Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Σήμερα η τροπολογία με τις διορθώσεις για τον ΕΝΦΙΑ


Έπειτα από το σάλο που προκλήθηκε με τα λάθη στον ΕΝΦΙΑ και τις καθυστερήσεις μέχρι η τρόικα να δώσει το... πράσινο φως στην κυβέρνηση, σήμερα αναμένεται να κατατεθεί στην βουλή η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών με τις διορθώσεις στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες θα προβλέπεται, μεταξύ άλλων, έκπτωση 20% στα μη ηλεκτροδοτούμενα και τα κενά σπίτια

Όπως έγινε γνωστό προτού κατατεθεί η επίμαχη τροπολογία, η οποία έχει «πονοκεφαλιάσει» το οικονομικό επιτελείο και αναμένεται να προκαλέσει ακόμα περισσότερες δυσκολίες στους ήδη βεβαρημένους φορολογούμενους, θα δοθεί στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων της συγκυβέρνησης προκειμένου να την μελετήσουν και να ανάψουν το «πράσινο φως» για την κατάθεση της.

Στη χθεσινή σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή του κ. Γκ. Χαρδούβελη, του κ. Γ. Μαυραγάνη και της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων κ. Κ. Σαββαΐδου, αποφασίστηκε η έκπτωση να είναι στα όρια του 20%, γεγονός που μόνο ικανοποίηση δεν αφήνει στους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Το οικονομικό επιτελείο προχώρησε σε μικρές εκπτώσεις, καθώς δεν γνωρίζει ακριβώς πόσα ακίνητα είναι κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα. Έτσι τους... παίρνει όλους η μπάλα, αδιακρίτως.

Σύμφωνα με πληροφορίες είναι πιθανό να χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία των κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων του 2013 τα οποία έχουν δηλωθεί στο Ε9 και το έντυπο Ε2. Σε αυτή την περίπτωση πιθανόν να αδικηθούν όσοι έχουν ξενοίκιαστα διαμερίσματα κατά το τρέχον έτος. Πάντως, μέχρι χθες το βράδυ δεν ήταν έτοιμη η σχετική διάταξη.

Εφόσον πάντως αποφασιστεί να ενταχθούν και όσοι το 2014 είχαν κενά διαμερίσματα, θα κληθούν να κάνουν αίτηση βεβαιώνοντας ότι τα ακίνητά τους εμπίπτουν στην παραπάνω κατηγορία προκειμένου να μειωθεί και σε αυτούς ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων.

Δηλαδή μετά την ψήφιση της σχετικής διάταξης, θα ακολουθήσει η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, όπου θα γίνουν οι διορθώσεις στους 4.000 οικισμούς και στα τέλη Σεπτεμβρίου θα ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή για τις απαραίτητες διορθώσεις - συμπληρώσεις.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι ο εντοπισμός των κενών μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων είναι δύσκολη διαδικασία, αφού τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο αφορούν μόνο κτίσματα τα οποία παρέμειναν κενά το προηγούμενο έτος (2013) για διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών, αλλά δεν υπάρχει η πληροφορία για το εάν αυτά τα ακίνητα είναι και μη ηλεκτροδοτούμενα. Τα δεδομένα αυτά υπάρχουν μόνο στο ηλεκτρονικό σύστημα της ΔΕΗ.

Επίσης, η νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να περιλαμβάνει:
1. Την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού της φορολογητέας αξίας για τα εκτός αντικειμενικού συστήματος οικόπεδα.
2. Την παράταση του χρόνου αποπληρωμής του φόρου έως τον Φεβρουάριο και την καταβολή του φόρου σε έξι δόσεις.
3.Την απαλλαγή των ακινήτων στην Κεφαλονιά από τον ΕΝΦΙΑ για έναν χρόνο
4.Την κατάργηση της υποχρέωσης να υπάρχουν μηδενικές ή ρυθμισμένες οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία προκειμένου να χορηγηθεί η έκπτωση φόρου ή και η απαλλαγή από τον φόρο για περιπτώσεις πολυτέκνων και ατόμων με αναπηρία άνω του 80%. Τα υπόλοιπα κριτήρια (εισόδημα 9000 ή 12.000 ευρώ για πολυτέκνους και ανάπηρους και επιφάνεια κτισμάτων έως 150 τετραγωνικά) αναμένεται να παραμείνουν ως έχουν. Πληροφορίες οι οποίες προς το παρόν δεν επιβεβαιώνονται από το υπουργείο Οικονομικών, ανέφεραν ότι υπάρχει ενδεχόμενο να ενσωματωθεί και κριτήριο αξίας  περιουσίας.

Εν τω μεταξύ, αγώνα δρόμου προκειμένου τα νέα ειδοποιητήρια πληρωμής του ΕΝΦΙΑ αλλά και τα διορθωμένα εκκαθαριστικά να «ανέβουν» στο Taxis έως την επόμενη Δευτέρα ξεκινούν από σήμερα οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

Ερώτηση «γαλάζιων» βουλευτών για τον ΕΝΦΙΑ

Φωτιές έχει ανάψει στο εσωτερικό της ΝΔ τα όσα έχουν γίνει με τον ΕΝΦΙΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι 21 "γαλάζιοι" βουλευτές με ερώτησή τους που κατέθεσαν στη Βουλή ζητούν από τον υπουργό Οικονομικών να καταλογίσει ευθύνες για τα αρχικά λάθη στον ΕΝΦΙΑ, ενώ στρέφονται και κατά του συμβούλου του υπουργείου Οικονομικών, Νίκο Καραβίτη.

Μάλιστα ρωτούν τον υπουργό Οικονομικών να απαντήσει κατά πόσο "παραμένει ακόμη σύμβουλος στο Υπουργείο σας, ο "αρχιτέκτονας" του ΕΝΦΙΑ, καθηγητής Νίκος Καραβίτης και σε θετική περίπτωση, αν ακόμη θεωρείται "απαραίτητος" για σας και κατ' επέκταση για την κυβέρνηση".

Ολόκληρη η ερώτηση που κατέθεσαν οι γαλάζιοι βουλευτές έχει ως εξής:

Προς τον αξιότιμο Υπουργό Οικονομικών, κ. ΓΚΙΚΑ ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗ

ΘΕΜΑ: «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΔΙΚΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΝΦΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΥΘΥΝΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΧΙΚΑ ΛΑΘΗ»

Κύριε Υπουργέ,

Πέρασε ικανός χρόνος από τότε που πρωτοείδαν το φως της δημοσιότητας, οι πίνακες του Υπουργείου Οικονομικών με τις νέες και σε πολλές περιπτώσεις εξωφρενικές τιμές του ΕΝΦΙΑ, ιδιαίτερα για τα εντός σχεδίου και εκτός αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού τιμών οικόπεδα.

Περιμέναμε, ειλικρινά, από σας κ. Υπουργέ, πέραν της αυτονόητης αποκατάστασης των πινάκων τιμών με τους περυσινούς συγκριτικούς των ΔΟΥ, και σχετική ανακοίνωση με τα πειθαρχικά και άλλα μέτρα που θα λαμβάνατε ή έχετε λάβει κατά παντός υπευθύνου, για την πρωτοφανή κοινωνική, οικονομική και πολιτική αναστάτωση που προκλήθηκε.

Δυστυχώς κ. Υπουργέ, ούτε απάντηση λάβαμε, ούτε σχετική ενημέρωση είχαμε......

Κατόπιν αυτών, επανερχόμαστε, ζητώντας ενημέρωση για τα κατωτέρω:
1) Αν δώσατε εντολή διενέργειας σχετικής έρευνας, για τον εντοπισμό του ή των υπευθύνων.
2) Αν ελήφθησαν πειθαρχικά ή άλλα μέτρα κατ' αυτών και ποια ....
3) Αν παραμένει ακόμη σύμβουλος στο Υπουργείο σας, ο «αρχιτέκτονας» του ΕΝΦΙΑ, καθηγητής Νίκος ΚΑΡΑΒΙΤΗΣ και σε θετική περίπτωση, αν ακόμη θεωρείται «απαραίτητος» για σας και κατ' επέκταση για την κυβέρνηση.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο ως άνω κύριος καθηγητής, ήταν ο «εμπνευστής» της επιβολής φόρου στα ποιμνιοστάσια, τα κοτέτσια και τις παρατημένες ορεινές πλαγιές της Ελληνικής υπαίθρου.....

Οι υπογράφοντες βουλευτές:
1. Ηλίας Γ. ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ (Ν. Τρικάλων)
2. Ιορδάνης ΤΖΑΜΤΖΗΣ (Ν. Πέλλης)
3. Θεόδωρος ΣΟΛΔΑΤΟΣ (Ν. Λευκάδος)
4. Παύλος ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ (Ν. Λέσβου)
5. Τιμολέων ΚΟΨΑΧΕΙΛΗΣ (Ν. Γρεβενών)
6. Ανδρέας ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ (Ν. Βοιωτίας)
7. Δημήτριος ΣΑΜΠΑΖΙΩΤΗΣ (Ν. Μεσσηνίας)
8. Σάββας ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ (Β΄ Θεσσαλονίκης)
9. Ασημίνα ΣΚΟΝΔΡΑ (Ν. Καρδίτσας)
10 .Ανδρέας ΜΑΡΙΝΟΣ (Ν. Ηλείας)
11. Γεωργία ΜΠΑΤΣΑΡΑ (Ν. Ημαθίας)
12. Δημήτριος ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ (Ν. Δράμας)
13. Αθανάσιος ΝΤΑΒΛΟΥΡΟΣ (Ν. Αχαϊας)
14. Δημήτριος ΧΡΙΣΤΟΓΙΑΝΝΗΣ (Ν. Πιερίας)
15. Ιωάννης ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ (Ν. Καβάλας)
16. Κωνσταντίνος ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (Ν. Φθιώτιδος)
17. Χρίστος ΔΗΜΑΣ (Ν. Κορινθίας)
18. Άννα ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ (Β΄ Αθηνών)
19. Θεόδωρος ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ (Β΄ Θεσσαλονίκης)
20. Ευθύμιος ΚΑΡΑΝΑΣΙΟΣ (Ν. Χαλκιδικής)
21. Ελένη ΜΑΚΡΗ – ΘΕΟΔΩΡΟΥ (Ν. Φθιώτιδος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου