Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο σήμερα στην Αθήνα


Μαζική αγωνιστική συμμετοχή αγροτών από όλη την Ελλάδα αναμένεται σήμερα στην Αθήνα, στο πλαίσιο του συλλαλητηρίου, που θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι στην πλατεία Βάθη. Στις κινητοποιήσεις θα συμμετάσχουν και παραγωγοί των λαϊκών αγορών.
Οι αγρότες αναμένουν αυξημένη συμμετοχή στο συλλαλητήριο, όχι μόνο από τον αγροτικό κόσμο, αλλά και από εργαζόμενους σε άλλους τομείς.

Σύμφωνα με στελέχη της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, στην Αθήνα θα βρεθούν αγρότες από τη Μακεδονία, τη Στερεά Ελλάδα, τη Θεσσαλία, ακόμη και από την Κρήτη, ενώ απευθύνουν κάλεσμα να συμμετέχουν και άλλοι εργαζόμενοι.

Μόνο από τη Θεσσαλία, μέχρι στιγμής, έχει προγραμματιστεί να κατέβουν γύρω στα 30 λεωφορεία, ενώ τα μπλόκα της πανελλαδικής κινητοποίησης υπολογίζονται σε περίπου 40, σε όλη την Ελλάδα.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι από την Ήπειρο θα συμμετάσχουν την Τετάρτη και την Πέμπτη στα αγροτικά συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Από τη Θεσπρωτία, την Πρέβεζα και την Άρτα ξεκίνησαν στις 6 το πρωί λεωφορεία με προορισμό το παναγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα. Σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων της Άρτας, αναφέρει: «Δυναμώνουμε τη λαϊκή πίεση προς την κυβέρνηση και την ΕΕ, καλούμε τους συναδέλφους που δεν ήρθαν μαζί μας από την αρχή, να δυναμώσουν, να έρθουν τώρα μαζί μας στο πανελλαδικό συλλαλητήριο την Τετάρτη 19 Φλεβάρη στην Αθήνα, που οργανώνουν τα μπλόκα επιβίωσης της αγροτιάς».

Μάλιστα, οι αγρότες αφήνουν να εννοηθεί ότι σκοπεύουν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και μετά το συλλαλητήριο της Τετάρτης.

Τα αιτήματα των αγροτών

Υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες λένε «όχι» στην τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων σε όσους έχουν τζίρο κάτω των 40.000 ευρώ και -μεταξύ άλλων- ζητούν αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, «φρένο» στις δικαστικές διώξεις των αγροτών που δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους στην εφορία και να μην γίνει κανένας πλειστηριασμός σπιτιού ή χωραφιού συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.

Επίσης, διαγραφή κάθε ποσού που αντιστοιχεί σε ανατοκισμό και κεφαλαιοποίηση τόκων από το συνολικό ποσό των οφειλών των αγροτών προς τις τράπεζες και κούρεμα 30% των δανείων μέχρι 200.000 ευρώ.

Ζητούν, επίσης, μείωση του κόστους παραγωγής (π.χ. αφορολόγητο πετρέλαιο και νυχτερινό ρεύμα) και ενίσχυση της κτηνοτροφίας.
 
Ενισχύονται τα μπλόκα - καθημερινές συγκεντρώσεις

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να εντείνουν τον αγώνα τους είναι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι σε πολλές περιοχές της χώρας:
-Στη Λέσβο: Από προχθες παραμένουν στον Κόμβο της Λάρσου, στον δρόμο Μυτιλήνης - Καλλονής, τον οποίο αποκλείουν κατά διαστήματα, ενώ στο σημείο γίνονται πολύμορφες εκδηλώσεις αλληλεγγύης.
-Στη Ζάκυνθο: Την Τρίτη το πρωί συγκεντρώθηκαν στην περιοχή Λούμπα, στην είσοδο της πόλης με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου του νησιού.
-Στη Θεσσαλία: Εκτός από το μπλόκο της Νίκαιας μπλόκα με τρακτέρ έχουν στηθεί στο Αερινό Μαγνησίας και στη Μελούνα από αγρότες της Ελασσόνας. Αγρότες από το Πήλιο ενίσχυσαν το μπλόκο στο Αερινό με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα.
-Στην Αιτωλοακαρνανία: Παραμένει και ενισχύεται το μπλόκο της Ερμίτσας, έχοντας στο πλευρό τους οι αγρότες και το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου.
-Στην Ηλεία: Εκτός από το μπλόκο της Μαραθιάς, μπλόκο έχει στηθεί και στον κόμβο Αγίου Γεωργίου της ΕΟ Πύργου - Πατρών.
-Στη Μεσσηνία: Καθημερινά ενισχύονται τα μπλόκα που έχουν στηθεί σε τρία σημεία του νομού με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα. Στο Σουληνάρι Δήμου Πύλου, στους Γαργαλιάνους και στο Πεταλίδι.
-Στην Αχαΐα: Σε 4 σημεία παραμένουν και ενισχύονται καθημερινά τα μπλόκα. Στα Φανάρια της Κάτω Αχαγιάς, όπου κάθε μέρα το απόγευμα αποκλείεται συμβολικά η ΕΟ Πατρών - Πύργου στο ύψος του συγκεκριμένου σημείου. Στην Αιγιαλεία, στον ποταμό Σεληνούντα, στο ύψος των παλαιών διοδίων Αιγίου. Επίσης, μπλόκα υπάρχουν σε δυο σημεία της ΕΟ Πατρών - Πύργου, γνωστότερος και ως 111, στον Πρέβεδο και στο σταυροδρόμι της Τριτέας, κοντά στο Καλέντζι.
-Στην Αρκαδία:Τρακτέρ και γεωργικά μηχανήματα έχουν στηθεί στα Βούρβουρα, στο δρόμο Τρίπολης - Σπάρτης. Το μπλόκο ενισχύθηκε και από αγρότες από το Νομό Λακωνίας.
-Στην Αργολίδα: Μαζικό παραμένει το μπλόκο στο Ανυφί με τους αγρότες της περιοχής να το ενισχύουν σταδιακά.
-Στη Φθιώτιδα: Παραταγμένα παραμένουν τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στην ΕΟ Λαμίας - Καρπενησίου, στη Μακρακώμη, στη θέση Δρούγος Δομοκού και στον κόμβο της Ανθήλης.
-Στη Βοιωτία: Αγρότες της περιοχής έχουν ήδη παρατάξει τρακτέρ και γεωργικά μηχανήματα στον περιφερειακό δρόμο του Ορχομενού, ενώ σταδιακά ενισχύονται.
-Στην Κοζάνη: Παραμένουν τα μπλόκα της γέφυρας Σερβίων, της Πτολεμαΐδας, στο Φιλώτα, και στο Αμύνταιο.
-Σε Πέλλα - Ημαθία: Αγροτικό μπλόκο έχει στηθεί στον Κοπανό Νάουσας και στην Κουλούρα Ημαθίας. Συγκεντρωμένα τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα βρίσκονται στην είσοδο της Αριδαίας της Πέλλας. Επίσης μεγάλος αριθμός τρακτέρ και αγροτικών μηχανημάτων είναι παραταγμένος στην είσοδο των Γιαννιτσών Πέλλας (θέση Φανάρια Αλεξάνδρειας). 
-Στην Πιερία: Οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής συγκρότησαν δυο νέα μπλόκα, το ένα στην είσοδο της Κατερίνης και το άλλο στη διασταύρωση του Βαρικού.
-Στις Σέρρες: Τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα έχουν παραταχθεί στο μπλόκο του Δραβίσκου, στον Σκοπό και στα Κερδίλια.
-Στην Κομοτηνή: Μπλόκο έχει στηθεί στην είσοδο της πόλης.
-Στη Δράμα: Παραμένουν και ενισχύονται καθημερινά τα τρακτέρ και τα αγροτικά μηχανήματα που έχουν παραταχθεί στον κόμβο της Μαυρολεύκης.
-Στην Καβάλα: Αγροτικά μπλόκα στήθηκαν σε Χρυσούπολη και Αμυγδαλεώνα. Τη Δευτέρα 17 Φλεβάρη πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας.
-Στην Ανατολική Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αγροτών των συγκεκριμένων περιοχών στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 17 Φλεβάρη. Κατέφθασαν στο υπουργείο με μηχανοκίνητη πορεία που ξεκίνησε από τα Πράσινα Φανάρια. Αγρότες με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα έχουν συγκεντρωθεί και παραταχθεί στην Επανωμή, στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης, στα Μουδανιά Χαλκιδικής, στα Πράσινα Φανάρια και στην αερογέφυρα Μαλγάρων.
-Στον Έβρο: Τη Δευτέρα 17 Φλεβάρη, σε όλες τις πόλεις της περιοχής, έγιναν κινητοποιήσεις στα κτίρια της Περιφέρειας, αλλά και της πρώην ΑΤΕ. Αγρότες του μπλόκου της ΕΒΖ πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους μηχανήματα μπροστά στο κτίριο της πρώην ΑΤΕ στην Ορεστιάδα. Ξεκίνησαν από το χώρο του μπλόκου και αφού σταμάτησαν στο υποκατάστημα του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου με ψήφισμά τους να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους γιατρούς και εργαζόμενους του ΕΟΠΥΥ, στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στην ΑΤΕ Ορεστιάδας. Την ίδια ώρα συνεχίζουν τα μπλόκα των αγροτών στον κόμβο την Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, Κορνοφωλιά, Φέρρες και στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης.
-Στην Κρήτη: Στα Χανιά ενισχύεται το μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια. Αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής καθημερινά ανανεώνουν τα αγωνιστικά τους ραντεβού στις 12 το μεσημέρι και στις 6 το απόγευμα. Στο Ηράκλειο οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αρχανών και Αστερουσίων καλούν σε συλλαλητήριο στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση την Πέμπτη 20 Φλεβάρη, στις 11 π.μ.
-Στην Ήπειρο: Ήδη έχει στηθεί ένα μπλόκο στην περιοχή Φανάρι (Καναλάκι) Πρέβεζας, με αποφάσεις των τεσσάρων αγροτικών συλλόγων της περιοχής και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού. Επίσης μπλόκα υπάρχουν και στο Λούρο Πρέβεζας, αλλά και στη Νέα Σελεύκεια Θεσπρωτίας.
-Στη Λήμνο: Αυξήθηκε η συμμετοχή των αγροτών και των τρακτέρ στο μπλόκο της Μύρινας, όπου έχουν αποκλείσει τη Λεωφόρο Δημοκρατίας.

Παρατείνονται οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Παρατείνονται οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων στην παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης, από τον κόμβο Νίκαιας μέχρι και τον κόμβο της Βιοκαρπέτ, μέχρι την ερχόμενη Κυριακή 23 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές:

Προς Θεσσαλονίκη: Όλα τα οχήματα που κινούνται επί της Π.Α.Θ.Ε. με κατεύθυνση προς τη Λάρισα δεν θα εξέρχονται από την Π.Α.Θ.Ε. στον κόμβο Νίκαιας, αλλά θα συνεχίζουν και θα εξέρχονται στον κόμβο του Πλατυκάμπου.

Προς Αθήνα: Όλα τα οχήματα που κινούνται επί της παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης, με κατεύθυνση προς Αθήνα θα αναστρέφονται στο ύψος του κόμβου της ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ και θα κινούνται με κατεύθυνση προς Λάρισα- Παλαιά Εθνική Οδό Λάρισας- Βόλου και μέσω του κόμβου Πλατυκάμπου θα εισέρχονται στην Π.Α.Θ.Ε.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου