Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Διαμαρτυρία ΣΕΚ για τις αποζημιώσεις ευλογιάς

Μεγάλο πλήγμα στην κτηνοτροφία της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχει προκαλέσει η νόσος της ευλογιάς με τη θανάτωση χιλιάδων αιγοπροβάτων, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας.
Με αυτή την αφορμή ο ΣΕΚ διαμαρτύρεται έντονα, μέσω σχετικής ανακοίνωσης, για τις αποζημιώσεις θανάτωσης και εγκλεισμού των ζώων και συγκεκριμένα:


Α)     Οι αποζημιώσεις  που δίνονται στα πλαίσια της  ΚΥΑ δηλαδή  50-100 ευρώ σε καμιά περίπτωση δεν  ανταποκρίνονται στο κόστος αντικατάστασης των ζώων το οποίο είναι από 150 έως 250 € κατά περίπτωση. Σε αυτό αν προσθέσουμε την ετήσια απώλεια εισοδήματος τότε  ότι είναι  σίγουρο ότι ο κτηνοτρόφος  θα εγκαταλείψει οριστικά το επάγγελμα.


Β) Σε ό, τι αφορά  τη χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) για την αγορά ζωοτροφών, λόγω του υποχρεωτικού εγκλεισμού των αιγοπροβάτων,  το ποσό των 10 ευρώ ανά ζώο είναι αστείο, αν σκεφτεί κανείς ότι  η τροφή  για κάθε εγκλεισμένο ζώο για να παράγει είναι 70 λεπτά  και μόνο για συντήρηση είναι 50 λεπτά ανά ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι μόνο τον ένα μήνα στοιχίζει 15-20 € κατά περίπτωση. Αν ο εγκλεισμός διαρκέσει συνολικά 6 μήνες θα στοιχίσει 90-120 €. Άρα η  επιλογή των 10 €  είναι  απόλυτα άστοχη.


Όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση ο ΣΕΚ ζητά, να στηριχθούν ουσιαστικά  οι κτηνοτρόφοι που υπέστησαν ζημιά να μην καταστραφεί η αιγοπροβατοτροφία σε μια ιδιαίτερη σημαντική  περιοχή  της χώρας μας  και συγκεκριμένα με:

-          200 € ανά ζώο για την αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου και την απώλεια εισοδήματος,  ώστε να δοθεί δυνατότητα στον κτηνοτρόφο να συνεχίσει τη δραστηριότητά του και να μην εγκαταλείψει. 
-          50 – 70 € κατά περίπτωση  για αγορά ζωοτροφών, για τους 6 μήνες  τουλάχιστον, που διαρκεί ο υποχρεωτικός  εγκλεισμός. 

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου