Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Η παγκόσμια αυξανόμενη ζήτηση ανοίγει ευκαιρίες για τα γαλακτοκομικά


Νέες ευκαιρίες ανοίγονται για τους ευρωπαίους παραγωγούς γαλακτοκομικών προϊόντων λόγω της αναμενόμενης αυξανόμενης παγκόσμιας ζήτησης κατά 2,3 % σε ετήσια βάση, όπως τονίστηκε από εμπειρογνώμονες κατά την διάρκεια σχετικού σεμιναρίου, που διοργάνωσαν οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca την Δευτέρα 12 Μαΐου στις Βρυξέλλες.
Στο σεμινάριο, που συμμετείχαν εκπρόσωποι από ολόκληρη την ΕΕ, αξιολογήθηκαν οι ευκαιρίες της παγκόσμιας αγοράς για τους ευρωπαίους παραγωγούς γαλακτοκομικών, με τους εμπειρογνώμονες μα προβλέπουν αύξηση της ζήτησης κατά 2,3 % ετησίως, κυρίως στις αναδυόμενες οικονομίες όπως η Κίνα. Όπως αναφέρθηκε, στην Κίνα η κατά κεφαλή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων ανά κεφαλή έχει ήδη αυξηθεί  κατά 317 % την περίοδο 1998 - 2013 φθάνοντας τα 25 kg. Ενώ η δυνητική αγορά είναι ακόμα τεράστια, καθώς προβλέπεται να διπλασιαστεί η κατανάλωση στην Κίνα από το 2020, όπως υποστήριξαν οι εμπειρογνώμονες.
Αλλά τονίστηκε ότι ο τύπος της ζήτησης θα είναι διαφορετικός, σχετικά με την σύνθεση των προϊόντων, αφορώντας κυρίως βρεφικά προϊόντα. Οι παραγωγοί της ΕΕ θα πρέπει να προσαρμοστούν στις επιταγές των αγορών. Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρθηκε, η παραγωγή γάλακτος της ΕΕ αναμένεται να αυξηθεί ελαφρώς κατά τα επόμενα δέκα χρόνια, απορροφώμενη κυρίως από τα τυροκομικά.
Αλλά οι εμπειρογνώμονες προειδοποίησαν για τα προβλήματα που συνδέονται με την εξαγωγή προϊόντων σε αγορές εκτός της ΕΕ, όπως τα κτηνιατρικά πιστοποιητικά, τα πιστοποιητικά εξαγωγής, κ.ά.

Ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας για το γάλα των Copa – Cogeca, κ. Mansel Raymond, υπογράμμισε την ανάγκη να είναι σε θέση να κάνουν χρήση των αυξανόμενων ευκαιριών της αγοράς οι παραγωγοί της ΕΕ, με στόχο τη βελτίωση των εισοδημάτων τους. Προέτρεψε, κατά συνέπεια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποστηρίξει τη μείωση της γραφειοκρατίας κατά την εξαγωγή προϊόντων σε αγορές εκτός της ΕΕ, ώστε η Ευρώπη να είναι σημαντικός εξαγωγέας στις παγκόσμιες αγορές.
Με την σειρά του ο Γενικός Γραμματέας των δύο οργανώσεων, κ. Pekka Pesonen, τόνισε τη σημασία της παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων στην ΕΕ ως βασική οικονομική κινητήρια δύναμη στις αγροτικές περιοχές. Αλλά υπογράμμισε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η πρόκληση της αύξησης της μεταβλητότητας στις αγορές γαλακτοκομικών προϊόντων με τρόπο προσανατολισμένο στην αγορά. Οι Copa - Cogeca πιστεύουν ότι τα σημερινά εργαλεία αντιμετώπισης της αστάθειας, όπως η δημόσια παρέμβαση, είναι σημαντικά. Οι προθεσμιακές αγορές θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην μείωση της μεταβλητότητας της αγοράς. Ετήσιης, το σύστημα του παρατηρητηρίου του γάλακτος θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμο. Θα πρέπει επίσης να ενθαρρυνθεί και να διευκολυνθεί ο εκσυγχρονισμός των συνεταιρισμών γαλακτοκομικών προϊόντων στις αγροτικές περιοχές.
Η εφαρμογή της δέσμης μέτρων της ΕΕ για το γάλα που αποσκοπεί στην ενίσχυση των συμβατικών σχέσεων μεταξύ παραγωγών και μεταποιητών, καθώς και στο να βελτιώσει τη θέση των αγροτών, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να απολαμβάνουν καλύτερες τιμές για το γάλα τους, όπως τονίστηκε. Το πακέτο του γάλακτος έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα σε εθελοντική βάση στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο Βέλγιο, στην Τσεχία, στη Δανία, στην Εσθονία, στη Γερμανία, στην Ολλανδία, στην Πολωνία, στη Σουηδία και σε υποχρεωτική βάση σε Κύπρο, Γαλλία, Ισπανία, Ουγγαρία, Λιθουανία, Λετονία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Σλοβακία, Ιταλία, Ρουμανία και Βουλγαρία. Επί του θέματος ο κ. Raymond είπε: «Οι γραπτές συμβάσεις θα βοηθήσουν να δοθεί στους παραγωγούς κάποια σταθερότητα και μια δικαιότερη ισορροπία. Αλλά το πακέτο είναι μόνο στα σπάργανα και θα χρειαστεί χρόνος για να δούμε τον αντίκτυπο» .
Το σεμινάριο έλαβε χώρα εν όψει της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αναμένεται να δοθεί στην δημοσιότητα τον Ιούνιο, σχετικά με την επανεξέταση του πακέτου γάλακτος και τις εξελίξεις της αγοράς.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου