Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Μέτρα για εισαγωγές μολυσμένων εσπεριδοειδών υποσχέθηκε η Commission

Tη δέσμευση της να λάβει όλα απαιτούμενα τα μέτρα για να εμποδιστεί η είσοδος εσπεριδοειδών στην ΕΕ με την ασθένεια των μαύρων κηλίδων καθώς και να υποβάλει νέα πρόταση με αυστηρά μέτρα ελέγχου στη μόνιμη Επιτροπή για την τροφική αλυσίδα στις 22 Μαΐου, έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά την διάρκεια συζήτησης του θέματος στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε., την Δευτέρα 19 Μαΐου στις Βρυξέλλες.
Η εν λόγω συζήτηση προκλήθηκε κατόπιν αιτήματος της ισπανικής αντιπροσωπείας, με την υποστήριξη πολλών άλλων αντιπροσωπειών, να ενισχυθούν τα μέτρα για τις εισαγωγές εσπεριδοειδών από τη Νότια Αφρική, προκειμένου να αποφευχθεί η ασθένεια της μαύρης κηλίδας να εισέλθει στην ΕΕ.

Όπως σημειώνεται η μαύρη κηλίδα των εσπεριδοειδών προκαλείται από ένα παθογόνο (Guignardia citricarpa), μειώνοντας τόσο την ποσότητα όσο και την ποιότητα των καρπών. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν αλλοιώσεις τόσο στα φρούτα και στα φύλλα.

Επί του θέματος, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕFSA) εξέδωσε σχετική γνώμη τον Φεβρουάριο του 2014 συμβουλεύοντας να επικεντρωθούν τα φυτοϋγειονομικά μέτρα στην πρόληψη της εισόδου, καθότι η εξάλειψη και ο περιορισμός αυτής της ασθένειας είναι δύσκολος.

Αίτημα και από τις Copa - Cogeca

Την ανάληψη δράσης για την πρόληψη των εισαγωγών εσπεριδοειδών από τη Νότια Αφρική μολυσμένων με την μαύρη κηλίδα, ζήτησε και ο Γενικός Γραμματέας των κεντρικών αγροτοσυνεταιριστικών οργανώσεων Copa και Cogeca, κ. Pekka Pesonen, κατά την διάρκεια συνάντησης με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Α. Τσαυτάρη, ως προεδρεύοντα του συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας.

Ζήτησε, επίσης, σεβασμό συστάσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων ( EFSA ), καλώντας να εξασφαλιστεί ότι όλες οι εισαγωγές εσπεριδοειδών θα υπόκεινται σε πρόσθετα μέτρα ελέγχου και ότι οι εισαγωγές εσπεριδοειδών από ζώνες μολυσμένες με Guignardia citricarpa θα απαγορεύονται αυτόματα μόλις εντοπιστεί μολυσμένη παρτίδα. Αυτό θα πρέπει να εφαρμόζεται σε όλες τις εισαγωγές εσπεριδοειδών, τόσο για την αγορά νωπών προϊόντων όσο και για τη μεταποιητική βιομηχανία.


ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου