Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2014

Κρίσιμο 24ωρο για το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων

Κρίσιμο θεωρείται το επόμενο 24ωρο για το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων, με τις αντιπροσωπείες των αγροτών από όλη την Ελλάδα να βρίσκονται από χθες στην Αθήνα, καθώς σήμερα πρόκειται να συναντηθούν με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.
Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τις 12.45 το μεσημέρι, με τους αγρότες να δηλώνουν αποφασισμένοι για συνέχιση των κινητοποιήσεων αν το αποτέλεσμα των συνομιλιών δεν είναι θετικό.
 
Την συνάντηση με τον υπουργό έχουν ζητήσει οι αγρότες από την περασμένη εβδομάδα στο πλαίσιο των επαφών που κάνουν με την πολιτική ηγεσία και, στον υπουργό Οικονομικών σκοπεύουν να θέσουν το σύνολο των ζητημάτων που απασχολούν τον κλάδο, από το θέμα της φορολογίας και το κόστος παραγωγής μέχρι την ρύθμιση των χρεών.
 
Χθες, εκπρόσωποι των αγροτών δήλωσαν ότι οι επαφές τους τόσο με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όσο και με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών απέβησαν άκαρπες, καθώς, όπως τους είπαν, «οι όποιες αλλαγές μπορούν πλέον να επέλθουν μόνο με εντολή του πρωθυπουργού ή του υπουργού Οικονομικών».
 
Σε αναμονή στα μπλόκα
 
Οι αγρότες αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στο σημερινό πανθεσσαλικό συλλαλητήριο που έχει προγραμματιστεί για τις 3 το μεσημέρι, καθώς η μέρα πραγματοποίησής του συνέπεσε και με την συνάντηση με τον Γιάννη Στουρνάρα.
 
Θεωρούν, δε, ότι η συνάντηση με τον Γ. Στουρνάρα είναι κρίσιμη, καθώς θα αποτελέσει πεδίο διαπραγμάτευσης για όλα τα ζητήματα που τους απασχολούν από το φορολογικό και την αύξηση του κόστους παραγωγής που φέρνει μαζί της η νέα ΚΑΠ - όπως υποστηρίζουν - έως τη ρύθμιση των χρεών τους.
 
Ο αγροτοσυνδικαλιστής Β. Μπούτας, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να διοργανωθεί αγροτικό συλλαλητήριο και στην Αθήνα, ενώ σε κάθε περίπτωση και ο γιορτασμός της επετείου του Κιλελέρ στις αρχές Μαρτίου θα αποτελέσει βήμα δυναμικής διαμαρτυρίας των αγροτών.
 
Στο μπλόκο της Κουλούρας, στην Εγνατία οδό, οι αγρότες εξακολουθούν να τηρούν στάση αναμονής και ολοένα και περισσότεροι αγρότες καταφθάνουν με τα τρακτέρ τους στο σημείο.
 
Στο στήσιμο δύο μπλόκων, στον κόμβο Χρυσούπολης στην παλαιά εθνική οδό Καβάλας- Ξάνθης και στον κόμβο Αμυγδαλεώνα στον Δήμο Καβάλας, προχώρησαν αγρότες της περιοχής.
 
Οι αγρότες του Έβρου παραμένουν στα μπλόκα που έχουν στηθεί σε Ορεστιάδα, Φέρρες και Κορνοφωλιά.

Στο μεταξύ, οι αγρότες στο μπλόκο των Βασιλικών στη Θεσσαλονίκη προέβησαν και πάλι σε συμβολικό κλείσιμο του δρόμου.
 
Οι αγρότες της Αχαΐας προγραμματίζουν νέα κινητοποίηση για τις 12.00 το μεσημέρι.
Ειδικότερα, πρόκειται να μεταβούν στην εθνική οδό Πατρών - Κορίνθου, στα διόδια του Ρίου και σύμφωνα με πληροφορίες, οι αγρότες σχεδιάζουν να ανοίξουν τις μπάρες των διοδίων, ώστε να είναι ελεύθερη η διέλευση των οχημάτων.
 
Επίσης, στην Αχαΐα εξακολουθούν να υπάρχουν αγροτικά μπλόκα με τρακτέρ και μηχανήματα, στην εθνική οδό Πατρών - Πύργου, στο ύψος της Κάτω Αχαΐας και στην εθνική οδό Πατρών - Τρίπολης στο Σταυροδρόμι, χωρίς όμως να παρεμποδίζεται η κυκλοφορία.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ