Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Οι αγρότες της Ε.Ν.Α. Πρέβεζας που συντονίζουν το 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Νέων Υπαίρου






http://thumbp1-ir2.thumb.mail.yahoo.com/tn?sid=29273397858808500&mid=AJcl5C4AAQvzUhZdBwHdvxmqE8o&midoffset=2_0_0_1_1523838&partid=2&f=1720&fid=Inbox&w=768&h=417

Μ Ι Χ Α Η Λ Ι Δ Η Σ   Δ Η Μ Η Τ Ρ Ι Ο Σ
 


ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ 21-8-2013

Φεστιβάλ, χώρος συνεισφοράς, www.festival-newn.gr

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΥΠΑΙΘΡΟΥ, 6-8 Σεπ 2013, Κανάλι Πρέβεζας, χώρος συνάντησης, αλληλοενημέρωσης, συζήτησης, ανταλλαγής εμπειριών, βελτίωσης δεξιοτήτων και απόφασης για δράση, για ένα καλύτερο μέλλον, διότι οι νέες και οι νέοι δικαιούνται και μπορούν να ελπίζουν σε κάτι καλύτερο. Και με την σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα σίγουρα έχουν πάρα πολλές επιλογές για να είναι καλύτερο από ότι είναι σήμερα.
Το Φεστιβάλ Νέων Υπαίθρου έβαλαν στο μικροσκόπιο κατά την πανσέληνο, 21/8/2013, οι νέες και οι νέοι αγρότες, μέλη της Ένωσης Νέων Αγροτών Πρέβεζας στην προτελευταία συνάντηση της οργανωτικής επιτροπής στο γραφείο της ΕΝΑ Πρέβεζας. Οι πολλές δηλώσεις συμμετοχής έχουν «ανεβάσει τον πήχη», αλλά ταυτόχρονα και την αγωνία ανταπόκρισης των μελών των Ομάδων Εργασίας της ΕΝΑ Πρέβεζας, που είναι η πρώτη φορά που διοργανώνει μόνη της τόσο μεγάλη εκδήλωση, σε τόσο κρίσιμη περίοδο.
Μοιάζει σαν το Φεστιβάλ Νέων Υπαίθρου (6-8 Σεπ 2013, Κανάλι Πρέβεζας) να ανέλαβε ξαφνικά, λόγω συγκυριών, το βάρος της επισήμανσης ότι το μέλλον όλων των κοινωνιών των ανθρώπων βρίσκεται στην δικτυωμένη οριζόντια δράση των πολλών μικρών τοπικών αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, που οργανώνονται από τις τοπικές κοινωνίες, και όχι στις κεντρικές φαραωνικές λαβιρυνθοειδείς «μιζαδόρικες (?)» εργολαβίες της ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ίσως ούτε καν στην κεντρικά σχεδιαζόμενη περιφερειακή ανάπτυξη.
Στην ταχύτατη κατασκευή και λειτουργία του κεντρικού ιστοχώρου του Φεστιβάλ Νέων Υπαίθρου, www.festival-newn.gr, συνεισέφεραν οι Νικόλας, Παναγιώτης, Άκης και Δημήτρης, ενώ τον συντηρεί ο Νικόλας.
Το βιντεάκι http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=IuMTZXAVVi4 που προσκαλεί στο Φεστιβάλ Νέων Υπαίθρου το έκαναν οι Δημήτρης και Παναγιώτης, με τον Λεωνίδα, τον Σάκη, τον Βελισσάρη, τον Γιάννη και την Αντιγόνη, όλοι μέλη της ΕΝΑ Πρέβεζας, και γυρίστηκε στα κτήματα τους.
Η Αντιγόνη, η Σπυριδούλα, η Νικολέτα, ο Πάνος και ο Άκης οργανώνουν την γραμματεία και δέχονται τις αιτήσεις, ως η Ομάδα Εργασίας για την Γραμματεία, ενώ ένας τοπικός τυπωμένος οδηγός θα δείχνει όλους τους χώρους ύπνου, φαγητού και δραστηριοτήτων στα χωριά Κανάλι και Νέα Σαμψούντα Πρέβεζας. Οδηγίες προσέγγισης με όλα τα μέσα, από όλες τις περιοχές της Ελλάδος, δίνονται στο site του Φεστιβάλ, www.festival-newn.gr.
Ήδη από αύριο θα σηματοδοτηθούν οι χώροι του Φεστιβάλ Νέων Υπαίθρου με αφίσες, πανώ και την «μασκώτ» του Φεστιβάλ.
Την Ομάδα Εργασίας για το πρωινό και για τα φαγητά (δείπνα) έχει αναλάβει ο Γιάννης, η Βίκη, ο Άρης και ο Βασίλης, ενώ τα γεύματα στην Φιλιππιάδα και το Μιχαλίτσι έχουν ρυθμισθεί με τοπικούς νέους αγρότες-μέλη της ΕΝΑ Πρέβεζας.
Στην Ομάδα για την έκθεση χορηγών, την διευθέτηση χώρων και την καθοδήγηση των συμμετεχόντων στους χώρους δραστηριοτήτων θα συντονίζουν οι: Λεωνίδας, Σάκης, Στέλιος και Γιώργος.
Τις προσφορές και τις ενισχύσεις σε είδος καταγράφουν ο Λεωνίδας και ο Άκης συνεχώς, εντυπωσιασμένοι από την συμβολή όλων των συμπολιτών με ότι μπορεί ο κάθε ένας, για την εξασφάλιση της επιτυχίας του Φεστιβάλ Νέων Υπαίθρου. Άλλωστε αυτό είναι το μεγάλο «όπλο» των μικρών-απλών πολιτών, έναντι των κεντρικών χρηματικών παροχών, που τις περισσότερες φορές σημαίνει κάποιας μορφής δουλεία, όχι πάντα τόσο εμφανή. Τα πολλά λεφτά δρομολογούν πολλές αντισταθμιστικές παροχές-δουλείες.
Στην σεμνότητα, αλλά και την έλλειψη αυτοπεποίθησης, μετά από πολλά χρόνια συστηματικής επαγγελματικής απαξίωσης των αγροτών και του αγροτικού τρόπου ζωής και των αξιών του, θα προσπαθήσει να υπερκεράσει η παρουσίαση Πετυχημένων Πρακτικών των ανθρώπων της παραγωγής του πραγματικού πλούτου. 


 
Με ανοικτή διαδικασία η Ένωση Νέων Αγροτών Πρέβεζας δέχεται προτάσεις Νέων Αγροτών που εκτιμούν ότι η εμπειρία τους στην αγροτική τους εκμετάλλευση είναι επιτυχής (ζουν αυτοί και η οικογένειά τους από αυτήν, επομένως δεν συνίστανται ιδέες ή εκμεταλλεύσεις που ακόμα δεν έβγαλαν κέρδη) και επιθυμούν να μοιραστούν την εμπειρία τους με άλλους νέους & νέες, αγρότες ή ενδιαφερόμενους να ασχοληθούν στον αγροτικό τομέα, στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΥΠΑΙΘΡΟΥ. Οι πραγματικές αγροτικές εκμεταλλεύσεις θα πρέπει να είναι στην γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία & δασοκομία και μόνο συμπληρωματικά θα μπορούσαν να υπάρχουν: παραγωγή ενέργειας, μεταποίηση & εμπορία της δικιάς τους παραγωγής και αγροτουρισμός. Οι Πετυχημένες Πρακτικές θα παρουσιασθούν στον αντίστοιχο κύκλο συζήτησης το Σάββατο 7-9-2013, πρωί, 10.00-14.00. Για την ενιαία παρουσίαση θα πρέπει η κάθε εκμετάλλευση να δώσει: την ποσότητα και είδος παραγωγής, τα μέσα που αξιοποιεί, το αποτέλεσμα που έχει και σημεία προσοχής. Αποστολή προτάσεων στο enaprevezas@yahoo.gr ή info@festival-newn.gr. Πληρ: 6974 111252 & 6932206602.
http://thumbp1-ir2.thumb.mail.yahoo.com/tn?sid=29273397858808500&mid=AJcl5C4AAQvzUhZdBwHdvxmqE8o&midoffset=2_0_0_1_1523838&partid=4&f=1720&fid=Inbox&w=768&h=417 

Το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΥΠΑΙΘΡΟΥ (6-8 Σεπ 2013, Κανάλι & Νέα Σαμψούντα Πρέβεζας) λειτουργεί ως σταυροδρόμι συνεισφοράς εργασίας, κοινής προσπάθειας, καλής διάθεσης, ανταλλαγής ιδεών και ζύμωσης για ανάληψη δράσης από τους ανθρώπους που οι ίδιοι αποτελούν την ίδια την βάση της κοινωνίας των ανθρώπων, χωρίς «τίτλους» που τι ςπερισσότερες φορές αποδεικνύονται ψευδεπίγραφοι. Όλοι συνεισφέρουν, όλοι οφελούνται, χωρίς εξαρτήσεις, με αυτάρκεια  και βιωσιμότητα.
Η προτελευταία σύσκεψη της οργανωτικής ομάδας του Φεστιβάλ Νέων Υπαίθρου ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωϊνές ώρες της 22/8/2013, στις όχθες του Αμβρακικού κόλπου, στο Μιχαλίτσι, με τις φροντίδες του Ιωσήφ μέσα σε μια φεγγαρόφωτη βραδιά, προσφέροντας μια ευχάριστη γεύση, μακρυά από τις ίντριγκες και τους τακτικισμούς των εραστών των κεντρικών εξουσιών.
Για όσους προετοιμάζονται για την συμμετοχή τους στο Φεστιβάλ Νέων Υπαίθρου (6-8 Σεπ 2013, Κανάλι & Νέα Σαμψούντα Πρέβεζας) και θέλουν να οργανώσουν την επιστροφή τους από το δυτικότερο σημείο της ηπειρωτικής Ελλάδας προς όλη την Ελλάδα, την Λυριακή, 8 Σεπ 2013, προβλέπονται:
10.00-12.00   Διαγωνισμός δεξιοτεχνίας άροσης με τρακτέρ στο Κανάλι
10.00-12.00   Συζήτηση με επίκεντρο την συμβολή του τοπικού πολιτισμού στην τοπική ανάπτυξη και μάλιστα με το καλύτερο κομμάτι των τοπικών κοινωνιών, το γυναικείο.
12.00-14.00   Ολομέλεια, τελικά σημεία προσοχής και παρουσίαση της Αγροτικής Αγοράς Πρέβεζας από τους πρωταγωνιστές της.
12.00-14.00   Λειτουργία επιδεικτικής Αγοράς Αγροτών και ΛΗΞΗ.
Στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΥΠΑΙΘΡΟΥ μπορούν να συμμετάσχουν όσοι επιθυμούν, με αίτηση συμμετοχής, αλλά είναι ελεύθερη η συμμετοχή στην τελετή έναρξης την Παρασκευή, 6 Σεπ 2013, από 20.30 έως 21.30, στην κεντρική πλατεία Καναλιού Πρέβεζας, καθώς και στην αγροτική βραδιά, το Σάββατο, 7 Σεπ 2013,, από 20.30, στον αύλειο χώρο του Πολιτιστικού Σύλλογου Νέας Σαμψούντας Πρέβεζας.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Ανακοίνωση της Ε.Ν.Α. Πρέβεζας




Η Ένωση Νέων Αγροτών (Ε.Ν.Α.) Πρέβεζας  σας ενημερώνει ότι λόγω φόρτου εργασίας  εν όψι του 1ου Πανελληνίου Φεστιβάλ Νέων Υπαίθρου που θα γίνει  6-8 Σεπτ  στο παραθαλάσσιο χωριό Κανάλι  δεν θα  δημοσιεύει στον ιστότοπο της αγροτικές ειδήσεις  μέχρι της 9 / 9 / 2013  . Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση σας  . 

 Από το Δ.Σ. της Ε.Ν.Α. Πρέβεζας

Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

Αγροτική Επιχειρηματικότητα στα Φλογητά





ΕΝΩΣΗ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ 14-8-2013

Η Αγροτική Επιχειρηματικότητα θα είναι στο επίκεντρο της συζήτησης κατά την συνάντηση που οργανώνει η Ένωση Νέων Αγροτών Χαλκιδικής με το Επιμελητήριο στην ΤΟΠΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ στην παραλία Φλογητών Χαλκιδικής (Δήμου Προποντίδας) το Σάββατο, 17 Αυγ 2013, στις 21.00.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Χαλκιδικής κ. Παύλος Γιαλαγκολίδης είπε: Μετά την επιτυχημένη 11η Γιορτή του Αγρότη (Ν. Τρίγλια, 24-26/7/2013) και την 2η Έκθεση Χαλκιδικής (Ν. Μουδανιά, 9-11/8/2013), οι Νέοι Αγρότες Χαλκιδικής προσκαλούν στην Τοπική Γιορτή (Φλογητά, 14-17/8/2013) και στην Γιορτή Ροδιού (Ριζά, 24/8/2013), ενώ θα είναι παρόντες στην Ημέρα Συλλογής Σταφυλιών (Ν. Γωνιά, 1/9/2013) για να συγχαρούν, να γνωρίσουν και να δοκιμάσουν τα βραβευμένα Προϊόντα Μαριάνας του αμπελουργικού Οίκου Καζάκη (του αντιπροέδρου της ΕΝΑ Χαλκιδικής Πάγκαλου Καζάκη), μαζί με όλους τους επισκέπτες.
Η Αγροτική Επιχειρηματικότητα είναι πολύ ταλαιπωρημένη έννοια στις ημέρες μας, ενώ χρησιμοποιείται ως άλλοθι για να στηθούν διαφόρων ειδών «πυραμίδες» ή απλά διαφημιστικές εκστρατείες, όχι όμως με ωφελούμενους τους αγρότες. Κατά περιόδους οι αγρότες βίωσαν ή σε μερικές περιπτώσεις ακόμα βιώνουν τα αποτελέσματα της προώθησης καλλιεργειών χωρίς ολοκληρωμένη έρευνα στην περιοχή καλλιέργειας, ή το σημαντικότερο, χωρίς πρόβλεψη οργάνωσης της αγοράς του αντίστοιχου αγροτικού προϊόντος & χωρίς εξασφάλιση στην προσέγγιση του τελικού καταναλωτή.
Έτσι είχαμε ακούσει για τα βατόμουρα, για τις στρουθοκαμήλους και για την τρούφα, μετά είχαμε το ιπποφαές, την αρρώνια και τα σαλιγκάρια, και τώρα ακούγονται το γκότζι μπέρι, η «ζέα» και τα αρωματικά φυτά. Όλα έχουν πολύ έρευνα, αλλά δεν είχαν όταν τα προώθησαν ή/& προωθούν στην ελληνική αγορά στοιχεία 7-10 ετών καλλιέργειας στην περιοχή, ώστε ο αγρότης να επιλέξει με αποδεκτούς κινδύνους και όχι με κινδύνους που προσεγγίζουν την «ζαριά».
Επιχειρηματικότητα είναι η διάθεση για ανάληψη δράσης με αρκετά μεγάλες αβεβαιότητες. Αβεβαιότητες που δεν θα προσεγγίζουν τον τζόγο. Αγροτική δραστηριότητα είναι η επαγγελματική ενασχόληση με την γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία & δασοπονία, με παράλληλη συμπληρωματική δυνατότητα στην παραγωγή ενέργειας, στην μεταποίηση και εμπορία της δικιάς του παραγωγής και στον αγροτουρισμό.
Εάν δεν υπάρχει η δυνατότητα το παραγόμενο προϊόν να φθάσει από τους ίδιους τους παραγωγούς ή από ελεγχόμενη από τους ίδιους εφοδιαστική αλυσίδα, τυποποιημένο, συσκευασμένο και επώνυμο με τα χαρακτηριστικά των παραγωγών, κάθε άλλη αγροτική απασχόληση είναι συγκαλυμμένη μορφή «κολίγου»- εργάτη γης, ο οποίος, ενώ καλείται να κάνει επενδύσεις πολλών χιλιάδων ευρώ και να προσφέρει έδαφος (ιδιόκτητο ή νοικιασμένο) και πολλή οικογενειακή εργασία (χωρίς ωράριο), τελικά είναι πλήρως εξαρτώμενος από επιδοτήσεις, ενώ οι τιμές καταναλωτού για τα αγροτικά προϊόντα που ό ίδιος παράγει μπορεί να φθάνουν τις 8 φορές επάνω (+700%) και κατά την ΠΑΣΕΓΕΣ, 16 φορές επάνω (+1500%) από την τιμή παραγωγού, που ο αγρότης διαθέτει.
Σήμερα η σύγχρονη τεχνολογία, χωρίς να τραυματίζει τα περιβάλλον και με σεβασμό στις ισορροπίες του, επιτρέπει αξιόλογη παραγωγή τροφίμων, αλλά και «πολυαπασχόληση» στον σύγχρονο αγρότη. Η σύγχρονη αγροτική κοινωνία δεν είναι μόνο παραγωγική-αυτοκαταναλωτική, αλλά πρέπει να δημιουργεί τοπική αυτάρκεια, ενώ έχει και χαρακτηριστικά καταναλωτικά, που την επιτρέπουν ένα αξιοπρεπείς επίπεδο διαβίωσης.
Έτσι για πρώτη φορά οργανώνεται ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΥΠΑΙΘΡΟΥ (Πρέβεζα, 6-8 Σεπ 2013, www.festival-newn.gr) για να δοθεί η δυνατότητα όλοι οι συντελεστές της ζωής στην ύπαιθρο να βρεθούν μαζί. Το Συνέδριο ΝΕΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ (Αθήνα, 15-16 Σεπ 2013, www.agrorama.com) θα δώσει βήμα για να παρουσιασθούν στέβια, ιπποφαές, blueberry, goji berry, μύρτιλο, aloe vera, ροδιές, τρούφα, μανιτάρια, αρωματικά φυτά, βιοκαύσιμα, pellets, αγριαγκινάρα, βελανιδιές, σαλιγκαροτροφία, σμέουρα, μύρτιλο, βατόμουρο, αρόνια, θερμοκήπια και σπόρους, λουλούδια, κ.ά. Το Συνέδριο ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (Ναύπλιο, 15 Οκτ 2013, www.farmsup.eu) οργανώνεται για την αξιοποίηση κατάλληλων εργαλείων ανάπτυξης της αγροτικής επιχειρηματικότητας.
Η ΕΝΑ Χαλκιδικής περιμένει όλους το Σάββατο, 19 Αυγ 2013, στις 21.00, στην παραλία Φλογητών. Πληρ: Π. Γιαλαγκολίδης 6946688616

Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Πληρωμές για σχέδια βελτίωσης

Πληρωμές για σχέδια βελτίωσης

Νέες πληρωμές ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
Πιο αναλυτικά:

Στις 12/8/2013 έγιναν οι παρακάτω πληρωμές Αγροτικής Ανάπτυξης: 1)Μέτρο 121 Σχέδια Βελτίωσης σε 5 δικαιούχους και ποσό 250.547,83€, 2)Οδοιπορικά Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2007-2013 σε 1 δικαιούχο και ποσό 200,60€.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Μέχρι 31 Aυγούστου οι εγγυητικές για την αναδιάρθρωση αμπελώνων

Μέχρι 31 Aυγούστου οι εγγυητικές για την αναδιάρθρωση αμπελώνων

Ανακατανέμονται για δεύτερη φορά ανά Περιφερειακή Ενότητα οι εκτάσεις και τα κονδύλια για την αναδιάρθρωση και μετατροπή οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου για την αμπελοοινική περίοδο 2012-2013, σύμφωνα με τη δεύτερη τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 3605/94386/13.9.2012 Απόφασης Κατανομής των κοινοτικών κονδυλίων για την αναδιάρθρωση και μετατροπή των αμπελώνων για την περίοδο 2012/2013, που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος.
Με βάση την τροποποιητική απόφαση, η ημερομηνία κατάθεσης εγγυητικών επιστολών για την καλλιεργητική περίοδο 2012−2013 παρατείνεται από τη λήξη της προηγούμενης προθεσμίας (20 Ιουνίου 2013) έως και τις 31 Αυγούστου 2013.

Για τον λόγο αυτό για την περίοδο εφαρμογής του προγράμματος 2012−2013, αντίστοιχα παρατείνεται έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2013 και η προθεσμία αποστολής των φακέλων πληρωμής από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής προς τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. με τη διαδικασία που περιγράφεται στην παράγραφο 6 του άρθρου 2 της υπ’ αριθμ. 306252/20.12.2010 υπουργικής απόφασης.

Να επισημανθεί ότι η μη εκτέλεση ορισμένων εγκεκριμένων μέτρων / δράσεων στη διάρκεια της αμπελουργικής περιόδου 2012/2013 και η μη προσκόμιση τραπεζικήςεγγύησης για τις δράσεις αυτές, θα επισύρει τις κυρώσεις που προβλέπονται στην ανωτέρω κοινή υπουργική απόφαση.

Οι ποικιλίες Τσάπουρνο στην Π.Ε. Κιλκίς και Κοτσιφολιάτικο στις Π.Ε. Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου επιτρέπεται να συμμετέχουν μόνο στις δράσεις:
i) εκρίζωση / αναφύτευση με άλλη ποικιλία,
ii) επανεμβολιασμός.

Οι Περιφερειακές Ενότητες (Π.Ε.) Φθιώτιδας, Εύβοιας, Βοιωτίας και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα) δεν ταξινομούνται ως περιφέρειες «σύγκλισης», το οποίο συνεπάγεται χρηματοδότηση του προγράμματος από την Ε.Ε. στο 50%, αντί του 75% που ισχύει για τις υπόλοιπες Π.Ε.

Οι Π.Ε. έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν στο Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης και Μετατροπής επιπλέον στρέμματα των κατανεμηθέντων, χωρίς να υπερβούν το κατανεμηθέν ποσό που τους αναλογεί, άλλως θα φέρουν ακέραια την ευθύνη για την αδυναμία καταβολής των συγκεκριμένων ενισχύσεων στους παραγωγούς της περιοχής τους.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Περισσότερο μέλι από λιγότερους παραγωγούς

Περισσότερο μέλι από λιγότερους παραγωγούς

Το 38% επί του συνόλου των απασχολούμενων μελισσοκόμων επέλεξε την «έξοδο» από το επάγγελμα, μέσα σε μια περίοδο δεκαπέντε ετών, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που επεξεργάστηκε το paseges.gr. Στον αντίποδα, η συνολικά παραχθείσα ποσότητα φαίνεται να αυξάνεται το ίδιο διάστημα.
Περίοδος ανακατατάξεων για την ελληνική μελισσοκομία ήταν η περίοδος από το 1995 έως το 2009, οπότε υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία στο ΥΠΑΑΤ, καθώς από τους 25.000 παραγωγούς, το 2009 απέμειναν μόλις 15.000. Το συνολικό ποσοστό μείωσης προσεγγίζει το 40%.

Αντίθετη πορεία ακολούθησε παρόλα αυτά η παραγωγή μελιού, αφού από το 1995 έως το 2009, σημείωσε σημαντική αύξηση, ξεπερνώντας τους 21 χιλιάδες τόνους, από τους 17.800 περίπου. Όσον αφορά στις κυψέλες, δεν παρουσιάστηκε ιδιαίτερη μεταβολή.


Οι τιμές

Περίπου 2 ευρώ προς τα πάνω ανήλθαν οι τιμές για το παραγόμενο μέλι το ίδιο διάστημα. Είναι ενδεικτικό πως το 1995 οι τιμές παραγωγού με βάση τα στοιχεία του ΥΠΑΑΤ ήταν 4,3 ευρώ το κιλό, ενώ το 2009 έφτασαν τα 6,44 ευρώ/κιλό, παρά το γεγονός ότι το κινέζικο μέλι έκανε όλο και πιο έντονη την παρουσία του στις χώρες της ΕΕ.


Για τα επόμενα χρόνια, από το 2009 κι έπειτα δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία στο ΥΠΑΑΤ και μένει ν’ αποτυπωθεί στους… αριθμούς το ενδιαφέρον αρκετού κόσμου ν’ ασχοληθεί με τη μελισσοκομία, ελέω κρίσης.


Για πιο αναλυτικά στοιχεία δείτε εδώ


http://minagric.gr/images/stories/docs/agrotis/MeliMelissokomia/Stoixeia_parag_olis_tis_xoras1.pdf


Αλέξανδρος Μπίκας

mpikas@paseges.gr

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Α. Καχριμάνης Περιφερειάρχης Ηπείρου μιλά για την Κτηνοτροφία – «ΔΩΔΩΝΗ»- πρότυπες οικογ. μονάδες



Ο Περιφερειάρχης τόσο στο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Πωγωνησίων, όσο και σε χαιρετισμό που απηύθυνε σε εκδήλωση των κυνηγών στους Φιλιάτες, τόνισε την μεγάλη ευκαιρία που έχουν οι κτηνοτρόφοι πλέον έναντι χαμηλού κόστους (300 ευρώ) να νομιμοποιήσουν τις σταβλικές τους εγκαταστάσεις, ώστε στη συνέχεια να τις εκσυγχρονίσουν. «Είναι μια απόφαση, που προήλθε μετά από στενή συνεργασία που είχαμε με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και η οποία λύνει πολλά προβλήματα σε όλη την Ήπειρο», τόνισε ο Περιφερειάρχης.

Σε αναφορές του για τη γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ», επανέλαβε ότι πρέπει η Διοίκησή της να βρει λύσεις προκειμένου η εξόφληση του εισκομιζόμενου γάλακτος να γίνεται σε τακτά και σύντομα χρονικά διαστήματα, αναφέροντας ότι και μετά την τελευταία απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με κυβερνητικά στελέχη προκειμένου να βρεθούν λύσεις στο ζήτημα της χρηματοδότησης με κεφάλαια κίνησης των κτηνοτρόφων και της γαλακτοβιομηχανίας.

Με την ευκαιρία παρουσίας του σε εκδηλώσεις στη Γέφυρα Τζαρή, ο Περιφερειάρχης επισκέφθηκε πρότυπη οικογενειακή αμπελουργική μονάδα, η οποία διαθέτει και μικρό οινοποιείο. «Η λειτουργία τέτοιων μικρών μονάδων, πρέπει να επεκταθεί σε όλη την Ήπειρο και σε όλο το φάσμα της πρωτογενής παραγωγής και ιδιαίτερα στην κτηνοτροφία. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούμε να παράγουμε τοπικά ποιοτικά, με «ταυτότητα» προϊόντα και ταυτόχρονα οι αγρότες μας θα μπορούν να εξασφαλίσουν καλύτερα εισοδήματα», δήλωσε μετά την επίσκεψή του ο Περιφερειάρχης.

Τελευταία σενάρια για το φόρο σε ακίνητα και αγροτεμάχια

Ανακατατάξεις για τους περισσότερους ιδιοκτήτες ακινήτων φέρνει ο ενιαίος φόρος ακινήτων που θα εφαρμοστεί το 2014. Ελαφρώς μειωμένους φόρους θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες, των οποίων τα ακίνητα, βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης κάτω των 2.000 ευρώ.
Σύμφωνα  με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, ο ενιαίος φόρος για τα κτίσματα θα υπολογίζεται με κλίμακα 33 συντελεστών, οι οποίοι θα ξεκινούν από τα 2 ευρώ το τ.μ. για ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης μέχρι 500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και θα φθάνουν μέχρι τα 23,10 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για περιοχές όπου οι τιμές ζώνης υπερβαίνουν τα 8.500 ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της κυριακάτικης Καθημερινής, θα συσταθεί ειδικό τμήμα είσπραξης του ενιαίου φόρου ακινήτων μετά τις συστάσεις της τρόικας και τις επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα επιτευχθεί ο στόχος για είσπραξη εσόδων ύψους 4,15 δισ. ευρώ το 2014. Υψηλότερους φόρους θα πληρώσουν το 2014 οι ιδιοκτήτες ακινήτων των οποίων τα κτίσματα βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 2.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Αντίθετα, οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν ελαφρώς μειωμένους φόρους σε σχέση με το υφιστάμενο καθεστώς. Ωστόσο, δεν αποκλείεται τον Σεπτέμβριο να αναθεωρηθούν προς τα πάνω εφόσον διαπιστωθεί δημοσιονομικό κενό. Ο τελικός φόρος θα προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό των συντελεστών που ισχύουν σε κάθε ζώνη, την επιφάνεια του ακινήτου και την παλαιότητα. Σε κάθε περίπτωση, το 2014 οι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν 4,15 δισ. ευρώ για τα ακίνητα που κατέχουν.

Πάντως, ακόμη και οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές με χαμηλότερη τιμή ζώνης (κάτω των 2.000 ευρώ) θα καταβάλουν επιπλέον φόρους εφόσον έχουν στην κατοχή τους ένα αγροτεμάχιο. Και αυτό διότι μέχρι σήμερα τα αγροτεμάχια παρέμεναν αφορολόγητα. Πλέον με την εφαρμογή του ενιαίου φόρου ακινήτων θα φορολογείται το σύνολο της ακίνητης περιουσίας.

Αναλυτικά Παραδείγματα:

1. Με την εφαρμογή του ενιαίου φόρου ακινήτων το 2014, ιδιοκτήτης διαμερίσματος 100 τετραγωνικών μέτρων και παλαιότητας 5 ετών σε περιοχή όπου η τιμή ζώνης ανέρχεται στα 3.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, θα πληρώσει φόρο 1.332 ευρώ. Σήμερα για το ίδιο ακίνητο πληρώνει 1.224 ευρώ.

2. Αλλος ιδιοκτήτης ακινήτου 70 τ.μ. σε περιοχή όπου η τιμή ζώνης ανέρχεται στα 2.000 ευρώ και ηλικίας 10 ετών θα πληρώσει το 2014 φόρο 402,5 ευρώ. Με το υφιστάμενο καθεστώς ο φόρος είναι υψηλότερος κατά 8 ευρώ και συγκεκριμένα ανέρχεται στα 410,5 ευρώ ετησίως.

3. Ιδιοκτήτης ακινήτου 250 τετραγωνικών μέτρων ηλικίας 10 ετών σε περιοχή με τιμή ζώνης 8.500 ευρώ θα πληρώσει το 2014 το ποσό των 6.641,25 ευρώ. Σήμερα για το ίδιο ακίνητο πληρώνει 3.910 ευρώ.

4. Ιδιοκτήτης ακινήτου 150 τετραγωνικών μέτρων ηλικίας 14 ετών σε περιοχή με τιμή ζώνης 5.000 ευρώ θα πληρώσει το 2014 το ποσό των 2.537,75 ευρώ. Σήμερα για το ίδιο ακίνητο πληρώνει 2.052,75 ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι φέτος το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων καταβάλλεται μόνο από τους ιδιοκτήτες των οποίων τα ακίνητα ηλεκτροδοτούνται. Από το 2014 όλα τα ακίνητα θα φορολογούνται ασχέτως εάν αυτά ηλεκτροδοτούνται ή όχι. Στον ενιαίο φόρο ακινήτων δεν προβλέπεται αφορολόγητο όριο, ενώ θα εξαιρεθούν από τον φόρο οι μακροχρόνια άνεργοι και οι φορολογούμενοι που έχουν εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας. Με βάση το σενάριο αυτό, το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει να βεβαιώσει φόρους ύψους 4,15 δισ. ευρώ, ενώ το καθαρό ποσό που θα εισπραχθεί ανέρχεται στα 2,9 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα αντικαταστήσει το ειδικό τέλος ακινήτων που πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

Η  πρόταση του υπουργείου Οικονομικών:

1. Ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα εφαρμοσθεί το 2014 επί όλων των ακινήτων (κτίσματα, οικόπεδα και αγροτεμάχια).

2. Θα εξαιρεθούν από τον φόρο οι μακροχρόνια άνεργοι και όσοι έχουν εισοδήματα που δεν ξεπερνούν το όριο της φτώχειας.

3. Δεν θα υπάρχει αφορολόγητο όριο.

4. Στα εντός σχεδίου κτίσματα και οικόπεδα ο φόρος θα ξεκινά από 2 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και θα κλιμακώνεται με βάση τα χαρακτηριστικά του κάθε ακινήτου όπως τιμή ζώνης, τετραγωνικά και παλαιότητα. Συνολικά θα υπάρχουν 33 συντελεστές. Ο μικρότερος ανέρχεται στα 2 ευρώ ανά τ.μ. και εφαρμόζεται στα ακίνητα με τιμή ζώνης έως 500 ευρώ και ο υψηλότερος στα 23,10 ευρώ για τα ακριβά ακίνητα με τιμή ζώνης περίπου στα 8.500 ευρώ.

5. Στις εκτός σχεδίου εκτάσεις γης ο φόρος θα επιβάλλεται ανά στρέμμα, που θα ξεκινάει από 1 ευρώ και θα ξεπερνάει ακόμη και τα 60 ευρώ ανά στρέμμα για τα ακριβά αγροτεμάχια στα οποία υπάρχει οίκημα εντός.


Πηγή:capital.gr

Μέχρι το 2050 αναμένεται διπλασιασμός της ζήτησης για αγροτικά προϊόντα

Η κατανάλωση λιγότερου κρέατος από τους πιο πλούσιους θα γέμιζε το πιάτο των πιο φτωχών με γεωργικά προϊόντα, σύμφωνα με σχετική μελέτη, στην οποία επισημαίνεται επίσης πως μέχρι το 2050 αναμένεται να διπλασιαστεί η ζήτηση για αγροτικά προϊόντα.
Τα εδάφη που ήδη σήμερα καλλιεργούνται στη Γη, είναι σε θέση να παρέχουν τροφή για τέσσερα δισεκατομμύρια ανθρώπους παραπάνω από τον τωρινό παγκόσμιο πληθυσμό των επτά δισεκατομμυρίων, αρκεί η παραγωγή να μεταστραφεί από προϊόντα που προορίζονται για ζωοτροφές και βιοκαύσιμα, σε αγροτικά προϊόντα αποκλειστικά για την ανθρώπινη διατροφή.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που επισημαίνει ότι ακόμα και μια σχετικά μικρή μετάθεση εδαφικών πόρων από την κτηνοτροφία προς την ίδια τη γεωργία, με στόχο την άμεση κατανάλωση, μπορεί να προσφέρει τροφή σε εκατομμύρια ανθρώπους που σήμερα υποσιτίζονται.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Έμιλι Κάσιντι του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος του πανεπιστημίου της Μινεσότα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό περιβαλλοντικής έρευνας «Environmental Research Letters», επισημαίνουν ότι στην πραγματικότητα μπροστά στα μάτια της ανθρωπότητας βρίσκεται «κρυμμένο» και παραγνωρισμένο ένα αναξιοποίητο δυναμικό για τρόφιμα πολύτιμα σε έναν πεινασμένο πλανήτη.

«Ανάλογα με το πόσο διατεθειμένοι είναι οι αγρότες και οι καταναλωτές να αλλάξουν τις τρέχουσες πρακτικές τους, οι υφιστάμενες γεωργικές καλλιέργειες θα μπορούσαν να θρέψουν εκατομμύρια ή και δισεκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους», δήλωσε η Έμιλι Κάσιντι.

Η παγκόσμια ζήτηση για αγροτικά προϊόντα αναμένεται να διπλασιαστεί έως το 2050, καθώς ο πληθυσμός της Γης συνεχώς αυξάνεται και, παράλληλα, αυξάνει η ζήτηση για κρέας από τις πιο πλούσιες χώρες.

Η κατανάλωση κρέατος προϋποθέτει μεγάλες εκτάσεις γης που αφιερώνονται στη διατροφή των ζώων, με τίμημα την αφαίρεση πολύτιμων εδαφών για την καλλιέργεια τροφίμων που θα προορισθούν για άμεση κατανάλωση από τους πιο φτωχούς.

Επιπλέον, η σταδιακή εξάπλωση της καλλιέργειας φυτών που προορίζονται για βιοκαύσιμα, επιτείνει την έλλειψη γης για τρόφιμα.

Κάνοντας την υπόθεση ότι ο μέσος άνθρωπος χρειάζεται 2.700 θερμίδες την ημέρα, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι μόνο το 12% των θερμίδων που περιέχονται στις αγροτικές ζωοτροφές, καταλήγουν στον οργανισμό των ανθρώπων μέσω του κρέατος.

Επίσης εκτιμούν ότι μόνο το 55% των συνολικών θερμίδων κάθε είδους αγροτικών καλλιεργειών διεθνώς καταλήγουν άμεσα στους ανθρώπους.

Η αγροτική παραγωγή για την κατανάλωση προϊόντων απευθείας από τους ανθρώπους (και όχι ζωοτροφών για την κτηνοτροφία) θα μπορούσε να αυξήσει έως 70% τις διαθέσιμες για τους ανθρώπους θερμίδες.

Μεταξύ των χωρών, οι διαφορές είναι μεγάλες. Ενώ πχ η Ινδία κατανέμει το 90% των παραγόμενων αγροτικών θερμίδων για άμεση κατανάλωση από τον πληθυσμό της, το αντίστοιχο ποσοστό είναι πολύ μικρότερο στις ΗΠΑ (μόλις 27%).

Μόνο η γεωργία των ΗΠΑ υπολογίζεται ότι θα μπορούσε να θρέψει άλλο ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους, αν μετέθετε την αγροτική παραγωγή της αποκλειστικά προς την παραγωγή διατροφικών προϊόντων για άμεση κατανάλωση.

Όταν γίνονται ανάλογοι υπολογισμοί με βάση τις πρωτεΐνες και όχι τις θερμίδες, τα συμπεράσματα είναι παρεμφερή.

Για παράδειγμα, από όλες τις φυτικές πρωτεΐνες που παράγουν οι παγκόσμιες γεωργικές καλλιέργειες, ούτε οι μισές (ποσοστό 49%) δεν καταλήγουν στο πιάτο των ανθρώπων.

Οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι δεν είναι ρεαλιστικό να αναμένεται μια καθολική μεταστροφή των γεωργικών καλλιεργειών στην κατεύθυνση της άμεσης κατανάλωσης, όμως επισημαίνουν πως ένας έστω μερικός αναπροσανατολισμός είναι εφικτός τα επόμενα χρόνια. Αναφέρουν ενδεικτικά πως αν μετακινηθεί η κτηνοτροφική παραγωγή από το μοσχαρίσιο κρέας (που προϋποθέτει μεγάλες εκτάσεις για ζωοτροφές) στο χοιρινό κρέας και στα πουλερικά (που έχουν πολύ μικρότερες απαιτήσεις για αγροτικές ζωοτροφές), τότε θα μπορούν να τραφούν άλλοι 357 εκατ. άνθρωποι.

Αν μάλιστα η διατροφή των ανθρώπων απομακρυνθεί γενικότερα από την κρεατοφαγία (πράγμα όχι εύκολο), άλλοι 815 εκατ. άνθρωποι θα έχουν φαγητό. Σύμφωνα με την έρευνα, οι ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού μπορούν να ικανοποιηθούν μια χαρά μόνο με τη φυτική διατροφή, χωρίς την προσθήκη κρέατος.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Πληθαίνουν οι φωνές για νόμιμες εκλογές στους Νέους Αγρότες


Σε χίλια κομμάτια κινδυνεύει να διασπαστεί η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών, ενόψει και του Συνεδρίου στη Λαμία που θα γίνει στις αρχές Σεπτεμβρίου. Η παραίτηση του αναπληρωτή γραμματέα, Δημήτρη Σταματάκου, αποτελεί θρυαλλίδα εξελίξεων, αφού, δηλώνει στην Agrenda την πρόθεσή του να συσπειρώσει όσες τοπικές Ενώσεις Νέων Αγροτών θέλουν να ακολουθήσουν την πρότασή του για νέες εκλογικές διαδικασίες σε όλη την Ελλάδα.
Θέμα νομιμοποίησης της διοίκησης της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών βάζουν η παραίτηση Σταματάκου και η επιστολή του. 
Θέμα νομιμοποίησης της διοίκησης της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών βάζουν η παραίτηση Σταματάκου και η επιστολή του.

Διαβάστε ακόμα

Βλέποντας σιγά-σιγά να αποκαλύπτεται ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΝΑ δεν εξελέγη με σωστές διαδικασίες στις εκλογές του περασμένου Απριλίου προτείνει, σε πρώτη φάση, «το προσεχές τρίμηνο να γίνουν εκλογές σε όλες τις Ενώσεις Νέων Αγροτών (ΕΝΑ) και εκλογή αντιπροσώπων για την ΠΕΝΑ. Αυτό μπορεί να επιτευχτεί με παραίτηση των διοικητικών συμβουλίων των κατά τόπους Ενώσεων. Η ΕΝΑ Λακωνίας είναι διατεθειμένη να κάνει την αρχή με την προϋπόθεση να υπάρχει  παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου έτσι ώστε τα Διοικητικά Συμβούλια που θα εκλεγούν τόσο σε τοπικό επίπεδο αλλά και στην ΠΕΝΑ να έχουν την απόλυτη νομιμοποίηση και να μην μπορεί κανείς να τα αμφισβητήσει».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ήδη έχουν ανταποκριθεί επτά Ενώσεις στο κάλεσμά του για εκλογές εδώ και τώρα, προκειμένου να κινητοποιήσουν τη διαδικασία εκλογών και ιστην ΠΕΝΑ αμέσως μετά το Συνέδριο.

Πώς έγιναν τελικά οι εκλογές
Με βάση τις πληροφορίες που προέρχονται από την προηγούμενη ηγεσία της ΠΕΝΑ, από τις 30 ΕΝΑ που έχουν ιδρυθεί, μετείχαν στις εκλογές μόνο 5 και οι δύο (Θεσσαλονίκης και Κοζάνης) παρανόμως, ενώ οι ΕΝΑ Αχαΐας και Αργολίδας αποχώρησαν πριν τις εκλογές. Στη Γενική Συνέλευση παραβρέθηκαν συνολικά 37 αντιπρόσωποι, εκ των οποίων ψήφισαν οι 24 και κατανέμονταν ως εξής: Αχαΐας 4, Θεσ/νίκης 3, Κοζάνης 3, Λακωνίας 5, Λάρισας 3, Σερρών 1, Ηλείας 13, Βοιωτίας 2, Αργολίδας 3.
Ουσιαστικά οι 13 αντιπρόσωποι της ΕΝΑ ηλείας ψήφισαν όλοι τον Θεόδωρο Βασιλόπουλο και οι υπόλοιποι υποψήφιοι πήραν τους εξής ψήφους: Στέλιος Βογιατζής 12 (Θεσ/νίκη), Νίκος Παυλονάσιος 12 (Λάρισα), Λεωνίδας Αρνίδης 10 (Κοζάνη), Δημήτρης Σταματάκος 10 (Λακωνία) και Βασίλειος Κόλλιας 7 (Βοιωτία).

Η επιστολή Σταματάκου
Κύριοι συνάδελφοι του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών, περίπου τέσσερις μήνες μετά την διεξαγωγή των εκλογών της ΠΕΝΑ στις 21-4-13 στην Αθήνα και με αφορμή τα όσα έχουν γραφτεί στον τύπο και όχι μόνο, περί παράνομων διαδικασιών για την εκλογή αντιπροσώπων στην ΠΕΝΑ αλλά και όσα έχουν δημιουργηθεί μεταξύ μας από την ελλιπή επικοινωνία σε θέματα κρίσιμων αποφάσεων, σας υποβάλω την παραίτησή μου από τη θέση του αναπληρωτή γραμματέα της ΠΕΝΑ και σας προτρέπω να πράξετε το ίδιο προκειμένου να διατηρήσουμε τη συνέχεια και το κύρος της οργάνωσης  που προσπαθήσαμε να παραλάβουμε, έτσι ώστε να βάλουμε τέλος σε αυτούς που θέλουν τους νέους αγρότες χωρίς δική τους φωνή και εξαρτημένους.

Ταυτόχρονα προτείνω το προσεχές τρίμηνο να γίνουν εκλογές σε όλες τις Ενώσεις Νέων Αγροτών και εκλογή αντιπροσώπων για την ΠΕΝΑ. Αυτό μπορεί να επιτευχτεί με παραίτηση των διοικητικών συμβουλίων των κατά τόπους Ενώσεων. Η ΕΝΑ Λακωνίας είναι διατεθειμένη να κάνει την αρχή με την προϋπόθεση να υπάρχει  παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου έτσι ώστε τα Διοικητικά Συμβούλια που θα εκλεγούν τόσο σε τοπικό επίπεδο αλλά και στην ΠΕΝΑ να έχουν την απόλυτη νομιμοποίηση και να μην μπορεί κανείς να τα αμφισβητήσει. Οι νέοι αγρότες θα πρέπει να έχουν την ίδια φωνή, τον ίδιο σκοπό και να παράγουν όσα μπορούν μέσα από την επαγγελματική τους ιδιότητα και την ερασιτεχνική ενασχόληση με τα συνδικαλιστικά.

ΠΗΓΗ : agronews.gr

Γιορτές & Πανηγύρια στην Ελληνική Ύπαιθρο




http://thumbp1-ir2.thumb.mail.yahoo.com/tn?sid=29273397858808500&mid=AI0l5C4AAOWuUggyfw0J3hY0QQ4&midoffset=2_0_0_1_1512250&partid=2&f=1720&fid=Inbox&w=768&h=417





ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ 12-8-2013

Στις 10/8/2013 πήγα στην ωραία καινούργια προκυμαία των Ν. Μουδανιών Χαλκιδικής, στην 2η Έκθεση Χαλκιδικής, που οργανώθηκε από το Επιμελητήριο Χαλκιδικής με την υποστήριξη του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης και τον Δήμο Προποντίδος (Οργανισμός Πολιτισμού & Αθλητισμού).
Στα εγκαίνια που έγιναν επισημαίνεται η παρουσία του κ. Θ. Καράογλου-Υπουργού Μακεδονίας-Θράκης, του κ. Γ. Γκιλή-Πρόεδρου Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, του κ. Δ. Ιορδανίδη-Δήμαρχου Προποντίδος, του κ. Δ. Χαδαλή-Πρόεδρου Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων, του κ. Π. Γιαλαγκολίδη-Πρόεδρου Ένωσης Νέων Αγροτών Χαλκιδικής, της κα Ο. Παπαμέτη-Πρόεδρου Εμπορικού Συλλόγου Μουδανιών, της κας Ε. Γκίκογλου και πολλών άλλων.
Στο πλαίσιο της λειτουργίας της 2ης Έκθεσης Χαλκιδικής πραγματοποιήθηκαν παράλληλες εκδηλώσεις. Το βράδυ του Σαββάτου πριν την τελετή εγκαινίων έκαναν επίδειξη των τεχνικών τους οι μαθητές και οι δάσκαλοι της σχολής taekwondo «Μακεδονικής Φάλαγγα» και η Δημοτική Φιλαρμονική Ν. Τρίγλιας με περίπου 40 οργανοπαίκτες έπαιξε γνωστές διασκευές, με την διεύθυνση του μαέστρου κ. Αθανάσιου Μπουλούση.
Η Δημοτική Φιλαρμονική δημιουργήθηκε μετά από δωρεά 80 οργάνων το 1980 από μετανάστη και δίνει ευκαιρία σήμερα σε 90-100 παιδιά να μπουν στα μυστικά της μουσικής, να βρουν τρόπο να εκφράζονται, να προσφέρουν ευχάριστα ακούσματα στους δημότες, αλλά και να ασκηθούν νέες και νέοι 8 έως 18 ετών, ως ένα θερμοκήπιο μελλοντικών καλλιτεχνών. Στην εκδήλωση του Σαββάτου είδαμε γονείς, παλαιά μέλη της Φιλαρμονικής, να απολαμβάνουν την μουσική των παιδιών τους στην Φιλαρμονική.
Αξίζει να τονιστεί ότι η 2η Έκθεση Χαλκιδικής ήταν το σημείο προβολής των τοπικών επαγγελματιών καθόσον το 70-75% των εκθετών στην προκυμαία ήταν οι έμποροι και καταστηματάρχες των Ν. Μουδανιών, και όχι κάποιοι τυχαίοι περαστικοί «αλεξιπτωτιστές της θερινής «αρπαχτής», όπως είδαμε να συμβαίνει σε παρόμοιες εκθέσεις χωρίς ιδεολογικό υπόβαθρο. Από την άλλη οι παράλληλες εκδηλώσεις ήταν η προσπάθεια των τοπικών οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, που πρέπει να δείχνουν στην τοπική κοινωνία τις προσπάθειες και τις επιτεύξεις τους, για να εξασφαλίζουν αναγνώριση και επιδοκιμασία, και όχι συγκροτήματα άσχετα με τον τόπο.
Μετά τα εγκαίνια έγιναν βραβεύσεις αθλητών της Χαλκιδικής που σήκωσαν ψηλά την Ελληνική σημαία και επίδειξη τοπικής μαγειρικής της κας Β. Αλεξιάδου.
Συγχαρητήρια στο Επιμελητήριο Χαλκιδικής για την διοργάνωση της 2ης Έκθεσης Χαλκιδκής (Μουδανιά, 9-11/8/2013), κυρίως για την ύπαρξη περιεχομένου και στόχευσης. Είχαμε βρεθεί και στην Γιορτή του Αγρότη (Τρίγλια, 24-26/7/2013) και ελπίζουμε ότι και στην Τοπική Γιορτή (Φλογητά, 14-17/8/2013) θα είναι το ίδιο σωστά.
Οι νεοϊδρυθείσα Ένωση Νέων Αγροτών Χαλκιδικής θα μπορούσε να συμβάλει στην δημιουργία μιας πραγματικής Αγοράς Αγροτών, από τοπικούς πραγματικούς παραγωγούς  και μεταποιητές αγροτικών προϊόντων της περιοχής, δίνοντας έτσι διέξοδο στα εξαίρετης ποιότητας τοπικά αγροτικά προϊόντα, και λειτουργώντας ως ένα σταθερό εκθετήριο και πωλητήριο αγροτικών προϊόντων για το μεγάλο αστικό κέντρο που είναι σε απόσταση 20 λεπτών από το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Προϊόντα που θα μπορούν να είναι στην λιανική 30% τουλάχιστον φθηνότερα από τις συνήθεις τιμές, υλοποιώντας το όραμα για τρόφιμα χωρίς μεσάζοντες αλλά και για την χονδρική, προσφέροντας ανταγωνιστικές τιμές για μαζικές αγορές.
Τα Φλογητά με πολύ καλή ρυμοτομία προσφυγικής πόλης 1500 κατοίκων (και περιστασιακά για ένα τρίμηνο 30-40.000 κυρίως Θεσσαλονικέων) είναι μέσα στον αναπτυξιακό πόλο (κύκλος 100-150 χλμ που διαθέτει αεροδρόμιο, λιμάνι εξαγωγής, συγκοινωνία και μεγάλο αστικό πληθυσμό 1.000.000), ενώ είναι στο κέντρο του 4ου εισαγόμενου τουριστικού προορισμού της χώρας.
Κάποτε τα πανηγύρια, ήταν η ευκαιρία να διαθέσουν οι αγρότες-παραγωγοί τροφής και άλλων προϊόντων, το περίσσευμα της παραγωγής τους, ενώ ταυτόχρονα επιζητούσαν να εντοπίσουν και να πάρουν, ότι τους έλλειπαν για να οργανώσουν την ζωή τους κατά τους δύσκολους μήνες του επερχόμενου χειμώνα.
Σήμερα που κυριαρχεί η οικονομία της αγοράς ακόμα, σε αυτά τα πανηγύρια συναντάμε κυρίως φτηνιάρικες απομιμήσεις, κινέζικα, είδη που ανταγωνίζονται την τοπική αγορά και πολλά σουβλάκια και μπύρες, και ίσως και κάποιες «φωνές», όχι πάντα τοπικές.
Παράλληλα αναπτύχθηκα νέας μορφής εκδηλώσεις που θέλουν να λένε ότι προάγουν την τοπική παράδοση και τα τοπικά αγροτικά προϊόντα, όπου όμως χωρίς κανονισμό ή με καταστρατηγούμενο κανονισμό (ίσως για λόγους βιωσιμότητας) προσκαλούν δημοφιλείς καλλιτέχνες ή «καλλιτέχνες» άσχετους με την τοπική παράδοση και τον τόπο, και κατακλύζονται από μικροτεχνήματα και φτηνοπράγματα για δώρα. Μερικές μάλιστα φορές γίνονται ερήμην των τοπικών οργανώσεων, όπως πχ του τοπικού εμπορικού συλλόγου ή του τοπικού συλλόγου ξενοδόχων, ή του τοπικού πολιτιστικού Συλλόγου, με «ειδικούς οργανωτές» που μεταφέρουν τη «εμπειρία» τους σε πολλές περιοχές.
Θα έπρεπε όλες οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, όπου συμπεριλαμβάνονται οι Πολιτιστικοί σύλλογοι, οι Εμπορικοί σύλλογοι, οι Περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι Ενώσεις Νέων Αγροτών και όλοι οι μη κερδοσκοπικοί φορείς, μαζί με τις δημόσιες δομές (αυτοδιοικητικές ή άλλες) να προσδιορίσουν τα στοιχεία της ταυτότητας της περιοχής τους και να διαμορφώσουν τον πίνακα των στοιχείων που θα πρέπει να έχει μια εκδήλωση για να αναζητήσει την υποστήριξη των τοπικών φορέων και να χρησιμοποιήσει τα τοπικά διακριτικά, ακόμα και το όνομα της περιοχής. Άλλωστε το όνομα και η φήμη που περιβάλει το όνομα μιας περιοχής είναι κοινά περιουσιακά στοιχεία όλων των κατοίκων της περιοχής και θα έπρεπε με κοινές συλλογικές δομές να εξασφαλίζεται η προστασία από αχρείους.
Αυτές οι εκδηλώσεις ως σημεία έντασης της κατανάλωσης καλόν θα ήταν να προωθούν τοπικά προϊόντα κυρίως, και μόνο σε περίπτωση έλλειψης ή έλλειψης υποκατάστατου να επιτρέπεται να διατίθενται άλλα προϊόντα. Δεν είναι κατανοητό, πώς με δικά μου έξοδα θα διατίθενται στην εκδήλωση ότι θέλει κάποιος άλλος. Όταν χρηματοδοτείται μια εκδήλωση θα πρέπει να υπάρχει προτιμησιακός όρος τοπικότητας. Οι τοπικοί παροχείς υπηρεσιών δεν πρέπει να είναι απλά «ντήλερ» ξένων τροφίμων και άλλων ξένων προϊόντων, διότι τότε υπονομεύεται όλη η προσπάθεια.
Κοινό λογότυπο για όλη την περιοχή (πχ Χαλκιδική), δυνατότητα χρηματοδότησης μόνο αν προβάλλονται τοπικά προϊόντα, ενιαία μορφή προβολής των εκδηλώσεων, στήριξη από όλους τους φορείς της περιοχής, ακούσματα μόνο της περιοχής (ή ελαφρά ελληνικά, πχ Χατζηδάκης όχι Καράς), προσφερόμενα τρόφιμα μόνο από την περιοχή, προβολή της ταυτότητας και της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.
Από την άλλη αναπτύσσεται ένα πολύ μεγάλο εύρος Φεστιβάλ, κυρίως καλλιτεχνικών, ενώ αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής τα Φεστιβάλ, που είναι ευκαιρίες για συνάντηση, για γνωριμία, για ανταλλαγή εμπειριών, για άσκηση δεξιοτήτων και για διαμόρφωση απόψεων, ως ζυμωτήρια κοινωνικών ιδεών και προαγωγής του κοινωνικού κεφαλαίου μιας περιοχής. Μια πολύ καλή προσπάθεια κάνει για πρώτη φορά η Ένωση Νέων Αγροτών Πρέβεζας με το Φεστιβάλ Νέων Υπαίθρου (Πρέβεζα, κανάλι, 6-8 Σεπ 2013) ελπίζοντας στην καθίερωση και τέτοιων εκδηλώσεων.
Ο επισκέπτης που προσελκύεται στη περιοχή έρχεται για το «διαφορετικό», και σε αυτό το διαφορετικό περιλαμβάνεται τόσο η εξαιρετική ελληνική φύση και το κλίμα, όσο και ο πολιτισμός, η ιστορία του τόπου, τα ήθη και έθιμα, η συμπεριφορά, η γαστρονομία, η διατροφή, η αρχιτεκτονική και άλλα. Και όταν επιστρέψει στον τόπο του, εάν θέλει να αισθανθεί τόσο ωραία όσο πέρασε όταν ήταν στην περιοχή μας, θα θελήσει να καταναλώσει αυτά που έφαγε εδώ, ως ένας πραγματικός καλός πρεσβευτής των ποιοτικών ελληνικών τροφίμων, υποστηρίζοντας τις ελληνικές εξαγωγές.
Οι γιορτές και τα πανηγύρια στη ελληνική ύπαιθρο είχαν ιδεολογία και σκοπό και έτσι πρέπει να είναι και σήμερα. Η Γιορτή του Αγρότη Χαλκιδικής και η 2η Έκθεση Χαλκιδικής μας εξέπληξαν ευχάριστα, διατηρώντας πάντα περιθώρια βελτίωσης

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

26 ημέρες ακόμα για το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ



http://thumbp1-ir2.thumb.mail.yahoo.com/tn?sid=29273397858808500&mid=AI0l5C4AACpjUgTE0QlRuB3l%2BVY&midoffset=2_0_0_1_1504204&partid=3&f=1720&fid=Inbox&w=768&h=417

Σε 26 ημέρες προσκαλούνται οι φίλοι της υπαίθρου στην τελετή έναρξης του τριήμερου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΥΠΑΙΘΡΟΥ (6-8 Σεπ 2013), μαζί με τους συμμετέχοντες, η οποία θα γίνει στην κεντρική πλατεία του παραθαλάσσιου χωριού Κανάλι Πρέβεζας, στις 20.30.
Οι νέες και οι νέοι της Ελληνικής υπαίθρου καλούνται να υποδεχθούν νέες και νέους κυρίως αστούς ή παλινοστούντες (από εσωτερική μετανάστευση) και να διαμορφώσουν μια νέα πραγματικότητα που θα στοχεύει κυρίως στην τοπική ανάπτυξη με αυτάρκεια και βιωσιμότητα.
Ο κλασικά κυρίαρχος μονοδιάστατος χώρος αποκλειστικής αγροτικής παραγωγής της ελληνικής υπαίθρου μετατρέπεται σιγά σιγά και σε χώρο και καταναλωτών, με απαιτήσεις για ποιότητα ζωής και από αποκλειστικό «εργοστάσιο» παραγωγής αγροτικών προϊόντων, που προσπάθησαν ανεπιτυχώς να την κάνουν οι φωστήρες της περιφερειακής ανάπτυξης, προσπαθεί να οργανωθεί τοπικά για να σχεδιάσει «από κάτω» (bottom up) την ζωή και ευημερία της.
Με κύρια «όπλα» την τοπική ταυτότητα-πολιτιστική και φυσική κληρονομιά, με στόχο την ενδογενή τοπική ανάπτυξη και με εργαλεία τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, η μόνη οργανική κοινωνία, με κορμό την αγροτική κοινωνία υποδέχεται νέες και νέους, ενημερώνεται, αναμετράται, οραματίζεται και σχεδιάζει τον μετασχηματισμό της σε έναν αυτάρκη χώρο παραγωγής και ζωής με προοπτικές.
Ο χώρος της υπαίθρου είναι ο μόνος χώρος όπου οι επαγγελματίες εργάζονται και ζουν και οι ίδιοι, μαζί με τα παιδιά τους, στον ίδιο περιβάλλον (φυσικό, οικογενειακό, τεχνολογικό, πολιτιστικό, πολιτικό, εργασιακό, οικονομικό κλπ).
Ο χώρος της υπαίθρου αντί να ζει ως εξειδικευμένος χώρος παραγωγής και οι καταναλωτές να είναι κάτι «άλλο, αλλού», οργανώνονται σιγά-σιγά και αποκτούν χαρακτηριστικά και χώρων κατανάλωσης. Αντί να αγοράζουν, οι παραγωγοί του πλούτου, τα ίδια τους τα προϊόντα με άνοιγμα ψαλίδας 5, 8 ή/& 15 φορές επάνω (το 15 φορές σημαίνει 1500% πάνω!....) πρέπει οι παραγωγοί πλούτου να μπορούν να προσφέρουν τα προϊόντα τους συσκευασμένα και μεταποιημένα έτοιμα για τον καταναλωτή.
Ο μελλοντικός κάτοικος της υπαίθρου έχει μέλλον μόνο αν το προϊόν που θα παράγει και πουλά έχει ενσωματωμένα τα τοπικά «αυτόχθονα» χαρακτηριστικά (πολιτιστικά και βιολογικά-βιοποικιλότητας), πληροφορεί επαρκώς τον καταναλωτή για τις φιλικές προς το περιβάλλον (φυσικό, κοινωνικό, πολιτιστικό κλπ) μεθόδους παραγωγής, δίνει στοιχεία της εφοδιαστικής αλυσίδας-ιχνηλασιμότητα, είναι ποιοτικά μεταποιημένο και είναι συσκευασμένο για τον καταναλωτή, πάντα με κοινωνική ευθύνη (συνήθως σε Σύντομη Εφοδιαστική Αλυσίδα-Short Supply Chain-Αγορές Αγροτών ή παραγωγών).
Η Ένωση Νέων Αγροτών Πρέβεζας περιμένει όλους στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΥΠΑΙΘΡΟΥ, 6-8 Σεπ 2013, στο Κανάλι Πρέβεζας και τους φίλους στην τελετή έναρξης την Παρασκευή, 6 Σεπ 2013, στις 20.30, στην κεντρική πλατεία. Τηλ 6974111252,  enaprevezas@yahoo.gr και στο www.festival-newn.gr

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

FAO: Μείωση των τιμών στα τρόφιμα σε παγκόσμιο επίπεδο

Περί το 2% μειώθηκαν παγκοσμίως οι τιμές των τροφίμων τον Ιούλιο, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, κυρίως λόγω της μείωσης των τιμών στο πετρέλαιο, τα δημητριακά, τη σόγια και το φοινικέλαιο, σύμφωνα με στοιχεία του FAO.
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (FAO) δείκτη τιμών, ο οποίος μετρά τις μηνιαίες μεταβολές στις τιμές των σιτηρών, ελαιούχων σπόρων, γαλακτοκομικών, κρέατος και ζάχαρης, αναφερει πως ο δείκτης υποχώρησε τον Ιούλιο για τρίτο συνεχόμενο μήνα σε 205,9 μονάδες σε σύγκριση με 210,1 μονάδες τον Ιούνιο, φθάνοντας τους χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2012.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Αλλαγές στους όρους διάθεσης και εισαγωγής ζώων και προϊόντων υδατοκαλλιέργειας

Αλλαγές στους όρους διάθεσης και εισαγωγής ζώων και προϊόντων υδατοκαλλιέργειας

Νέες διαδικασίες ισχύουν πλέον για τη διάθεση στην αγορά και εισαγωγής ζώων και προϊόντων υδατοκαλλιέργειας.
Δείτε εδώ αναλυτικά

http://static.diavgeia.gov.gr/doc/%CE%92%CE%9B%CE%A9%CE%9B%CE%92-%CE%A1%CE%9E%CE%9D

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Tριήμερα σεμινάρια για μελισσοκόμους (επαγγελματίες και ερασιτέχνες)από το ΕΛΓΟ '' ΔΗΜΗΤΡΑ''

ΑγροΝέα του Δημήτρη Μιχαηλίδη

Δυτ. Ελλάδα: Τρεις φορές περισσότεροι εμβολιασμοί ζώων για μελιταίο πυρετό

Δυτ. Ελλάδα: Τρεις φορές περισσότεροι εμβολιασμοί ζώων για μελιταίο πυρετό

Τριπλασιάστηκαν οι εμβολιασμοί αιγοπροβάτων για την αντιμετώπιση του μελιταίου πυρετού σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, δείχνοντας ουσιαστικά τη συνέχιση μιας υπερπροσπάθειας που έχει ξεκινήσει στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ώστε να αντιμετωπιστεί η συγκεκριμένη νόσος.
Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ανακοινώνει ότι στο πλαίσιο του προγράμματος της εκρίζωσης της βρουκέλλωσης των αιγοπροβάτων (μελιταίος πυρετός) στην Περιφέρεια, έχουν πραγματοποιηθεί, μέχρι σήμερα,  περίπου 32.500 εμβολιασμοί στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας, 34.000 εμβολιασμοί στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας και 12.000 εμβολιασμοί στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, καθώς και περίπου 3.500 αιμοληψίες για ορολογικό έλεγχο. Σημειώνεται δε, ότι οι εμβολιασμοί συνεχίζονται.
Στο πρόγραμμα για πρώτη φορά φέτος, συμμετείχαν, εκτός από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και ιδιώτες κτηνίατροι, καθώς και η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Καλαβρύτων, στα πλαίσια της νέας Υπουργικής Απόφασης, ενώ έγινε, επίσης για πρώτη φορά, η προσπάθεια για όσο το δυνατόν καλύτερη στόχευση των διαθέσιμων πόρων στις περιοχές που εμφανίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα με κρούσματα στο ζωικό πληθυσμό, αλλά και στους ανθρώπους. Η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί από αρμόδια επιτροπή της Περιφέρειας με τη συμμετοχή και ειδικού επιδημιολόγου ορισμένου από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
«Ξεκινήσαμε μια μεγάλη και σημαντική προσπάθεια για να εξαλείψουμε τη συγκεκριμένη νόσο που προσβάλλει τα αιγοπρόβατα και προκαλεί μεγάλη περιβαλλοντική αλλά και οικονομική καταστροφή στους κτηνοτρόφους της Περιφέρειάς μας» υπογράμμισε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας Γιώργος Αγγελόπουλος προσθέτοντας: «Εκτιμούμε ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πως σε έναν ορίζοντα τριετίας θα έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα ως προς την αντιμετώπιση του μελιταίου πυρετού. Στόχος μας είναι η μεγαλύτερη κατά το δυνατόν εμβολιακή κάλυψη του ζωικού κεφαλαίου της περιοχής αλλά και η προάσπιση της Δημόσιας Υγείας εν γένει, καθώς η βρουκέλλωση ή μελιταίος πυρετός είναι μια μολυσματική ασθένεια».
Τόσο η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Αγγελόπουλος θα ήθελαν να ευχαριστήσουν όλους τους εμπλεκόμενους υπηρεσιακούς παράγοντες στην εφαρμογή του προγράμματος, καθώς και τους ιδιώτες κτηνιάτρους και ιδιαίτερα, την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Καλαβρύτων, για τη σημαντική συμβολή τους.

ΠΗΓΗ: ΠΑΣΕΓΕΣ

Συνάντηση με χοιροτρόφους στην Φιλιππιάδα ο Γ . Γ. Αποικετρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Δ. Μακεδονίας κ. Ηλίας Θεοδωρίδης

Συνάντηση με χοιροτρόφους στην Φιλιππιάδα


Ενημερωτική συνάντηση για τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν με στόχο τη στήριξη της χοιροτροφίας και την ενίσχυση του εισοδήματος των χοιροτρόφων πραγματοποιήθηκε στην Φιλιππιάδα.
Ο κ. Ηλίας Θεοδωρίδης θέλοντας να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ως Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας προκάλεσε συνάντηση με τους χοιροτρόφους της περιοχής στο πλαίσιο των επαφών που έχει ξεκινήσει στα τέλη Ιουλίου από την Κόνιτσα.
Αντικείμενο των συναντήσεων αυτών είναι η ενημέρωση των παραγωγών ανά περιοχή προκειμένου να συγκροτηθούν σε ενιαίους φορείς - συνεταισισμούς ώστε να προχωρήσουν στο αίτημα για τη σύνταξη-έγκριση μελετών αντίστοιχες με την παραγωγή τους (Κτηνοτροφικής Ζώνης στην Κόνιτσα, επένδυσης παραγωγής ενέργειας από απόβλητα χοιροτροφείων στη Φιλιππιάδα) που στη συνέχεια θα καταθέσουν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να χρηματοδοτηθούν άμεσα όπως είχε δεσμευθεί ο υπουργός Αθανάσιος Τσαυτάρης στην ημερίδα που είχε πραγματοποιήσει το Μάιο στην Άρτα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Στη διάρκεια της συνάντησης στη Φιλιππιάδα ο κ. Θεοδωρίδης συζήτησε με τους χοιροτρόφους της περιοχής για το πως μπορούν να σχεδιάσουν το μέλλον της παραγωγής τους και να αυξήσουν το εισόδημά τους.
Συγκεκριμένα τους πρότεινε να συγκροτήσουν έναν ενιαίο φορέα-συνεταιρισμό που θα υποβάλει αίτημα προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τη σύνταξη-έγκριση μελέτης για τη λειτουργία μιας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής, θερμικής ενέργειας και λίπανσης από τα απόβλητα που παράγουν τα χοιροτροφεία τους η οποία θα συμβάλλει αποφασιστικά στην προστασία του περιβάλλοντος.
Ταυτόχρονα και σε συνεργασία με το αντίστοιχο τμήμα Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου να προχωρήσουν στην εφαρμογήπιλοτικού προγράμματος ανάπτυξης κα βελτίωσης της χοιροτροφίας μέσα από συγκεκριμένες δράσεις.
Οι χοιροτρόφοι από την πλευρά τους ανταποκρίθηκαν θετικά στις προτάσεις του κ. Θεοδωρίδη και κατέθεσαν και τις δικές τους απόψεις.
 
ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Απειλή κυρώσεων σε νέους αγρότες


«Σε περίπτωση που οι δικαιούχοι νέοι γεωργοί δεν υποβάλλουν αίτηση και φάκελο δικαιολογητικών για τη λήψη της 2ης και 3ης δόσης της ενίσχυσης εντός της συμβατικής προθεσμίας της απόφασης έγκρισης πράξης ή δεν τηρήσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις την περίοδο υλοποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου χωρίς να συντρέχει λόγος ανωτέρας βίας, εφαρμόζονται κυρώσεις», αναφέρει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, απαντώντας σε κοινοβουλευτική παρέμβαση του βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη, σχετικά με τον κίνδυνο απένταξης 5.000 νέων αγροτών.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον υπουργό, «το έτος 2009 λειτούργησαν τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα νέων αγροτών με στόχους την πληθυσμιακή αναζωογόνηση της υπαίθρου (με την εγκατάσταση νέων γεωργών) και τη βελτίωση του ανθρώπινου δυναμικού για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τομέα της γεωργίας. Στα πλαίσια αυτά προβλεπόταν η παροχή οικονομικών ενισχύσεων για τη διευκόλυνση της εγκατάστασης νέων γεωργών ηλικίας κάτω των 40 ετών, σε τρεις δόσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις πρώτες δαπάνες που ενδεχομένως θα προκύψουν. Στην προκήρυξη του Μέτρου 112 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» κατά την 4η Προγραμματική Περίοδο (2007-2013), που πραγματοποιήθηκε το 2009, εκδηλώθηκε εξαιρετικά υψηλό ενδιαφέρων συμμετοχής, γεγονός που οδήγησε στην ένταξη 8.276 δικαιούχων στο πρόγραμμα με συνολική δημόσια δαπάνη 144 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, πάνω από 5.000 νέοι αγρότες οι οποίοι είχαν ενταχθεί στα προγράμματα στήριξης για τους νεοεισερχόμενους αγρότες, κινδυνεύουν σήμερα να μην τους καταβληθούν τα οφειλόμενα χρήματα, αλλά και να τους ζητηθεί και η άμεση επιστροφή όσων χρημάτων έχουν ήδη λάβει».

Όπως αναφέρει ο υπουργός Αθανάσιος Τσαυτάρης στο έγγραφό του: «έχει ήδη καταβληθεί η α΄ δόση οικονομικής ενίσχυσης, ύψους 70% της εγκεκριμένης δημόσιας δαπάνης ανά δικαιούχο, που ανέρχεται συνολικά σε 101 εκατ. ευρώ. Η δυνατότητα καταβολής του υπόλοιπου 30% της οικονομικής ενίσχυσης σχετίζεται με την εκπλήρωση των δεσμευτικών στόχων τριετίας του επιχειρηματικού σχεδίου για την καταβολή της β΄ δόσης (15%) και πενταετίας για την καταβολή της γ΄ δόσης (15%) αντίστοιχα. Επίσης, η β΄ και γ΄ δόση δύναται να καταβληθούν ταυτόχρονα εντός τριετίας από την έγκριση του δικαιούχου, εφόσον έχει επιτευχθεί  το σύνολο των δεσμευτικών στόχων του επενδυτικού σχεδίου. Επιπλέον, η β΄ δόση προϋποθέτει για την καταβολή της, την κατάρτιση του δικαιούχου και τη λήψη σχετικής βεβαίωσης επαρκούς επαγγελματικής ικανότητας από τον ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ, καθώς και την οριστικοποίηση των ελέγχων Ενιαίας Ενίσχυσης του έτους 2012. Σημειώνεται ότι η διαδικασία κατάρτισης των δικαιούχων βρίσκεται σε εξέλιξη.»

Οι διατάξεις των Κανονισμών που διέπουν την εφαρμογή του Μέτρου 112 του ΠΑΑ, δηλαδή των Κανονισμών (ΕΚ) 1974/2006 και 1698/2005, «προβλέπουν την υποβολή λεπτομερούς επιχειρηματικού σχεδίου για την ανάπτυξη των γεωργικών δραστηριοτήτων του νέου γεωργού και την υποχρεωτική τήρηση του επιχειρηματικού σχεδίου. Το πρόγραμμα το νέων γεωργών περιλαμβάνει τη δυνατότητα τροποποίησης του επιχειρηματικού τους σχεδίου τρεις φορές σε αιτιολογημένες περιπτώσεις και εφόσον δεν επηρεάζεται ο στόχος και η κατεύθυνση της εκμετάλλευσης» υπογραμμίζει ο Αθ. Τσαυτάρης.

Η υποβολή των αιτήσεων πληρωμής πραγματοποιείται στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και η εκκαθάριση και αναγνώριση της δαπάνης γίνεται από τις οικείες Διευθύνσεις Αγροτικών Υποθέσεων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

Τέλος ο υπουργός επισημαίνει ότι: «σε περίπτωση που οι δικαιούχοι νέοι γεωργοί δεν υποβάλλουν αίτηση και φάκελο δικαιολογητικών για τη λήψη της 2ης και 3ης δόσης της ενίσχυσης εντός της συμβατικής προθεσμίας της απόφασης έγκρισης πράξης ή δεν τηρήσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις την περίοδο υλοποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου χωρίς να συντρέχει λόγος ανωτέρας βίας εφαρμόζονται κυρώσεις (ΚΥΑ 17371/20-11-2008).

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Απαγορευμένη χρωστική σε αλλαντικό


Απαγορευμένη χρωστική σε αλλαντικό

Σε νέα ανάκληση προϊόντων αλλαντικών προχώρησε ο ΕΦΕΤ, καθώς διαπιστώθηκε πως συγκεκριμένη παρτίδα περιείχε μη επιτρεπόμενη ουσία. Παράλληλα καλεί όσους το έχουν προμηθευτεί να μην το καταναλώσουν.
Πρόκειται για το ζαμπόν με την εμπορική ονομασία «Χοιρινή Ωμοπλάτη Βραστή Spar, Προϊόν Θερμικής Επεξεργασίας», σε συσκευασία των 200 γρ. με ημερομηνία λήξης 26/8/2013. Σε αυτό εντοπίστηκε η μη επιτρεπόμενη χρωστική καρμίνιο, σε ελέγχους που έγιναν σε συνεργασία με το Χημείο του Κράτους.
Αμέσως ο ΕΦΕΤ ζήτησε από την επιχείρηση την ανάκληση της συγκεκριμένης πατρίδας του προϊόντος που παράγεται από τη ΛΑΝΤΣΙΟΝ ΜΗΤ ΕΒΡΟΥ Α.Ε., η οποία εδρεύει στη ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης. Παράλληλα είναι ήδη σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

ΠΗΓΗ: ΠΑΣΕΓΕΣ

Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Διοικητικό Συμβούλιο σήμερα στην Ε.Ν.Α. Λακωνίας

ΕΝΩΣΗ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
Σήμερα 06 Αυγούστου 2013 και ώρα 8:30 το διοικητικό συμβούλιο θα συνεδριάσει στο Δήμο Ευρώτα στην αίθουσα συνεδριάσεων στο Δημαρχείο της Σκάλας. Παρακαλούνται τα μέλη μας όπως προσέλθουνε.

θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κ. Γεώργιο Αλεξανδράκο Δημοτικό Σύμβουλο Δήμου Ευρώτα και πρώην Πρόεδρο
της Ένωσης Νέων Αγροτών για την πρωτοβουλία και την διεκπεραίωση των σχετικών διαδικασιών.

Επίσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Δήμαρχο Ευρώτα κ. Ιωάννη Γρυπιώτη εκ μέρους όλου του Διοικητικού Συμβουλίου για την ευγενική προσφορά παραχώρησης της αίθουσας συνεδριάσεων.
Με εκτίμηση ,

Ο Πρόεδρος
Δημήτριος Σταματάκος

Η γραμματέας
Κούρλα 'Ολγα

Προτείνουν «χαράτσι» στα τιμολόγια της ΔΕΗ για τις ΑΠΕ

Την επιβολή τέλους ύψους 4 ευρώ ανά μεγαβατώρα στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να καλυφθεί το χρέος του λογαριασμού ενίσχυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, προτείνει η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) με υπόμνημά της προς το υπουργείο Περιβάλλοντος για την κάλυψη του ανοίγματος του λογαριασμού.
Σημειώνεται ότι το συσσωρευμένο χρέος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και μετά την πρόσφατη αύξηση του τέλους ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ) που ήδη πληρώνουν οι καταναλωτές ρεύματος μέσω των λογαριασμών, αναμένεται να διαμορφωθεί στα τέλη του 2014 στα 665 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται επίσης ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας που αποφάσισε την τελευταία αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ κατά 60 % (μέσος όρος) ή 118% για την οικιακή χρήση, σημείωνε στην απόφασή της ότι η επιβάρυνση των καταναλωτών σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία δεν μπορεί να συνεχιστεί και καλούσε όλους τους εμπλεκόμενους να βρουν εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να ανακοπεί η επιβάρυνση των καταναλωτών.

Η εναλλακτική πρόταση της ΕΛΕΤΑΕΝ για την απόσβεση του χρέους είναι να προστεθεί στο Δημόσιο χρέος της χώρας, δηλαδή να ανακεφαλαιοποιηθεί η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με τιτλοποίηση του χρέους και κάλυψη των τίτλων που θα εκδοθούν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Σε ό,τι αφορά το έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ η ΕΛΕΤΑΕΝ αναφέρει ότι με τα σημερινά δεδομένα ο λογαριασμός παρουσιάζει λειτουργικό πλεόνασμα με επιβολή μιας μέσης εισφοράς της τάξης του 10% μόνο στα φωτοβολταϊκά (εδάφους και στέγης). Αναφέρει επίσης ότι η αιολική ενέργεια δεν επιβαρύνει το έλλειμμα του λογαριασμού αλλά αντίθετα το επιδοτεί. «Επομένως, κάθε ιδέα ή σκέψη για διατήρηση ή επέκταση, με οποιοδήποτε τρόπο, της εισφοράς που βαρύνει τα αιολικά πάρκα, στερείται λογικής και πραγματικής οικονομικής βάσης», καταλήγει η ΕΛΕΤΑΕΝ.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

"Βόμβα" στην παραγωγή αγελαδινού γάλακτος από την έλλειψη ρευστότητας


Χρονιά με αρνητικό πρόσημο προμηνύουν ότι θα είναι το 2013 τα μέχρι τώρα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος. Σϋμφωνα με αυτά, η η συνολική ποσότητα αναμένεται μειωμένη, σε σχέση με το 2012.
Η στενωπός της έλλειψης ρευστότητας λόγω των κθυστερήσεων στις πληρωμές ενισχύσεων από το κράτος, όπως η επιστροφή ΦΠΑ, η εξισωτική αποζημιώση και ο καταιγισμός φόρων για όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους κι όχι μόνο τους κτηνοτρόφους, δύσκολα δεν θα έχει επιπτώσεις στην εγχώρια παραγωγή. Ανησυχίες για το θέμα έχουν εκφράσει κατά καιρούς οι παραγωγοί γάλακτος και οι φορείς τους (ΣΕΚ), ζητώντας πιο γρήγορες διαδικασίες, ωστόσο μέχρι τώρα δεν εισακούστηκαν, με αποτέλεσμα οι ανησυχίες τους –δυστυχώς- να επιβεβαιώνονται.


Επιβεβαιώνονται από τα στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ, τα οποία για το 2013 και μέχρι το μήνα Μάιο, αποτυπώνουν σημαντική κάμψη ανά μήνα σε σύγκριση με τα αντίστοιχα χρονικά σημεία, πέρσι. Χειρότερος μήνας, ο Μάιος, καθώς παραδόθηκαν πάνω από 8 χιλιάδες τόνοι αγελαδινού λιγότεροι, σε σχέση με τον Μάη το 2012, ενώ και ο Απρίλιος, μόνο καλός μήνας δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Τα στοιχεία αν μη τι άλλο είναι ανησυχητικά και πρέπει να προβληματίσουν όσους ενδιαφέρονται για τον πρωτογενή τομέα και τον προτάσσουν ως «μπροστάρη» για έξοδο από την κρίση, όπως συνηθίζουν να λένε.


Προβλημάτα και με τις πληρωμές


Όλα αυτά βέβαια συμβάινουν μέσα σ’ ένα τοπίο καθαρά αρνητικό για τους κτηνοτρόφους όσον αφορά και στις πληρωμές για το προϊόν τους, αφού μεγάλη μερίδα είτε παραμένει απλήρωτη για αρκετούς μήνες, είτε καθυστερεί να εισπράξει όσα δικαιούται.


Οι δυσκολίες αυτές επέδρασαν με το χειρότερο τρόπο και στην αγορά των ζωοτροφών και των κτηνοτροφικών φυτών, φέρνοντας με τη σειρά σε δύσκολη κατάσταση και τους αγρότες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν όσοι καλλιέργησαν τριφύλλι (μηδική) εφέτος.


Η συγκεκριμένη αγορά, σύμφωνα με πληροφορίες, «νέκρωσε» το 2013. Ιδίως σε περιοχές που επηρεάστηκαν από τη στάση πληρωμών της Δωδώνης και την αδυναμία των Ηπειρωτών κτηνοτρόφων να αγοράσουν ζωοτροφές, επισημαίνουν στο paseges.gr άνθρωποι που γνωρίζουν καλά την αγορά, «δεν κουνιέται φύλλο». Χαραμάδα αισιοδοξίας φέρνουν οι τελευταίες πληρωμές εκ μέρους της ηπειρώτικης γαλακτοβιομηχανίας, χωρίς ωστόσο να αναμένονται θεαματικά αποτελέσματα.


Η όλη αυτή αυτή κατάσταση που περιγράψαμε ασφαλώς δημιουργεί καθεστώς πίεσης για ένα σημαντικό μέρους του κτηνοτροφικού κόσμου, που αναγκάζεται να υποσιτίζει τα ζώα του, με αποτέλεσμα κι αυτά με τη σειρά τους, να μη μπορούν να αποδώσουν.


Αλέξανδρος Μπίκας


mpikas@paseges.gr

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ