Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη, 13 Μαΐου 2014

Ομαλά κυλά η περίοδος ανθοφορίας των ελαιόδεντρων

Ομαλά κυλά η περίοδος ανθοφορίας των ελαιόδεντρων, σε αντίθεση με πέρσι, οπότε η καλλιέργεια δέχτηκε το μεγαλύτερο πλήγμα των τελευταίων ετών, καθώς η εναλλαγή της θερμοκρασίας και ο απότομος νοτιάς έκαψε τα άνθη, επιφέροντας σοβαρά προβλήματα και ακαρπία στα δέντρα.
Ενώ οι αγρότες ακόμη μετρούν τις πληγές στο εισόδημά τους από την ακαρπία ομαλά και χωρίς διιαίτερα προβλήματα κυλά η περίοδος ανθοφορίας.


Εξαίρεση αποτελούν ορισμένες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, όπου εκδηλώθηκαν φαινόμενα χαλαζόπτωσης, ευτυχώς περιορισμένα.


Οι παραγωγοί ελπίζουν ότι "φέτος θα πάει καλά η χρονιά, καιρού επιτρέποντος βέβαια, καθώς τα ρίσκα στις υπαίθριες καλλιέργειες παραμένουν μεγάλα." Καλή χρονιά προμηνύεται για Πελοπόννησο, Κρήτη και Στερεά, χωρίς να υπάρχουν στοιχεία από τις άλλες περιοχές.


Φάκελος ακαρπία


Εν τω μεταξύ το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διαβίβασε στο Υπουργείο Οικονομικών τον φάκελο των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων, ύψους 65 εκατ. ευρώ, για τις ζημιές στην αγροτική παραγωγή το 2013. Το θέμα ανέδειξε πρώτο το paseges.gr, θυμίζουμε, με σωρεία δημοσιευμάτων για να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα.


Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης διαβίβασε στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα το φάκελο του προγράμματος των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων, ύψους 65 εκ. ευρώ, για την αντιστάθμιση των ζημιών στη γεωργία από θεομηνίες και δυσμενείς καιρικές συνθήκες, για το 2013.
 

Το Υπουργείο προέβη στη συγκέντρωση όλου του απαραίτητου υλικού, προκειμένου αυτό να κατατεθεί εγκαίρως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι πληγέντες γεωργοί να λάβουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα τις αποζημιώσεις που δικαιούνται.

 
Οι κυριότερες ζημιές που σημειώθηκαν στην αγροτική παραγωγή της χώρας, αλλά και σε μέσα παραγωγής το 2013 αφορούσαν σε:
· Ζημιές που προκλήθηκαν από ισχυρές ανεμοθύελλες και πλημμύρες.
· Ζημιές που οφείλονταν στη μη ομαλή καρποφορία της ελιάς και των οπορωφόρων δέντρων. Μάλιστα για το θέμα αυτό, με πρωτοβουλία του Υπουργού, είχε συσταθεί ομάδα εργασίας, η οποία παρέδωσε το πόρισμα των εργασιών της μέσα στον Απρίλιο.

Τα δεδομένα της μελέτης ενσωματώθηκαν στις επισημάνσεις ζημιών που είχαν διενεργηθεί από τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ, ώστε να υπολογιστεί η συνολική ενίσχυση για την αντιστάθμιση των ζημιών αυτών.

Το συνολικό ύψος των αποζημιώσεων των γεωργών για τις ζημιές αυτές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ, αναμένεται να ανέλθει στα 65 εκατομμύρια ευρώ.

Σημειώνεται ότι σχεδόν το σύνολο του προϋπολογισμού του προγράμματος, επειδή αφορά απώλεια παραγωγής, θα διατεθεί κατά τα πρώτα χρόνια εφαρμογής του, δηλαδή μέσα στο 2015 και το 2016.

 
Οι παραγωγοί περιμένουν πως και πως τις αποζημιώσεις, αφού όπως λένε πέρσι «μπήκαν μέσα» οικονομικά.


Αλέξανδρος ΜπίκαςΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ