Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Νέοι και ενεργοί γεωργοί τα «μήλα της έριδος» για την νέα ΚΑΠ


Ο ορισμός του ενεργού γεωργού, το καθεστώς του νεοεισερχόμενου γεωργού και η ελάχιστη γεωργική δραστηριότητα, είναι μεταξύ άλλων τα σημεία τριβής μεταξύ των υπουργών Γεωργίας των κρατών μελών της Ε.Ε. και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να καταλήξουν στις τελικές εφαρμοστικές διατάξεις που απαιτούνται προκειμένου να τεθεί σε πλήρη ισχύ η νέα ΚΑΠ από το 2015.
Επίσης, όπως αναφέρεται στα πρακτικά της συνεδρίασης της 17ης Φεβρουαρίου του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, η μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που εγκρίθηκε πέρυσι, προβλέπει την έκδοση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μιας σειράς κατ 'εξουσιοδότηση πράξεων που καθορίζουν τις αρμοδιότητες που τις ανατίθενται. Πολλά κράτη μέλη ανησυχούν για αυτές τις κατ 'εξουσιοδότηση πράξεις τονίζοντας ότι δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα νομικά κείμενα της μεταρρύθμισης της ΚΑΠ που συμφωνήθηκε μεταξύ των θεσμικών οργάνων.

Εκτός από τα προαναφερθέντα, για πολλά κράτη μέλη σημεία τριβής αφορούν το «πρασίνισμα», ιδίως οι δυσανάλογες κυρώσεις σε περίπτωση μη εφαρμογής των οικολογικών μέτρων, τα περιοριστικά κριτήρια στις περιοχές οικολογικής εστίασης (π.χ. σε περιοχές με καλλιέργειες ο καθορισμός του αζώτου, κλπ.). σύμφωνα με αρκετές αντιπροσωπίες, ένα άλλο σημαντικό σημείο διαφωνίας αφορά την περιοριστική προσέγγιση στο καθεστώς νέων αγροτών.

Αντίστοιχες επιφυλάξεις και διαφωνίες επικρατούν και μεταξύ των μελών της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και για τον λόγο αυτό έχουν υπάρξει διμερείς συναντήσεις για τις οποίες όμως οι υπουργοί δεν είχαν ενημερωθεί και με σχετικό υπόμνημα που υπεγράφη από 27 κράτη μέλη (Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχία, Δανία, Γερμανία, Εσθονία, Ιρλανδία, Ισπανία, Γαλλία, Κροατία, Ιταλία, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ουγγαρία, Μάλτα, Ολλανδία, Αυστρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σλοβακία, Φινλανδία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο) ζητήθηκε από τον προεδρεύοντα υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Α. Τσαυτάρη, να μεριμνήσει ώστε να ενημερωθούν σχετικώς από τον Επίτροπο Γεωργίας D. Ciolos.

Τα θέματα της συνεδρίασης

Όσον αφορά τα υπόλοιπα θέματα που απασχόλησαν την συνεδρίαση των υπουργών αφορούν τα εξής:
-Το πρόγραμμα εργασιών της ελληνικής Προεδρίας, το οποίο παρουσίασε κ. Τσαυτάρης, σύμφωνα με τον οποίο έτυχε της υποστήριξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών- μελών, με την επισήμανση της συνεχούς ενημέρωσης από τη Επιτροπή για θέματα διεθνών και διμερών συμφωνιών με τρίτες χώρες.
-Η πρόταση κανονισμού για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων στην εσωτερική αγορά και την αγορά τρίτων χωρών, για την οποία υπήρξε συζήτηση στη βάση ερωτηματολογίου που προετοίμασε η ελληνική Προεδρία, και από την οποία προέκυψε ότι τα περισσότερα κράτη- μέλη επιθυμούν ενημέρωση και προώθηση των αγροτικών προϊόντων στην εσωτερική αγορά και στις τρίτες χώρες, διατήρηση εθνικής συγχρηματοδότησης, συμμετοχή των κρατών μελών στη διαδικασία αξιολόγησης των προγραμμάτων, καθώς και διεύρυνση του καταλόγου των επιλέξιμων προϊόντων.
-Οι επιπτώσεις από την εμφάνιση της αφρικανικής πανώλης χοίρων στη Λιθουανία, όπου η λιθουανική και η πολωνική αντιπροσωπεία ενημέρωσαν σχετικά με τα κρούσματα και ζήτησαν από την Επιτροπή να συνεχιστούν οι προσπάθειες, προκειμένου να εκριζωθεί η νόσος και να αποφευχθεί η εξάπλωσή της, αλλά και να αρθούν οι περιορισμοί στο εμπόριο το συντομότερο δυνατό. Επίσης, ζήτησαν ενεργοποίηση μέτρων στήριξης της αγοράς.
- Πολιτική συζήτηση, στη βάση ενός ερωτηματολογίου της Προεδρίας, σχετικά με την κατάσταση και τις προοπτικές του γαλακτοκομικού τομέα και την αντιμετώπιση ενδεχόμενων κρίσεων στον τομέα μετά τη λήξη των ποσοστώσεων. Ο προεδρεύων Αθ. Τσαυτάρης επισήμανε την ιδιαίτερη προσοχή που πρέπει να δοθεί στην κατάσταση του μέσου γαλακτοπαραγωγού και των πιο αδύναμων κρίκων της αλυσίδας εφοδιασμού γάλακτος, στη διατήρηση της παραγωγής στις μειονεκτικές περιοχές, στην ευθύνη των επενδυτών σε περιπτώσεις σοβαρών κρίσεων, καθώς και στην ύπαρξη μέτρων πριν τη λήξη των ποσοστώσεων, που θα βοηθήσουν την ομαλή μετάβαση του τομέα στη νέα κατάσταση. Η Προεδρία θα δώσει συνέχεια στη συζήτηση σε προσεχή σύνοδο του Συμβουλίου, αφού προηγουμένως γίνει η σχετική προεργασία σε συνεδριάσεις της Ειδικής Επιτροπής Γεωργίας.
-Επίσης παρουσιάστηκε η νέα πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διανομή φρούτων, λαχανικών και γάλακτος στα σχολεία, καθώς και η εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης καινοτομίας για τη γεωργική παραγωγικότητα και βιωσιμότητα (EIP), με στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή γεωργία.

Μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ως προεδρείων του Συμβουλίου παραχώρησε Συνέντευξη Τύπου, παρουσία των δύο Ευρωπαίων Επιτρόπων Γεωργίας και Προστασίας Καταναλωτή, κ. κ. D. Ciolos και T. Borg, αντίστοιχα.

Παράλληλες εκδηλώσεις

O υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης παραμένει στις Βρυξέλλες, καθώς συμμετέχει σε παράλληλες εκδηλώσεις, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας.

Αναλυτικότερα, πραγματοποιείται στην ελληνική πρεσβεία στις Βρυξέλλες, εκδήλωση για τη Μεσογειακή Διατροφή, που συνδιοργανώνουν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η ελληνική πρεσβεία και η Διεθνής Έκθεση Μέσσε Ντίσσελντορφ (Messe Dusseldorf). Σημειώνεται ότι τον Οκτώβριο θα πραγματοποιηθεί στη Διεθνή Έκθεση, η 1η Έκθεση προϊόντων μεσογειακής διατροφής.

Στην εκδήλωση,  στην οποία κεντρικός ομιλητής είναι ο έλληνας υπουργός και πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας-Αλιείας της Ε.Ε κ. Τσαυτάρης, χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος της Κύπρου κ. Ν. Κουγιάλης και η πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO κα Αικ. Παπαχριστοπούλου - Τζιτζικώστα, ενώ θα παραστούν υψηλοί αξιωματούχοι των Βρυξελλών, καθώς και εκπρόσωποι των πρεσβειών των ευρωπαϊκών και μεσογειακών χωρών και εκπρόσωποι επιχειρήσεων. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ανάδειξης της μεσογειακής διατροφής, κάτι που αποτελεί στρατηγικό στόχο και του υπουργείου, προκειμένου να ενισχυθεί η εξωστρέφεια των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και, χάρις και στην ποιότητά τους, να διεισδύσουν στις αγορές του εξωτερικού.

Νωρίτερα, ο υπουργός κ. Τσαυτάρης θα συμμετάσχει σε Συνέδριο για την επάρκεια των Τροφίμων, το οποίο συνδιοργανώνει η Ελληνική Προεδρία και η Διεθνής Οργάνωση για την ευζωία των παραγωγικών ζώων (Compassion in World Farming). Η εκδήλωση θα επικεντρωθεί στις επιπτώσεις της εντατικής κτηνοτροφίας στους ανθρώπους, τον πλανήτη και τα ζώα. Ομιλητές θα είναι αξιωματούχοι των εμπλεκόμενων οργανισμών, καθώς και ειδικοί επιστήμονες και ερευνητές.


ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου