογα με τους όρους της αύξησης κεφαλαίου υπέρ των τραπεζών, ενώ το ίδιο θα συμβεί και με τη συμμετοχή της Linnaeus Capital, που ελέγχει το 23%. Αν αυτές οι κρίσιμες «λεπτομέρειες», σε συνδυασμό και με τα θέματα διοίκησης, καθιστούσαν επί μακρόν αδύνατη μια συμφωνία με τους πιστωτές, τώρα που όλα δείχνουν πως σύντομα οι δύο πλευρές θα καταλήξουν με ορίζοντα υλοποίησης της συμφωνίας το τέλος του 2014, το στοίχημα θα παιχτεί στη συγκέντρωση του κλάδου, μέσα από το πολύ πιθανό σενάριο μετέπειτα συγχώνευσης των δύο ισχυρότερων εταιρειών, Νηρέα και Σελόντα.

Οι δύο εταιρείες σήμερα πραγματοποιούν πωλήσεις άνω των 330 εκατ. ευρώ ετησίως και αποτελούν τον μεγαλύτερο παραγωγό μεσογειακών ψαριών παγκοσμίως, με μερίδιο 40% και ετήσια παραγωγή 120.000 τόνων, την οποία εξάγουν σε ποσοστό 80%. Στόχος είναι να διαμορφωθούν συνθήκες για τη μελλοντική πώλησή τους σε private equity funds. Η διασφάλιση της βιωσιμότητας αποτελεί μια σύνθετη εργασία και θα απαιτήσει αρκετά χρόνια πριν ολοκληρωθεί, σύμφωνα με στελέχη που παρακολουθούν από κοντά τη διαδικασία.

Κομβικό ρόλο στην αναδιάρθρωση του κλάδου θα έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς, ο οποίος ήδη τοποθετήθηκε ως εκπρόσωπος της Τράπεζας Πειραιώς στο νέο διοικητικό συμβούλιο της Σελόντα.

Ο ίδιος, ωστόσο, αναμένεται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι θα είναι το πρόσωπο που θα κληθεί να αναλάβει αυξημένες αρμοδιότητες και στη διοίκηση του ομίλου Νηρέα, όπου βρίσκεται σε «εκκρεμότητα» ο ορισμός διευθυντή αναδιάρθρωσης (chief restructuring officer -CRO). Του στελέχους, δηλαδή, που, μεταξύ άλλων, θα αναλάβει να τρέξει την αναδιάρθρωση της εταιρείας (πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, μείωση εξόδων, παρακολούθηση ταμειακών ροών κ.ά.), να διαπραγματεύεται απευθείας με τις δανείστριες τράπεζες, να καταρτίσει ένα αναλυτικό business plan με μετρήσιμους στόχους και, τελικά, εφόσον επιτύχει την εξυγίανση σε 3-5 χρόνια, να αναζητήσει πρόθυμους επενδυτές, οι οποίοι θα συμφωνήσουν να αγοράσουν το μερίδιο των τραπεζών.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Αύξηση εκτάσεων καπνοκαλλιεργειών, αλλά με χαμηλές τιμές για τους παραγωγούς



Χαμηλές τιμές, αλλά και αύξηση τόσο σε αριθμό παραγωγών όσο και σε καλλιεργούμενες εκτάσεις συνθέτουν το "τοπίο" της καπνοκαλλιέργειας στην Ελλάδα, με τις πωλήσεις των καπνικών προϊόντων σε άνοδο, αλλά και αύξηση πωλήσεων χύμα καπνού.
Όπως εξηγούν οι καπνοκαλλιεργητές, φέτος αναγκάζονται να πωλούν σε κατώτερες, ακόμη και από τις ήδη μειωμένες συμφωνηθείσες τιμές, αφού οι έμποροι, όπως υποστηρίζουν, με άλλοθι την υποβάθμιση της φετινής παραγωγής, λόγω της αστάθειας του καιρού, αλλά και το παγκόσμιο πλεόνασμα, αγοράζουν σε "τιμή ευκαιρίας".

Παρά τις χαμηλές τιμές, ωστόσο, τις "μηδαμινές επιδοτήσεις" αλλά και το αβέβαιο, όπως λένε, μέλλον του καπνού εντός της νέας ΚΑΠ, ο αριθμός των παραγωγών αυξάνεται όπως και των καλλιεργούμενων εκτάσεων, εξέλιξη που οι περισσότεροι αποδίδουν στην αύξηση της ανεργίας λόγω κρίσης.

Άσχημη χρονιά

Για "άσχημη εμπορική χρονιά" μίλησε σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος του Καπνικού Συνεταιρισμού Λαγκαδά Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Ιορδανίδης, τονίζοντας ότι στην ευρύτερη περιοχή οι παραγωγοί παρέδωσαν πρώτο και δεύτερο χέρι, σε πολύ χαμηλές τιμές.

Οι "μπασμάδες", όπως ανέφερε, ξεκίνησαν στο 1,40 ευρώ/κιλό και σε ελάχιστες περιπτώσεις φθάνουν τα 2,40 ευρώ/κιλό, όταν πέρυσι η μέση τιμή στο πρώτο χέρι ήταν στα 2,60 ευρώ/κιλό και στα επόμενα χέρια αυξήθηκε επιπλέον.

Υπό αυτές τις συνθήκες, τόνισε ο κ. Ιορδανίδης, οι παραγωγοί ελπίζουν πλέον σε μια καλή τιμή στο τρίτο χέρι ώστε να πιάσουν έναν μέσο όρο κοντά στα 3,50 ευρώ το κιλό.

Αντίστοιχη φαίνεται πως είναι η κατάσταση και στην ποικιλία Κατερίνης, αφού σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει μια πτώση σε σχέση με πέρσι τουλάχιστον 30%, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 2 ευρώ/κιλό, όταν πέρυσι η τιμή έναρξης έφθανε στα 3 ευρώ/κιλό.

Αναφορικά με την ποικιλία Κατερίνης, υπάλληλος του Δήμου Κατερίνης στην Πιερία, που επί σειρά χρόνων διετέλεσε προϊστάμενος στο τμήμα Καπνού, ο Γεώργιος Κουκούλης, επεσήμανε ότι, παρά τις κακές τιμές, οι παραγωγοί στην περιοχή της Πιερίας υπερβαίνουν σήμερα τους 3.000 (από 1000 προ 5ετίας), ενώ οι καλλιεργούμενες εκτάσεις αποδίδουν έως και 9 εκατ. κιλά, από 15 εκατ. κιλά προ 15ετίας.

Σε ό,τι αφορά την ποικιλία Βιρτζίνια, η συγκομιδή της οποίας ξεκίνησε πρόσφατα, οι πρώτες τιμές καταγράφονται επίσης χαμηλές συγκριτικά με πέρυσι. Οι πρώτες αγορές είναι στο 1,60 ευρώ /κιλό, από 2,40 ευρώ/κιλό πέρυσι, σύμφωνα με τον κ. Ιορδανίδη.

Παρά τα προβλήματα στην καλλιέργεια καπνού, η ανεργία, αλλά και η άρνηση πολλών να ξενιτευτούν, οδηγεί σε αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων, αλλά και των παραγωγών που ασχολούνται με το προϊόν σε Ροδόπη και Έβρο.

Χαρακτηριστικό είναι πως σε λιγότερο από έναν χρόνο, αυξήθηκαν σε 6.870 τα μέλη της κοινοπραξίας Καπνοπαραγωγών Ροδόπης και Έβρου (πέρυσι ήταν 6.700), όπως ανέφερε ο πρόεδρος του φορέα Εσάτ Χουσεΐν. Καλλιεργούνται, δε, 68.000 στρέμματα στην περιοχή- περισσότερα κατά 3.000 στρέμματα συγκριτικά με πέρυσι, οπότε και ο αριθμός τους καταγραφόταν ενισχυμένος σε ποσοστό 25% έναντι του 2012.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Χουσεΐν σημείωσε ότι, κατά μέσο όρο, ένας παραγωγός καπνού στην περιοχή καλλιεργεί 8-10 στρέμματα και παράγει κοντά στον έναν τόνο.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές πώληση του μπασμά που καλλιεργείται στην περιοχή, σημείωσε ότι "τώρα,στο πρώτο χέρι, τα δίνουμε με 1,60-2,10 ευρώ/κιλό, ενώ εντός του Νοεμβρίου οπότε και θα μαζευτεί η τελευταία παρτίδα, η μέση τιμή δεν προβλέπεται να ξεπεράσει τα 4,29 ευρώ/κιλό, όταν το μέσο κόστος παραγωγής υπολογίζεται στα 2,70 ευρώ/κιλό".

"Πουλάμε χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι (1,80/κιλό με 2,40 ευρώ/κιλό). Αντιλαμβάνεστε ότι οι οικογένειες πεινάνε" ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως ο φορέας συνεχίζει με την ίδια θέρμη να δουλεύει προς την κατεύθυνση της δημιουργίας μιας Ανώνυμης Εταιρείας ώστε να απαλειφθούν οι μεσάζοντες και "οι καπνοκαλλιεργητές της περιοχής να μην δουλεύουν απλώς και μόνο για ένα πιάτο φαγητό, αλλά να μπορούν να ανταπεξέρχονται και στις άλλες τους οικονομικές υποχρεώσεις".

Υπογράμμισε, δε, ότι "οι εταιρείες εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι έχουμε παγκόσμια πλεονάσματα στην παραγωγή και ρίχνουν τις τιμές".

Σημειώνεται ότι η ελληνική παραγωγή καπνών ανέρχεται, σήμερα, σε περίπου 26 εκατ. κιλά ετησίως (110 εκατ. κιλά το 2005), εκ των οποίων τα 20 εκατ. κιλά αφορούν καπνά ανατολικού τύπου μπασμά και τα υπόλοιπα την ποικιλία Βιρτζίνια, με τις συνολικά καλλιεργούμενες εκτάσεις να μην υπερβαίνουν τα 75.000 στρέμματα.

Ο δε κλάδος της καπνοκαλλιέργειας υπολογίζεται πως απασχολεί σήμερα 15.000 καλλιεργητές και πάνω από 12.000 εργάτες.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Νέο πακέτο στήριξης 165 εκατ. € για ευπαθή φρούτα και λαχανικά λόγω του ρωσικού εμπάργκο


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας 29 Σεπτεμβρίου πως ενέκρινε ένα νέο πρόγραμμα μέτρων έκτακτης ανάγκης για την στήριξη της αγοράς ευπαθών φρούτων και λαχανικών που έχουν πληγεί από τη ρωσική απαγόρευσης εισαγωγών ορισμένων γεωργικών προϊόντων της ΕΕ.
Το νέο καθεστώς είναι αξίας165.000.000 € και παρέχει στήριξη για να αποσυρθούν ποσότητες από την αγορά που πλεονάζουν και έρχεται να προστεθεί στο πρόγραμμα αξίας μέχρι125.000.000  € για τα φρούτα και τα λαχανικά που είχε ανακοινωθεί στις 18 Αυγούστου, αλλά ανεστάλη στις 10 Σεπτεμβρίου, διότι οι προσωρινές αιτήσεις αποζημίωσης έδειξαν ότι είχε ήδη ζητηθεί η πλήρης κατανομή του προϋπολογισμού.
 
Για να είναι καλύτερα στοχευμένο, το νέο σύστημα περιλαμβάνει ένα παράρτημα που περιγράφει τις επιλέξιμες ποσότητες στα επιμέρους κράτη μέλη, με συγκεκριμένα στοιχεία ανά κατηγορία προϊόντων. Οι ποσότητες για την τρέχουσα περίοδο υπολογίζονται βάσει του όγκου των εξαγωγών των τελευταίων 3 ετών, με ποσά που αφαιρούνται ώστε να ληφθούν υπόψη οι όγκοι έχουν ήδη υποβληθεί στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου των  125.000.000 €. Το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει, επίσης, τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια και τις κλημεντίνες για  πρώτη φορά.
 
Ανακοινώνοντας το πρόγραμμα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας Dacian Cioloş δήλωσε:. «Χαίρομαι που η Επιτροπή κατάφερε να κινητοποιήσει επιπλέον 165 εκατομμύρια € προκειμένου να διευκολύνει την ανακούφιση των παραγωγών οπωροκηπευτικών από την πίεση της αγοράς μετά τη ρωσική απαγόρευση. Αυτό το πρόγραμμα θα είναι περισσότερο στοχευμένο από το αρχικό καθεστώς, αν και εξακολουθεί να υπάρχει κάποια ευελιξία εντός 4 ομάδων προϊόντων. Αυτά τα μέτρα στήριξης της αγοράς θα προσφέρουν μια βραχυπρόθεσμη ανακούφιση»
 
Το ιστορικό
 
Όπως και στο προηγούμενο πρόγραμμα, το νέο καθεστώς προβλέπει τη στήριξη της ΕΕ για αποσύρσεις με δωρεάν διανομή (η οποία είναι 100% χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ), ή για χρήσεις που δεν αφορούν κατανάλωση ως τρόφιμα (π.χ. λιπασματοποίηση), όπου το ποσοστό της στήριξης της ΕΕ είναι χαμηλότερο. Ομοίως, οι επιλογές της πρώιμης συγκομιδής ή της μη συγκομιδής είναι επίσης διαθέσιμες, με ένα ακόμα ελαφρώς χαμηλότερο επίπεδο στήριξης.
 
Όπως και με την προηγούμενη πρόταση τα μέτρα θα είναι διαθέσιμα επίσης για παραγωγούς που δεν είναι μέλη οργανώσεων παραγωγών (ΟΠ), αλλά το επίπεδο της χρηματοδότησης της ΕΕ είναι υψηλότερη για μέλη των ΟΠ (75% του ποσού που προβλέπεται, σε σύγκριση με 50% για μη μέλη), με επιπλέον (25%) από το επιχειρησιακό ταμείο των ΟΠ.

Το νέο σύστημα, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του έτους, περιλαμβάνει παράρτημα με ειδικούς όγκους που αναφέρονται σε 4 κατηγορίες προϊόντων για τις 12 χώρες που εξάγονται τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά στη Ρωσία κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου (Σεπτεμβρίου - Μαρτίου για ορισμένα φρούτα ) κατά μέσο όρο κατά την περίοδο 2011-2013. Οι 4 ομάδες προϊόντων είναι:
-τα μήλα και τα αχλάδια (συνολικά 181 000 τόνοι),
-τα εσπεριδοειδή: πορτοκάλια, μανταρίνια, κλημεντίνες (συνολικά 96 090 τόνοι),
-άλλα λαχανικά: καρότα, αγγούρια, πιπεριές, ντομάτες (44 300 τόνοι),
-άλλα φρούτα: ακτινίδια, τα δαμάσκηνα και επιτραπέζια σταφύλια (συνολικά 76 895 τόνοι).
 
Ο αριθμός των προϊόντων που καλύπτονται από το προηγούμενο σύστημα - λάχανα, κουνουπίδια, μπρόκολα, μανιτάρια και μαλακά φρούτα - δεν περιλαμβάνονται πλέον.

Εκτός από αυτές τις συγκεκριμένες ποσότητες, όλα τα 28 κράτη μέλη θα έχουν ένα αποθεματικό των 3.000 τόνων το καθένα για συμπληρωματικές αναλήψεις για τα προϊόντα που απαριθμούνται στο εν λόγω πρόγραμμα, καθώς και για κουνουπίδια, λάχανα και μανιτάρια, με τη δυνατότητα στα τα κράτη μέλη να δόσουν προτεραιότητα σε ορισμένα προϊόντα.

Μετά τη ρωσική απαγόρευση των εισαγωγών ορισμένων γεωργικών προϊόντων από την ΕΕ (καθώς και και τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νορβηγία), στις 7 Αυγούστου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανταποκρίθηκε με ειδικά μέτρα στήριξης της αγοράς για τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια (33 εκατ. € ), για τα ευπαθή φρούτα και λαχανικά (125 εκατ. €), και με ενίσχυση της ιδιωτικής αποθεματοποίησης για το βούτυρο, το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη και το τυρί, καθώς και επιπλέον 30 εκατ. € για προγράμματα προώθησης.

Το νέο μέτρο είναι κατ 'εξουσιοδότηση κανονισμός που λαμβάνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή χωρίς την ανάγκη προηγούμενης έγκρισης από τα κράτη μέλη ή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ωστόσο, η Επιτροπή είχε διαβουλεύσεις με εμπειρογνώμονες των κρατών μελών σχετικά με ορισμένες λεπτομέρειες για τη σύνταξη του κειμένου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ανταπόκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τη ρωσική κρίση, επισκεφθείτε τον σύνδεσμο: http://ec.europa.eu/agriculture/russian-import-ban/index_en.htm

Στέφανος Παπαπολυμέρου
papapolimerou@paseges.gr

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Για διορθώσεις στις αιτήσεις των ενισχύσεων καλεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ


Μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ (http://www.opekepe.gr/rejections.asp) οι δικαιούχοι που έχουν δηλώσει στην Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης για το 2014 τραπεζικό λογαριασμό στην τράπεζα ΠΕΙΡΑΙΩΣ θα μπορούν να ενημερωθούν σχετικά με τα αποτελέσματα της διασταύρωσης των στοιχείων τους (λογαριασμός ΙΒΑΝ, ονοματεπώνυμο) με την Τράπεζα. Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
Αν η διασταύρωση των στοιχείων έχει απορριφθεί, θα ενημερώνονται με σχετικό μήνυμα απόρριψης και θα πρέπει να κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες άμεσα, προκειμένου να γίνουν οι διορθώσεις και η επόμενη διασταύρωση των στοιχείων με την τράπεζα να είναι επιτυχής.

Αν η απόρριψη αφορά τον Τραπεζικό τους Λογαριασμό (Κλειστός, Ανύπαρκτος, κτλ) θα πρέπει να απευθυνθούν στην Τράπεζα και να κάνουν τις σχετικές διορθώσεις, ή με διοικητική πράξη, μέσω των πυλών εισαγωγής των αιτήσεων, να διορθώσουν τον λογαριασμό τους στην Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης 2014. Το ίδιο θα πρέπει να πράξουν και στην περίπτωση «Διαφωνίας Ονόματος» με έλεγχο των σταθερών τους στοιχείων και διοικητική πράξη στο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ ή αλλαγή αυτών στην τράπεζα (ανάλογα ποια στοιχεία είναι έγκυρα, όπως αποτυπώνονται στο Δελτίο Ταυτότητας).

Επί τη ευκαιρία της διασταύρωσης των στοιχείων πριν από την προκαταβολή της Ενιαίας Ενίσχυσης 2014, εντοπίστηκε ότι μεγάλος αριθμός δικαιούχων δεν έχουν δηλώσει τον ΑΦΜ τους στην Τράπεζά τους, με αποτέλεσμα αυτό να δυσχεραίνει τους ελέγχους ταυτοποίησης. Κρίνεται χρήσιμο όλοι οι δικαιούχοι όλων των τραπεζών να προσέλθουν στο τραπεζικό τους ίδρυμα και να δηλώσουν στον λογαριασμό τους τον ΑΦΜ τους.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Κλειστό το taxisnet παραμονές λήξης πληρωμής του ΕΝΦΙΑ



Την Κυριακή 28/9, δύο μέρες πριν λήξει η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ δεν μπορούσαν οι χρήστες του taxis να εκτυπώσουν την ταυτότητα οφειλής αφού η ΓΓΠΣ ανακοίνωσε ότι το σύστημα θα είναι κλειστό.
Συγκεκριμένα η ΓΓΠΣ με ανακοίνωση της ενημέρωσε ότι οι Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες του TAXISNET δεν θα είναι διαθέσιμες από την Κυριακή (28-9-2014) στις 12:00 μμ έως τη Δευτέρα (29-9-2014) στις 7:00 πμ λόγω προγραμματισμένων εργασιών προληπτικής συντήρησης.

Έτσι αναμένεται να δημιουργηθεί το απόλυτο χάος την Δευτέρα με όσους απο τους 6,2 εκατ. φορολογούμενους δεν έχουν εκτυπώσει την Ταυτότητα οφειλής να προσπαθούν να μπουν στο Taxisnet την Δευτέρα αλλά όπως είθισται τέτοιες ημέρες... χωρίς αποτέλεσμα.

Το κλείσιμο αυτό του Taxisnet για μια ολόκληρη ημέρα, δύο μέρες μόνο πριν την λήξη της πληρωμής του ΕΝΦΙΑ, θα δημιουργήσει πραγματικό «έμφραγμα» στο σύστημα με αποτέλεσμα όπως πάντα να δημιουργηθεί πραγματικός πανικός στους ιδιοκτήτες ακινήτων της χώρας και απίστευτες ουρές στις τράπεζες την τελευταία ημέρα που είναι η Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Μείωση παραμονής των μετακινούμενων κτηνοτρόφων ζητά ο Αγοραστός

Τη μείωση της παραμονής των μετακινούμενων κτηνοτρόφων ζητά με επιστολή του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Στην επιστολή του ο κ. Αγοραστός υπογραμμίζει τις κακές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να μην μπορούν να συμπληρώσουν 5μηνο στα ορεινά. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει:

«Σχετικά με το έγγραφό σας, που αφορά το χρόνο παραμονής των μετακινούμενων κτηνοτρόφων σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχής, ύστερα από σχετικό αίτημα της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Περιφέρειας Θεσσαλίας, καθώς και των εισηγήσεων των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων, σας γνωρίζουμε ότι λόγω των κακών καιρικών συνθηκών (βροχές και χαμηλές θερμοκρασίες) που επικράτησαν κατά τους μήνες Απρίλιο – Μάιο του 2014 στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, οι κτηνοτρόφοι της περιφέρειας Θεσσαλίας καθυστέρησαν την εγκατάστασή του των κοπαδιών τους στους θερινούς βοσκοτόπους, προκειμένου να τα προστατεύσουν.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι οι κτηνοτρόφοι να αδυνατούν να συμπληρώσουν την 5μηνη παραμονή τους στους ορεινούς βοσκοτόπους. Κατόπιν των ανωτέρω παρακαλούμε να μεριμνήσετε ώστε να εκδοθεί απόφαση βάσει της οποίας να μειώνεται η παραμονή των μετακινούμενων κτηνοτρόφων από πέντε σε τέσσερις μήνες στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές για τις Περιφερειακές Ενότητες, Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας και Σποράδων, και Τρικάλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας».

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Νέες πληρωμές σε παραγωγούς



Σε νέες πληρωμές προχώρησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
Πιο αναλυτικά:

Στις 26/09 έγινε πληρωμή Αγροτικής Ανάπτυξης Μέτρο 121 Σχέδια Βελτίωσης,σε 2 δικαιούχους και ποσό 228.424,70 ευρώ.


Στις 24/09 έγιναν οι παρακάτω πληρωμές Αγροτικής Ανάπτυξης:1)Μέτρο 121 Σχέδια Βελτίωσης,σε 12 δικαιούχους και ποσό 508.839,21€, 2)Μέτρο 511 Οδοιπορικά ΕΓΤΑΑ,σε 18 δικαιούχους και ποσό 8.198,99€, 3)Οδοιπορικά Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2007-2013,σε 2 δικαιούχους και ποσό 1.013,36€.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για τους βοσκοτόπους


Τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρο Καρυπίδη, επισκέφθηκε την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου, ο Γενικός Διευθυντής του ΟΠΕΚΕΠΕ Δημήτρης Αρκιτσαίος, συνοδευόμενος από την προϊσταμένη του Γραφείου Κοζάνης κ. Κουτσογεωργοπούλου.
Ακολούθησε σύσκεψη με υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας και εκπροσώπους νέων αγροτών, όπου μεταξύ άλλων τέθηκαν το φλέγον ζήτημα των εκτάσεων των βοσκοτόπων που μειώνονται λόγω αλλαγής των ορίων τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα στην πληρωμή των ενισχύσεων, καθώς επίσης και το πρόγραμμα εγκατάστασης Νέων Γεωργών που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης υπήρξε ουσιαστικός και εποικοδομητικός διάλογος με ανταλλαγή απόψεων, ώστε να προγραμματισθεί άμεσα το πλαίσιο δράσεων για την επίλυση των θεμάτων που ταλανίζουν τους γεωργοκτηνοτρόφους.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης τόνισε από την πλευρά του ότι θα πάρει όλες τις ανάλογες πρωτοβουλίες, ώστε να βρεθούν οι λύσεις για να στηριχθεί και να ενισχυθεί έμπρακτα ο πρωτογενής τομέας που αποτελεί κορυφαία αναπτυξιακή προτεραιότητα.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Ξεκινούν οι ακροάσεις των υποψήφιων νέων Επιτρόπων της Ε.Ε.



Σήμερα Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου, και ώρα 15.30-18.30, ο Karmenu Vella (Μάλτα), προτεινόμενος Επίτροπος για το Περιβάλλον, τις Θαλάσσιες Υποθέσεις και την Αλιεία θα παρουσιαστεί μπροστά στην επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων και στην επιτροπή Αλιείας.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ακρόαση σε live streaming εδώ.

Την ίδια ώρα, θα λάβει χώρα η ακρόαση της προτεινόμενης Επιτρόπου για το Εμπόριο,  Cecilia Malmstrom (Σουηδία), στην επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου.

Μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ.

Στις 19.30 - 22.30, θα λάβει χώρα η ακρόαση του προτεινόμενου Επιτρόπου για τη Διεθνή Συνεργασία και Ανάπτυξη, Neven Mimica (Κροατία), στην επιτροπή Ανάπτυξης (μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ) όπως και του προτεινόμενου Επιτρόπου για την Ψηφιακή Οικονομία και Κοινωνία Günther Oettinger (Γερμανία), στην επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας και στην επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας (μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ)

Οι προτεινόμενοι Επίτροποι, όπως έχουν παρουσιαστεί από το νέο Πρόεδρο της Επιτροπής Jean-Claude Juncker, θα αξιολογηθούν από τις επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τις 29 Σεπτεμβρίου έως τις 7 Οκτωβρίου.

Τα μέλη των κοινοβουλευτικών επιτροπών θα αξιολογήσουν την καταλληλότητα των προτεινόμενων Επιτρόπων, πριν η Ολομέλεια δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην προτεινόμενη Επιτροπή.

Οι ακροάσεις θα διαρκέσουν τρεις ώρες και θα μεταδοθούν ζωντανά και μέσω του διαδικτύου.  Παράλληλα, σας δίνεται η δυνατότητα να παρακολουθήσετε τις ακροάσεις της Δευτέρας στο κανάλι του Ebs.

Το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα παρέχει τα απαραίτητα εργαλεία για την παρακολούθηση και την κάλυψη των ακροάσεων.

Για να ενσωματώσετε το ζωντανό βίντεο των ακροάσεων στην ιστοσελίδα σας, μπορείτε να πάτε στο κανάλι του Ebs, που θα μεταδίδει ζωντανά την εκάστοτε ακρόαση, και να κάνετε αντιγραφή τον κώδικα embed που θα βρείτε πάνω και δεξιά στο βίντεο. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ δείτε το επισυναπτόμενο έγγραφο.

Παράλληλα μπορείτε να ενημερωθείτε αναλυτικά για τη διαδικασία στο παρακάτω σύνδεσμο :


Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τον σύνδεσμο: Σχετική Ιστοσελίδα

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Blackout στις τιμές βάμβακος από το πάγωμα των εισαγωγών της Κίνας

Κατρακύλησαν κυριολεκτικά τις τελευταίες ημέρες οι τιμές βάμβακος υπό την πίεση των ανακοινώσεων από την πλευρά της Κίνας για πάγωμα των εισαγωγών και των διεθνών προβλέψεων για μεγάλη παγκόσμια παραγωγή.
Τις προηγούμενες ημέρες οι χρηματιστηριακές τιμές του προϊόντος διαμορφώθηκαν και κάτω από τα 61 σεντς ανά λίμπρα, καταγράφοντας χαμηλό πενταετίας.

Συγκεκριμένα η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν θα ισχύσει η ποσόστωση εισαγωγών άνευ δασμού (40%), με εξαίρεση ποσότητα 894.000 τόνων, που αφορά δέσμευσή της, προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Η Κίνα προχώρησε στη λήψη αυτής της απόφασης, λόγω των υψηλών αποθεμάτων που διαθέτει, ενώ ταυτόχρονα ξεκινά την παροχή άμεσων επιδοτήσεων στους αγρότες, προκειμένου να ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή.

Οι συνθήκες αυτές προβληματίζουν τους παραγωγούς και εκκοκιστές βάμβακος, ενώ κάνουν επιφυλακτικούς τους αγοραστές, οι οποίοι έχουν αποσυρθεί πλήρως από την αγορά.

Η ελληνική παραγωγή

Επισημαίνεται ότι οι προαγορές για ελληνικό βαμβάκι δεν ξεπερνούν τους 50.000 τόνους, όταν η φετινή παραγωγή, αναμένεται στους 300.000 τόνους.

Ανασταλτικά λειτουργεί και η οψιμότητα που παρουσιάζει φέτος η καλλιέργεια, η οποία τις τελευταίες ημέρες έχει επιβαρυνθεί από τις βροχοπτώσεις.

Περισσότερο ευνοημένη είναι η παραγωγή της Θεσσαλίας, όπου αυτές τις ημέρες ξεκίνησε ήδη η συγκομιδή μικρών ποσοτήτων.

Δεδομένων αυτών των συνθηκών, δεν έχουν δοθεί ακόμη τιμές για το σύσπορο, με τους εκκοκιστές να εκτιμούν ότι αυτές θα είναι χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι.

Σημειώνεται ότι η τελευταία εκτίμηση του Διεθνούς Συμβουλίου Βάμβακος (ICAC), αναφέρει παγκόσμια παραγωγή –ρεκόρ, ύψους 22,25 εκατ. τόνων.

Την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου τα προθεσμιακά συμβόλαια Δεκεμβρίου στο χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης διαμορφώνονταν στα 62,02 σεντς ανά λίμπρα, έναντι 68 σεντς ανά λίμπρα, δύο εβδομάδες πριν. Ακόμη χαμηλότερα, στα 61,48 σεντς ανά λίμπρα, κινήθηκε ο μήνας Μάρτιος.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας:«Άμεση ανάγκη λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού (BTV) στην Π.Ε Πρέβεζας»

 
 
 
Ερώτηση στη βουλή κατέθεσε ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Πρέβεζας Κώστας Μπάρκας, με θέμα: «Άμεση ανάγκη λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού (BTV) στην Π.Ε Πρέβεζας»


Στις 26-09-2014, ο  Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Πρέβεζας,  Κώστας Μπάρκας, κατέθεσε ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης  και Τροφίμων με θέμα:«Άμεση ανάγκη λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού (BTV) στην Π.Ε Πρέβεζας»
Για άλλη μια φορά ο πρωτογενής τομέας βρέθηκε στο στόχαστρο της μνημονιακής συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Το δόγμα της εσωτερικής υποτίμησης και της δημοσιονομικής «συστολής», καθώς και μια σειρά κακών χειρισμών της ηγεσίας του Υπ.Α.Α.Τ. έχουν «φορτώσει» τους κτηνοτρόφους με μεγάλα προβλήματα.
Ειδικότερα, η συρρίκνωση των δημόσιων δομών κτηνιατρικής προστασίας έχει εκθέσει τους παραγωγούς σε σοβαρότατο κίνδυνο, ο οποίος απειλεί την ασφάλεια του ζωικού τους κεφαλαίου.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα κυβερνητικής αδράνειας είναι η εξάπλωση του καταρροϊκού πυρετού, που έχει οδηγήσει τους κτηνοτρόφους της περιοχής μας σε απόγνωση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι η επερχόμενη κυβέρνηση της Αριστεράς έχει ως στρατηγικό στόχο τη ριζοσπαστική ανασυγκρότηση του κτηνοτροφικού τομέα και την ανάδειξη του πρωτογενούς τομέα ως κινητήριας δύναμης για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας, που θα στοχεύει  στη στήριξη των μικρομεσαίων παραγωγών, στην επαρκή κάλυψη των διατροφικών αναγκών της χώρας μας, στη δυναμική προώθηση των ζωικών προϊόντων με εξαγωγικό προσανατολισμό, καθώς  και στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
           
ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΚΑΣ

Βουλευτής Ν. Πρέβεζας - ΣΥΡΙΖΑ

Πνίγεται η μία στις δύο μικρομεσαίες επιχειρήσεις



Μία στις δύο επιχειρήσεις στην Ελλάδα “πνίγονται” στα χρέη!. Εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, αναζητούν ρευστότητα 18 δις ευρώ, που υπολογίζεται ότι λείπει από την αγορά.
Όπως σημειώνει σε ρεπορτάζ της, η εφημερίδα «Τα Νέα», οι μικρομεσαίοι είναι εγκλωβισμένοι μεταξύ της έλλειψης «ζεστού» χρήματος και των ακριβών επιτοκίων των επιχειρηματικών δανείων.

Με τις νέες χορηγήσεις να βρίσκονται στο ναδίρ και το τελικό κόστος δανεισμού να παραμένει στο 8%, ουσιαστικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι αποκλεισμένες από την  χρηματοδότηση.

Έτσι, ακόμα και εκείνες που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν βιώσιμες βρίσκονται αντιμέτωπες με το φάσμα του λουκέτου, καθώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ούτε να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, 8 στις 10 επιχειρήσεις δεν φτάνουν καν στη διαδικασία έγκρισης του δανείου, ενώ μία στις δύο πνίγονται στα χρέη.

Ωστόσο, μέχρι τα τέλη του χρόνου, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις καλούνται να πληρώσουν 7 δις ευρώ σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, ενώ συνολικά από την αγορά για τη χρηματοδότηση άλλων υποχρεώσεων και για την ανανέωση της ρευστότητας υπολογίζεται πως λείπουν 18 δις ευρώ.

Χαρακτηριστικό, όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ, της διαρκώς μειούμενης ρευστότητας είναι ότι, ενώ στα τέλη του 2009 το σύνολο των χορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις ανερχόταν στα 130 δις ευρώ, στα τέλη Ιουλίου έπεσε το αντίστοιχο ποσό έπεσε στα 101 δις ευρώ. Δηλαδή από τα τέλη του 2009 μέχρι και σήμερα, «έφυγαν» από την αγορά 29 δις ευρώ.

Στον αντίποδα, τροχοπέδη για το άνοιγμα των κρουνών του δανεισμού, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη στην εφημερίδα, είναι οι ιδιαίτερα υψηλές επισφάλειες κυρίως στα δάνεια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες διαμορφώνονται στο 47%. Στο γεγονός αυτό οφείλεται, κατά τα τραπεζικά στελέχη, η διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα. Ενδεικτικό είναι ότι από τα 26 δις ευρώ που έχουν δοθεί σε ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα 11,5 δις είναι στο κόκκινο, ενώ 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 4,5 δις ευρώ.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα της προκήρυξης των νέων γεωργών για την Θεσσαλία


Από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας ανακοινώθηκαν, στις 25 Σεπτεμβρίου, οι διορθωμένοι πίνακες με τα αποτελέσματα της προκήρυξης των νέων γεωργών του 2014 με αλλαγές και στους τρεις πίνακες των εν δυνάμει, επιλαχόντων και απορριπτόμενων, για τους στους νομούς της Θεσσαλίας.
Για περισσότερα επισκεφθείτε τον σύνδεσμο:
Πίνακες με τους εν δυνάμει δικαιούχους Θεσσαλίας της προκήρυξης νέων γεωργών 2014Πίνακας με τους εν δυνάμει δικαιούχους στη Θεσσαλία ανά νομό.

Σημείωση: Στο πρώτο φύλλο εργασίας φαίνονται όλοι οι εν δυνάμει δικαιούχοι για τους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας, στα επόμενα τέσσερα φύλλα εργασίας φαίνονται οι εν δυνάμει δικαιούχοι ανά νομό και στα δύο τελευταία φύλλα φαίνονται οι επιλαχόντες και οι απορριπτόμενοι αντίστοιχα.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Καταβολή του ΦΠΑ μόνο αν αυτός έχει εισπραχθεί


Στήριξη ρευστότητας σε χιλιάδες επιχειρήσεις θα δώσει το νέο σύστημα καταβολής του ΦΠΑ που αναμένεται να ξεκινήσει από την 1η Οκτωβρίου και θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2015. Με το νέο σύστημα η καταβολή του ΦΠΑ θα πραγματοποιείται όταν το τιμολόγιο πληρωθεί, ανεξάρτητα από την ημερομηνία έκδοσής του.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ που μεταδίδει το In.gr, το σύστημα αυτό  εφαρμόζεται ήδη σε Βρετανία, Ισπανία, Πορτογαλία και Μάλτα, σε προαιρετική βάση, με όριο τις 500.000 ευρώ, που υπό προϋποθέσεις μπορεί να αυξηθεί έως και στα 2 εκατ. ευρώ.

Σήμερα ο εκδότης του τιμολογίου είναι υπόχρεος για την καταβολή του ΦΠΑ μέσα στην προθεσμία υποβολής της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ, ήτοι κάθε μήνα ή τρίμηνο ανεξάρτητα με το εάν αυτό πληρωθεί έξι μήνες αργότερα. Πιο απλά μια επιχείρηση σήμερα υποχρεούται να πληρώσει στο Δημόσιο τον ΦΠΑ στις ανωτέρω ημερομηνίες ακόμα και αν δεν τον έχει εισπράξει.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, πλέον η  πληρωμή του ΦΠΑ θα γίνεται μετά την είσπραξή του, ήτοι όταν μια επιχείρηση εκδίδει ένα τιμολόγιο, θα είναι υποχρεωμένη για την καταβολή του ΦΠΑ μόνο όταν το τιμολόγιο πληρωθεί. Το σύστημα θα επιτρέψει στους φορολογούμενους με κύκλο εργασιών μικρότερο από 500.000 ευρώ να αναβάλουν την καταβολή ΦΠΑ μέχρι τη στιγμή που θα πληρώσει ο πελάτης τους.

Το νέο καθεστώς θα λειτουργεί σε προαιρετική βάση, ωστόσο από τη στιγμή που μια επιχείρηση έχει αποφασίσει να το εφαρμόσει, θα υπάρχει μια ελάχιστη διάρκεια συμμετοχής ενός έτους. Θα εφαρμόζεται σε όλες τις συναλλαγές της, εκτός από εκείνες που νόμιμα εξαιρούνται από το καθεστώς του ΦΠΑ  (ενδοκοινοτικές εξαγορές ή οι εξαιρούμενες εξαγωγές). Για να διασφαλιστεί η εφαρμογή του, το νέο καθεστώς θα εξασφαλίζει ότι τόσο ο προμηθευτής όσο και ο πελάτης θα καταγράφουν επαρκώς τις πραγματικές ημερομηνίες πληρωμής, καθώς και τον τρόπο πληρωμής.

Τέλος, οι πελάτες των επιχειρήσεων που αποφασίζουν να ενταχθούν σε αυτό το καθεστώς θα αναβάλλουν επίσης την έκπτωση του ΦΠΑ έως τον χρόνο κατά τον οποίο πραγματοποιείται η πληρωμή των τιμολογίων των προμηθευτών τους.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Τροπολογίες ΚΚΕ για ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΦΚ στο πετρέλαιο και ΦΠΑ


Τη διαγραφή των προστίμων και των προσαυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ, το ΕΤΑΑ και στον ΟΓΑ που δεν έχουν πληρωθεί λόγω οικονομικής αδυναμίας προτείνει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ η οποία με επικεφαλής την Αλέκα Παπαρήγα κατέθεσε τροπολογία σήμερα, Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου, στη Βουλή.
Με μια δεύτερη τροπολογία το ΚΚΕ προτείνει την κατάργηση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο φυσικό αέριο για οικιακή χρήση.

Ως προς το ζήτημα των προστίμων για τις ασφαλιστικές εισφορές των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ και τον ΟΓΑ, οι βουλευτές του ΚΚΕ δεν εντάσσουν στην τροπολογία τις εργοδοτικές εισφορές.

Με την τροπολογία προτείνουν να μην μεταβιβάζονται οι απαιτήσεις από απλήρωτες ασφαλιστικές εισφορές στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών και σε οποιοδήποτε τρίτο φυσικό ή νομικό πρόσωπο και να απαγορευθεί η κατάσχεση και κάθε μέτρο αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ, στο ΕΤΑΑ και στον ΟΓΑ για την είσπραξη οφειλομένων ασφαλιστικών εισφορών.

Επίσης, το ΚΚΕ προτείνει τα βιβλιάρια ασθενείας των συγκεκριμένων ασφαλισμένων να θεωρούνται, χωρίς καμία προϋπόθεση και να έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη οι ίδιοι και τα προστατευόμενα μέλη. Ως προς την αποπληρωμή των οφειλομένων ασφαλιστικών εισφορών, το ΚΚΕ προτείνει μακροχρόνια ρύθμιση με τρόπο που το ετήσιο άθροισμα των μηνιαίων δόσεων να μην ξεπερνά το 10% του διαθέσιμου εισοδήματος των ασφαλισμένων.

Στην τροπολογία για την κατάργηση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο φυσικό αέριο για οικιακή χρήση, το ΚΚΕ αναφέρει, στην αιτιολογική έκθεση, ότι «τα μέτρα της κυβέρνησης για το επίδομα θέρμανσης αποτελούν κοροϊδία, δεν μπορούν να αντισταθμίσουν την αδυναμία κάλυψης των αναγκών θέρμανσης της λαϊκής οικογένειας», όπως δεν μπορούν και τα «ημίμετρα που προτείνουν τα άλλα κόμματα για μείωση του συντελεστή του ΕΦΚ ή διεύρυνση του κριτηρίου για τους δικαιούχους επιδόματος θέρμανσης».

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Καταρροϊκός πυρετός αποδεκατίζει κοπάδια στην Κρήτη


Σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζει η κτηνοτροφία της Κρήτης εξαιτίας του καταρροϊκού πυρετού, που όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς στα κοπάδια του νησιού. Ήδη πολλά κρούσματα εντοπίστηκαν στην περιοχή του Μυλοποτάμου παρά το γεγονός ότι -από τον Ιούνιο ακόμα- η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κρήτης είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και καλούσε τους κτηνοτρόφους να εμβολιάσουν τα πρόβατα τους.
Όπως επεσήμανε, μιλώντας στο inotos.gr, o προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Ζαχαρίας Σωμαράς τα κρούσματα που εντοπίστηκαν, δημιουργούν έντονη ανησυχία καθώς η πυκνότητα στην κατανομή των κοπαδιών αλλά και η ταχύτατη μετάδοση της ασθένειας με έντομα (κουνούπια και σκνίπες) δεν αφήνουν πολλά περιθώρια. Επίσης το γεγονός ότι η ασθένεια είναι θανατηφόρα δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία.

Ο κ. Σωμαράς επισκέφθηκε την περιοχή του Μυλοποτάμου, όπου εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα και οι έλεγχοι πρόκειται να συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες. Σε συναγερμό βρίσκονται και οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι καθώς από τη στιγμή που θα παρουσιαστεί κρούσμα στο κοπάδι τους με μαθηματική ακρίβεια η μετάδοση του σε μεγάλο ποσοστό θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Από την πλευρά της Περιφέρειας Κρήτης, όπως επισημαίνει ο κ. Σωμαράς, είχαν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες όταν ακόμα ο καταρροϊκός πυρετός είχε πλήξει άλλες περιοχές της Ελλάδας, ωστόσο κρίνοντας από τη σημερινή κατάσταση οι ενέργειες αυτές δεν είχαν αποτέλεσμα. Εντός των ημερών αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων προκειμένου να συζητηθεί η αντιμετώπιση του προβλήματος.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Ευεργετικές για τις ελιές οι βροχοπτώσεις, καταστροφή για τα τριφύλλια


Πως και πως περίμεναν οι ελαιοπαραγωγοί στις περισσότερες περιοχές της χώρας τις βροχοπτώσεις που εκδηλώνονται από χθες.
Όπως αναφέρουν στο paseges.gr σε πολλές περιπτώσεις ο καρπός είχε γίνει σαν… σταφίδα από την έλλειψη νερού. Μάλιστα υπήρχαν περιοχές που προγραμματίζονταν –σε περίπτωση που δεν έβρεχε- να μπουν μπρος τα αρδευτικ, έπειτα από αιτήμα των παραγωγών.


Ωστόσο, οι χθεσινές και οι σημερινές καταιγίδες αναμένεται να επιδράσουν ευνοϊκά στον καρπό της ελιάς.


Καταστροφές σε καλλιέργειες

Κι αν οι ελαιοπαραγωγοί κοίταζαν τον ουρανό περιμένοντας να βρέξει, το αυτό απεύχονταν όσοι είχαν κόψει τριφύλλι και περίμεναν να το δέσουν. Αυτοί είδαν τους κόπους τους να καταστρέφονται εν μία νυκτί.


Αλ. Μπίκας

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Έρχεται ρύθμιση για 100 δόσεις προς εφορία και ταμεία


Εντός των επόμενων εβδομάδων, πιθανόν και εντός της επόμενης, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η διάταξη για τη ρύθμιση των χρεών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία σε έως και 100 δόσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύθμιση θα είναι «πολύ φιλική» για τους φορολογούμενους καθώς θα περιλαμβάνει βελτιώσεις σε σχέση με την υφιστάμενη όχι μόνο στον αριθμό των δόσεων αλλά και στο επιτόκιο που χρεώνει το δημόσιο.

Πιο συγκεκριμένα:
-ο αριθμός των δόσεων θα ανέρχεται έως και στις 100 για όσους έχουν χρέος έως 15.000 ευρώ. Για μεγαλύτερα ποσά δόσεων ο αριθμός θα περιορίζεται στις 72. Το ελάχιστο ποσό κάθε δόσης μελετάται να είναι τα 50 ευρώ.
-το ετήσιο επιτόκιο που θα χρεώνεται σε όσους ρυθμίζουν τα χρέη τους θα περιοριστεί από το 8% στο 4%
-θα δοθεί μεγάλη έκπτωση από τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα σε όσους προχωρήσουν σε εφάπαξ εξόφληση της οφειλής τους.

Σημειώνεται ότι τον Αύγουστο τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τις εφορίες διαμορφώθηκαν στα 70 δις ευρώ και από την αρχή του έτους έχουν εισπραχθεί μόλις 2,4 δις ευρώ.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ