Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Κακής ποιότητας ελαιόλαδο από ξένες χώρες ως παρθένο ελληνικό


Στις παράνομες ελληνοποιήσεις ξένου ελαιολάδου κακής ποιότητας από ξένες χώρες, αναφέρεται ο Βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ.κ. Ιωάννη Στουρνάρα, Αθανάσιο Τσαυτάρη και Κωστή Χατζηδάκη.
Όπως επισημαίνει ο Βουλευτής Ηρακλείου: «οι παράνομες ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων αποτελούν μεγάλη πληγή για τη γεωργία και τους παραγωγούς και είναι ζήτημα που χρόνια τώρα ταλανίζει την αγροτική δύναμη του τόπου μας, αποδυναμώνοντας την ντόπια παραγωγή. Στο παρελθόν με κοινοβουλευττικές παρεμβάσεις, έχω επισημάνει το μεγάλο πρόβλημα που προκύπτει από τις παράνομες ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων, τόσο για τα δημόσια έσοδα, όσο και την δημόσια υγεία.»

«Σύμφωνα με δημοσιεύματα, φέτος το λιμάνι του Ηρακλείου χρησιμοποιείται ως πύλη εισόδου μαζί με τα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας, για εισαγωγές ισπανικών και ιταλικών λαδιών, μέρος των οποίων σε περιοχές της χώρας έχει ελληνοποιηθεί και έχει διατεθεί στους ανυποψίαστους καταναλωτές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται όχι μόνο για την οικονομία της χώρας μας αλλά και για την υγεία των καταναλωτών.»

Όπως επισημαίνει ο Λευτέρης Αυγενάκης: «αυτή η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη λόγω της πρωτοφανούς μείωσης της παραγωγής ελαιολάδου στην Κρήτη και σε ολόκληρη τη χώρα. Μάλιστα η Κρήτη φέρεται να έχει απορροφήσει το 50% των εισαγόμενων ελαίων. Το κέρδος για τους επιτήδειους υπολογίζεται ιδιαίτερα μεγάλο, καθώς στην Ισπανία το έξτρα παρθένο πωλείται από 1,85 έως 2,60 ευρώ το κιλό, όταν στη χώρα μας η χαμηλότερη τιμή πώλησης είναι τα 3 ευρώ το κιλό στις τρεις γραμμές.»

«Επιτήδειοι, εκμεταλλευόμενοι την τρύπα στην αγορά, εισάγουν φθηνά λάδια, τα ελληνοποιούν και τα πωλούν ως έξτρα παρθένα. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου από τις 17 Ιανουαρίου έως τις 5 Μαρτίου δέσμευσαν δεκάδες τόνους εισαγόμενου ελαιολάδου που προωθούνταν ως ελληνικό. Μάλιστα, ως πύλες εισόδου των ιταλικών και ισπανικών λαδιών αναφέρονται τα λιμάνια της Πάτρας, της Ηγουμενίτσας και του Ηρακλείου. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ως σήμερα, έχουν εισαχθεί 1.255 τόνοι ελαιολάδου με αποδέκτες 14 επιχειρήσεις.  Σύμφωνα με στοιχεία έχουν εισαχθεί εκατοντάδες τόνοι ελαιολάδου "λαμπάντε" (πολύ κακής ποιότητας) και ελαιολάδου ραφινέ τα οποία έχουν διατεθεί ή επρόκειτο να διατεθούν ως εξαιρετικά παρθένο.»

Τέλος, ο Λευτέρης Αυγενάκης ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς να ληφθούν σοβαρά μέτρα, μέσω ευρύτατων ελέγχων και να οδηγηθούν οι παραβάσεις στην δικαιοσύνη, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα των παράνομων ελληνοποιήσεων που δίνουν τη «χαριστική βολή» στην εγχώρια αγροτική παραγωγή και δημιουργούν κινδύνους για την δημόσια υγεία.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου