Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Στην Άρτα η οικογιορτή «Στους δρόμους της Ελιάς και της Πορτοκαλίας».







ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ 20 Μαΐου 2014

Στους Δρόμους της Ελιάς και της Πορτοκαλιάς

Το Σάββατο, 31 Μαΐου 2014, στις 19.00 (και την Κυριακή, όλη μέρα), στο παραποτάμιο πάρκο Κομποτίου Άρτας οργανώνεται η οικογιορτή «Στους δρόμους της Ελιάς και της Πορτοκαλίας».
Πρόκειται για μια συμμετοχική γιορτή ανάδειξης Τοπικών Προϊόντων, ικανοτήτων, δεξιοτήτων & ταλέντων των συμμετεχόντων, μια ευκαιρία για συμβολή όλων με εθελοντική προσφορά, ένα «ζυμωτήρι-εργαστήριο» ιδεών, προτάσεων και προβληματισμών για τοπική ανάπτυξη, για κοινοτική δράση & κοινωνική οικονομία.
Οι «Δρόμοι» φέρνουν επισκέπτες από άλλες περιοχές, οι «Δρόμοι» βγάζουν τους κατοίκους από την απομόνωση, οι «Δρόμοι» βοηθούν τα τοπικά προϊόντα να ταξιδέψουν σε άλλους τόπους, οι «Δρόμοι» ενισχύουν την επικοινωνία, τις ανταλλαγές και τις συναλλαγές, οι «Δρόμοι» δημιουργούν φιλίες και συνεργασίες, οι «Δρόμοι» δίνουν ευκαιρίες να επιδειχθούν και να τιμηθούν οι θησαυροί του τόπου, οι «Δρόμοι» φέρνουν πιο κοντά παραγωγούς με τους δυνητικούς καταναλωτές.
Το Σάββατο, 31/5/2014, στις 19.00, θα γίνουν παρουσιάσεις από προσκεκλημένους ομιλητές και συζήτηση, ενώ την Κυριακή, 1/6/2014, από το πρωί θα λειτουργήσουν διάφορα εργαστήρια, παιχνίδια, επιδείξεις, εκθέσεις και βέβαια συζητήσεις.
Ανάμεσα στα θέματα που θα προσεγγισθούν είναι και τα χαρακτηριστικά και η δυναμική της τοπικής αγροτικής κοινωνίας, η στόχευση στην τοπική ανάπτυξη με αυτάρκεια και βιωσιμότητα και οι θεσμοί & εφαρμογές της κοινωνικής οικονομίας, από τον δημοσιογράφο κ. Δημήτρη Μιχαηλίδη.
Το σύνηθες εκκρεμές της διοίκησης κινείται ανάμεσα στην πολιτική και στην αγορά. Τα τελευταία χρόνια μετά την κορύφωση της χρηματιστηριακής χρεωκοπίας και την αυτοαπαξίωση των πολιτικών, με τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα, άρχισαν να «ανατέλλουν» οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, αξιοποιώντας καλύτερα στοιχεία της κοινωνικής οικονομίας.
Η παγκόσμια συνεργατική συμμαχία (International Co-operative Alliance– ICA) έχει υιοθετήσει τον ορισμό, τις αξίες και τις αρχές κάτω από τις οποίες πρέπει να λειτουργούν οι συνεργατισμοί, που είναι η κύρια μορφή δομών της κοινωνικής οικονομίας. Συνεργατισμός είναι μια αυτόνομη ένωση προσώπων που συγκροτείται εθελοντικά για την αντιμετώπιση των κοινών οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών αναγκών και επιδιώξεών τους, μέσω μιας από κοινού ιδιόκτητης και δημοκρατικά ελεγχόμενης επιχείρησης. Την τελευταία μάλιστα δεκαετία προωθούνται στην Ευρώπη οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις.
Αντιγράφοντας μια παράγραφο από την πρόσκληση που μας έστειλε η κα Ελένη Σκουλίδα επισημαίνουμε: «Ξεκινώντας από διαφορετικά σημεία ο καθένας και περνώντας μέσα από τους ελαιώνες και τους πορτοκαλεώνες της Άρτας, αισθανόμενοι την ανάγκη να επικοινωνήσουμε και να μοιραστούμε σκέψεις και εμπειρίες, την κοινή αγάπη μας για τον τόπο μας», δίνουμε ραντεβού το ΣαββατοΚύριακο, 31 Μαΐου (από 19.00) και 1 Ιουνίου στο παραποτάμιο πάρκο Κομποτίου Άρτας όπου οργανώνεται από Συλλόγους, Σχολεία, Φορείς και Εθελοντές του Δήμου Νικ. Σκουφά, η οικογιορτή «Στους δρόμους της Ελιάς και της Πορτοκαλίας».

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου