Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Άλλον έναν ‘πονοκέφαλο’ για τους κτηνοτρόφους της Θράκης μετά την ευλογιά, ο άνθρακας




Άλλον έναν ‘πονοκέφαλο’ για τους κτηνοτρόφους της Θράκης αποτελεί η νόσος του άνθρακα, που σε καμία περίπτωση ωστόσο δεν μπορεί να συγκριθεί με την ευλογιά που δοκίμασε τον κλάδο τους προηγούμενους μήνες. Η συγκεκριμένη νόσος, εξαιτίας της οποίας καταγράφηκαν δύο θάνατοι βοοειδών στην περιοχή των Φερών, αντιμετωπίζεται εύκολα, καθώς υπάρχει το κατάλληλο εμβόλιο, ενώ ελέγχεται και περιορίζεται με θετικά αποτελέσματα. Τα κρούσματα εμφανίστηκαν σε δύο διαφορετικές εκτροφές βοοειδών, ωστόσο μόνο στη μία περίπτωση εντοπίστηκε η νόσος του άνθρακα, μετά τους ελέγχους που διενήργησε το κτηνιατρικό εργαστήριο Κομοτηνής. Το άλλο δεν επιβεβαιώθηκε από το κτηνιατρικό εργαστήριο, όπως έκανε γνωστό μιλώντας στο «Χ» ο Αχιλλέας Σαχπατζίδης Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Α.Μ.Θ..
Ο κ. Σαχμπατζίδης εμφανίστηκε απόλυτα καθησυχαστικός, κάνοντας λόγο για ελεγχόμενη νόσο που σε καμία περίπτωση δε μπορεί να συγκριθεί με την ευλογιά. «Δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά το συναντάμε από καιρό σε καιρό στην περιφερειακή ενότητα του Έβρου και ασφαλώς δε μπορεί να γίνει καμία σύγκριση με την ευλογιά. Δεν είναι μεταδιδόμενη νόσος τέτοιου μεγέθους. Ελέγχεται πολύ εύκολα, προσβάλλονται ένα – με δύο ζώα και υπάρχει εμβόλιο με το οποίο αντιμετωπίζεται. Κρούσματα υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα. Βέβαια εμφανίζεται σπάνια γιατί δεν είναι νόσος που προσβάλλει με τους ρυθμούς της ευλογιάς». 

Σε εφαρμογή μέτρα πρόληψης
Πάντως ελήφθησαν τα σχετικά μέτρα πρόληψης. Συγκεκριμένα η εκτροφή βοοειδών κατοίκου Φερών κηρύχτηκε μολυσμένη από άνθρακα και επιβλήθηκαν τα παρακάτω υγειονομικά μέτρα: 
1. Άμεσος εμβολιασμός όλων των ζώων της εκτροφής κατά του άνθρακα, εφόσον το επιτρέπει η κατάσταση εγκυμοσύνης των ζώων και παραμονή στις σταβλικές του εγκαταστάσεις. Στην περίπτωση συνέχισης των κρουσμάτων και αφού γίνει εκτίμηση της διασταυρούμενης κατάστασης επιβάλλουμε τον εμβολιασμό. 
2. Απολύμανση της εκτροφής με κατάλληλο απολυμαντικό. 
3. Απογραφή όλων των ζώων της εκτροφής. 
4. Απαγορεύουμε την εισαγωγή ζώων στην εκτροφή. 
5. Τα ζώα μπορούν να οδηγούνται στο σφαγείο μόνο μετά από άδεια του Κτηνιατρικού Κέντρου Φερών, τα δε δέρματα παραδίδονται προς επεξεργασία κατόπιν απολυμάνσεως και με την εποπτεία του κρεωσκόπου κτηνιάτρου. 
6. Τα πτώματα των ζώων ενταφιάζονται, με τα δέρματά τους, σε χώρο που θα καθορίσει το Κτηνιατρικό Κέντρο Φερών. 
7. Απαγορεύεται η κατανάλωση γάλακτος, η σφαγή και η κατανάλωση του κρέατος ζώων πασχόντων από την ασθένεια ως και επ’ αυτών χειρουργικές ή άλλες επεμβάσεις δυνάμενες να προκαλέσουν διασπορά αίματος. 
8. Επιτρέπεται η βόσκηση και το πότισμα των ζώων μόνο μέσα στις σταβλικές εγκαταστάσεις της εκτροφής, και απαγορεύεται η έξοδος των ζώων από αυτή. 
Η εφαρμογή της απόφασης ανατέθηκε στο Κτηνιατρικό Κέντρο Φερών, στις αστυνομικές Αρχές και τις Αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι παραβάτες διώκονται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 285 του Π.Κ. Εμβολιάστηκαν ζώα σε 15 κοπάδια, όπως έκανε γνωστό ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής και δεν έχει παρουσιαστεί άλλο κρούσμα. Μάλιστα έγινε σύσκεψη κτηνοτρόφων της περιοχής, όπου παρουσιάστηκε το κρούσμα, για να υπάρχει αποθήκη με εμβόλια, ώστε σε περίπτωση εμφάνιση κρουσμάτων μόλυνσης από άνθρακα να υπάρχει ετοιμότητα αντιμετώπισης. 
Τέλος όσον αφορά στην ευλογιά, ο κ. Σαχπατζίδης, επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε ρυθμούς απόλυτης ύφεσης, καθώς στον Έβρο δεν έχει εμφανιστεί κανένα νέο κρούσμα σχεδόν πέντε μήνες, στη Ροδόπη αντίστοιχα για τέσσερις μήνες και στην Ξάνθη για σχεδόν τρεις μήνες.
http://www.gnomionline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου