Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Αναζητούνται μέτρα στήριξης της Ευρωπαϊκής γαλακτοπαραγωγής



Δράσεις ανακούφισης της πίεσης που αναμένεται να ασκηθεί στους γαλακτοπαραγωγούς της Ε.Ε., ενόψει της κατάργησης του καθεστώτος των ποσοστώσεων από το 2015, ζητούν οι κεντρικές αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις Copa και Cogeca με επιστολή τους που έστειλαν στις 7 Μαΐου προς τον Επίτροπο Γεωργίας Cioloş και προς τους εκπροσώπους των κρατών – μελών της Ε.Ε. στην αρμόδια Συμβουλευτική Επιτροπή.
Στόχος είναι να επωφεληθούν οι γαλακτοπαραγωγοί από τις αυξανόμενες ευκαιρίες της αγοράς και προς τον σκοπό αυτό προτείνουν η ειδική εισφορά γάλακτος να παραμείνει στον τομέα για την περαιτέρω ανάπτυξή του.

Επιπλέον, θα πρέπει να συζητηθεί η αντιμετώπιση της πιθανής αύξησης της αστάθειας των τιμών, όταν λήξουν οι ποσοστώσεις γάλακτος το 2015. Η κίνηση αυτή των δύο οργανώσεων έγινε εν όψει επικείμενης έκθεσης που αναμένεται να δοθεί στην δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή επιτροπή Ιούνιο.

Επί του θέματος ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας για το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα των Copa - Cogeca, κ. Mansel Raymond, δήλωσε: «Η ζήτηση για τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι σε άνοδο, ειδικά στον αναπτυσσόμενο κόσμο και τις αναδυόμενες οικονομίες όπως της Κίνας και της Ινδίας, όπου ο OΟΣΑ και ο FAO προβλέπουν αύξηση της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων κατά περίπου 30 % μέχρι το 2021».

«Οι παραγωγοί γαλακτοκομικών προϊόντων της ΕΕ πρέπει να είναι σε καλή θέση προκειμένου να αξιοποιήσουν αυτές τις ευκαιρίες εμπιστευόμενοι μια κερδοφόρα βιομηχανία γαλακτοκομικών προϊόντων», είπε. Σήμερα οι γαλακτοπαραγωγοί προσπαθώντας να ανταποκριθούν σε αυτή την παγκόσμια αυξημένη ζήτηση τιμωρούνται. Οι γαλακτοκομικών εκμεταλλεύσεις μόλις και μετά βίας ανακτούν της ταμειακές ροές τους από την τελευταία σοβαρή πτώση των τιμών.

Οι Copa - Cogeca ζητούν, κατά συνέπεια, η συμπληρωματική εισφορά γάλακτος που συλλέγεται για το 2014/2015 να επιστραφεί στον γαλακτοκομικό τομέα. Ο προσαρμοσμένος υπολογισμός της διόρθωσης του συντελεστή λίπους με βάση την έκθεση του Ιουνίου θα είναι επίσης ένας καλός τρόπος για να ανακουφιστεί η πίεση. Επιπλέον, η αστάθεια των τιμών μπορεί να αυξηθεί στο μέλλον και θα πρέπει να συζητηθεί το πώς θα αντιμετωπιστεί το θέμα, με έναν τρόπο προσανατολισμένο στην αγορά. Αυτό περιλαμβάνεται στο έγγραφο θέσεων σχετικά με τις εξελίξεις στον τομέα του γάλακτος της ΕΕ που εγκρίθηκε από τις Copa-Cogeca την εβδομάδα που πέρασε.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου