Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Παρουσίαση του Ελληνικού Πρωινού Ηπείρου

Μία πανδαισία γεύσης και αρωμάτων, αγνό μέλι, μαρμελάδες, πίτες, τραχανάς, χειροποίητα ζυμαρικά, τυροκομικά, χέλι καπνιστό, σιροπιαστά γλυκά και άλλα προϊόντα, φτιαγμένα με μεράκι και παλιές αυθεντικές συνταγές της Ηπείρου, παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση, για την καθιέρωση του «Ελληνικού Πρωινού Ηπείρου» στα ξενοδοχεία της περιοχής, στις 22 Ιανουαρίου.
Οι τοπικοί παραγωγοί από κάθε γωνία της Ηπείρου, τα Τζουμέρκα, το Ζαγόρι, περιοχές της Θεσπρωτίας, της Άρτας, της Πρέβεζας, συναντήθηκαν με τους ξενοδόχους και είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους, ώστε να δοθεί ένα πλεονέκτημα στο τουριστικό πακέτο της Ηπείρου, μέσα από γευστικές εμπειρίες και τον γαστρονομικό της πλούτο. Το πρωινό, όπως τονίστηκε, είναι ένα γεύμα που δίνει ενέργεια και το επιλέγουν όλοι οι πελάτες των ξενοδοχείων, επομένως αποτελεί μία χρυσή ευκαιρία να αναδειχθεί ο πολιτισμός των γεύσεων, ως ταυτότητα της κάθε περιοχής.
 
«Τα προϊόντα μας, είναι η ταυτότητά μας και από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε» επισήμανε κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης. Επισήμανε ότι πρέπει τα προϊόντα του πρωτογενή τομέα καθώς και εκείνα που παράγονται από τη μεταποίηση, να χρησιμοποιούνται από τις τουριστικές επιχειρήσεις, ώστε στην αλυσίδα των πλεονεκτημάτων για την ανάπτυξη της Ηπείρου να μπει και ο κρίκος των τοπικών επώνυμων προϊόντων.
 
Ο κ. Καχριμάνης, σε μία προσπάθεια να στηρίξει τους παραγωγούς, ανακοίνωσε ότι όσοι από αυτούς επιθυμούν να συμμετέχουν σε εκθέσεις, θα υποστηρίζονται από την Περιφέρεια, η οποία θα καλύπτει τα έξοδα, με την προϋπόθεση τα προϊόντα τους, να έχουν ταυτότητα.
 
Ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Στράτος Ιωάννου, τόνισε ότι το τουριστικό προϊόν της περιοχής, μέσα από το Ηπειρώτικο Πρωινό, θα αποκτήσει μία ειδική ταυτότητα, ενώ πρόσθεσε πως το εγχείρημα, έχει επιπλέον μία οικονομική διάσταση για τους παραγωγούς. Από τους ξενοδόχους και τους παραγωγούς είπε ο κ. Ιωάννου, εξαρτάται το επόμενο βήμα, δηλαδή τα παραδοσιακά ποιοτικά πιάτα στο γεύμα και στο δείπνο των τουριστών. Σημειώνεται, ότι στην Ήπειρο η παράδοση αιώνων, δημιούργησε γευστικές συνταγές που στηρίζονται στα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, τα αρωματικά φυτά και τα βότανα.
 
Ο εμπνευστής, του Ελληνικού Πρωινού, Γιώργος Πίτας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου στο ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, τόνισε στους παρευρισκόμενους ότι, «η μεγάλη τομή για να πάμε παραπέρα, είναι να αισθανθούμε την υπερηφάνεια για τον τόπο μας, για τις παραδοσιακές γεύσεις που μας μεγάλωσαν, για έναν πολιτισμό που κουβαλάμε, για τις ανθρώπινες σχέσεις που μάθαμε να έχουμε».
 
Την πρωτοβουλία της διοργάνωσης, είχε η Περιφέρεια και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ηπείρου, ενώ την υποστήριξαν οι Λέσχες Γαστρονομίας Πρέβεζας και Ηπείρου όπως και η συνεταιριστική επιχείρηση Άπειρος Γαία.
 
Μέχρι σήμερα, 230 περίπου ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα έχουν πάρει από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας το σήμα «Ελληνικό Πρωινό». Στην Ήπειρο, ο αριθμός των ξενοδοχείων ανέρχεται στα 15, από τα οποία τα περισσότερα βρίσκονται σε Γιάννενα, Ζαγόρι και Μέτσοβο. Με την εκστρατεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου σε όλες τις περιφέρειες και την ανάδειξη των οφελών του ελληνικού πρωινού, εκτιμάται ότι ο αριθμός θα ανέβει. Πληροφορίες σχετικά με την απόκτηση του σήματος «Ελληνικό Πρωινό», οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στην ιστοσελίδα www.greekbreakfast.gr.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου