Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή, 7 Νοεμβρίου 2014

Την Δευτέρα συζητούν οι Υπ. Γεωργίας της Ε.Ε. για τις περικοπές στα κονδύλια του 2015


Μετά το ευρωκοινοβούλιο η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για περικοπές 465 εκατομμυρίων ευρώ από τον γεωργικά κονδύλια, που ενέκρινε πρόσφατα με «διορθωτική επιστολή» για το σχέδιο προϋπολογισμού της Ε.Ε. του 2015, μεταφέρεται στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, το οποίο συνεδριάζει την Δευτέρα 10 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες.
Η εν λόγω συζήτηση του θέματος θα γίνει στα πλαίσια της ονομαζομένης περιόδου συνδιαλλαγής διάρκειας τριών εβδομάδων η οποία έχει ξεκινήσει από τις 28 Οκτωβρίου, όπου θα πραγματοποιηθούν συνομιλίες μεταξύ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ευρωκοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας ως τις 17 Νοεμβρίου.

Όσον αφορά το συγκεκριμένο ποσό, το οποίο προέρχεται κυρίως από εκκαθαρίσεις των λογαριασμών των κρατών μελών και από τις συμπληρωματικές εισφορές για το καθεστώς του γάλακτος, το γεγονός πως δεν θα χρησιμοποιηθεί για τη στήριξη των παραγωγών που επλήγησαν από την ρωσική απαγόρευση εισαγωγών αγροτικών προϊόντων αλλά για τη χρηματοδότηση άλλων μέτρων προτεραιότητας της ΕΕ (όπως η καταπολέμηση της επιδημίας του ιού Έμπολα, η Αναπτυξιακή συνεργασία, το Πρόγραμμα Life +, το Πρόγραμμα Horizon 2020, το Ευρωπαϊκό Μέσο Γειτονίας και Εταιρικής Σχέσης, κ.ά.) έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις, τόσο του αγροτικού κόσμου όσο και εκπροσώπων των κρατών μελών στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε.

Χαρακτηριστικά τονίστηκε, μεταξύ άλλων, στην Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία συζήτησε το θέμα την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου, πως τα μέτρα διαχείρισης των έκτακτων αναγκών της αγοράς αγροτικών προϊόντων που έχουν τεθεί σε εφαρμογή πρόσφατα στο πλαίσιο αντιμετώπισης της ρωσικής απαγόρευσης θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν από το γεωργικό αποθεματικό κρίσης του 2015, και λόγω των συγκεκριμένων περικοπών το ταμείο θα μείνει σχεδόν άδειο για το επόμενο έτος.

Επίσης, ήδη η ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, από τις 22 Οκτωβρίου, στην συνεδρίαση του Στρασβούργου απέρριψε όλες τις προτεινόμενες περικοπές στο σχέδιο προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2015 και μεταξύ άλλων ζητά την ενίσχυση της χρηματοδότησης των οργανισμών χρηματοπιστωτικής εποπτείας, των αγροτών και των αλιέων που επλήγησαν από το ρωσικό εμπάργκο, καθώς και του ευρωπαϊκού ταμείου βοήθειας για τους άπορους πολίτες (ζητήθηκαν επιπλέον 6,1 εκατ. ευρώ, 30 εκατ. ευρώ και 35 εκατ. ευρώ αντίστοιχα).

Άμεση αντίδραση από ΠΑΣΕΓΕΣ

Θυμίζουμε πως η ΠΑΣΕΓΕΣ είχε αντιδράσει ήδη από τις 15 Οκτωβρίου, όταν το Κολέγιο των Επιτρόπων της Ε.Ε. ξεκίνησε να περικόπτει τον προϋπολογισμό της ΚΑΠ και να εκτρέπει τα κονδύλια για τη χρηματοδότηση άλλων πολιτικών της Ε.Ε., χαρακτηρίζοντας την απόφαση απαράδεκτη και αναιτιολόγητη.

Όπως ανέφερε «Σε μία περίοδο που λόγω του εμπάργκο της Ρωσίας ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ για το 2015 έπρεπε να ενισχυθεί με πρόσθετους πόρους για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την κρίση, είναι παραλογισμός δαπάνες που προορίζονται για τη  νέα ΚΑΠ, να εκτρέπονται στη χρηματοδότηση άλλων πολιτικών της Ε.Ε. (π.χ. Αναπτυξιακή συνεργασία, Πρόγραμμα Life +, Πρόγραμμα Horizon 2020, Ευρωπαϊκό Μέσο Γειτονίας και Εταιρικής Σχέσης κ.λ.π.). Πρέπει να αντιληφθούν όλοι οι αρμόδιοι ότι μεγαλύτερη Ευρώπη με τα ίδια ή πολύ χειρότερα, με λιγότερα χρήματα, είναι αδύνατη. Αν θέλουν λοιπόν μεγαλύτερη Ευρώπη, θα πρέπει πρώτα και πάνω απ’ όλα να φροντίσουν να αυξηθούν οι ίδιοι οι πόροι της Ε.Ε. και όχι να αποδυναμώνονται ήδη υφιστάμενες πολιτικές και μάλιστα κοινές όπως είναι η ΚΑΠ».

Επειδή στο θέμα θα κληθεί να αποφασίσει εντός του Νοεμβρίου τα Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καταλήγοντας η Συνομοσπονδία, κάλεσε όλους τους Έλληνες Ευρωβουλευτές να καταψηφίσουν μια τέτοια ενέργεια.

Συντονισμένες ενέργειες από Copa - Cogeca

Παράλληλα, οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa – Cogeca έχουν ξεκινήσει σειρά ενεργειών σε κεντρικό επίπεδο, τόσο για την αποτροπή των περικοπών, όσο και για την επιπλέον χρηματοδότηση των αγροτών που πλήττονται από το εμπάργκο με κονδύλια εκτός του προϋπολογισμό της ΚΑΠ, καθώς για την συγκεκριμένη πολιτική κρίση μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας ο αγροτικός τομέας δεν φέρει καμία ευθύνη.

Ήδη έχουν αποσταλεί σχετικές επιστολές προς τους υπουργούς Οικονομικών και Γεωργίας της Ε.Ε., προς τα μέλη των Επιτροπών Προϋπολογισμών και Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και στον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ Jean-Claude Juncker.

Επίσης, εν όψει της συνεδρίασης του Συμβουλίου των Υπουργών της Δευτέρας ζητούν την ενεργό συμμετοχή των μελών τους για επαφές με τους αντίστοιχους υπουργούς Γεωργίας σας και προγραμματίζουν έντονη παρουσία πριν την εκκίνηση της συνόδου.


ΠΗΓΗ: ΠΑΣΕΓΕΣ