Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Νέα κατανομή ποσοστώσεων αγελαδινού γάλακτος από το Εθνικό Απόθεμα

Με απόφαση που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης, καθορίζεται νέα κατανομή ποσοστώσεων αγελαδινού γάλακτος σε ενεργούς αγελαδοτρόφους από το Εθνικό Απόθεμα, για τη γαλακτοκομική περίοδο 2013-2014, η οποία ανέρχεται σε περίπου 60.000 τόνους.
Το 100% της αιτούμενης ποσόστωσης θα λάβουν οι αγελαδοτρόφοι που κρίθηκαν επιλέξιμοι και αιτούνται μέχρι μέγιστο όριο τους 1.000 τόνους, λαμβάνοντας υπόψη την ποσόστωση που ήδη κατέχουν μέχρι την έκδοση της παρούσας απόφασης, καθώς και την ύπαρξη του αντίστοιχου ζωικού κεφαλαίου. Η τελική  διαθέσιμη ποσόστωση δεν θα πρέπει να διαμορφώνεται σε επίπεδα πάνω από 7 τόνους ανά αγελάδα ετησίως, εκτός εάν προσκομιστούν σχετικές βεβαιώσεις.

Συγκεκριμένα οι επιλέξιμες κατηγορίες δικαιούχων του παραπάνω Εθνικού Αποθέματος είναι:

Κατηγορία Α:
Επιλέξιμοι ενεργοί παραγωγοί με υπέρβαση. Κατανέμεται η αιτηθείσα ποσόστωση, λαμβάνοντας υπόψη την ποσόστωση που ήδη κατείχαν. Εάν το άθροισμα της ποσόστωσης αυτής συν την αιτηθείσα υπερβαίνει την απόδοση των αγελάδων που κατέχει, χορηγείται η διαφορά της ποσόστωσης που κατέχει με την βεβαιωθείσα απόδοση και σε κάθε περίπτωση όχι περισσότερο από την αιτηθείσα. Ελάχιστο όριο κατανομής είναι οι 5 τόνοι ενώ ως μέγιστο όριο τίθενται οι 1.000 τόνοι.

Κατηγορία Β:
Παραγωγοί που εντάχθηκαν στα νέα επενδυτικά σχέδια, τα οποία κατατέθηκαν το 2013.Κατανέμεται ποσόστωση μέχρι την κάλυψη της προβλεπόμενης στο επενδυτικό σχέδιο ποσόστωσης (με βάση τον αριθμό αγελάδων), με μέγιστη ποσότητα κατανομής τους 1.000 τόνους. Στον υπολογισμό της προς κατανομή ποσότητας ανά δικαιούχο λαμβάνεται υπόψη και η ποσόστωση που τυχόν ήδη κατέχει ο αιτών και η οποία αφαιρείται από το ποσό της προβλεπόμενης ποσότητας στο επενδυτικό σχέδιο.

Κατηγορία Γ:
Νεοεισερχόμενοι στον τομέα παραγωγοί. Κατανέμεται ποσόστωση μέχρι το 100% της αιτούμενης ποσόστωσης και κατά μέγιστο όριο τους 1.000 τόνους, με την προϋπόθεση ύπαρξης της εκμετάλλευσης και του αντίστοιχου ζωικού κεφαλαίου.

Με αφορμή την υπογραφή της Απόφασης ο κ. Λεονταρίδης δήλωσε τα εξής: «Επιδίωξή μας, με την απόφαση για την κατανομή ποσοστώσεων αγελαδινού γάλακτος από το Εθνικό Απόθεμα σε ενεργούς αγελαδοτρόφους, είναι να καλύψουμε όσο περισσότερο γίνεται την Εθνική Ποσόστωση που μας έχει κατανεμηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι στο χέρι μας να αξιοποιήσουμε σωστά τα εργαλεία που αυτή μας παρέχει. Η στήριξη της ελληνικής αγελαδοτροφίας με την παραγωγή υψηλής ποιότητας γάλακτος αποτελεί προτεραιότητά μας».


ΠΗΓΗ :ΠΑΣΕΓΕΣ

Μέχρι τον Οκτώβριο παρατείνεται η προθεσμία για το αγροτικό τιμολόγιο


Παρατείνεται μέχρι τον Οκτώβριο η προθεσμία για την υποβολή από τους αγρότες των δικαιολογητικών για τη χορήγηση αγροτικού τιμολογίου, από τη ΔΕΗ. Αυτό ενημέρωσε τον περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθανάσιος Τσαυτάρη σε επικοινωνία που είχαν σήμερα.
Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη βδομάδα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά και είχε αποστείλει επιστολή στον κ. Αθ. Τσαυτάρη επισημαίνοντας την αναστάτωση, που είχε δημιουργηθεί στους αγρότες με την ασφυκτική, από πλευράς χρόνου, ημερομηνία την οποία έθεσε η ΔΕΗ.
 
Με τη σημερινή εξέλιξη δίνεται παράταση έτσι ώστε οι αγρότες να μπορέσουν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και να τα καταθέσουν στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Σε ανακοίνωσή του ο περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός αναφέρει ότι οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας συνεχίζουν να παραλαμβάνουν αιτήσεις και καλεί τους ενδιαφερομένους να προσέλθουν στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής των αρμόδιων Περιφερειακών Ενοτήτων.


ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Καταργούνται οι Οργανισμοί Λαϊκών Αγορών Αθηνών και Θεσσαλονίκης

Καταργούνται από 31 Ιουλίου τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Οργανισμός Λαϊκών Αγορών Αττικής» και «Οργανισμός Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης», με τροπολογία που κατατέθηκε από τους συναρμόδιους υπουργούς στο νομοσχέδιο για την «άσκηση εμπορικών δραστηριοτήτων εκτός καταστήματος».
Οι αρμοδιότητες, οι πόροι λειτουργίας, οι απαιτήσεις, υποχρεώσεις, πάσης φύσεως έννομες σχέσεις, κινητή και ακίνητη περιουσία, ταμειακά υπόλοιπα, καθώς και το προσωπικό (μόνιμο, ΙΔΑΧ και δικηγόροι με σχέση έμμισθης εντολής) των Οργανισμών Λαϊκών Αγορών Αττικής και Θεσσαλονίκης μεταφέρονται στην Περιφέρεια Αττικής και στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης.

Το κόστος μισθοδοσίας του προσωπικού (1.775.000 ευρώ περίπου) θα αναληφθεί από τους προϋπολογισμούς των περιφερειών στους οποίους θα μεταφερθεί.

Με την τροπολογία λήγει αυτοδικαίως και αζημίως για το Ελληνικό Δημόσιο την 31η Ιουλίου η θητεία του προέδρου και των μελών των οργάνων διοίκησης των δύο καταργούμενων φορέων. Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι στόχος είναι η εύρυθμη λειτουργία και ο καλύτερος συντονισμός.

Επίσης με άλλη διάταξη της τροπολογίας ορίζεται ότι τα διοικητικά πρόστιμα του υπό ψήφιση νόμου που επιβάλλονται από υπηρεσίες του Δημοσίου πλην ΟΤΑ, αποδίδονται κατά ποσοστό 10% σε ειδικό λογαριασμό του δήμου εντός της χωρικής ενότητας του οποίου διαπιστώνεται και βεβαιώνεται η παράβαση και κατά ποσοστό 90% στον κρατικό προϋπολογισμό.

Στόχος είναι να εξασφαλιστεί η συνδρομή των υπηρεσιών των δήμων προς τις λοιπές ελεγκτικές αρχές όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο.


ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

"Πράσινο φως" για πάγωμα δανείων κτηνοτρόφων



Αναστολή καταβολής δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα δάνεια που έχουν λάβει οι κτηνοτρόφοι προβλέπει απόφαση που θα υπογράψει άμεσα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Τη διαβεβαίωση αυτή παρέσχε ο ίδιος σε επικοινωνία που είχε με τη βουλευτή Ηλείας της ΝΔ, Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου κατόπιν πρωτοβουλίας της τελευταίας.


Όπως επεσήμανε ο ίδιος, στην παρούσα φάση ολοκληρώνει τις διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η απόφαση θεωρείται αναγκαία εξ’αιτίας της οικονομικής συγκυρίας.


Υπενθυμίζεται ότι για το ίδιο θέμα, ο κ. Σταϊκούρας είχε υπογράψει ανάλογη απόφαση το 2011 και είχε δοθεί παράταση της αναστολής καταβολής δόσεων έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2013.


Στην ανακοίνωσή της, η κα Αυγερινοπούλου τονίζει ότι «με παρεμβάσεις και συγκεκριμένες ενέργειες υποστηρίζει τον καθημερινό αγώνα των κτηνοτρόφων και των αγροτών, καθώς θεωρεί ότι ο πρωτογενής τομέας συνιστά έναν από τους βασικούς πυλώνες βιώσιμης ανάπτυξης της χώρας μας. Για τον λόγο αυτό εξάλλου, οργάνωσε πρόσφατα συνάντηση εκπροσώπων τους με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».


ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δωρεάν διανομή προϊόντων από παραγωγούς λαϊκών αγορών σε ένδειξη διαμαρτυρίας


Συνεχίζοντας την κινητοποίησή τους οι παραγωγοί που πωλούν τα προϊόντα τους στις λαϊκές αγορές διαμαρτυρόμενοι για το σχέδιο νόμου που προωθεί η κυβέρνηση, ανακοίνωσαν ότι σήμερα, Τετάρτη 30 Απριλίου, θα μοιράσουν δωρεάν τα προϊόντα τους στους καταναλωτές και θα τους ενημερώσουν για τις επιπτώσεις του νέου νομοσχεδίου στη συρρίκνωση των λαϊκών αγορών.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, σήμερα στις 10:30 πμ θα διανεμηθούν δωρεάν προϊόντα στους καταναλωτές στις εξής λαϊκές:
ΑΝΩ Ν. ΣΜΥΡΝΗ: στην οδό Ελλησπόντου
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ: στον Άγιο Αντώνιο
ΚΟΛΩΝΟΣ: στην οδό Επιδαύρου
ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ: στην οδό Ρήγα Φεραίου
ΝΙΚΑΙΑ: στην οδό Φιλαδελφείας
ΜΕΝΙΔΙ: στο Δημαρχείο (Μποσδα)
ΕΛΕΥΣΙΝΑ: στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως.

Την Πέμπτη 1 Μαΐου δηλώνουν ότι θα συμμετάσχουν στην πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση μαζί με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους συνταξιούχους.


ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Πρωτοβουλία Τζαμτζή για τα βοσκοτόπια

Πρωτοβουλία Τζαμτζή για τα βοσκοτόπια


«Υπάρχει σοβαρότατο θέμα απώλειας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ ενισχύσεων των κτηνοτρόφων και γενικότερα του κλάδου των κτηνοτρόφων», τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ Δάνης Τζαμτζής στη βουλή σε σχετική συζήτηση.
«Η λύση που προτείνεται μέσα από αυτήν την τροπολογία είναι πολύ σημαντική. Ο χαρακτηρισμός της βοσκήσιμης έκτασης, η χρήση των GIS συστημάτων καταγραφής και γενικότερα το πλάνο που εισάγει η συγκεκριμένη τροπολογία για τον καθορισμό των βοσκήσιμων εκτάσεων δίνει ουσιαστική λύση στο πρόβλημα που έχουμε φέτος», πρόσθεσε για να καταλήξει: «Τρομακτικό είναι το πρόβλημα, ας μην κλείνουμε τα μάτια. Υπάρχουν ακόμη κτηνοτρόφοι μας οι οποίοι δεν μπόρεσαν να πάρουν τις ενισχύσεις που έπρεπε -τις δικαιούνται!- και αυτό οφείλεται σε κάποια σημεία που πρέπει να διορθωθούν. Ε, λοιπόν, αυτή η τροπολογία που εισάγεται -την υπογράφουμε πολλοί συνάδελφοι, μεταξύ αυτών είμαι και εγώ- σας λέω ότι λύνει πραγματικά το πρόβλημα. Και εδώ η συνεργασία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του ιδίου του Υπουργού ήταν πολύ σημαντική, γιατί δίνει λύση στο πρόβλημα των κτηνοτρόφων και επιπλέον δίνει τη λύση ώστε να μη χαθούν εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ ενισχύσεις για τους κτηνοτρόφους», κατέληξε ο βουλευτής της ΝΔ.

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Μπίκας

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Άνοδο στις τιμές του ιταλικού ελαιολάδου



Αύξηση της τάξης του 18% σηµειώνουν οι τιµές του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου στην ιταλική αγορά τους τελευταίους τέσσερις µήνες, ακολουθώντας µιας σταθερά ανοδική πορεία, σύμφωνα με στοιχεία του Ismea.
Πλέον η µέση τιµή παραγωγού στην ιταλική αγορά διαµορφώνεται στα επίπεδα των 3,24 ευρώ το κιλό, σύµφωνα µε το Ινστιτούτο ISMEA, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών. Μάλιστα οι τιµές των τελευταίων εβδοµάδων έχουν ξεπεράσει τις αντίστοιχες περσινές αφού είναι υψηλότερες κατά 4,9% σε σύγκριση µε τις αντίστοιχες περσινές. Όσον αφορά τις ιταλικές εξαγωγές εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου ήταν µειωµένες κατά 9,2% τον Ιανουάριο του 2014 σε σύγκριση µε τον ίδιο µήνα πριν από ένα χρόνο.
 
Σύµφωνα µε το ιταλικό περιοδικό Olioofficina, οι µέσες ενδεικτικές τιµές του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου για τον Μάρτιο, διαµορφώθηκαν στα επίπεδα των 2,80-2,85 ευρώ το κιλό στην Ελλάδα, στα 2,35-2,40 ευρώ το κιλό στην Τυνησία και στα 1,95-2,02 ευρώ το κιλό. Στο εβδοµαδιαίο δελτίο τιµών του ιταλικού Ινστιτούτου ISMEA, η τιµή του ελληνικού εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου διαµορφώνεται στα 2,84 ευρώ το κιλό στη Σπάρτη, στα 2,78 ευρώ το κιλό στην Καλαµάτα και στα 2,77 ευρώ το κιλό στην Κρήτη. Η τιµή του παρθένου ελαιολάδου στην Κρήτη και τη Μυτιλήνη διαµορφώνεται στα 2,08 ευρώ το κιλό, ενώ τα λαµπάντε πωλούνται στα επίπεδα των 1,88 ευρώ το κιλό.
 
Στην Ισπανική αγορά οι τιµές για το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο κινούνται ελαφρά διορθωτικά και διαµορφώνονται στα επίπεδα των 2,12 ευρώ το κιλό. Η τιµή αυτή είναι χαµηλότερη κατά 1,5% σε σύγκριση µε την προηγούµενη εβδοµάδα και κατά 25,9% σε σύγκριση µε την αντίστοιχη πριν από ένα χρόνο.

ΠΗΓΗ :ΠΑΣΕΓΕΣ

Παρέμβαση των αγροτικών οργανώσεων στο άτυπο συμβούλιο υπουργών της Αθήνας

Εν όψει του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας στις 6 Μαΐου, στο Ζάππειο, καθώς και των επικείμενων εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι ενώσεις του αγροτοδιατροφικού τομέα καλούν τα τρία θεσμικά όργανα της Ε.Ε. να συνεργαστούν με στόχο την προώθηση της καινοτομίας στον τομέα του γεωργικού επισιτιστικού τομέα.
Στόχος είναι, μέσω καλύτερης και εξυπνότερης χάραξης πολιτικής σε μια ενισχυμένη κοινή αγορά, να συμβάλλουν στην βιωσιμότητα του τομέα, στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα των πόρων.

Στα πλαίσια της έκκλησης και πριν από την άτυπη σύνοδο των υπουργών, στις 5 Μαΐου στο ξενοδοχείο Divani Caravel από τις 16:00 έως τις 17:00, μια ομάδα από 11 ενώσεις που εκπροσωπούν την ευρωπαϊκή εφοδιαστική αλυσίδα αγροδιατροφικών προϊόντων θα παρουσιάσει αυτό το κοινό όραμα. Οι γεωργοί της ΕΕ, εκπρόσωποι του ευρωπαϊκού τομέα τροφίμων και ποτών, καθώς και των γεωργικών βιομηχανιών και του εμπορίου γεωργικών προϊόντων, θα βρεθούν ενωμένοι σε μια πρόσκληση για μια πιο σύγχρονη ατζέντα της πολιτικής της ΕΕ, που τοποθετεί την προώθηση της καινοτομίας στον πυρήνα της, προκειμένου να διατηρήσει μια ασφαλή, υψηλής ποιότητας και οικονομικά προσιτή παραγωγή τροφίμων και τις συνακόλουθες επιλογές για τους καταναλωτές.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Αποχωρεί οριστικά από τη Δωδώνη η ΕΑΣ Ιωαννίνων


Θέμα ημερών θεωρείται η πώληση του ποσοστού των μετοχών που κατέχει στη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων. Η απόφαση για την πώληση του 24,78% της γαλακτοβιομηχανίας ελήφθη προ ημερών, μετά από εισήγηση του προέδρου της ΕΑΣ Ιωαννίνων Χριστόδουλου Μπαλτογιάννη. Αιτία στάθηκε η επικείμενη αύξηση κεφαλαίου της Δωδώνης από τον νέο ιδιοκτήτη της – την Strategic Initiatives Foods – η οποία θα μειώσει σημαντικά το ποσοστό συμμετοχής του συνεταιρισμού έναντι του επενδυτή, που θα κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών.
 Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ιωαννίνων κ. Μπαλτογιάννης «η ΕΑΣ αδυνατεί τη δεδομένη χρονική στιγμή να χρηματοδοτήσει τη συμμετοχή της σε ενδεχόμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της γαλακτοβιομηχανίας. Ακόμη βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση της Δωδώνης και προσπαθούμε να διατηρήσουμε ένα μικρό ποσοστό στη γαλακτοβιομηχανία αλλά να είναι «προνομιακό», δηλαδή να μην πληγεί από μια μελλοντική αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου». 
Στο μεταξύ ενδιαφέρον για την εξαγορά εγχώριου παίκτη στον κλάδο της φέτας εκδηλώνει, σύμφωνα με πληροφορίες, η γαλακτοβιομηχανία ΦΑΓΕ, λίγο διάστημα μετά την ανακοίνωση επένδυσης στις ΗΠΑ στον κλάδο του γιαουρτιού. Η βιομηχανία με τ
ην εξειδίκευση στην αγορά γιαουρτιού, επιθυμεί να βρει εταιρεία την οποία θα απορροφήσει στον χώρο της φέτας, καθώς ο συνδυασμός δύο ελληνικών τροφίμων που αποτελούν τα δυνατά brand name στις διεθνείς αγορές, θα της δώσει ισχυρό πλεονέκτημα. 

 Σύμφωνα με πληροφορίες από τους κύκλους της αγοράς, η διοίκηση της ΦΑΓΕ έχει πραγματοποιήσει ήδη κρούση στη διοίκηση της Δωδώνης. Η κίνηση της ελληνικής βιομηχανίας, η οποία έχει μεταφέρει την έδρα της στο Λουξεμβούργο, είναι η πρώτη μετά από πολλά χρόνια στην Ελλάδα και σηματοδοτεί νέες εξελίξεις σε περίπτωση θετικής κατάληξης, καθώς μετά την αποχώρηση της από το φρέσκο γάλα η ΦΑΓΕ έδειχνε σημάδια απομάκρυνσης από την εγχώρια αγορά. 

Πηγή: www.agrotypos.gr 

Θοδωρής Κορωναίος: ΄΄Πρέβεζα, ένας μαγικός τόπος΄΄




Πρέβεζα, ένας μαγικός τόπος, δέσμιος στρεβλών αντιλήψεων και συμφερόντων.
Σήμερα η ευρύτερη περιοχή του Δήμου μας, ένας μαγικός, αγαπημένος για πολλούς από εμάς και με πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα τόπος, παρουσιάζει τα προβλήματα και τις στρεβλώσεις της άναρχης ανισομερούς και επιθετικής ανάπτυξης, των μικροσυμφερόντων, της καταστροφής του φυσικού, ιστορικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος και της αδυναμίας δημιουργίας ενός ποιοτικού και αναγνωρίσιμου αγροτικού και τουριστικού προϊόντος.
Οι άρχοντες του Δήμου χρόνια τώρα «εκσυγχρονίζουν» και εφαρμόζουν «μοντέρνες» μεθόδους. Ο τόπος όμως βουλιάζει και καταστρέφεται, από την ατολμία τους να πατάξουν την ανομία και να εφαρμόσουν δικαιοσύνη και από τη νοοτροπία τους να κάνουν τα χατίρια της εκλογικής τους πελατείας, προωθώντας τα στενά μικροπολιτικά τους συμφέροντα ενάντια στο συμφέρον των πολλών.
Τα αστραφτερά, πλαστά χαμόγελα δε μπορούν άλλο να κρύψουν τις μεγάλες ευθύνες των σημερινών και των προηγούμενων διαχειριστών της Δημοτικής εξουσίας και την αποτυχία τους να οραματιστούν και να διεκδικήσουν ένα σχέδιο τοπικής βιώσιμης ανάπτυξης, που θα περιλαμβάνει τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών.
Θα μπει επιτέλους το μαχαίρι στο κόκκαλο ή θα παρηγορούμαστε με εξαγγελίες και φανφάρες. Οι πολίτες δεν ξεγελιούνται πια από εκείνους που συστηματικά και επανειλημμένα τους έχουν προδώσει και κοροϊδέψει!
Ο Δήμος Πρέβεζας έχει ανάγκη από ένα σχέδιο ανασυγκρότησης, που θα τον καθιστά χώρο Πολιτισμού, ποιοτικού και ήπιου τουριστικού προορισμού και οργανωμένης Αγροτικής παραγωγής.
Αποφάσισα να συμμετέχω ως Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στη Δημοτική Ριζοσπαστική Συνεργασία με Υποψήφιο Δήμαρχο το Δημήτρη Βασιλείου, θέλοντας να συμβάλλω με τις γνώσεις, την εμπειρία και τη μέχρι σήμερα ενασχόληση και δραστηριότητά μου, ειδικά στα θέματα της ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα και του περιβάλλοντος, στην προοπτική ενός Δήμου ανοιχτού για τους Δημότες με στόχο την προκοπή και τη βελτίωση της ποιότητας της καθημερινής ζωής.
Για αυτό ζητώ την στήριξη και την Ψήφο σας.
Σύντομο Βιογραφικό:
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Πρέβεζα , σπούδασα στη Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ, με ειδίκευση στην Τεχνολογία Τροφίμων. Έχω εργαστεί γεωπόνος στον ΕΛΓΑ και στον ΟΠΕΚΕΠΕ και ως Διευθυντής παραγωγής στον Όμιλο Νιτσιάκου στην Άρτα και τα Ιωάννινα. Από το 2001 δραστηριοποιούμαι ως Ιδιώτης στον Μελετητικό τομέα με σχεδιασμό και υλοποίηση πολλών Αναπτυξιακών, Αγροπεριβαλλοντικών και περιβαλλοντικών έργων καθώς και με τη μελέτη και εγκατάσταση συστημάτων ποιότητας. Είμαι από το 2010 Τεχνικός Σύμβουλος της Ένωσης Νέων Αγροτών Πρέβεζας, καθώς και αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γεωπόνων Πρέβεζας. Ασχολούμαι με την ορειβασία και την αναρρίχηση και έχω διατελέσει την προηγούμενη τριετία Αντιπρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Πρέβεζας .
Τηλ. 6976556041, mail: Koronth@yahoo.gr, facebook: Thodoris Koronaios


Η Ένωση Νέων Αγροτών (Ε.Ν.Α.) Νομού Πρέβεζας σου εύχεται καλή επιτυχία!!!!!

Ανακατανομή νέων δικαιωμάτων φύτευσης οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου


«Προχωρήσαμε σε νέα ανακατανομή δικαιωμάτων φύτευσης οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου από το Εθνικό Απόθεμα συνολικής έκτασης περίπου δύο χιλιάδων στρεμμάτων, με σκοπό να στηρίξουμε την ελληνική οινοποιητική αμπελουργία. Ικανοποιούμε αιτήσεις κατά κύριο επάγγελμα αμπελουργών, καθώς και κατ’ εξαίρεση αιτήματα σε Περιφερειακές Ενότητες όπου τα διαρθρωτικά προβλήματα των παραγόμενων ποιοτικών οίνων απαιτούν άμεση επίλυση», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης μετά την υπογραφή σχετικής υπουργικής απόφασης.
Ειδικότερα, με την εν λόγω απόφαση ικανοποιούνται:
  1. Όλες οι αιτήσεις των νέων αγροτών ηλικίας κάτω των 40 ετών (άρθρο 94 του Καν(ΕΚ) 479/08), που εγκαθίστανται για πρώτη φορά σε αμπελουργική εκμετάλλευση και μέχρι του ορίου των περίπου  πέντε (5) στρ.,
  2. ΄Ολες οι αιτήσεις στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου Πελάγους, εκτός της κατηγορίας των λοιπών ενδιαφερομένων και μέχρι του ορίου των περίπου  πέντε (5) στρ. και
  3. Όλες οι αιτήσεις των αμπελουργών κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, μέχρι του ορίου των περίπου πέντε (5) στρ.

Ο ακριβής αριθμός στρεμμάτων θα προκύψει από την κατάθεση των αποδεικτικών παραστατικών κατοχής της έκτασης.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση δικαιωμάτων σε αμπελουργούς / κατά κύριο επάγγελμα αγρότες αποτελεί η κατάθεση, από τους δικαιούχους μέχρι 15 Ιανουαρίου του 2014, δήλωσης συγκομιδής, από την οποία να προκύπτει παράδοση/πώληση σταφυλιών σε νόμιμα λειτουργούντα οινοποιεία.


ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Ν. Φούντα: Η απαξίωση των ΤΟΕΒ – ΓΟΕΒ δεν μπορεί να συνεχιστεί

Ν. Φούντα: Η απαξίωση των ΤΟΕΒ – ΓΟΕΒ δεν μπορεί να συνεχιστεί


Συνάντηση με εκπροσώπους των ΤΟΕΒ – ΓΟΕΒ Αιτωλοακαρνανίας είχε την Μ. Τρίτη η Βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκη Φούντα. Σε αυτή συμμετείχαν οι κ. κ. Παναγιώτης Στεργίου, Πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων ΤΟΕΒ - ΓΟΕΒ Αιτ/νιας, Κώστας Μπούρος, Πρώην Διευθυντής ΓΟΕΒ Αιτ/νιας, Βλάσης Σφυρής, Μέλος Διοικητικού Συλλόγου ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ Ελλάδας και Μαρίτσας Αλέξανδρος, Προϊστάμενος ΤΟΕΒ Αγρινίου.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος και στην θεσμική και ουσιαστική απαξίωση που παρουσιάζουν οι ΤΟΕΒ. Από κοινού αποφασίστηκε να γίνουν προσπάθειες και δράσεις σε κοινοβουλευτικό και πολιτικό επίπεδο για την αναβάθμιση ενός θεσμού, που θα έπρεπε να προσφέρει τα μέγιστα στους παραγωγούς.

Τα προβλήματα πολλαπλά και πολυεπίπεδα: Οι ΤΟΕΒ/ΓΟΕΒ είναι αντιμέτωποι με ένα απαρχαιωμένο υφιστάμενο θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο, ενώ ο ΓΟΕΒ ασκεί τις αρμοδιότητές του περιστασιακά, χωρίς ουσιαστικά να υφίσταται Διοικητικό Συμβούλιο. Η οικονομική δυσχέρεια που αντιμετωπίζουν οι ΤΟΕΒ είναι τεράστια, με ευθύνες και των αγροτών οι οποίοι δεν υπήρξαν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, αλλά και εν μέρει των ίδιων των ΤΟΕΒ/ΓΟΕΒ, ενώ το από δεκαετιών αρδευτικό δίκτυο και τα χρέη προς την ΔΕΗ, καθιστούν την κατάσταση ιδιαιτέρως προβληματική και τους ΤΟΕΒ συχνά ανενεργούς.

Οι εκπρόσωποι των ΤΟΕΒ ζητούν: την ανασύσταση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΓΟΕΒ ώστε να λαμβάνονται αποφάσεις με νόμιμο και επίσημο τρόπο, να πληρωθούν τα δεδουλευμένα των λιγοστών πλέον εργαζομένων του ΓΟΕΒ (χρωστούμενα τριών ολόκληρων ετών σε κάποιους) και να μεταφερθούν αυτοί, μέσω κινητικότητας, σε άλλες υπηρεσίες, για να μπορούν να έχουν μια αξιοπρεπή εργασία. Έχουν άλλωστε απομείνει μόλις 5 εργαζόμενοι από τους 30 που κάποτε στελέχωναν τον ΓΟΕΒ.

Η Βουλευτής δήλωσε πως η αγροτική παραγωγή αποτελεί το μεγάλο στοίχημα του Νομού, στοίχημα που οφείλει να γίνει πυλώνας ανάπτυξης και εργαλείο διεξόδου από την κρίση, αλλά και εξωστρέφειας, με τους ΤΟΕΒ στο πλευρό των αγροτών, με:
  • ενεργή συμμετοχή στην αύξηση της παραγωγής
  • μείωση του κόστους παραγωγής και άρα του αρδευτικού κόστους
  • αύξηση της ανταγωνιστικότητας προϊόντων
  • ιδιοπαραγωγή-ιδιοκατανάλωση ενέργειας (netmetering) και άρα μείωση των εξόδων τους
  • εκσυγχρονισμό δικτύων / τιμολόγηση κατανάλωσης ανά μ3

Δυστυχώς, ο σχεδιασμός των ΤΟΕΒ υπήρξε εξ’ αρχής προβληματικός. Φτάσαμε να μετράμε σαρανταέναν (41) οργανισμούς στην Αιτωλ/νία, ενώ σήμερα μόνο 17 ή 18 είναι ουσιαστικά ενεργοί! Πρέπει να κατανοήσουμε την ανάγκη συγχωνεύσεων και συνεργασιών, ώστε να μπορούν οι ΤΟΕΒ να λειτουργούν αποτελεσματικά και να βοηθούν ουσιαστικά τους παραγωγούς. Η πρόταση συγχωνεύσεων πρέπει να γίνει από τους ίδιους, μοναδικούς γνώστες της κατάστασης στον Νομό και την πολιτική συμβολή σε επόμενο επίπεδο, με σαφείς κανονιστικούς, εκσυγχρονισμένους όρους και κανόνες. Ταυτόχρονα, η Πολιτεία οφείλει να μεριμνήσει για το θεσμικό τους πλαίσιο, ώστε να μην γίνονται «μπαλάκι» στα Υπουργεία, ακόμα και για την διευθέτηση ενός απλού ζητήματος.

Τέλος, η πρόταση για την βιωσιμότητα των ΤΟΕΒ οφείλει να περιλαμβάνει σύνδεση της ασφαλιστικής ενημερότητας των αγροτών με τα στοιχεία του ΟΣΔΕ, ώστε, με όρους διαφάνειας να δοθεί λύση στο θέμα των χρεών των ΤΟΕΒ, για να μην εξισώνονται στα προβλήματα οι συνεπείς με τους ασυνεπείς παραγωγούς.

Σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τις Τεχνικές Υπηρεσίες της, μπορεί να γίνει μία πρώτη προσπάθεια αντιμετώπισης και των τεχνικών προβλημάτων που έχουν συσσωρευτεί, ειδικά σήμερα που ξεκινάει η εποχή άρδευσης και που ο ρόλος των ΤΟΕΒ γίνεται ακόμη πιο σημαντικός.

Σε εποχές κρίσης και απόλυτης ανάγκης ανασυγκρότησης του παραγωγικού μοντέλου, οφείλουμε καταφανώς να μην απαξιώνουμε τις δομές/εργαλεία που υποστηρίζουν το έργο των παραγωγών, αλλά να ενισχύουμε, με κάθε δυνατό τρόπο, τις προσπάθειές τους. Και οι ΤΟΕΒ είναι βασικό εργαλείο αναβάθμισης της αγροτικής παραγωγής και των προσπαθειών των ανθρώπων της.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Ν. Φούντα: Η απαξίωση των ΤΟΕΒ – ΓΟΕΒ δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Ν. Φούντα: Η απαξίωση των ΤΟΕΒ – ΓΟΕΒ δεν μπορεί να συνεχιστεί


Συνάντηση με εκπροσώπους των ΤΟΕΒ – ΓΟΕΒ Αιτωλοακαρνανίας είχε την Μ. Τρίτη η Βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκη Φούντα. Σε αυτή συμμετείχαν οι κ. κ. Παναγιώτης Στεργίου, Πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων ΤΟΕΒ - ΓΟΕΒ Αιτ/νιας, Κώστας Μπούρος, Πρώην Διευθυντής ΓΟΕΒ Αιτ/νιας, Βλάσης Σφυρής, Μέλος Διοικητικού Συλλόγου ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ Ελλάδας και Μαρίτσας Αλέξανδρος, Προϊστάμενος ΤΟΕΒ Αγρινίου.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος και στην θεσμική και ουσιαστική απαξίωση που παρουσιάζουν οι ΤΟΕΒ. Από κοινού αποφασίστηκε να γίνουν προσπάθειες και δράσεις σε κοινοβουλευτικό και πολιτικό επίπεδο για την αναβάθμιση ενός θεσμού, που θα έπρεπε να προσφέρει τα μέγιστα στους παραγωγούς.

Τα προβλήματα πολλαπλά και πολυεπίπεδα: Οι ΤΟΕΒ/ΓΟΕΒ είναι αντιμέτωποι με ένα απαρχαιωμένο υφιστάμενο θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο, ενώ ο ΓΟΕΒ ασκεί τις αρμοδιότητές του περιστασιακά, χωρίς ουσιαστικά να υφίσταται Διοικητικό Συμβούλιο. Η οικονομική δυσχέρεια που αντιμετωπίζουν οι ΤΟΕΒ είναι τεράστια, με ευθύνες και των αγροτών οι οποίοι δεν υπήρξαν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, αλλά και εν μέρει των ίδιων των ΤΟΕΒ/ΓΟΕΒ, ενώ το από δεκαετιών αρδευτικό δίκτυο και τα χρέη προς την ΔΕΗ, καθιστούν την κατάσταση ιδιαιτέρως προβληματική και τους ΤΟΕΒ συχνά ανενεργούς.

Οι εκπρόσωποι των ΤΟΕΒ ζητούν: την ανασύσταση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΓΟΕΒ ώστε να λαμβάνονται αποφάσεις με νόμιμο και επίσημο τρόπο, να πληρωθούν τα δεδουλευμένα των λιγοστών πλέον εργαζομένων του ΓΟΕΒ (χρωστούμενα τριών ολόκληρων ετών σε κάποιους) και να μεταφερθούν αυτοί, μέσω κινητικότητας, σε άλλες υπηρεσίες, για να μπορούν να έχουν μια αξιοπρεπή εργασία. Έχουν άλλωστε απομείνει μόλις 5 εργαζόμενοι από τους 30 που κάποτε στελέχωναν τον ΓΟΕΒ.

Η Βουλευτής δήλωσε πως η αγροτική παραγωγή αποτελεί το μεγάλο στοίχημα του Νομού, στοίχημα που οφείλει να γίνει πυλώνας ανάπτυξης και εργαλείο διεξόδου από την κρίση, αλλά και εξωστρέφειας, με τους ΤΟΕΒ στο πλευρό των αγροτών, με:
  • ενεργή συμμετοχή στην αύξηση της παραγωγής
  • μείωση του κόστους παραγωγής και άρα του αρδευτικού κόστους
  • αύξηση της ανταγωνιστικότητας προϊόντων
  • ιδιοπαραγωγή-ιδιοκατανάλωση ενέργειας (netmetering) και άρα μείωση των εξόδων τους
  • εκσυγχρονισμό δικτύων / τιμολόγηση κατανάλωσης ανά μ3

Δυστυχώς, ο σχεδιασμός των ΤΟΕΒ υπήρξε εξ’ αρχής προβληματικός. Φτάσαμε να μετράμε σαρανταέναν (41) οργανισμούς στην Αιτωλ/νία, ενώ σήμερα μόνο 17 ή 18 είναι ουσιαστικά ενεργοί! Πρέπει να κατανοήσουμε την ανάγκη συγχωνεύσεων και συνεργασιών, ώστε να μπορούν οι ΤΟΕΒ να λειτουργούν αποτελεσματικά και να βοηθούν ουσιαστικά τους παραγωγούς. Η πρόταση συγχωνεύσεων πρέπει να γίνει από τους ίδιους, μοναδικούς γνώστες της κατάστασης στον Νομό και την πολιτική συμβολή σε επόμενο επίπεδο, με σαφείς κανονιστικούς, εκσυγχρονισμένους όρους και κανόνες. Ταυτόχρονα, η Πολιτεία οφείλει να μεριμνήσει για το θεσμικό τους πλαίσιο, ώστε να μην γίνονται «μπαλάκι» στα Υπουργεία, ακόμα και για την διευθέτηση ενός απλού ζητήματος.

Τέλος, η πρόταση για την βιωσιμότητα των ΤΟΕΒ οφείλει να περιλαμβάνει σύνδεση της ασφαλιστικής ενημερότητας των αγροτών με τα στοιχεία του ΟΣΔΕ, ώστε, με όρους διαφάνειας να δοθεί λύση στο θέμα των χρεών των ΤΟΕΒ, για να μην εξισώνονται στα προβλήματα οι συνεπείς με τους ασυνεπείς παραγωγούς.

Σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τις Τεχνικές Υπηρεσίες της, μπορεί να γίνει μία πρώτη προσπάθεια αντιμετώπισης και των τεχνικών προβλημάτων που έχουν συσσωρευτεί, ειδικά σήμερα που ξεκινάει η εποχή άρδευσης και που ο ρόλος των ΤΟΕΒ γίνεται ακόμη πιο σημαντικός.

Σε εποχές κρίσης και απόλυτης ανάγκης ανασυγκρότησης του παραγωγικού μοντέλου, οφείλουμε καταφανώς να μην απαξιώνουμε τις δομές/εργαλεία που υποστηρίζουν το έργο των παραγωγών, αλλά να ενισχύουμε, με κάθε δυνατό τρόπο, τις προσπάθειές τους. Και οι ΤΟΕΒ είναι βασικό εργαλείο αναβάθμισης της αγροτικής παραγωγής και των προσπαθειών των ανθρώπων της.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Τσαυτάρης:Στρατηγική επιλογή η επένδυση στην ποιότητα των αγροτικών προϊόντων


Για την στρατηγική επιλογή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να επενδύσει στην ποιότητα των αγροτικών προϊόντων και στην ενίσχυση της εξωστρέφειας, μίλησε ο υπουργός Αθανάσιος Τσαυτάρης στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΙ» και στη Δημοσιογράφο Άννα Μπουσδούκου.
Αναλυτικά, τα βασικά σημεία της συνέντευξης έχουν ως εξής:

Για την ενίσχυση της εξωστρέφειας και προώθησης των ελληνικών  αγροτικών προϊόντων

Υπουργός: Δικαιώνεται μια σειρά προσπαθειών που κάναμε το τελευταίο διάστημα, είτε με τη θέσπιση μέτρων, δημιουργία εργαλείων, αλλά το πιο σημαντικό ήταν η στροφή η στρατηγική επιλογή που έκανε το Υπουργείο να επενδύσει στην ποιότητα των αγροτικών προϊόντων. Δειλά – δειλά τα αποτελέσματα  είναι εντυπωσιακά. Είχαμε οργανώσει προχθές μια μεγάλη  ημερίδα για να τονίσουμε αυτές τις προσπάθειες και να δείξουμε και σε άλλους πώς μπορούν να αξιοποιήσουν αυτά τα εργαλεία και τους θεσμούς, παρουσιάστηκαν και τα αποτελέσματα και έτσι βλέπουμε μια ραγδαία αύξηση των εξαγωγών, των ποιοτικών ελληνικών προϊόντων. Δεν είναι παράξενο ότι από τα 10 – 15 κορυφαία προϊόντα που εξάγει αυτός ο τόπος απ’ όλες τις κατηγορίες των προϊόντων, είτε είναι βιομηχανικά, είτε είναι ορυκτά κλπ. τα 7 - 8 είναι αγροτικά προϊόντα.

Δημοσιογράφος: Πάμε να δούμε, συγκεκριμένα λοιπόν ποια είναι τα ελληνικά προϊόντα που πηγαίνουν καλά διεθνώς και πως αποτυπώνονται. Μπορούμε να ξεκινήσουμε κατ’ αρχήν με τα αγροτικά προϊόντα.

Υπουργός: Φέτος θα έλεγα πρώτο προϊόν σε ό,τι αφορά τα χρήματα που φέρνει στον τόπο μας είναι το ελαιόλαδο και οι ελιές μας. Πάνε πολύ καλά. Πέρσι ήταν δεύτερο, πρώτα ήταν τα ψάρια των υδατοκαλλιεργειών μας. Φέτος είναι το λάδι. Η αξία φτάνει περίπου μισό δις.  Δεν είμαστε μια χώρα γιγάντια που να παράξουμε, να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας αυξάνοντας την ποσότητα. Άρα λοιπόν πρέπει να επενδύσουμε στην ποιότητά μας. Δηλαδή, δεν διστάζω να πω και έχουμε παραδείγματα, παρά το ότι ο κόσμος μπορεί να το χλευάσει, εμείς δεν πρέπει να πουλάμε ένα λίτρο λάδι μας 5 ευρώ, πρέπει να το πουλάμε 50 ευρώ. Μα, θα πει κάποιος αυτό είναι αδιανόητο. Κι όμως. Έχουμε παραδείγματα ανθρώπων που το προσπάθησαν, γιατί; Γιατί χάνουμε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ποιότητάς μας, τον τρόπο που εκχυλίζουμε. Αυτό έτσι όπως βγάζουμε τα λάδια μας στο ελαιοτριβείο, χάνουμε ένα κομμάτι της ποιότητάς μας στην τυποποίηση, στην πιστοποίησή του κλπ. Και το 70% χάνεται εκεί. Κι άλλο  ένα 30% στον τρόπο που καλλιεργούμε, τον τρόπο που κλαδεύουμε, πότε και  πως συγκομίζουμε, πόσο χρόνο περνάει. Άρα λοιπόν έχουμε μεγάλα περιθώρια, δηλαδή απ’ ό,τι είπα εάν το κάνουμε το 5 – 50 θα δεκαπλασιάσουμε την αξία του προϊόντος μας γιατί το αξίζει. Η χώρα μας παράγει την πιο μεγάλη ποσότητα έξτρα παρθένου ελαιόλαδου στον κόσμο. Εκεί είναι το μέλλον μας.

Δημοσιογράφος:  Πάμε να συνεχίσουμε και στα υπόλοιπα προϊόντα, γιατί αμέσως μετά ακολουθούν τα ψάρια. Είπατε νωρίτερα ποιες είναι οι επιδόσεις μας. Μπορούμε να δούμε και τα σχετικά στοιχεία και εσείς να μας εξηγήσετε πώς ακριβώς εξάγουμε. Τι είδους ψάρια εξάγουμε. Ποια είναι αυτά που κατά κύριο λόγο στέλνουμε προς τα έξω; Βλέπουμε εδώ ότι η αξία είναι στα 414 εκατομμύρια ευρώ. Εάν μπορούμε να δούμε και τα στοιχεία. Τα βλέπουμε και εδώ.

Υπουργός: Αυτό ήταν πέρσι νούμερο ένα. Υπάρχει μια μικρή κάμψη του τομέα, ένεκα των δυσκολιών της ρευστότητας που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Βλέπετε τις 4 – 5 μεγάλες εταιρείες υδατοκαλλιεργειών τι δυσκολίες έχουν, όπως και άλλοι παραγωγικοί φορείς και άλλες βιομηχανίες από τις δυσκολίες εξασφάλισης χρημάτων, ρευστότητας δηλαδή από τις τράπεζες. Αυτό τους αναγκάζει για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες λειτουργίας τους να μαζεύουν τα ψάρια τους και να τα πουλάνε μικρότερα. Εξ ου και η μικρή κάμψη και φυσικά φθηνότερα γιατί έχουν ανάγκη να βρούνε χρήματα. Όμως αυτά δειλά – δειλά διορθώνονται και θα τους διευκολύνουμε. Αύριο θα κατατεθεί στη Βουλή το  νομοσχέδιό μας για τη διευκόλυνση, την απλούστευση των διαδικασιών της αδειοδότησης των υδατοκαλλεργειών και μια σειρά άλλων μέτρων που θα υποστηρίξουν αυτό τον κλάδο. Χάρη στο Αιγαίο μας.

Η Κεντρική Ευρώπη είναι μεγάλος προορισμός των προϊόντων μας. Φανταστείτε ότι η γειτονική Ιταλία παίρνει περίπου το 65% της τσιπούρας από τις υδατοκαλλιέργειες μας. Τι σημαίνει αυτό; Παρά το ότι η ίδια  έχει πολύ υδατοκαλλιέργεια, είναι η ποιότητα των δικών μας ψαριών και η νοστιμιά στην τσιπούρα και στο λαυράκι.  Ο κόσμος δεν ξέρει. Μιλήσαμε λίγο πριν για τη φέτα, η οποία βάζει φέτος κοντά στα 400 εκατομμύρια ευρώ από τις εξαγωγές μας. Πρέπει όμως ο κόσμος να γνωρίζει ότι περίπου μόνο το 20% της φέτας μας εξάγεται, γιατί το άλλο 80% έρχεται να καλύψει τις ανάγκες και της εσωτερικής αγοράς. Και μάλιστα εάν αναλογιστούμε και τα 17 – 18 εκατομμύρια τουριστών που έρχονται εδώ, είναι και μια εξωτερική αγορά, που ένεκα του τουρισμού, έρχεται να καταναλώσει και στη χώρα μας.

Για τους θεσμούς και τα εργαλεία υποστήριξης του ΥπΑΑΤ για την ενίσχυση και απλούστευση της εξαγωγικής δραστηριότητας

Υπουργός: Από το σύνολο των νέων επιχειρήσεων που ενδιαφέρονται για τις εξαγωγές είναι άνθρωποι που επενδύουν στα αγροτικά προϊόντα. Σε όλη την αλυσίδα παραγωγής επενδύουν νέοι. Δεν είναι μόνο αυτοί που θα γυρίσουν να εκτρέφουν ένα ζώο ή να καλλιεργήσουν ένα χωράφι, ή να κάνουν ένα θερμοκήπιο. Βλέπουμε ανθρώπους να μπαίνουν στη μεταποίηση των τροφίμων. Και αυτή τη στιγμή αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία για την ανεργία μας.
Κατ’ αρχήν να πούμε τα εργαλεία που βοήθησαν προς την κατεύθυνση αυτή, γιατί έχει σημασία. Μερικοί θεσμοί «χτυπούν» τη γραφειοκρατία, απλουστεύουν τις διαδικασίες και επιταχύνουν τις εξαγωγές, είτε την καλλιέργεια, είτε τη μεταποίηση με τον ίδιο τρόπο. Παράδειγμα, κάναμε το θεσμό του εγκεκριμένου εμπόρου. Χρόνια το ζητούσαμε. Αυτό έγινε. Τι σημαίνει αυτό; Πιστοποιήθηκε για πρώτη φορά η επιχείρηση του εμπόρου που εξάγει αγροτικά προϊόντα, φρούτα και λαχανικά στην προκειμένη περίπτωση. Γιατί αυτό; Γιατί μέχρι τώρα πιστοποιούσαμε το προϊόν. Το κεράσι, το ροδάκινο. Εάν όμως κάποιος είναι καλός έμπορος, δεν περιορίζεται μόνο στο να πουλάει κεράσια. Άρα λοιπόν το ξέρουν 10 – 20 χρόνια. Ωραία. Γι’ αυτόν τον καλό έμπορο έχουμε απλουστεύσει τις διαδικασίες. Δημιουργήσαμε το πρόγραμμα που κάποιος μπορεί να πάρει όλα τα πιστοποιητικά του με την υπηρεσία μιας στάσης. Να μη γυρίζει δηλαδή από υπηρεσία σε υπηρεσία. Το πρόγραμμα αυτό, συνδεδεμένο με το ψηφιακό πρόγραμμα των τελωνείων, μπορεί να λειτουργεί μέρα νύχτα και Σαββατοκύριακο.

Καλεσμένη στο στούντιο του τηλεοπτικού σταθμού ήταν και η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων κα Χριστίνα Σακελλαρίδη η οποία,  μεταξύ άλλων, επεσήμανε: «Κατ’ αρχήν θέλω να σας ευχαριστήσω που με καλέσατε μαζί με τον Υπουργό, γιατί εκείνος είναι ο πιο αρμόδιος βεβαίως, ο καθ’ ύλην αρμόδιος για τα αγροτικά προϊόντα, αλλά όχι μόνο. Από τότε που ανέλαβε το υπουργείο, έχει κάνει πάρα πολλά καινούργια, καινοτόμα πράγματα, όπως στην προώθηση των προϊόντων,  στην απλούστευση των διαδικασιών, σε νέους θεσμούς. Μπορεί να αναπτύξει ο ίδιος καλύτερα από εμένα αυτά τα θέματα, πάντως θα ήθελα να σας πω ότι έχουν πάρει ο Υπουργός και το Υπουργείο του με τους συνεργάτες του, εύσημα και από το εξωτερικό.

Πραγματικά κυρίως για τους νέους είναι σημαντικότατη η απλούστευση των διαδικασιών. Γι’ αυτό, αυτό το νομοσχέδιο το οποίο είναι τώρα στη Βουλή για να ψηφιστεί, το χαιρετίσαμε και σαν Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, διότι ο νέος επιχειρηματίας δεν μπορεί να μπλέκει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας ήδη πριν ξεκινήσει. Ήδη ξέρετε ότι υπάρχει περίπτωση να ιδρύεται μια εταιρεία του ενός ευρώ. Αυτό είναι σημαντικότατο και πολύ ενθαρρυντικό. Από εκεί και πέρα όμως, ενώ μπορεί κάποιος να ιδρύσει επιχείρηση  με ένα ευρώ, ωστόσο  έμπλεκε στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Με αυτό όμως το νομοσχέδιο έρχεται η απλούστευση και ξέρουμε ότι σε όλα αυτά τα χρόνια της μεγάλης κρίσης, είχαμε περίπου 3.000 καινούργιες επιχειρήσεις. Οι νέοι δηλαδή στρέφονται στην εξωστρέφεια και μάλιστα το 30% αυτών των επιχειρήσεων με εξαγωγικό προορισμό πηγαίνουν στον κλάδο των αγροτικών προϊόντων».

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Τρία νέα προγράμματα προώθησης αγροτικών προϊόντων από Συνεταιριστικές Οργανώσεις


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις 4 Απριλίου 2014, ενέκρινε νέα τρία ελληνικά προγράμματα προώθησης αγροτικών προϊόντων που κατέθεσαν συνεταιριστικές οργανώσεις, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 10 εκ ευρώ, η υλοποίηση των οποίων θα αρχίσει μετά την υπογραφή των συμβάσεων από τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Θεόφιλο Λεονταρίδη.
Οι φορείς των προγραμμάτων αυτών είναι:
-Η Ένωση Συνεταιρισμών Βέροιας, Άρτας Φιλιππιάδας και Σκάλας Λακωνίας με συντονιστή τον ΑΣΕΠΟΠ Βελβενδού, συνολικού προϋπολογισμού 4.394.598 ευρώ.
-Η Ένωση νομικών προσώπων Α.Σ. Αγροβιότοπος και Α.Σ. Χαλάστρας με συντονιστή την εταιρεία ΕΥΓΕ ΠΙΣΤΙΟΛΑΣ (AGRINO), συνολικού προϋπολογισμού 3.022.000 ευρώ.
-Η Ένωση Νομικών προσώπων Α.Σ. Νάουσας, Βαένι , Λεσβιγαλ, Γαλακτοκομική Λέσβου και Α.Σ Μανταμάδου με συντονιστή την ΕΑΣ ΚΑΒΑΛΑΣ, συνολικού προϋπολογισμού 3.395.000 ευρώ.

Τα προϊόντα που θα προωθηθούν, μέσω των παραπάνω προγραμμάτων, στην εσωτερική αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Σουηδία, Φιλανδία, Δανία, Ουγγαρία, Γερμανία, Βέλγιο, Ελλάδα αλλά και σε τρίτες χώρες (Αμερική, Ρωσία, Νορβηγία) είναι φρούτα (ροδάκινα, πορτοκάλια), μεταποιημένα προϊόντα ρυζιού καθώς και προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ, όπως ελιές Θάσου, ξυνόμαυρο Νάουσας, φέτα, κασέρι και λαδοτύρι Μυτιλήνης.

Σε δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης αναφέρθηκε στην σημασία των ελληνικών ποιοτικών αγροτικών προϊόντων στον κλάδο των εξαγωγών. «Πρέπει να στηρίξουμε την ποιοτική πρωτογενή παραγωγή» πρόσθεσε, «προκειμένου να ανακάμψη η χώρα, μέσα από την υποστήριξη της εξωστρέφειας. Η εξωστρέφεια των αγροτικών προϊόντων θα πρέπει να είναι στρατηγική μας επιλογή».

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Απλήρωτοι οι αγρότες για σωρεία προγραμμάτων


Ερώτηση προς τον υπουργό Αγρ. Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρη κατέθεσε ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ Χρ. Κέλλας, με θέμα την άμεση ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων – πληρωμών των αγροπεριβαλλοντικών προγραμμάτων μείωσης της νιτρορύπανσης και βιολογικής γεωργίας, για τα έτη εφαρμογής 2012 – 2013, καθώς και την επανεξέταση των απορριφθέντων της νιτρορύπανσης.
Ο βουλευτής αναφέρει αναλυτικά  στην ερώτησή του:

“Το πρόγραμμα μείωσης της νιτρορύπανσης αλλά και της βιολογικής γεωργίας είναι προγράμματα μεγάλης περιβαλλοντικής σημασίας   τα οποία εφαρμόστηκαν με επιτυχία στο Ν. Λάρισας για αρκετά χρόνια.
Δυστυχώς στο Ν. Λάρισας παραμένουν απλήρωτοι αγρότες για τα προγράμματα μείωσης νιτρορύπανσης και βιολογικής γεωργίας της προγραμματικής περιόδου για τα έτη εφαρμογής 2012 και 2013.
 
Τέλος υπάρχουν  άδικα απορριπτόμενοι Θεσσαλοί αγρότες από τη νιτρορύπανση και ενώ είχαμε διαβεβαιώσεις ότι θα υπάρξει επανεξέταση των ενστάσεων, αντί αυτού παρατηρούμε μια διαρκή στασιμότητα.

Κατόπιν όλων αυτών ΕΡΩΤΑΣΘΕ Κύριε Υπουργέ
1. Πότε θα πληρωθούν οι αγρότες για τα προγράμματα νιτρορύπανσης και βιολογικής γεωργίας για τα έτη εφαρμογής 2012-2013;
2. Προτίθεστε να δώσετε οριστική λύση στο θέμα των άδικα απορριφθέντων στα νιτρικά;”


ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Εφάπαξ κλήρωση θέσεων για τις λαϊκές αγορές και κυκλική μετατόπισή τους κάθε χρόνο


Με την κατηγορηματική διαβεβαίωση του υφυπουργού Ανάπτυξης, Θανάση Σκορδά, ότι δεν θα μειωθούν οι υφιστάμενες άδειες στις λαϊκές αγορές και βελτιωτική αλλαγή στην επίμαχη διάταξη για την κλήρωση των θέσεων σε παραγωγούς και πωλητές, ολοκληρώθηκε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για το υπαίθριο εμπόριο, την Δευτέρα 28 Απριλίου.
Ο κ. Σκορδάς αποδεχόμενος σχετικό αίτημα ακόμα και βουλευτών της συγκυβέρνησης, συμφώνησε η κλήρωση των θέσεων να γίνει εφάπαξ τον Ιανουάριο του 2015 και στη συνέχεια να εφαρμόζεται κάθε χρόνο κυκλική μετατόπιση για να είναι δικαιότερο και διαφανέστερο, όπως τονίστηκε, σύστημα με το στήσιμο των πάγκων στις λαϊκές αγορές.

Νωρίτερα, η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης δέχτηκε τα πυρά της αντιπολίτευσης, που την κατηγόρησε ότι κατέθεσε το νομοσχέδιο αιφνιδιαστικά, χωρίς να έχει προχωρήσει σε μία σοβαρή και οργανωμένη διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς.

Αντιδράσεις όμως και διαφωνίες για επίμαχες διατάξεις, εκφράστηκαν τόσο από βουλευτές τη ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ.Η κριτική τους εστιάστηκε κυρίως, για τις ρυθμίσεις που αφορούν την κλήρωση και τον διαχωρισμό των θέσεων στις λαϊκές αγορές, τα πρόστιμα, την φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα για την ανανέωση της άδειας καθώς και τη διάρκεια των πανηγυριών.

Μεταξύ αυτών που επέμειναν στην ανάγκη βελτιωτικών αλλαγών, ήταν ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου Γιώργος Βλάχος, η εισηγήτρια της ΝΔ Μαρία Αντωνίου καθώς και οι βουλευτές του κόμματος Γιώργος Καρασμάνης, Μιχάλης Ταμήλος και Κώστας Κόλλιας, καθώς και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Κοδέλας, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι το κόμμα του προσπάθησε να σταθεί εποικοδομητικά επί του νομοσχεδίου και να αντιταχθεί σε βίαιες διατάξεις που πιθανόν να οδηγήσουν σε υποβάθμιση και συρρίκνωση το υπαίθριο εμπόριο. Παράλληλα μίλησε για εξοντωτικές ποινές αλλά και για την ανάγκη μέτρων που θα ενισχύουν τους παραγωγούς και όχι τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Απαντώντας στις επικρίσεις που δέχτηκε, ειδικότερα για τις κληρώσεις και το θέμα του διαχωρισμού παραγωγών και πωλητών στις λαϊκές αγορές, ο κ. Σκορδάς, έκανε λόγο «για υποκρισία που περιττεύει».

«Ο διαχωρισμός υπάρχει και σήμερα, και δεν τους ενοχλεί στις λαϊκές αγορές, και ούτε εμπόδισε να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός. Για να πέσουν οι μάσκες σε όλους θα δεχτούμε να γίνει εφάπαξ η κλήρωση τον Ιανουάριο και από εκεί και μετά να υπάρχει κυκλική μετατόπιση κάθε χρόνο. Θα δείτε ότι πριν φτάσουμε στην Ολομέλεια θα είναι μείζον θέμα ο διαχωρισμός και όχι η κλήρωση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σκορδάς.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης άφησε, επίσης, ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μεταβατική περίοδος μέχρι τον Οκτώβριο στην υποχρέωση φορολογικής ενημερότητας για την ανανέωση της άδειας, ενώ απαντώντας στις επικρίσεις που δέχτηκε για «εξοντωτικά πρόστιμα» και στις αιτιάσεις να ισχύσουν αναλογικότερα και δικαιότερα, αντέτεινε ότι δεν εισάγεται κάτι νέο με το νομοσχέδιο αλλά ότι προβλέπει ο ισχύον νόμος 4147.

Ο κ. Σκορδάς εμφανίστηκε θετικός και στην πρόταση για βελτιωτική αλλαγή σε ό,τι αφορά τα πανηγύρια, παρατείνοντας σε πέντε αντί τρεις μέρες, που προέβλεπε αρχικά το νομοσχέδιο, τη διάρκεια τους εάν ο δήμος το θέλει.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία και επί των άρθρων με τη στήριξη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜΑΡ επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια, ενώ οι ΑΝΕΛ και η Χρυσή Αυγή καταψήφισαν.

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ ψήφισε λευκό στα άρθρα 2, 12, 17, 24, 28, 31 και επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια επί των άρθρων που αφορούν τις βιοκαλλιέργειες, ενώ καταψήφισε τα υπόλοιπα.


ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ