Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Σε εκδήλωση για την ανάδειξη της Μεσογειακής Διατροφής ο Τσαυτάρης


Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης παρευρέθη στην εκδήλωση για τη Μεσογειακή Διατροφή, που συνδιοργάνωσαν το Υπουργείο, η ελληνική πρεσβεία στις Βρυξέλλες και η διοργανώτρια εμπορικών εκθέσεων Μέσσε Ντίσελντορφ (Messe Dusseldorf).
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του ισογείου της ελληνικής πρεσβείας ανακοινώθηκε και η διοργάνωση της 1ης Διεθνούς Έκθεσης Μεσογειακών Προϊόντων Διατροφής (“International Trade Fair for Food from the Mediterranean Countries”), η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας  από τις 21 έως τις 23 Σεπτεμβρίου και τη διοργανώνει η Messe Dusseldorf.


Ο Έλληνας Υπουργός και Προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας-Αλιείας της Ε.Ε. στο χαιρετισμό του ανέπτυξε τη σημασία και τις ευεργετικές επιδράσεις της μεσογειακής –και ιδιαίτερα της ελληνικής- διατροφής στην υγεία και στη μακροζωία, στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας και στην ποιότητα ζωής, όπως έχει καταδειχθεί από σχετικές επιστημονικές έρευνες. Ο Υπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση, επίσης, στις νέες γνώσεις της επιστήμης για τα προβιοτικά τρόφιμα που προσδίδουν νέα αξία σε παραδοσιακά προϊόντα της Ελλάδας, όπως το γιαούρτι, συμβάλλοντας καθοριστικά στην αύξηση της κατανάλωσής τους.


Αναφέρθηκε, επίσης, στις ρίζες της Μεσογειακής Διατροφής, στη σχέση της με τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα, καθώς επίσης και με κοινωνικούς θεσμούς όπως η οικογένεια, οι φιλικοί δεσμοί, η κοινωνικοποίηση, η φιλοξενία, γνωρίσματα που συνδέουν και αποτελούν κοινό γνώρισμα των λαών της Μεσογείου.
Οι αξίες αυτές, όπως τόνισε ο κ. Τσαυτάρης, απέκτησαν παγκόσμια αναγνώριση, αφού η Μεσογειακή Διατροφή, με τις προσπάθειες Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας και Μαρόκου αναγνωρίστηκε ως Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας από την UNESCO, τo 2010.


Τα προϊόντα που χαρακτηρίζουν τη Μεσογειακή Διατροφή και όλες τις τοπικές εκφάνσεις της, όπως η Κρητική ή η Αιγαιοπελαγίτικη διατροφή, έχουν μοναδικά γνωρίσματα, που πρέπει να μετατραπούν σε προστιθέμενη αξία για τους γεωργούς και την οικονομία της Μεσογείου.

Τον κ. Τσαυτάρη συνόδευε ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου κ. Μελάς, καθώς και κλιμάκιο του γεωργικού τμήματος της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Ε.Ε. ενώ στην εκδήλωση παρευρέθησαν, επίσης εκπρόσωποι ξένων διπλωματικών αποστολών και μονίμων αντιπροσωπειών μεσογειακών και άλλων ευρωπαϊκών χωρών όπως οι Πρέσβεις της Κύπρου, της Τουρκίας, της Μάλτας, της Κροατίας, καθώς και ο επιτετραμμένος της Πρεσβείας της Πορτογαλίας, εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας του Βελγίου και της ελληνικής ομογενειακής επιχειρηματικότητας, εκπρόσωποι του Τύπου και αρκετοί άλλοι.

Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης, ο Κύπριος Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Ν. Κουγιάλης, καθώς και η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO κα Αικατερίνη Τζιτζικώστα και ο Γερμανός Διευθύνων Σύμβουλος της Messe Dusseldorf κ. Schafer.

Στη συνέχεια ο υπεύθυνος μάρκετινγκ της 1ης Διεθνούς Έκθεσης Μεσογειακών Προϊόντων Διατροφής, κ. Π. Μιχελιδάκης, προέβη σε εμπεριστατωμένη παρουσίασή της, καθώς και των προοπτικών που δημιουργεί για μεγαλύτερη προβολή και ανάδειξη των μεσογειακών και ιδιαίτερα των ελληνικών προϊόντων διατροφής στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά. Σημειώνεται ότι η ιδέα της διοργάνωσης της έκθεσης και η ετήσια καθιέρωσή της ανήκει στο ελληνικό τμήμα της Messe Dusseldorf, από όπου και προήλθε η πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης στην ελληνική πρεσβεία των Βρυξελλών, προκειμένου να τονιστεί και η «ελληνικότητα» της ιδέας. 

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου