Λύση, κυριολεκτικά στο «παρά πέντε», φαίνεται πως διαφαίνεται για τη Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες του επιχειρηματία Kahka Bendukidze, τα φιλόδοξα σχέδια του οποίου να αναδειχθεί σε πρωταγωνιστή στον εγχώριο κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών ναυάγησαν, υπό το βάρος των αστοχιών στην υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου και των αναδιατάξεων στον τραπεζικό κλάδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη μια συντονισμένη προσπάθεια προκειμένου να αποφευχθεί το λουκέτο της Δίας, με τις πιστώτριες τράπεζες να εμφανίζονται θετικά διακείμενες στο εγχείρημα. Κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια έχει η Biomar Hellenic, βασικός προμηθευτής της Δίας σε ιχθυοτροφές, μέλος του πολυεθνικού ομίλου Biomar που αποτελεί στρατηγικό συνεργάτη εταιρειών του κλάδου, με παρουσία σε 60 χώρες. Πέρυσι, ο όμιλος Biomar είχε έσοδα περίπου 1,2 εκατ. ευρώ και παρήγαγε περίπου 1 εκατ. τόνους ιχθυοτροφών στα 10 εργοστάσια που λειτουργεί σε οκτώ χώρες.

Πιο συγκεκριμένα, τα τελευταία 24ωρα φαίνεται να κερδίζει έδαφος (κατά ορισμένες πηγές, αποτελεί θέμα χρόνου η επίτευξη συμφωνίας) η υλοποίηση ενός επιχειρηματικού σχεδίου αναδιάρθρωσης που είχε υποβάλει στις πιστώτριες τράπεζες η διοίκηση της Δίας σε συνεργασία με τον βασικό μέτοχο της εισηγμένης (ο Kahka Bendukidze τυπικά ελέγχει το 43,06% μέσω της Tethys Ocean) με τον βασικό της προμηθευτή ιχθυοτροφών, τη «Biomar ΑΒΕΕΙ» προκειμένου να διασωθεί. Ο Bendukidze και η διοίκηση της Δίας είχαν αποδεχθεί πλήρως το σχέδιο που προέβλεπε τη μετοχοποίηση μέρους των οφειλών προς τις τράπεζες και τη Biomar, με ταυτόχρονη πλήρη εκχώρηση του management, παραμένοντας μειοψηφία στο νέο μετοχικό σχήμα της Δίας.

Η επίτευξη συμφωνίας, έστω και την τελευταία στιγμή αποτελεί ζήτημα επιβίωσης για την εταιρεία. Σύμφωνα με γνώστες του χώρου, η άλλοτε κραταιά εταιρεία των ιχθυοκαλλιεργειών, όχημα του Bendukidze για να ηγηθεί ενός ισχυρού σχήματος στις μεσογειακές ιχθυοκαλλιέργειες, βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση. Όπως υποστηρίζεται, το αρχικό σχέδιο του Γεωργιανού επιχειρηματία να δημιουργήσει ένα υπερ-σχήμα ενοποιώντας τις μεγάλες εταιρείες του κλάδου, μπορεί να στηριζόταν σε λογικές βάσεις, πλην εμφάνισε τρομερές αδυναμίες στην εκτέλεσή του. Σήμερα, ο Bendukidze εμφανίζεται να έχει “κάψει” άνω των 60 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει ποσοστά στις Δίας, Σελόντα και Νηρεύς –με τις αποτιμήσεις τους να έχουν καταρρακωθεί– και για να ενισχύσει κεφαλαιακά την πρώτη, η οποία από μια εύρωστη, προ ετών, εταιρεία, σήμερα βρίσκεται σε οριακό σημείο. Ωστόσο, αν και με τεράστιες υποχρεώσεις (η εταιρεία δεν ήταν σε θέση να δημοσιοποιήσει λογιστικές καταστάσεις χρήσης 2013 και α΄ τριμηνου 2014), οι ίδιοι παράγοντες υποστηρίζουν πως υπό την προϋπόθεση μιας εκτενούς και ριζικής αναδιάρθρωσης, μπορεί να ανακτήσει μέρος της αξίας που διατηρεί, κάτι που δικαιολογεί το ενδιαφέρον της Biomar.

Το κατά πόσον μπορεί να υπάρξει θετική εξέλιξη στην περιπέτεια της Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες αναμένεται να φανεί εν πολλοίς αύριο, στην προγραμματισμένη ακροαματική διαδικασία για την αίτηση πτώχευσης που κατέθεσε η εταιρεία λόγω επαπειλούμενης αδυναμίας κάλυψης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών της ώστε να ληφθούν άμεσα προστατευτικά μέτρα υπέρ της εταιρείας». Σημειώνεται πως η αίτηση πτώχευσης που κατατέθηκε δεν καθιστά απαγορευτική την επίτευξη συμφωνίας αναδιάρθρωσης με τους πιστωτές και την ανάκληση της αίτησης πτώχευσης που έχει υποβληθεί.

Υπενθυμίζεται, τέλος, πως η Δίας είχε υποβάλει αίτηση ένταξης στις διατάξεις του άρθρου 99, η οποία απερρίφθη, ενώ η διαπραγμάτευση των μετοχών της στο Χρηματιστήριο της Αθήνας έχει ανασταλεί.

Νίκος Χρυσικόπουλος http://capital.gr