Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Οι περιορισμοί της ονομασίας τυριών στα καναδικά ΜΜΕ

Οι περιορισμοί της ονομασίας τυριών στα καναδικά ΜΜΕ

Με το θέμα της χρήσης του ονόματος «φέτα» καθώς και άλλων τυριών που προστατεύονται από την ΕΕ όπως το ασιάγκο, το μύνστερ και η γκοργκοντζόλα ασχολούνται σήμερα, Πέμπτη 31 Οκτωβρίου, τα καναδικά ΜΜΕ.
Συγκεκριμένα, η Ottawa Citizen σε ρεπορτάζ των Τζέισον Φεκέτε και Λί Μπερτιόμ, με τίτλο στην έντυπη έκδοση «Faux feta?Trade deal to hit food names» (Ψεύτικη φέτα; Η εμπορική συμφωνία χτυπάει τις ονομασίες των τροφίμων) επισημαίνει ότι οι «καναδικές εταιρείες που χρησιμοποιούν τα ονόματα φέτα, ασιάγκο, γκοργκοντζόλα και μύνστερ θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν αυτούς τους διακριτικούς όρους ενώ μελλοντικοί παραγωγοί θα πρέπει να προσθέσουν λέξεις όπως «τύπου» «απομίμηση» για να περιγράψουν τα νέα προϊόντα τους. Επί παραδείγματι, η ετικέτα θα πρέπει να αναγράφει κάτι σαν «τύπου Μύνστερ» ή «απομίμηση φέτας»».
 
Επίσης αναφέρονται δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου της Ένωσης Γαλακτοκομικών Προϊόντων Καναδά, κας Τερέζ Μπολιέ, σύμφωνα με τις οποίες η ρύθμιση είναι «άδικη» και προειδοποίησε ότι θα επηρεάσει αρνητικά τους Kαναδούς παραγωγούς τυροκομικών προϊόντων που προσπαθούν να εισέλθουν στην αγορά. Ανέφερε ακόμα ότι «πάντοτε πιστεύαμε ότι αυτά είναι κοινά ονόματα» και ότι «δεν είναι γεύση, δεν είναι απομίμηση. Είναι κάτι πραγματικό το οποίο φτιάχνεται από τους τυροπαραγωγούς μας».
 
Στο ίδιο πνεύμα συντομευμένη εκδοχή/ρεπορτάζ του Ντάνιελ Προυσσαλίδης για την εφημερίδα Ottawa με τίτλο «Free trade deal impacts cheese names in Canada»( Η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου επηρεάζει τις ονομασίες τυριών στον Καναδά) αναφέρει ότι οι υπάρχοντες Kαναδοί παραγωγοί θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την ονομασία «φέτα» ενώ οι καινούριοι παραγωγοί θα πρέπει υποχρεωτικά να χρησιμοποιούν τις ενδείξεις «τύπου», «απομίμηση» κλπ.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Αύξηση κατανάλωσης καυσόξυλων από το 2009 έως το 2012



Στροφή στα καυσόξυλα λόγω της κρίσης

Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί. Η αύξηση κατανάλωσης καυσόξυλων από το 2009 έως το 2012 άγγιξε περίπου το 70%, σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), ενώ ακόμη δεν υπάρχει ο απολογισμός για το 2013.
«Ο καθένας γνωρίζει σήμερα το πρόβλημα» ανέφερε σε δημοσιογράφους ο Χρήστος Ζερεφός, καθηγητής της Φυσικής της Ατμόσφαιρας, τονίζοντας πως, όπως στο παρελθόν υπήρχε ο μεγάλος και ο μικρός δακτύλιος στην Αθήνα για το νέφος, η αντιμετώπιση του προβλήματος της αιθαλομίχλης «πρέπει να εξεταστεί με τον ίδιο τρόπο». «Να μην καίμε ξύλα συγκεκριμένες μέρες μέσα στο χρόνο. Οι πάσης είδους καύσεις αυξάνονται όταν υπάρχει κρύο και άπνοια, για παράδειγμα τα περασμένα Χριστούγεννα. Γι αυτό, καλό θα είναι τις κρύες νύχτες που δεν φυσάει, οι πολίτες να μην ανάβουν τα τζάκια, αλλά να επιλέγουν άλλον τρόπο να ζεσταθούν. Επίσης, πρέπει να προσέχει πολύ ο κόσμος τι ξύλα καίει, εάν τα ξύλα είναι με βερνίκι, το βερνίκι καιγόμενο δημιουργεί ενώσεις οι οποίες μπορεί να είναι καρκινογόνες.

Πρέπει να προσέχει αν η καύση είναι καλή ή κακή, καθώς αν είναι κακή κινδυνεύει ακόμη και με θάνατο από το μονοξείδιο του άνθρακα». Αναφερόμενος στην ευσυνειδησία που χρειάζεται να διακρίνει τις επιλογές μας, ο κ. Ζερεφός υπογραμμίζει: «Όταν επιβαρύνουμε την ατμόσφαιρα με πάσης είδους επικίνδυνα αέρια, τα αναπνέουμε όχι μόνο εμείς οι μεγάλοι αλλά και οι μικροί, που δεν χρωστούν τίποτα. Αυτό πρέπει να σκεφτούν όλοι για να δράσουν αντίστοιχα. Θα πρέπει να ξέρουν ότι το παιδί τους θα αναπνεύσει το ίδιο καρκινογόνο υλικό που αναπνέουν όλοι».

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Στα χαμηλά της Ε.Ε. η υλοποίηση προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης στην Ελλάδα

Στα χαμηλά της Ε.Ε. η υλοποίηση προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης στην Ελλάδα

Στα χαμηλότερα ποσοστά δημοσιονομικής εκτέλεσης των προγραμμάτων του δεύτερου πυλώνα της ΚΑΠ βρίσκεται η Ελλάδα – στο 46% μαζί με την Βουλγαρία και ακολουθεί η Ρουμανία με 44% - σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τα τέλη του 2012, για την πορεία του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις δαπανών των κρατών μελών η αξία των προγραμμάτων που έχουν εκτελεστεί είναι στα 57,5 δισ. ευρώ, η οποία αντιστοιχεί στο 59% των χρηματοδοτικών σχεδίων της περιόδου 2007-13 για την ΕΕ-27.
 
Τα υψηλότερα ποσοστά εκτέλεσης σε επίπεδο κράτους μέλους είναι στην Ιρλανδία (84%) και στο Λουξεμβούργο (80%).
 
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η αναλογία μεταξύ της δηλωθείσας συνολικής δαπάνης και των προβλεπόμενων δαπανών (χρηματοδοτικά σχέδια) για το σύνολο της περιόδου προγραμματισμού, δίνει μια ιδέα για το πώς εξελίσσεται η υλοποίηση του προγράμματος.

Τα παραπάνω προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από σχετική σύντομη μελέτη των αγροτοοικονομικών στοιχείων της Ε.Ε. που έδωσε στην δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου, σχετικά με την υλοποίηση της χρηματοδότησης της αγροτικής ανάπτυξης, η οποία ανέρχεται σε 96,3 δισεκατομμυρίων € - περίπου το 20% του συνολικού προϋπολογισμού της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής - μεταξύ 2007 και 2013.

Τα κονδύλια για την αγροτική ανάπτυξη μοιράστηκαν σε τρεις άξονες: 33 % για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της γεωργίας και της δασοκομίας («Άξονας 1»), 45 % για το περιβάλλον και την ύπαιθρο («Άξονας 2») και 13 % για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις αγροτικές περιοχές και την ενθάρρυνση της διαφοροποίησης της οικονομικής δραστηριότητας («Άξονας 3»).

Η εν λόγω μελέτη παρέχει μια επισκόπηση του ιστορικού της πολιτικής και οικονομικής υλοποίησης των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης στην ΕΕ και στις υποψήφιες προς ένταξη χώρες, ενώ επισημαίνει, επίσης, τους παράγοντες που επηρεάζουν την υλοποίηση του προγράμματος.

Σημειώνεται πως τα κονδύλια για την αγροτική ανάπτυξη είναι ένα εξαιρετικά ευέλικτο εργαλείο που προσφέρει ένα ευρύ φάσμα επιλογών για στοχευμένες λύσεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ποικιλομορφία των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι αγροτικές περιοχές στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ.
 
 
Στέφανος Παπαπολυμέρου
papapolimerou@paseges.gr

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Ξεσηκώνεται η Κρήτη για το “χαράτσι” στα αγροτεμάχια




“Όχι” στη φορολόγηση των αγροτεμαχίων λένε οι αγρότες της Κρήτης που προχωρούν σε κινητοποιήσεις συμμετέχοντας στο παγκρήτιο συλλαλητήριο που διοργανώνεται από τις τέσσερεις Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων της νήσου την ερχόμενη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου στο Ηράκλειο, στην πλατεία Ελευθερίας.
Όπως υποστηρίζουν οι συνδικαλιστές, η Κρήτη θα «αιμορραγήσει» οικονομικά εάν επιβληθεί ο φόρος στα αγροτεμάχια, καθώς οι μειώσεις ορίζονται μόνο για ενιαίες εκμεταλλεύσεις άνω των 130 στρεμμάτων. Ο πολυτεμαχισμένος κλήρος της Κρήτης αποτελεί και την κύρια αιτία για την αύξηση της φορολογίας.
 
Επίσης, συλλαλητήριο διοργανώνεται και για την ημέρα ψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου στην Αθήνα. Στο πλαίσιο αυτό οι Ομοσπονδίες βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με την ΑΝΕΚ προκειμένου να γίνει έκπτωση σε όσους αγρότες επιθυμούν να ταξιδέψουν για να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Διευκρινιστική εγκύκλιος ΥΠΑΑΤ όσον αφορά τις διατάξεις της αρ. 17371/20-11-2008 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών»


Θέμα: «Διευκρινιστική εγκύκλιος όσον αφορά τις διατάξεις της αρ. 17371/20-11-2008 (704/2008) ΚΥΑ εφαρμογής του Μέτρου 112 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» όπως τροποποιήθηκαν και
συμπληρώθηκαν τελευταία από την αρ. 19552/24-9-2013 (ΦΕΚ 2466/Β’) όμοιά της»

Σε συνέχεια της ηλεκτρονικής κοινοποίησης της αρ. 19552/24-9-2013 ΚΥΑ (ΦΕΚ 2466/Β/2013) «5η
Τροποποίηση και συμπλήρωση της αρ. 17371/20-11-2008 (704/2008) Κοινής Υπουργικής Απόφασης περί
καθεστώτος ενισχύσεων του Μέτρου 112 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Άξονα 1 του Προγράμματος
Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013» και της κωδικοποίησης της 704/2008 ΚΥΑ σας γνωρίζουμε
τα παρακάτω:
1. H αρ. 17371/20-11-2008 ΚΥΑ που αφορά στην 5η τροποποίηση και συμπλήρωση της αρ. 704/2008 ΚΥΑ
καθώς και η κωδικοποίηση της 704/2008 ΚΥΑ είναι αναρτημένες στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα του
Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: http://www.agrotikianaptixi.gr -Άξονας 1 - Μέτρο
112: "Εγκατάσταση νέων γεωργών" - ΚΥΑ 704/08 Μέτρου 112 και λοιπές αποφάσεις Μέτρου 112 .
2. Παρ. 2 του Άρθρου 24 της αρ. 704/2008 ΚΥΑ: Παρέχεται η δυνατότητα υποβολής αίτησης τροποποίησης
του επιχειρηματικού σχεδίου οποτεδήποτε και μέχρι το 4ο έτος από την ημερομηνία έκδοσης της τελικής
ισχύουσας ατομικής απόφασης έγκρισης πράξης (όχι της ανακληθείσας) ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η
ημερομηνία ισχύος της μπορεί να ανατρέχει στην ημερομηνία έκδοσης της ανακληθείσας απόφασης.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μην έχει παρέλθει η μέγιστη χρονική διάρκεια του επιχειρηματικού
σχεδίου, που είναι πέντε χρόνια από την ημερομηνία ισχύος της απόφασης έγκρισης πράξης.
ΑΔΑ: ΒΛΛΑΒ-ΛΔΔ
Ο
3. Εδάφιο 2ii της π αρ. 3 τ ου Ά ρθρου 2 7 της αρ. 704/2008 ΚΥΑ: Ορίζεται ως απαιτούμενο παραστατικό
τήρησης των συμβατικών υποχρεώσεων της τριετίας η Προσωρινή Άδεια Εγκατάστασης. Η πληρωμή της
β’ δόσης της ενίσχυσης πραγματοποιείται εφόσον κατά το χρόνο αναγνώρισης και εκκαθάρισης της
δαπάνης δεν έχει λήξει η ισχύς της Προσωρινής Άδειας Εγκατάστασης. Σε διαφορετική περίπτωση, η εν
λόγω πληρωμή θα πραγματοποιηθεί όταν προσκομισθεί η Οριστική Άδεια Εγκατάστασης.
4. Εδάφιο 2ii) της παρ. 3 και εδάφιο 2iii) της παρ. 4 του Άρθρου 27 της αρ. 704/2008 ΚΥΑ: Καταργείται η
υποχρέωση προσκόμισης Ασφαλιστικής Ενημερότητας και ορίζεται ως απαιτούμενο παραστατικό
τήρησης των συμβατικών υποχρεώσεων της τριετίας και της πενταετίας αντίστοιχα, η βεβαίωση
ασφάλισης του ΟΓΑ. Διευκρινίζεται ότι μέχρι την τροποποίηση της περίπτωσης 5vi στο Έντυπο Λ_1
(ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΙΤΗΣΗΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥ) της σχετικής με τη
διαδικασία πληρωμής 2ης ή/και 3ης δόσης του Μέτρου 112 Εγκυκλίου Οδηγιών του ΟΠΕΚΕΠΕ από
«Ασφαλιστική Ενημερότητα ΟΓΑ» σε «Βεβαίωση Ασφάλισης ΟΓΑ», η σχετική ένδειξη δεν θα
συμπληρώνεται. Στις παρατηρήσεις θα καταχωρείται ότι «Υπάρχει στο φάκελο του δικαιούχου Βεβαίωση
Ασφάλισης ΟΓΑ όπως προβλέπεται από τις παρ. 3 και 4 του Άρθρου 27 της αρ. 17371/20-11-2008
(704/2008) ΚΥΑ»
5. Εδάφιο (ε) και εδάφιο (στ) της παρ. 7 του Άρθρου 27 της αρ. 704/2008 ΚΥΑ: Παρέχεται η δυνατότητα
επανυπολογισμού του ύψους ενίσχυσης και τροποποίησης της απόφασης έγκρισης πράξης από τον Φορέα
Εφαρμογής για του δικαιούχους, που εντάχθηκαν σε περίοδο κατά την οποία δεν υπήρχαν επιλαχόντες,
οι οποίοι:
α) δεν επιτυγχάνουν εντός της συμβατικής προθεσμίας υλοποίησης του Επιχειρηματικού Σχεδίου ή
β) δεν διατηρούν στη διάρκεια των μακροχρονίων υποχρεώσεων,
τους στόχους άνω των ελαχίστων υποχρεωτικών για τους οποίους έχουν δεσμευτεί και οι οποίοι έχουν
ληφθεί υπόψη για τον υπολογισμό της βαθμολογίας ή του ύψους ενίσχυσης,
αλλά επιτυγχάνουν τους ελάχιστους υποχρεωτικούς στόχους του προγράμματος, ή/και δικαιολογημένα
αλλάζουν τον τόπο μόνιμης κατοικίας.
Συνεπώς, οι δικαιούχοι της 1ης περιόδου (2009) του προγράμματος (κατά την οποία δεν υπήρχαν
επιλαχόντες), οι οποίοι σε οποιοδήποτε έτος των 10ετών υποχρεώσεών τους:
α) είναι κάτοχοι γεωργικής εκμετάλλευσης συνολικού μεγέθους 1 ΜΑΕ και
β) εισοδήματος μεγαλυτέρου του 80% του εισοδήματος αναφοράς
θεωρείται ότι δεν αθετούν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις για το συγκεκριμένο έτος.
Επισημαίνεται ότι αποτελεί αθέτηση των συμβατικών υποχρεώσεων η μη επίτευξη μέχρι και τη λήξη του
επιχειρηματικού σχεδίου, της βελτίωσης του εισοδήματος κατά 10% τουλάχιστον σε σχέση με την
υφιστάμενη κατάσταση κατά την υποβολή της αίτησης ενίσχυσης.
Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΙΑΤΡΙΔΗΣ

Το παρόν μα εστάλη με ηλεκτρονικό μύνημα

Με ταχύτατους ρυθμούς αυξάνονται τα κρούσματα ευλογιάς




Με αφορμή την εργαστηριακή επιβεβαίωση τρίτης εστίας ευλογιάς σε κτηνοτροφική εκμετάλλευση, αποτελούμενη από 300 πρόβατα και 35 γίδια, στην περιοχή Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης, το Τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Μ.Ε. Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση που αφορά στην ενημέρωση και σε μέτρα πρόληψης των κτηνοτρόφων για την ευλογιά των αιγοπροβάτων:
Στις 25-10-2013 επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά 3η εστία ευλογιάς σε κτηνοτροφική εκμετάλλευση στην περιοχή Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης αποτελούμενη από 300 πρόβατα και 35 γίδια. Όλα τα ζώα αυτής της εκμετάλλευσης θα θανατωθούν εντός των προσεχών ημερών. Οι δύο προηγούμενες θετικές εστίες βρίσκονταν στην ίδια περιοχή και τα ζώα τους (230) θανατώθηκαν. Επίσης, στην ίδια περιοχή εντοπίστηκε ύποπτη στην ευλογιά εκμετάλλευση προβάτων με 340 ζώα, η οποία και ερευνάται.
      Επειδή ο αριθμός των θετικών στην ευλογιά εκμεταλλεύσεων αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς και δεδομένου ότι το στέλεχος του ιού που επιβεβαιώθηκε είναι πολύ επιθετικό, επιβάλλεται η πιστή εφαρμογή των προληπτικών μέτρων τα οποία επιδόθηκαν γραπτώς στους κτηνοτρόφους, ώστε να τεθεί υπό έλεγχο το νόσημα στη συγκεκριμένη περιοχή και να περιοριστούν στο ελάχιστο οι καταστρεπτικές συνέπειες στο ζωικό κεφάλαιο και την οικονομία της χώρας μας.
       Η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Μ.Ε. Θεσσαλονίκης διενεργεί εντατικούς ελέγχους για τον εντοπισμό τυχόν νέων θετικών κρουσμάτων ευλογιάς και είναι στη διάθεση των κτηνοτρόφων για περαιτέρω ενημέρωση και πληροφορίες. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο: 2310 478 315-317”.
    Ο Περιφερειακός Σύμβουλοςαρμόδιος σε θέματα Κτηνιατρικής και Αλιείας για την Μ.Ε. Θεσσαλονίκης Γεώργιος Καγιάς δήλωσε τα εξής σχετικά με το ζήτημα: «Τα συνεργεία της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Μ.Ε. Θεσσαλονίκης βρίσκονται σε επαγρύπνηση και εξακολουθούν να πραγματοποιούν εκτεταμένους ελέγχους σε όλες τις κτηνοτροφικές μονάδες στην περιοχή ευθύνης τους. Όπου επιβεβαιώνεται θετικό κρούσμα ευλογιάς των αιγοπροβάτων επεμβαίνουμε άμεσα, προβαίνοντας σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπισή του. Συνιστούμε στους κτηνοτρόφους να εφαρμόζουν πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων οργάνων, καθώς και να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα».
 
ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Πώς ένα γάλα θα ονομάζεται ελληνικό

Τις προϋποθέσεις και τους όρους με βάση τους οποίους ένα γάλα θα ονομάζεται ελληνικό θα καθορίζει το κανονιστικό πλαίσιο, που πρόκειται να δημιουργηθεί, όπως ενημέρωσε την Βουλή, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης.
Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Πετράκου, ο κ. Τσαυτάρης ανακοίνωσε ότι ήδη έχει ανατεθεί το έργο αυτό στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ τονίζοντας πάντως πως «για να ονοματίσει κάποιος ελληνικό το γάλα θα πρέπει να είναι εδώ οι αγελάδες, να βόσκουν εδώ, να παράγεται εδώ το γάλα και να παστεριώνεται εδώ».

Επίσης, ο υπουργός ανέφερε πως η κατάργηση της αγορανομικής διάταξης του 2009, που επέβαλλε την αναγραφή χώρας προέλευσης του γάλακτος, καταργήθηκε με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, κατόπιν προσφυγής ενός ιδιώτη.

«Αυτό, ανεξαρτήτως προθέσεων, αντικειμενικά εξυπηρετεί τους εισαγωγείς να εμφανίζουν το γάλα ως ελληνικό», προείπε ο ερωτών βουλευτής επισημαίνοντας ότι «η σήμανση ήταν υποχρεωτική και έγινε προαιρετική».

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Στον Στουρνάρα βουλευτές της ΝΔ για την φορολόγηση των αγροτεμαχίων

Περισσότεροι από δέκα βουλευτές της ΝΔ, εκ των 22 που χθες κατέθεσαν ερώτηση προς τον Γιάννη Στουρνάρα για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων, προσήλθαν στο υπουργείο Οικονομικών και συναντήθηκαν με τον υπουργό. Η συνάντησή τους κράτησε περίπου 40 λεπτά και συμφώνησαν να γίνει νέα σύσκεψη με τη συμμετοχή τους, απόψε στις 20:30, στο υπουργείο οικονομικών.
Ο βουλευτής της ΝΔ Ιορδάνης Τζαμτζής δήλωσε ότι στόχος είναι, ο κ. Στουρνάρας και το επιτελείο του να κατανοήσουν το άδικο των ρυθμίσεων και να γίνει δίκαιο το φορολογικό νομοσχέδιο.

Σχετικά με τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών ο κ. Τζαμτζής δήλωσε ότι «σωστά εξαιρεί μια σειρά από φορολογήσεις σε αγροτικά κτίσματα τα οποία επιδοτούνται από το κράτος» αλλα επισήμανε ότι η φορολόγηση με συντελεστή χρήσης επιβαρύνει τα αγροτεμάχια χωρίς λόγο.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Ημερίδα από το Κ.Π.Ε. Φιλιππιάδας :Το δάσος και τα μανιτάρια της λίμνης Ζηρού














































Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Ο Θωμάς Κουτσουπιάς για τη φορολογία των αγροτών

Ο Θωμάς Κουτσουπιάς για τη φορολογία των αγροτών

Αλλάζει ολοκληρωτικά από τον επόμενο χρόνο ο τρόπος με τον οποίο θα φορολογούνται 1.000.000 αγρότες. Εφαρμόζοντας ένα σύστημα φορολόγησης παρόμοιο με αυτό που αφορά στις επιχειρήσεις, οι αγρότες καλούνται πλέον να τηρούν βιβλίο εσόδων-εξόδων, ενώ ο φόρος θα υπολογίζεται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 13%. Βάση για τον υπολογισμό του θα αποτελούν τα τιμολόγια αλλά και οι κοινοτικές αποζημιώσεις και ενισχύσεις.
Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί από το υπουργείο Οικονομικών μέχρι το τέλος του 2013. Δεν αποκλείεται όταν λάβει την τελική μορφή του να υπάρξουν κάποιες εξαιρέσεις για όσους αποκομίζουν μικρά εισοδήματα από αγροτικές εργασίες, της τάξης των 1.500-3.000 ευρώ ετησίως. Ενδεχομένως να υπάρξει επίσης και κάποια δυνατότητα απομείωσης του φόρου, με δήλωση δαπανών για την παραγωγή προϊόντος, έξοδα για φάρμακα, αγορές εξοπλισμού και υλικών κτλ.

Το καθαρό αγροτικό εισόδημα που θα δηλωθεί το 2015 (και θα αφορά σε εισοδήματα του 2014), θα φορολογηθεί με συντελεστή 13%, αφού καταργείται το έως τώρα αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ. Επίσης, όπως ισχύει για επιχειρήσεις και επιτηδευματίες, οι αγρότες θα κληθούν να προκαταβάλουν και φόρο 55% για το επόμενο έτος.

Όπως ήταν αναμενόμενο, αυτές οι αλλαγές στη φορολόγηση βρίσκουν αντίθετους τους αγροτικούς συλλόγους του νομού, με πολλούς να κάνουν λόγο για «μέτρο το οποίο κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση». Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Μεσολογγίου-Ναυπάκτου, Νίκος Σύρρος, μας είπε ότι ο Συνεταιρισμός θα περιμένει την αναλυτική εγκύκλιο για να ενημερωθεί για το πως θα λειτουργήσει ο νέος τρόπος υπολογισμού του φόρου, ώστε να μπορέσει να βοηθήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τους αγρότες. Μάλιστα, στόχος και επιδίωξη του Συνεταιρισμού είναι η λειτουργία ενός Γραφείου Εξυπηρέτησης Αγροτών από τις αρχές του επόμενου έτους, στο οποίο θα μπορούν να απευθύνονται οι αγρότες για να λαμβάνουν βοήθεια με τα φορολογικά τους αλλά και όχι μόνο.

Ο Ερωτόκριτος Γαλούνης, πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ξηρομέρου, θεωρεί από την πλευρά του πως η φορολόγηση αυτή κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση, λέγοντας τα εξής: «Από τη στιγμή που πολλοί αγρότες στην περιοχή μας βρίσκονται κοντά στο όριο της φτώχειας, πιστεύω ότι δεν θα έπρεπε να υφίσταται μια τέτοια φορολογία για τόσο χαμηλά εισοδήματα. Το πράγμα βέβαια αλλάζει όταν έχουμε να κάνουμε με εταιρείες αγροτών, όπου τα πράγματα και τα εισοδήματα είναι εντελώς διαφορετικά».

Λίγο διαφορετική άποψη διατυπώνει ο Θωμάς Κουτσουπιάς, πρόεδρος της ΕΑΣ Αγρινίου, ο οποίος θεωρεί πως η τήρηση λογιστικών βιβλίων από τους αγρότες, είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. «Με τον τρόπο αυτό θα λυθούν πολλές παθογένειες της αγροτικής παραγωγής, όπως είναι η διακίνηση προϊόντων χωρίς χαρτιά, η μη απόδοση ΦΠΑ και τα πλασματικά τιμολόγια για επιστροφή ΦΠΑ». Ο κ. Κουτσουπιάς όμως θεωρεί άδικη την φορολόγηση με 13% από το πρώτο ευρώ αγροτικού εισοδήματος και πιστεύει ότι θα έπρεπε να υπάρχει αφορολόγητο όριο, όπως υπάρχει σε όλες τις άλλες κατηγορίες επαγγελματιών, ενώ θα έπρεπε να λαμβάνονται υπόψη και άλλοι παράγοντες, όπως η ύπαρξη ή μη παιδιών. «Ένας φόρος στο 10% θα ήταν πιο δίκαιος», συνεχίζει ο ίδιος, «Επίσης νομίζω ότι θα έπρεπε να εξαιρούνται από την τήρηση βιβλίων όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα και βιβλία να κρατάνε αυτοί που έχουν μεγάλα αγροτικά εισοδήματα».

Λαμβάνοντας υπόψη και το νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, σύμφωνα με τον οποίο καλούνται για πρώτη φορά να πληρώσουν φόρο και οι μικροϊδιοκτήτες αγρότες για τα αγροτεμάχιά τους, οι πιέσεις που ασκούνται σε έναν κλάδο που κυριολεκτικά φυτοζωεί, είναι πολύ μεγάλες. Βλέπουμε ότι για άλλη μια φορά, όχι απλώς δεν υπάρχει καμία ιδιαίτερη μέριμνα για τους αγρότες, αλλά πλέον αυτοί θα αντιμετωπίζονται ως επιχειρηματίες και τα χωράφια τους ως κεφάλαιο.

Παραδείγματα

Ένας αγρότης ο οποίος είχε ετήσιο εισόδημα 4.800 ευρώ, δεν πλήρωνε φόρο καθώς βρισκόταν κάτω από το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ. Τώρα, θα πληρώνει 624 ευρώ
Αγρότης με εισόδημα 10.000 ευρώ, θα πλήρωνε μηδέν φόρο για τα πρώτα 5.000 ευρώ και για τα υπόλοιπα 5.000 θα φορολογούνταν με 10%, άρα θα πλήρωνε 500 ευρώ. Τώρα, θα πρέπει να πληρώσει 1.300 ευρώ.

Με στοιχεία από εφημερίδα ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

ΑΝΑΔΗΜΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ  ΠΑΣΕΓΕΣ

Προώθηση συμφωνιών κατοχύρωσης ελληνικών ΠΟΠ προϊόντων στην αγορά των ΗΠΑ


Την προώθηση συμφωνιών που θα κατοχυρώνουν τα ελληνικά προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) στην αγορά των ΗΠΑ επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση και το θέμα συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε, την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου, ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός, Νότης Μηταράκης με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, David D. Pearce.
Επίσης, εξετάστηκε η ατζέντα των οικονομικών σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης – ΗΠΑ, ενόψει της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2014, ενώ στη συνάντηση συζητήθηκαν και οι προτεραιότητες του υπουργείου στους τομείς του ανταγωνισμού, των εξαγωγών, των επενδύσεων και οι διαρθρωτικές αλλαγές.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις οι αγρότες της Αχαΐας




Αποφασισμένοι να βγουν στους δρόμους οι αγρότες της Αχαΐας αντιδρώντας στον ενιαίο φόρο που προωθεί η κυβέρνηση καθώς καλούνται να πληρώσουν όχι μόνο για τα αγροτεμάχια αλλά και τις αποθήκες και τους στάβλους που διατηρούν.
Το απόγευμα της Δευτέρας, 28 Οκτωβρίου, πραγματοποίησαν μαζική συνέλευση στην Κάτω Αχαΐα, επισημαίνοντας τα συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, στα οποία έρχεται να προστεθεί και η φορολόγηση τόσο των αγροτεμαχίων, όσο και των αγροτικών εγκαταστάσεων.
 
«Η κατάσταση που βιώνουμε είναι τραγική. Την ώρα που οι τιμές σε αγροτικά εφόδια, λιπάσματα, πετρέλαιο, ρεύμα ανεβαίνουν, έρχεται η κυβέρνηση να μας δώσει τη χαριστική βολή. Παρά τις κατά καιρούς επισημάνσεις των κυβερνώντων πως ο πρωτογενής τομέας χρειάζεται στήριξη, γιατί μπορεί να αποτελέσει την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, μας εξοντώνουν και μας αναγκάζουν να εγκαταλείψουμε την ελληνική ύπαιθρο», ανέφερε ο αντιπρόσωπος στην ΠΑΣΕΓΕΣ και μέλος του Δ.Σ. της ΕΑΣ Πατρών, Τάκης Λαλιώτης.
 
Οι αγρότες αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν νέα συνάντηση την ερχόμενη Κυριακή, στον ίδιο χώρο, προκειμένου σε συντονισμό και με τους συναδέλφους τους, ανά την Ελλάδα να καθορίσουν τις μορφές των κινητοποιήσεών τους.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Ερώτηση Τσίπρα σε Σαμαρά για το φόρο στα αγροτεμάχια



Με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων... «χτύπησε» τελικώς ο Αλ. Τσίπρας, καλώντας τον πρωθυπουργό να απαντήσει στη Βουλή σχετικά με τη «νέα επιχείρηση κλοπής εισοδήματος και δήμευσης της περιουσίας των πολιτών», όπως την ονομάζει.
Επίκαιρη Ερώτηση
Προς τον κ. Πρωθυπουργό
«Ενιαίος φόρος ακινήτων. Μία νέα επιχείρηση κλοπής εισοδήματος και δήμευσης της περιουσίας των πολιτών»
Τα τελευταία τρία χρόνια έχουν κατατεθεί και ψηφιστεί από την Βουλή των Ελλήνων δεκάδες μικρά και μεγάλα φορολογικά νομοσχέδια. Όλα είχαν στόχο την οικονομική αφαίμαξη μισθωτών και συνταξιούχων. Το τελευταίο νομοσχέδιο που έφερε προς διαβούλευση το υπουργείο Οικονομικών, είναι φανερό πως εκτός από την κλοπή του εισοδήματος, έχει στόχο και την δήμευση της περιουσίας των πολιτών.
 Η διαφθορά, η φορολογική ασυλία του μεγάλου πλούτου και των εξωχώριων εταιρειών, οι ενδοομιλικές συναλλαγές και  η φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή των εγχώριων ελίτ, ουδέποτε βρέθηκαν στο επίκεντρο της φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης, μιας και ο έλεγχος στις μεγάλες λίστες της φοροδιαφυγής δεν έγινε ποτέ, ούτε έγινε καμία απόπειρα αξιοποίησης ενός σύγχρονου περιουσιολογίου, που να στοχεύει στη φορολογική δικαιοσύνη.
Η γνώριμη συνταγή της μνημονικής πολιτικής αποθεώνεται στα νέα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών. Καταργείται το αφορολόγητο όριο, το «έκτακτο» -υποτίθεται- χαράτσι της ΔΕΗ μονιμοποιείται, ενώ εκατομμύρια πολίτες καλούνται από το πρώτο τετραγωνικό και από το πρώτο ευρώ, να καταβάλλουν χρήματα που δεν έχουν. Επειδή το υπουργείο Οικονομικών ξεπέρασε κάθε νοσηρή φαντασία με τις προτάσεις φορολόγησης αγροτεμαχίων και χέρσων χωραφιών, επειδή πρέπει επιτέλους να σταματήσει η λεηλασία της μεσαίας τάξης και του κόσμου της εργασίας,
Ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός
  • Γιατί δεν υλοποιείται επιτέλους η συνταγματική επιταγή σύμφωνα με την οποία η φορολογική επιβάρυνση οφείλει να απορρέει από τη φοροδοτική ικανότητα εκάστου;
  • Ως πότε θα συνεχίζεται η προκλητική φοροαπαλλαγή του μεγάλου πλούτου εις βάρος μισθωτών και συνταξιούχων, η ανοχή απέναντι σε έκνομες δραστηριότητες, όπως η λαθρεμπορία και τα πλαστά και εικονικά τιμολόγια, η μη σύνταξη και αξιοποίηση ενός σύγχρονου περιουσιολογίου που να αποσκοπεί στη φορολογική δικαιοσύνη;

Ο ερωτών Βουλευτής
Αλέξης Τσίπρας

ΠΗΓΗ :ΠΑΣΕΓΕΣ

"Πράσινο φως" για τα μεταβατικά μέτρα της ΚΑΠ του 2014



Στις 28 Οκτωβρίου η Ειδική Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ενέκρινε την πολιτική συμφωνία σχετικά με τα μεταβατικά μέτρα για την Κοινή Αγροτική Πολιτική το 2014, η οποία επιτεύχθηκε από τους διαπραγματευτές της λιθουανικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε., το Ευρωκοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά την άτυπη διοργανική συνεδρίαση στο Στρασβούργο στις 23 του τρέχοντος μήνα.
Η μεταβατική ρύθμιση είναι το κλειδί για την ομαλή εφαρμογή της αναθεωρημένης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, καθώς θα εξασφαλίσουν τη νομική ρύθμιση και χρηματοδότηση για τους αγρότες και τις διοικητικές αρχές μέχρι η νομοθεσία της αναμορφωμένης ΚΑΠ να είναι πλήρως αποτελεσματική.
 
Οι μεταβατικές διατάξεις θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου 2014.

Η πολιτική συμφωνία για τη μεταβατική ρύθμιση αναμένεται να εγκριθεί επισήμως κατά την διάρκεια συνεδρίασης του συμβουλίου υπουργών Γεωργίας και Αλιείας στις 17 Δεκεμβρίου.
 
Η Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα ψηφίσει για το εν λόγω θέμα στις 4 Νοεμβρίου και στη συνέχεια, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να δώσει συγκατάθεση για την έκδοση του συγκεκριμένου κανονισμού από με ψηφοφορία σε ολομέλειά του.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Αλέξανδρος Καχριμάνης Περιφερειάρχης Ηπείρου :Επισημάνσεις για καλλιέργειες και βοσκοτόπια

Επισημάνσεις, παρατηρήσεις και προτάσεις επί του Σχεδίου Νόμου για τα «Δασικά Οικοσυστήματα», διαβίβασε με έγγραφό του στον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κ. Σταύρο Καλαφάτη ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.
Όπως αναφέρεται στο εκτενές και αναλυτικό έγγραφο του Περιφερειάρχη, το πλέον σημαντικό ζήτημα που ανακύπτει σε σχέση με τις διατάξεις του Δασικού κώδικα, με μεγαλύτερη ένταση στην εδαφική περιφέρεια της Ηπείρου, που υπάγεται στις λεγόμενες «Νέες χώρες», αφορά τις ορεινές – κυρίως- εκτάσεις που στο παρελθόν καλλιεργούνταν και ήταν ιδιόκτητα κτήματα.
 
«Ήδη σήμερα που πάμπολλοι ιδιοκτήτες, μισθωτές, καλλιεργητές επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν αυτούς τους αγρούς, προσκρούουν στο χαρακτηρισμό εκ μέρους της Δασικής Υπηρεσίας, που χαρακτηρίζει τις ίδιες εκτάσεις δασικές και περαιτέρω κατά τεκμήριο δημόσιες, με αξίωση προσκόμισης μεταγεγραμμένων τίτλων, πριν την εισαγωγή του Αστικού Κώδικα και προγενέστερων, όταν μάλιστα είναι αδιαμφισβήτητο ότι τα πάμπολλα Υποθηκοφυλάκεια και τα αρχεία τους έχουν καεί και καταστραφεί κατά την διάρκεια της Γερμανικής κατοχής και παλαιότερα, ότι σε πάμπολλες περιπτώσεις υπάρχει αδυναμία προσκόμισης τέτοιων τίτλων», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης.
 
Ένα άλλο σημείο που επισημαίνει, αφορά την αναγνώριση ως πραγματικό δεδομένο της μακροχρόνιας αγρανάπαυσης ή παύσης της καλλιέργειας, μέσω αεροφωτογραφιών του έτους 1945 και 1960. «Υπάρχουν περιπτώσεις που οι άνω αγροί εμφανίζονται με την ως άνω μορφή στις αεροφωτογραφίες, όμως ούτε και σ’ αυτή την περίπτωση χαρακτηρίζονται αγροί, γιατί δήθεν κατά την κυριαρχική άποψη των οικείων Δασικών αρχών περιβάλλονται από φυσικά οικοσυστήματα, δασοβιοκοινότητα, από δασικές εκτάσεις κλπ. ‘Όμως, στο ορεινό Ζαγόρι, στην ορεινή Θεσπρωτία, στο Μέτσοβο, αυτή ήταν η μορφή των αγρών, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις αυτά τα χαρακτηριστικά είχαν, αυτή την υφή και μορφή, χωρίς να αμφισβητηθεί ο χαρακτήρας των ίδιων εκτάσεων ως γεωργικώς καλλιεργούμενων αγρών. Πρέπει ως εκ τούτου, με σαφείς διατάξεις του ως άνω σχεδίου Νόμου να επιλυθεί με σαφήνεια το ως άνω ουσιώδες ζήτημα. Πρέπει να προστεθεί σαφής διάταξη, «ότι στην περίπτωση που συντρέχουν οι ως άνω ουσιώδεις προϋποθέσεις, δεν μπορεί να αλλάξει ο χαρακτήρας των ίδιων εκτάσεων με τη λήψη υπόψη άλλων στοιχείων και δεδομένων και να χαρακτηρισθούν δασικές, υπαγόμενες στις προστατευτικές διατάξεις της δασικής νομοθεσίας».
 
Περί τίτλων κυριότητας
 
Ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα που θέτει ο Περιφερειάρχης προς αντιμετώπιση, αφορά τις Π.Ε. Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, μεγάλα τμήματα της ορεινής Άρτας κλπ και ειδικότερα τη χρήση λιβαδιών από την κτηνοτροφία. «Εντός αυτών υπήρχαν και διάσπαρτα τμήματα καλλιεργειών αναγκαίες για ζωοτροφές και δενδροκομία (κυρίως ελαιώνες). Μεταπολεμικά και μέχρι το 1975 γινόταν καύση τους για αύξηση της βοσκοϊκανότητας με έγγραφες άδειες και επίβλεψη των Δασικών Υπηρεσιών. Από τις αρχές όμως του 1975 και εντεύθεν σε περιοχές της Περιφέρειάς μας και ιδιαίτερα στη Θεσπρωτία, οι δασικές υπηρεσίες απαίτησαν από τους περισσότερους κτηνοτρόφους να προσκομίσουν τους τίτλους κυριότητας των λιβαδιών που χρησιμοποιούσαν για την εκτροφή των κοπαδιών τους. Όσοι ιδιοκτήτες δεν παρουσίαζαν συγχρόνως, εκτός από τον τίτλο κυριότητας, και τον απώτερο Οθωμανικό τίτλο (ταπί) προ της απελευθερώσεως, το λιβάδι τους θεωρούνταν Δημόσια δασική έκταση».
 
Πρέπει να σημειωθεί – προσθέτει ο Περιφερειάρχης - ότι η επιδίκαση των αγωγών κυριότητας συνήθως διαρκεί από 20 έως 30 έτη ενώ όσοι από τους ιδιοκτήτες δικαιώθηκαν αμετάκλητα από τα πολιτικά δικαστήρια, η δικαίωσή τους δεν είχε κανένα πρακτικό αποτέλεσμα, διότι κατά την διάρκεια της δικαστικής διαμάχης (30ετία) τα λιβάδια άλλαξαν μορφή, εξαιτίας της φυσικής βλάστησης που απέκτησαν. Σήμερα η Πολιτεία απαντά στους ιδιοκτήτες ότι δικαιωθήκατε ιδιοκτησιακά, αλλά το λιβάδι σύμφωνα με το νόμο είναι δασική έκταση και δεν μπορεί να αξιοποιηθεί για κανένα σκοπό, «ξεχνώντας» ότι η σημερινή μορφή των λιβαδίων έγινε με ευθύνη της και ουσιαστικά τα δήμευσε χωρίς να πληρώσει τίποτε.
 
Οι συνέπειες που υφίστανται οι πολίτες αυτών των εκτάσεων χωρίς να φταίνε οι ίδιοι είναι οι εξής:
-Ταλαιπωρία δεκάδων ετών.
-Βαριές δικαστικές δαπάνες.
-Φορολογία κληρονομιάς (οι δικαιοπάροχοι γονείς απεβίωσαν).
-Εξόντωση τους με το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας που θα τους επιβληθεί με το νέο έτος 2014, για μια νεκρή περιουσία.
-Ουσιαστική Δήμευση των ιδιοκτησιών από την Πολιτεία.
 
Σημειωτέον ότι σε πολλά τέτοια κτήματα που ήταν πλησίον των οικισμών, έγιναν πάρα πολλές μεταβιβάσεις και είχαν ανεγερθεί οικοδομές πριν επιβληθούν πρωτόκολλα διοικητικών αποβολών και το πρόβλημα μεταφέρθηκε σε εκατοντάδες οικογένειες».
 
Προστασία περιβάλλοντος και στήριξη του πρωτογενούς τομέα
 
Ο Περιφερειάρχης αναφέρεται επίσης στο συντελεστή δόμησης και σε άλλα ζητήματα, υπογραμμίζοντας ότι περιορισμοί ως προς τη χρήση γεωργικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων (που αναγνωρίστηκαν νόμιμα) σε όλη την Επικράτεια, τίθενται από τα Χωροταξικά Σχέδια (ΓΠΣ, Ειδικά Χωροταξικά, Περιφερειακά Χωροταξικά, Εθνικό Χωροταξικό κλπ) της κάθε περιοχής και δεν χρειάζονται άλλες δεσμεύσεις, ζητώντας και καταθέτοντας διατυπωμένες προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων που έχουν εντοπιστεί.
 
Καταλήγοντας ο Περιφερειάρχης κ. Αλεξ. Καχριμάνης, ζητά από τον Αν. Υπουργό να λάβει υπόψη τις σχετικές επισημάνσεις, παρατηρήσεις και προτάσεις, «που αναφέρονται σε μείζονα και σοβαρότατα προβλήματα που πρέπει να βρουν επιτέλους τη λύση, προτάσεις που κινούνται στα πλαίσια της αξιοβίωτης ανάπτυξης, που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος μας. Επισημαίνουμε εν καταλήξει, ότι ο πρωτογενής τομέας για τον οποίο όλοι μιλάμε και η ανάπτυξή του, ορόσημο για την ανάπτυξη του τόπου, που οφείλει άμεσα να αλλάξει το αναπτυξιακό της μοντέλο, είναι στοιχείο της ως άνω αξιοβίωτης ανάπτυξης, συμβατή με την προστασία του περιβάλλοντος και του δασικού οικοσυστήματος, πρέπει δε να τολμήσετε, να διευρυνθεί και απλοποιηθεί η δυνατότητα άσκησης δραστηριοτήτων του ως άνω τομέα και εντός δασικών εκτάσεων, δημοσίων γαιών κ.λ.π.. Το έχει ανάγκη η περιοχή, το έχει ανάγκη ο τόπος γενικότερα».

Το παρόν μας εστάλη με ηλεκτρονικό μύνημα.

Τετραήμερο φεστιβάλ μελιού από σήμερα στη Βυτίνα

Τετραήμερο φεστιβάλ μελιού από σήμερα στη Βυτίνα

Τετραήμερο φεστιβάλ μελιού και προϊόντων μέλισσας, διοργανώνει ο δήμος Γορτυνίας και μελισσοκόμοι της περιοχής, από σήμερα το απόγευμα, Παρασκευή 25/10, ως και την προσεχή Δευτέρα 28 Οκτωβρίου, στη Βυτίνα.
Το φεστιβάλ περιλαμβάνει έκθεση μελιού και φωτογραφίας με θέμα το μέλι, τη μέλισσα, τον μελισσοκόμο και τη φύση.
 
Παράλληλα, θα λειτουργήσει παραδοσιακό εργαστήρι παστελιού, θεατρικό παιχνίδι, παρασκευή τσιπουρόμελου, παρασκευή εδεσμάτων με βάση το μέλι και επιστημονική ημερίδα με στόχο την εκπαίδευση παραγωγών.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Οδηγίες για την εφαρμογή τυποποίησης κατά την διακίνηση και εμπορία εσπεριδοειδών



Με το υπ΄ αριθ 4893/126574/17.10.2013 έγγραφο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δίδονται οδηγίες εφαρμογής τυποποίησης κατά την διακίνηση και εμπορία εσπεριδοειδών.
Προς ενημέρωση των μελών του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων – Λαχανικών και Χυμών Incofruit – Hellas ο πρόεδρός του, κ. Γεώργιος Φραγκίστας, το κοινοποιεί με τις εξής επισημάνσεις:
 
Εφιστάτε η προσοχή στην αυστηρή τήρηση των προδιαγραφών εμπορίας όπως καθορίζονται από την Κοινοτική και Εθνική Νομοθεσία όπως:
α) της τήρησης των ελάχιστων οργανοληπτικών χαρακτηριστικών τους
β)της μη χρήσης χρωστικών ουσιών και της προσοχής επί των μετασυλλεκτικών χειρισμών σε αποπρασινισμένους καρπούς (με νομίμως κυκλοφορούντα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα)
γ) της σωστής σήμανσης με:
-στοιχεία συσκευαστή/τυποποιητή
-μητρώου GR ,προϊόντος & ποικιλίας
-καταγωγής και κατηγορίας, μέγεθος κλπ προϊόντος
=ένδειξης χρήσης συντηρητικών & αριθ παρτίδας Σημειώνεται ότι συσκευασίες που αναγράφουν συντηρητικά που δεν έχουν έγκριση π.χ. TBZ κ.α δεν χρησιμοποιούνται
δ) της μη διακίνησης – πώλησης εισαγωγής και εξαγωγής εσπεριδοειδών με κοτσάνι και φύλλα που έχει απαγορευθεί με αποφάσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  προς προστασία του φυτικού κεφαλαίου της χώρας .
 
Επίσης, τονίζει τα εξής: «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρξουν κρούσματα συγκομιδής άωρων και ακατάλληλων προϊόντων αλλά και προϊόντων που φορτώνονται κατ ευθεία από τον αγρό ατυποποίητων και δεν θα υπάρξει διακίνηση τους προς τις καταναλωτικές αγορές.
 
Επειδή οφείλουμε να προστατεύσουμε τη φήμη του σημαντικότατου αυτού εξαγώγιμου προϊόντος, θα πρέπει να ενημερώνονται οι αρμόδιες εποπτικές Αρχές για κάθε σχετική παραβίαση που θα υποπέσει τυχόν στην αντίληψή σας».

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Φόρος από το πρώτο ευρώ με λογιστικό τρόπο και συντελεστή 13% για τους αγρότες

Φόρος από το πρώτο ευρώ με λογιστικό τρόπο και συντελεστή 13% για τους αγρότες

Βιβλία εσόδων-εξόδων θα τηρούν από το 2014 περίπου ένα εκατομμύριο αγρότες, καθώς αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του εισοδήματός τους.
Ο φόρος θα υπολογίζεται επί των καθαρών εσόδων από το πρώτο ευρώ, με συντελεστή 13%. Βάση θα αποτελούν τα τιμολόγια και οι κοινοτικές αποζημιώσεις-ενισχύσεις.
 
Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι θα υπάρξουν περιορισμένες εξαιρέσεις από την τήρηση βιβλίων, οι οποίες θα αποφασιστούν μέχρι το τέλος του 2013. Θα αφορούν κυρίως όσους αποκτούν εισοδήματα της τάξης των 1.500-3.000 ευρώ το χρόνο.
 
Το καθαρό γεωργικό εισόδημα που θα δηλωθεί το 2015 (εισοδήματα 2014) θα φορολογηθεί ολόκληρο με 13%, καθώς καταργείται το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ.
 
Επίσης, οι αγρότες θα προκαταβάλλουν και φόρο 55% για το επόμενο έτος, όπως ακριβώς ισχύει για επιχειρήσεις και επιτηδευματίες.
 
Θα έχουν τη δυνατότητα μείωσης του φόρου με δήλωση δαπανών για την παραγωγή του προϊόντως, έξοδα για φάρμακα, αγορές εξοπλισμού κλπ.
 
Παραδείγματα:
  • Αγρότης με ετήσιο εισόδημα 4.800 ευρώ δεν πλήρωσε φόρο, λόγω αφορολόγητου. Τώρα θα πληρώσει 624 ευρώ.
  • Αγρότης με εισόδημα 10.000 ευρώ τώρα πληρώνει 500 ευρώ, ενώ με το νέο σύστημα θα πληρώσει 1.300 ευρώ.
 
Πηγή: www.ethnos.gr

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Περιφέρεια Ηπείρου :Υποχρεωτική ηλεκτρονική απογραφή αιγοπροβάτων από 1η Νοεμβρίου έως 15 Δεκεμβρίου 2013


Στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων της Ηπείρου, πρέπει να προσέλθουν υποχρεωτικά οι κτηνοτρόφοι στο χρονικό διάστημα από 1η Νοεμβρίου έως 15η Δεκεμβρίου 2013, προκειμένου να απογράψουν ηλεκτρονικά τα αιγοπρόβατά τους. Επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη ημερομηνία είναι αποκλειστική και δεν προβλέπεται να δοθεί παράταση.

Πρόκειται για πράξη (ηλεκτρονικό πρωτόκολλο), που για πρώτη φορά τίθεται σε εφαρμογή και για τον καλύτερο συντονισμό των κτηνιατρικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Ηπείρου, πραγματοποιήθηκε υπηρεσιακή συνάντηση - σύσκεψη με την Προεδρία του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, των Αντιπεριφερειαρχών και των προϊσταμένων κτηνιατρικών υπηρεσιών των Περιφερειακών Ενοτήτων.

Ο Περιφερειάρχης ζήτησε να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να ενημερωθούν έγκαιρα οι κτηνοτρόφοι για την υποχρέωση σωστής απογραφής, καθώς από αυτή θα εξαρτώνται πλέον όλες οι επιδοτήσεις που θα λαμβάνουν. «Η ηλεκτρονική απογραφή θα είναι η γενική ταυτότητα κάθε εκμετάλλευσης και θα διευκολύνει τους ελέγχους που θα γίνονται από τους κτηνιάτρους και τον ΟΠΕΚΕΠΕ στη συνέχεια, για αυτό και τα στοιχεία που θα δηλώσουν οι παραγωγοί πρέπει να είναι τα πραγματικά», συμπλήρωσε.

Σημειώνεται ότι ήδη ο ΟΠΕΚΕΠΕ, με έγγραφό του έχει ζητήσει την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με τις Περιφέρειες. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, αντηλλάγησαν απόψεις για την καλύτερη οργάνωση του έργου που αναλαμβάνουν οι υπηρεσίες Κτηνιατρικής και διαπιστώθηκε η ετοιμότητά τους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις έναντι των κτηνοτρόφων.

Οδηγίες προς κτηνοτρόφους

Οι κτηνοτρόφοι αιγοπροβάτων θα πρέπει να προσέλθουν στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων υποχρεωτικά κατά το χρονικό διάστημα από 1η Νοεμβρίου έως 15 Δεκεμβρίου 2013, με τα μητρώα πλήρως ενημερωμένα:
Μέρος Β’ (απογραφή)
Μέρος Γ’ (γεννήσεις – θάνατοι – σφαγές)
Μέρος Ε’ (ζώα αναπαραγωγής – θάνατοι – πωλήσεις), προκειμένου να δηλώσουν την απογραφή για το έτος 2013 υποχρεωτικά με ηλεκτρονικό πρωτόκολλο.
Επισημαίνεται ότι:
Δεν θα παραλαμβάνονται μητρώα που δεν είναι πλήρως ενημερωμένα.
Σε περίπτωση μη τήρησης των προθεσμιών διενέργειας και κοινοποίησης της απογραφής στην Κτηνιατρική Βάση Δεδομένων, θα επιβάλλονται διοικητικές κυρώσεις από την Υπηρεσία.
Μετά από διασταυρωτικό έλεγχο των απογραφικών στοιχείων της Κτηνιατρικής Βάσης Δεδομένων από την αρμόδια αρχή Πληρωμών (ΟΠΕΚΕΠΕ) θα επιβάλλονται εις βάρος τους κυρώσεις (π.χ. περικοπές επιδοτήσεων κλπ).
 
 

Νέες διώξεις αγροτών καταγγέλλει ΕΟΑΣ Ν. Λάρισας

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας καταγγέλλει την έναρξη νέου κύκλου διώξεων, με τις κλήσεις στην Αστυνομία σε βάρος αγροτών, για τη συμμετοχή τους στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις στο Μπλόκο της Νίκαιας από τον Ιανουάριο ως το Φεβρουάριο του 2013.
Σε σχετική ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής: «Ο στόχος των νέων διώξεων είναι προφανής: η ποινικοποίηση των αγροτικών αγώνων και η τρομοκράτηση των αγροτών, ώστε να μην αντιστέκονται στην αντιαγροτική πολιτική που οδηγεί στη φτώχεια, την εξαθλίωση και το ξεκλήρισμα τους αγρότες.

Για αυτό το λόγο χθες (Τετάρτη 23 Οκτωβρίου) καταδικάστηκαν αγρότες της Επαρχίας Ελασσόνας σε 7 μήνες φυλάκιση για την συμμετοχή τους σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις στο Μπλόκο της Ελασσόνας το 2009.

Η ποινικοποίηση των αγώνων είναι πολυχρησιμοποιημένο όπλο διαχρονικά από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για να τρομοκρατήσουν το αγροτικό κίνημα,  δεν τα κατάφεραν με τα πάνω από 10.000 αγροτοδικεία σε όλη τη χώρα ως τώρα και ούτε θα τα καταφέρουν στο μέλλον. Οι αγώνες μας είναι πέρα για πέρα νόμιμοι, γιατί έχουμε δικαίωμα και υποχρέωση να παλεύουμε για να γίνει νόμος το δίκιο μας.

Στοχοποιούν γνωστά αγροτικά στελέχη σε όλη τη Θεσσαλία, γιατί οι εμπνευστές των νέων διώξεων πιστεύουν ότι έτσι θα σταματήσουν τους δίκαιους αγώνες. Δηλώνουμε ότι δεν μπορούν να κάμψουν τις αγωνιστικές διαθέσεις ούτε να αναχαιτίσουν το αγροτικό κίνημα που εκφράζεται από τους Αγροτικούς Συλλόγους, τις Επιτροπές Αγώνα, τις αγωνιστικές Ομοσπονδίες, όσες δικογραφίες και διώξεις να κάνουν, όσες καταδίκες να πετύχουν.

Στο δρόμο μας βγάζει η αντιαγροτική-αντιλαϊκή πολιτική τους, η Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε που μας ξεκληρίζει, το απαράδεκτα υψηλό κόστος παραγωγής σε συνάρτηση με τις εξευτελιστικές τιμές που πουλάμε τα προϊόντα μας, τα χαράτσια στα σπίτια και τα χωράφια, η άγρια φορολόγηση, τα αυξημένα ασφάλιστρα στον ΟΓΑ χωρίς να μας παρέχει τις υπηρεσίες υγείας-πρόνοιας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που δικαιούμαστε, το χαράτσι στον ΕΛΓΑ που δεν αποζημιώνει τις ζημιές που παθαίνουμε, οι συντάξεις πείνας και πολλά άλλα.

Όσο η πολιτική τους μας οδηγεί στην φτώχεια, την εξαθλίωση και το ξεκλήρισμα, τόσο θα δυναμώνουν οι αγώνες μας, θα γίνονται πιο μαζικοί, καλύτερα οργανωμένοι και συντονισμένοι με τους αγώνες των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων στις πόλεις, της νεολαίας, των γυναικών των λαϊκών οικογενειών, καθώς με μια τέτοια κοινωνική συμμαχία μπορούμε να βάλουμε φρένο στην αντιλαϊκή πολιτική και να την ανατρέψουμε.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ
Καλούμε τους αγροτικούς συλλόγους με αποφασιστικότητα να οργανώσουν την πάλη των αγροτών δυναμώνοντας τη δράση τους, γιατί έρχονται ακόμη χειρότερα μέτρα. Η πρώτη απάντηση θα είναι η μαζική-μαχητική συμμετοχή μας στις απεργιακές συγκεντρώσεις την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου.

Καλούμε τους φορείς της Θεσσαλίας να καταδικάσουν τις τρομοκρατικές διώξεις σε βάρος των αγροτών και να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους. Αυτή είναι η απάντησή μας στα κατηγορητήρια της αστυνομίας, των εισαγγελέων και των δικαστηρίων. Οι αγώνες της αγροτιάς είναι και προς το δικό τους όφελος καθώς διεκδικούμε  να παράγουμε φθηνά και ποιοτικά προϊόντα για τον λαό. Έχουμε την τεχνογνωσία και τις κλιματολογικές συνθήκες να το κάνουμε αλλά  η πολιτική των κυβερνήσεων και η ΚΑΠ μετέτρεψαν την χώρα μας σε εισαγωγέα αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων και τον λαό σε διατροφική εξάρτηση.

Δεν μας φοβίζουν! Δεν μας τρομοκρατούν! Οι διώξεις θα γυρίσουν μπούμερανγκ στους εμπνευστές τους!».

Η στήριξη της Ε.Ε. ωφέλησε τον μελισσοκομικό τομέα

Θετικό αντίκτυπο, τόσο στην παραγωγή όσο και στην εμπορία του μελιού, είχε η στήριξη που παρείχε η Ε.Ε. στον μελισσοκομικό τομέα, σύμφωνε με εξωτερική έκθεση αξιολόγησης που δόθηκε στην δημοσιότητα την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η υποστήριξη της Ε.Ε. για την μελισσοκομία (120 εκατομμύρια € μεταξύ 2007 και 2011, που συμπληρώνονται από επιπλέον 120 εκατομμύρια € από τα κράτη μέλη) κάλυψε πραγματικές ανάγκες του μελισσοκομικού τομέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εξωτερική αξιολόγηση συνιστά ότι έξι μέτρα που μπορούν επί του παρόντος να συγχρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του εν λόγω καθεστώτος θα πρέπει να διατηρηθούν.
 
Τα δύο δημοφιλέστερα από τα μέτρα υποστήριξης αποσκοπούν στην πρόληψη της βαρροϊκής ακαρίασης ( ενός παρασίτου που αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα των μελισσών) και στην παροχή τεχνικής βοήθειας προς τους μελισσοκόμους.
 
Το 2013/2014, η Ε.Ε. και τα κράτη μέλη της θα δαπανήσουν συνολικά 66.200.000 € (50% μισό από στήριξη της ΕΕ και κατά 50% ως εθνική συγχρηματοδότηση) σε εθνικά προγράμματα μελισσοκομίας για τη βελτίωση της παραγωγής και της εμπορίας του μελιού.

Σημειώνεται πως η Ε.Ε. είναι ο δεύτερος παραγωγός μελιού στον κόσμο, με περίπου 600.000 μελισσοκόμους, ενώ η επικονίαση που πραγματοποιείται από τις μέλισσες είναι απαραίτητη για την Ευρωπαϊκή γεωργία.
 
Η μείωση της θνησιμότητας των μελισσών και η διατήρηση υψηλής ποιότητας παραγωγής μελιού στην ΕΕ είναι μεταξύ των κύριων προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο τομέας.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Κλοπές ακτινιδίων στην Άρτα

Κλοπές ακτινιδίων στην Άρτα

Τύχη βουνό είχε μέσα στην ατυχία του ένας 75χρονος αγρότης στις Συκιές της Αρτας, όταν Αλβανοί του βούτηξαν φορτίο με ακτινίδια και του το βρήκε η Αστυνομία.
Το περιστατικό συνέβη στην Άρτα χθες γύρω στις 11 το βράδυ κι αστυνομικοί της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (ΟΠΚΕ) της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αρτας μετά από έλεγχο σε ΙΧ αυτοκίνητο, που επέβαιναν δυο Αλβανοί, διαπίστωσαν ότι είχαν χωρίς χαρτιά 500 κιλά ακτινίδιο χύμα στο πορτμπαγκάζ.
Όπως προέκυψε στη συνέχεια, οι δυο Αλβανοί, 29 και 50 χρόνων είχαν κόψει το πρωί της ίδιας μέρας τα φρούτα από αγρόκτημα που διατηρούσε 75χρονος στις Συκιές Άρτας.
Οι Αρχές βρήκαν και τους κατέσχεσαν μια πλαστή υπεύθυνη δήλωση, που είχαν φτιάξει κι έμοιαζε με εξουσιοδότηση, ώστε να μεταφέρουν και να πουλήσουν «νόμιμα» τ’ ακτινίδια στην Αλβανία.
Το φορτίο των ακτινιδίων παραδόθηκε στον ιδιοκτήτη, ο οποίος δεν πίστευε στα μάτια του και τώρα οι Αρχές ερευνούν τις καταγγελίες μέχρι σήμερα, μήπως οι δυο άντρες από την Αλβανία είχαν ρημάξει για πάρτη τους κι άλλα χωράφια.
Πάντως, καταγγελίες για κλοπές φρούτων και κυρίως ακτινιδίων από αγροκτήματα έχουν γίνει ξανά το τελευταίο διάστημα κι από άλλους αγρότες της Άρτας, σύμφωνα με αστυνομική πηγή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δυσφήμιση του ελληνικού ακτινιδίου.
Σήμερα οι δυο Αλβανοί αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα της Αρτας.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Μέχρι 1η Νοέμβρη η πληρωμή του τσεκ της ενιαίας ενίσχυσης


Μέχρι την επόμενη Παρασκευή 1 Νοέμβρη εκτιμάται από το ΥΠΑΑΤ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, εκτός απροόπτου βέβαια, ότι θα πληρωθεί η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης στους παραγωγούς.
Τα χρήματα περιμένει με ιδιαίτερη αγωνία ο αγροτικός κόσμος, για να καλύψει βασικές του ανάγκες και κάθε καθυστέρηση είναι δύσκολα διαχειρίσιμη.

Εν τω μεταξύ σε εκκεμότητα παραμένει η πληρωμή της τρίτης δόσης της επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπέγραψε αποφάσεις για την προστασία της ζωικής παραγωγής


Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος υπέγραψε τρεις αποφάσεις με σκοπό την προστασία της υγιεινής και της ευζωίας των ζώων και τη στήριξη της ελληνικής κτηνοτροφίας.
Δύο αποφάσεις αφορούν στην εφαρμογή εγκεκριμένων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συγχρηματοδοτούμενων κατά 50%, προγραμμάτων επιτήρησης και έλεγχου ορισμένων νοσημάτων των μικρών μηρυκαστικών και βοοειδών.
 
Ενώ με την τρίτη απόφαση ορίζονται εθνικά εργαστήρια αναφοράς στο πλαίσιο εναρμόνισης της εθνικής νομοθεσίας στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Αναλυτικότερα οι αποφάσεις αφορούν στα εξής:
  1. Πρόγραμμα επιτήρησης, ελέγχου και εξάλειψης των μεταδοτικών, σπογγωδών εγκεφαλοπαθειών (ΜΣΕ) στα μικρά μηρυκαστικά για τη χρονική περίοδο 2013-2014.
  2.  Πρόγραμμα επιτήρησης, ελέγχου και εξάλειψης της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών για τη χρονική περίοδο 2013-2014.
  3. Ορισμό των εθνικών εργαστηρίων αναφοράς για τη διενέργεια επίσημων ελέγχων σύμφωνα με την Ενωσιακή και εθνική νομοθεσία περί ζωοτροφών και τροφίμων και τους κανόνες για την υγεία και την καλή διαβίωση των ζώων.
 
Με αφορμή την υπογραφή των αποφάσεων o κ. Χαρακόπουλος δήλωσε τα εξής: «Βασικό προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη της ελληνικής κτηνοτροφίας είναι η υγιής παραγωγική βάση. Προστατεύουμε το ζωικό κεφάλαιο της χώρας και στηρίζουμε τους Έλληνες κτηνοτρόφους που μοχθούν να παράγουν ποιοτικά και ασφαλή προϊόντα για τους καταναλωτές. Μέλημά μας είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και της ευζωίας των ζώων. Με αυτό το γνώμονα ενεργούμε πάντα στον ευαίσθητο τομέα της διατροφικής ασφάλειας».

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Τσαυτάρης: υποστήριξη στα ψυχανθή και ιδιαίτερα στα ρεβύθια


«Γιατί αυτή η ενθουσιώδης υποστήριξη στα ψυχανθή και ιδιαίτερα στα ρεβύθια;» με ρωτούν συχνά. Πρώτα απ’ όλα γιατί τα ρεβύθια είναι και αυτά ψυχανθή και, ως τέτοια, η καλλιέργεια τους είναι φιλική για το έδαφος, δηλ. την οικονομία αζώτου και το περιβάλλον. Αναπτύσσοντας μοναδικές σχέσεις «συμβίωσης» με αζωτοδεσμευτικά βακτήρια στις ρίζες τους, τα ψυχανθή δεσμεύουν ατμοσφαιρικό άζωτο (υπάρχει μπόλικο αζωτούχο λίπασμα στην ατμόσφαιρα), όχι μόνο για τις δικές τους ανάγκες, αλλά και για τις επόμενες καλλιέργειες, με αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά το κόστος λίπανσης, αλλά και το κόστος φυτοπροστασίας που οφείλεται στη μονοκαλλιέργεια σιτηρών στις ξηρικές εκτάσεις. Οι μελέτες του αζώτου στη φύση δείχνουν ότι τα ψυχανθή προσθέτουν στο έδαφος πολύ περισσότερο άζωτο απ’ όσο προσθέτουμε με τα χημικά λιπάσματα και τις κοπριές μαζί. Γι’ αυτό ο Θεόφραστος έγραψε, το 300 π.Χ., πως τα ψυχανθή αναζωογονούν το έδαφος.
Τα ψυχανθή βέβαια είναι μια πολυάριθμη οικογένεια ειδών (η δεύτερη μεγαλύτερη οικογένεια με 13.000 είδη) με μεγάλη σημασία, πέραν του περιβάλλοντος, για την κτηνοτροφία, παράγοντας εξαιρετικής ποιότητας ντόπιες ζωοτροφές (ας μην ξεχνάμε ότι το υψηλό κόστος των εισαγόμενων πρωτεϊνούχων ζωοτροφών αντιπροσωπεύει ένα από τα μεγαλύτερα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής και της ευρωπαϊκής κτηνοτροφίας), αλλά και για τη διατροφή του ανθρώπου με τα καταπληκτικά όσπρια. Για αυτό τον λόγο άλλωστε και οι Αρχαίοι Έλληνες είχαν καθιερώσει το θεσμό των «Πυανεψίων», μια γιορτή που σχετιζόταν με τη συγκομιδή των οσπρίων το φθινόπωρο. Τέτοια όσπρια είναι και το πολύτιμο ρεβύθι, μαζί με το φασόλι, το μπιζέλι, το κουκί, τη φακή, κ.ά.
Προς τι λοιπόν η προτίμηση στην καλλιέργεια του ρεβυθιού, στον αρχαίο δηλαδή ερέβινθο, και την κατανάλωση του καρπού του; Ίσως γιατί, περισσότερο από όλα τα ψυχανθή, η καλλιέργεια ρεβυθιού είναι από τις πλέον σκληραγωγημένες, ανθεκτική σε πολλές αντιξοότητες. Μια καλλιέργεια προσαρμοσμένη στις εδαφοκλιματικές συνθήκες του τόπου μας και ιδιαίτερα στις ξηροθερμικές συνθήκες που αναμένεται να ενταθούν με τις διαφαινόμενες κλιματικές αλλαγές. Μια καλλιέργεια χειμερινή (όπως και τα σιτηρά), που αξιοποιώντας τις βροχές των φθινοπωρινών και χειμερινών μηνών, αναπτύσσεται στα ξηρικά μας χωράφια, που συνιστούν και το 70% των αγρών μας, και μάλιστα εναλλασσόμενα με τα σιτηρά (αμειψισπορά). Η συνεχής και σταθερή βελτίωση των αποδόσεών της, η δημιουργία νέων ποικιλιών με μεγαλύτερη αντοχή σε ασθένειες και στην ξηρασία, σε συνδυασμό με τη βελτίωση πιο «βραστερών» ποικιλιών βοηθούν ακόμα περισσότερο στη διάδοσή του.
Πολλά έθνη ανατολικά της Μεσογείου έκαναν το ρεβύθι κύριο πιάτο. Η αξία του έφτασε ως την Ινδία (σ’ αυτόν τον αναδυόμενο καταναλωτικό γίγαντα που σύντομα θα ξεπεράσει το πληθυσμιακό μέγεθος της Κίνας), όπου τα ρεβύθια είναι κύρια πηγή πρωτεϊνών. Έγινε το «κρέας των φτωχών» της γης. Ειδικά γι’ αυτούς, εξαιτίας της απαγόρευσης κατανάλωσης βόειου και χοιρινού κρέατος, το ρεβύθι έγινε πλέον εθνικό διατροφικό τους συστατικό. Όχι πως η αντικατάστασή του μερικώς με πρωτεΐνες άλλων πηγών (κρέας), στα οικονομικά αναπτυγμένα έθνη, ήταν απαραίτητα διατροφικά καλύτερη. Σε αυτό οφείλεται και η επισταμένη έρευνα του είδους στην Ινδία. Έρευνα που οδήγησε στην πλήρη ανάγνωση (αλληλούχιση) του γονιδιώματός του. Η μεθοδική βελτίωσή τους ύστερα από συμβατικές διασταυρώσεις μεταξύ ποικιλιών και ειδών και η δημιουργία νέων ποικιλιών εμπλουτισμένων με ξανθοφίλες (κίτρινο ρεβύθι), με καροτενοειδή (πορτοκαλί ρεβύθι) ή και άλλες χρωστικές όπως οι ανθοκυανίνες (μωβ ρεβύθια), που ήδη καλλιεργούνται στη χώρα μας, ανεβάζουν ακόμα πιο ψηλά τη διατροφική τους αξία.
Δείτε πόσους τρόπους κατανάλωσης έχουμε για το ταπεινό ρεβύθι, μια ταπεινότητα που αντανακλάται στις λαϊκές ρήσεις και τα παραμύθια, όπως εκείνο του κοντορεβυθούλη, ή τις γλυκύτατες φωνές της Ζήλου με τον Κραουνάκη στο παραμύθι με τα «δύο κουκιά και δυο ρεβύθια». Ποιος δεν δοκίμασε μια λευκή ή κόκκινη σούπα ρεβυθιών, ένα χυλό τους, μία κρύα σαλάτα με πράσινο κρεμμύδι και μαϊντανό ή τη ρεβυθοσαλάτα χούμους με ταχίνι και ελαιόλαδο (ένα καταπληκτικό πλήρες γεύμα που πρόσφατα ανακαλύφθηκε από Αμερικανούς και Καναδούς και «κλονίζει» όπως έγραψε ο Economist τα παραγωγικά τους συστήματα, γιατί οι απαιτούμενες ποσότητες δεν μπορούν να καλυφθούν, ούτε από την εσωτερική τους παραγωγή, ούτε από εισαγωγές) ή ακόμη και τον ρεβυθοκαφέ σε καιρούς δύσκολους για την προμήθεια του κανονικού.
Και είναι τώρα η ευκαιρία για τη χώρα μας, με την ανάληψη της Προεδρίας της Ε.Ε. από την 1η Ιανουαρίου 2014, να προωθήσουμε μεταξύ άλλων και πολιτικές που θα αναδείξουν τη σημασία των ψυχανθών για όλη την Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό θα ανακηρύξουμε το 2014 ως έτος ψυχανθών για τη χώρα μας.
Στα τέλη Νοεμβρίου θα συμμετάσχουμε στη γιορτή γαστρονομίας και διατροφής στο Μαρούσι, όπου ένα ολόκληρο περίπτερο θα είναι αφιερωμένο στα ελληνικά όσπρια και τα γαστρονομικά τους προϊόντα. Καθημερινά μάλιστα για τρεις ημέρες γνωστοί σεφ θα παρουσιάζουν τις δημιουργίες τους.
Τα ψυχανθή σημαίνουν οφέλη για το περιβάλλον (λιγότερα φυτοφάρμακα και λιπάσματα, βελτίωση υφής, δομής και γονιμότητας του εδάφους) και σεβασμό στην αειφορία, δηλαδή τις επόμενες γενεές. Σημαίνουν, δηλαδή, μείωση του κόστους καλλιέργειας για το γεωργό, γιατί μειώνουν αισθητά το κόστος σημαντικών εισροών, όπως τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα. Σημαίνουν επίσης «ανάσα» για την κτηνοτροφία μας, καθώς θα την βοηθήσουν να απαλλαγεί από το δυσβάσταχτο κόστος των εισαγόμενων ζωοτροφών. Τέλος, τα «ξεχασμένα» για πολλούς από εμάς όσπρια, σημαίνουν εξαιρετικής ποιότητας φυτικές πρωτεΐνες, με ευεργετικά οφέλη για τη διατροφή και την υγεία.
Δείτε τη δημοσίευση του άρθρου

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

"Μαύρος" χειμώνας για χιλιάδες ελαιοπαραγωγούς



Δύσκολες μέρες περιμένουν τη μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων του Νομού που εξαρτώνται από το αγροτικό εισόδημα. Η ακαρπία στα ελαιόδεντρα στο σύνολο σχεδόν του Νομού έχει οδηγήσει σε απόγνωση τους παραγωγούς.
Το μέγεθος του προβλήματος φαίνεται  ιδιαίτερα στις χονδροελιές όπου  χιλιάδες  δέντρα είναι εντελώς «γυμνά» από καρπό, ενώ  χιλιάδες παραγωγοί δεν θα μπουν καν στο λιοστάσι.  Η κατάσταση χαρακτηρίζεται τραγική. Οι παραγωγοί ξόδεψαν σημαντικό μέρος του εισοδήματός τους στο να περιποιηθούν τα δέντρα (κλάδεμα, λιπάσματα) ευελπιστώντας πως η απόδοση της καλλιέργειας θα υπερκαλύψει τα έξοδα, όπως και σειρά άλλων υποχρεώσεων του οικογενειακού τους προγραμματισμού.   
Άλλωστε το λάδι και η ελιά, ακόμη και στις περιπτώσεις που είναι το συμπληρωματικό εισόδημα των πολιτών, αποτελεί βασική πηγή πλούτου, υπολογίσιμη συχνά περισσότερο απ’ ότι τα έσοδα του σταθερού επαγγέλματος.   Φέτος, σε ποσοστό που σε πολλές περιπτώσεις αγγίζει και το απόλυτο 100%, κατά μέσω όρο δε το 80-90%, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, τα ελαιόδεντρα δεν έδωσαν καρπό και ως εκ τούτου η απώλεια εισοδήματος θα είναι αντίστοιχη. Μικρότερη, αλλά σημαντική είναι η απώλεια για τις ελιές καλαμών, όπου η εφετινή παραγωγή υπολογίζεται μειωμένη κατά 40-50%, ποσοστό που επίσης μεταφράζεται σε …καταστροφή και απόγνωση για τους αγρότες.

Αυτό σημαίνει ότι στο φτωχό νομό  θα λείψουν φέτος αρκετά εκατομμύρια ευρώ, με επιπτώσεις ολέθριες στο σύνολο της τοπικής οικονομίας, αφού ως γνωστόν οι αγρότες είναι ο βασικός μοχλός της οικονομίας. Άμεσα δεν πλήττονται μόνο οι παραγωγοί, οι ελαιοτριβείς, τα εργοστάσια μεταποίησης και οι εμπορικές εταιρίες, αλλά χιλιάδες άνθρωποι που εργάζονται στη συγκομιδή του καρπού και κατ’ επέκταση όλοι οι κλάδοι που συναποτελούν την αλυσίδα της οικονομικής δραστηριότητας.

πηγή: ΠΑΤΡΙΣ ΗΛΕΙΑΣ

Αιτήσεις για εξαγορά κατεχομένων αγροτεμαχίων του ΥΠ.Α.Α.Τ μέχρι 31-12-2013.

 

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πρέβεζας ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους οι οποίοι κατέχουν ακίνητα που διαχειρίζεται το ΥΠ.Α.Α.Τ., ότι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση εξαγοράς μέχρι 31-12-2013. 

Η πλήρης Ανακοίνωση έχει ως εξής: 

Ανακοίνωση 

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πρέβεζας ενημερώνει τους πολίτες ότι η προθεσμία για την κατάθεση των αιτήσεων εξαγοράς από τους ενδιαφερόμενους που κατέχουν ακίνητα διαχείρισης Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2013 και δεν δύναται να παραταθεί (Άρ. 168, Παρ. 2 του Ν. Ν. 4099/2012, ΦΕΚ Α΄250/2012). 
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Ν. 4061/2012 όποιος κατέχει ακίνητο το οποίο διαχειρίζεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μπορεί να υποβάλλει αίτηση εξαγοράς του στην Επιτροπή Θεμάτων Γης και Επίλυσης Διαφορών της οικείας Περιφέρειας, εφόσον αποδεικνύει κατοχή αυτού πριν την 5.6.1993 και η επιφάνειά του δεν υπερβαίνει τα δέκα (10) στρέμματα. Στην αίτηση περιγράφει το κατεχόμενο ακίνητο κατά θέση, εμβαδόν και συντεταγμένες στο ελληνικό γεωδαιτικό σύστημα αναφοράς. 
Για περισσότερες πληροφορίες οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Τοπογραφίας, Εποικισμού & Αναδασμού, τηλ. 2682028051.

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Συνταξιοδότηση αγροτών, κτηνοτρόφων στο 62ο έτος με 40 χρόνια ασφάλισης


«Γίνεται πράξη η συνταξιοδότηση των αγροτών στο 62ο έτος ηλικίας με 40 χρόνια ασφάλισης», διαβεβαίωσε ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Βρούτσης Ιωάννης, τον Βουλευτή Πέλλας κ. Ιορδάνη Τζαμτζή, κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα 21-10-2013.
 Ο κ. Τζαμτζής, ο οποίος από το 2000 ζητά συνεχώς να μειωθεί το όριο συνταξιοδότησης των αγροτών με ομιλίες,  ερωτήσεις, επιστολές, και παρεμβάσεις στους αρμόδιους Υπουργούς, έθεσε για άλλη μία φορά το θέμα στο κ. Βρούτση, τονίζοντας ότι έχει παρατηρηθεί καθυστέρηση στην υλοποίηση της δέσμευσης που ανέλαβε ο Πρωθυπουργός μέσα στη Βουλή τον Φεβρουάριο του 2013.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Τζαμτζής λίγες μέρες πριν, κατά την συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που είχε καταθέσει, έθετε για άλλη μια φορά, το θέμα μείωσης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των αγροτών.
Ο κ. Βρούτσης απάντησε στον κ. Τζαμτζή, ότι στο  σχέδιο νόμου που συντάσσει  το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, θα συμπεριλαμβάνεται διάταξη η οποία θα υλοποιεί την δέσμευση του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, για τη συνταξιοδότηση των αγροτών και των κτηνοτρόφων στο 62ο έτος της ηλικίας τους με 40 χρόνια ασφάλισης.
Ακόμη, ο κ. Τζαμτζής ζήτησε από τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας να δοθεί λύση στο πρόβλημα της συνταξιοδότησης που αντιμετωπίζουν 50 περίπου εργαζόμενοι των  κλωστοϋφαντουργιών  της Πέλλας και Ημαθίας που έχουν κλείσει (ΛΑΝΑΡΑΣ).
Για το θέμα αυτό ο κ. Βρούτσης ζήτησε από τον κ. Τζαμτζή πίστωση χρόνου για να εξεταστεί το θέμα διεξοδικότερα.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Την απαλλαγή των αγροτικών αποθηκών από το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων ζητά ο Δήμαρχος Κιλελέρ

Τέλος ακινήτων και για τις αγροτικές αποθήκες

Την απαλλαγή των αγροτικών αποθηκών από το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων ζητά με έγγραφό τους προς της ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο δήμαρχος Κιλελέρ, κ. Ρίζος Κομήτσας. ΄
Στο έγγραφο, που κοινοποιήθηκε σε όλους τους βουλευτές του Ν. Λάρισας, ο κ. Κομήτσας σημειώνει ότι ενώ τα προηγούμενα δύο έτη οι αποθήκες απαλλάχθηκαν από το τέλος ακινήτων, φέτος οι ιδιοκτήτες τους καλούνται να το πληρώσουν κανονικά. Ο δήμαρχος ζητά την παρέμβαση των υπουργών για να αρθεί η συγκεκριμένη αδικία. Στο έγγραφο αναφέρονται τα εξής:
« Κύριε Υπουργέ
Σε μεγάλη αναστάτωση έχουν περιέλθει χιλιάδες αγρότες στον Δήμο Κιλελέρ και σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς καλούνται να πληρώσουν, πλέον, μεγάλα ποσά για το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (Ε.Ε.Τ.Α.), το οποίο τους επιβλήθηκε, μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, για αποθήκες που διατηρούν για αγροτική χρήση.   
Για τις εν λόγω αποθήκες οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι είχαν το 2011 και το 2012 απαλλαγεί από το Τέλος Ακινήτων, ακολουθώντας μία απλή διαδικασία. Με μία βεβαίωση από τις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής όπου αναγραφόταν ότι «το συγκεκριμένο κτίσμα – αγροτική αποθήκη χρησιμοποιείται για κύρια αγροτική χρήση», οι παραγωγοί μετέβαιναν στις Δ.Ο.Υ. και από εκεί έπαιρναν το έγγραφο της απαλλαγής, το οποίο και προσκόμιζαν στη Δ.Ε.Η. προκειμένου να μην τους χρεωθεί το Τέλος Ακινήτων.
Όπως καταγγέλλουν οι αγρότες, μετά την ψήφιση του Νόμου 4152/2013 οι Δ.Ο.Υ. δεν δέχονται τη βεβαίωση των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και δεν εκδίδουν απαλλακτικό για το Ε.Ε.Τ.Α. στις αγροτικές αποθήκες. Το πρόβλημα εντοπίζεται σε διάταξη του συγκεκριμένου Νόμου όπου αναφέρεται ότι από το τέλος «απαλλάσσονται τα ακίνητα τα οποία στο πεδίο χρήσης του συστήματος «ΕΡΜΗΣ» του ΔΕΔΔΗΕ αναγράφονται οι κωδικοί χρήσης 3 και 4 αντίστοιχα, που αφορούν σε γεωργική ή βιομηχανική χρήση». 
Ωστόσο, οι αγροτικές αποθήκες ηλεκτροδοτούνται με ηλεκτρικό ρεύμα γενικής χρήσης και όχι με ρεύμα γεωργικής χρήσης, όπως συμβαίνει με τα ποιμνιοστάσια, τα βουστάσια και τα αρδευτικά αντλιοστάσια των αγροτών και των κτηνοτρόφων.
Κύριε Υπουργέ
Σας ζητούμε να παρέμβετε, άμεσα, προκειμένου να αρθεί η προφανής αδικία που έχει ανακύψει με την επιβολή Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων στις αγροτικές αποθήκες και να μην επιβαρυνθούν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μας με το κόστος του Τέλους, το οποίο είναι δυσβάσταχτο και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν και δεν πρέπει να επωμιστούν ».

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ