Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Αθ. Τσαυτάρης : προκηρύξεις προγραμμάτων για νέους αγρότες




 
«Tα τρέχοντα προγράμματα, τα οποία αξιολογούνται και δίνουν τις δεύτερες δόσεις κ.λπ., όπως και τα άλλα μέτρα, πρέπει να ολοκληρωθούν για να δούμε τι έχει απορροφηθεί αυτήν τη στιγμή, αν περισσεύει κάτι και από ποιο μέτρο, έτσι ώστε να υπάρξουν και οι δεύτερες προσκλήσεις. Πρόθεσή μας, φυσικά, είναι να μη μείνει κανένα ευρώ αναξιοποίητο. Πρέπει, όμως, να τελειώσει η πρώτη προκήρυξη», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθ. Τσαυτάρης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Άρτας της ΝΔ, Γ. Στύλιου, σχετικά με τη στήριξη των νέων αγροτών μέσα από το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» και το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας.


Αναλύοντας, λοιπόν, τις προθέσεις του υπουργείου σχετικά με τα προγράμματα ενίσχυσης των αγροτών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δεύτερων προκηρύξεων, εφόσον υπάρχουν πόροι διαθέσιμοι, σε μια προσπάθεια –όπως είπε- να μην μείνει ούτε ένα ευρώ αναξιοποίητο.

«Στο τρέχον πρόγραμμα, με τις τρέχουσες προκηρύξεις τα τρία μέτρα που υποστηρίζουν αυτήν την προσπάθεια.

Πρώτα-πρώτα, κάναμε μία προσπάθεια να κρατήσουμε νέους αγρότες στην Περιφέρεια με το πρόγραμμα υποστήριξης της έναρξης της διαδικασίας της επιχειρηματικότητας αυτών. Υποστηρίξαμε περίπου οκτώ χιλιάδες νέους αγρότες, όχι για να τους πάρουμε από εδώ και να τους γυρίσουμε αναγκαστικά πίσω, αλλά τουλάχιστον για να κρατήσουμε κάποιους εκεί και να συνεχίσουν την προσπάθεια του πατέρα τους ή του αδελφού τους ή να την επεκτείνουν. Αυτό το πρόγραμμα προχωράει καλά. Έχουν πάρει όλοι τις πρώτες δόσεις τους και πρέπει να πάρουν τη δεύτερη. Κάποιοι που καθυστερούν είναι γιατί στο ενδιάμεσο πρέπει να περάσουν μία εκπαίδευση, μία ενημέρωση για ορισμένα θέματα. Αυτή ήταν απαραίτητη προϋπόθεση στην προκήρυξη, για να πάει κανείς στην άλλη φάση.

Επίσης, σε αυτούς δόθηκε μεγάλη προτεραιότητα στο δεύτερο μεγάλο πρόγραμμα αυτών των σχεδίων βελτίωσης, όπου δεχθήκαμε περίπου επτά χιλιάδες επτακόσια σχέδια βελτίωσης, εκ των οποίων δύο χιλιάδες διακόσια αφορούσαν κατά προτεραιότητα νέους αγρότες που είχαν μπει στο προηγούμενο πρόγραμμα, έτσι ώστε να πάρουν χρήματα και να υποστηρίξουν την εγκατάστασή τους, να ανεβάσουν το θερμοκήπιο, να βελτιώσουν το ζωικό τους κεφάλαιο, το μηχανολογικό εξοπλισμό κ.λπ.


Όπως είχα την ευκαιρία, μάλιστα, να δηλώσω δύο μέρες πριν στο Σώμα, έχουν ολοκληρωθεί οι αξιολογήσεις, έχουν ελεγχθεί περίπου έξι χιλιάδες. Τρεις χιλιάδες διακόσια εξ αυτών –και κατά προτεραιότητα των νέων αγροτών- έχουν αρχίσει να υλοποιούνται.

Θέλω να πιστεύω ότι μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διεργασία, όπως θα σας πω και παρακάτω, θα υπάρξει η ευκαιρία, αν περισσέψουν χρήματα είτε από τα σχέδια βελτίωσης, είτε από τα σχέδια των νέων αγροτών, είτε της μεταποίησης, να δοθούν στους νέους αγρότες για το λόγο που σας περιέγραψα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Για τη νέα ΚΑΠ

«Επειδή δυο-τρεις μέρες πριν ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις στο δικό μας Συμβούλιο, δηλαδή στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας σε ό, τι αφορά τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και αρχίζουν πλέον οι τριμερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ του ενός πόλου εξουσίας, που είναι το Συμβούλιό μας, της Κομισιόν, που είναι το άλλο και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που είναι ο τρίτος θεσμός, για να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον Τύπο για αυτά τα θέματα. και θα δείτε σήμερα εκτενείς αναφορές. Επισημαίνω, όμως ότι η Ευρώπη η ίδια ορίζει το 2% του συνολικού προϋπολογισμού -όχι μόνο του προϋπολογισμού του Πυλώνα 2, δηλαδή του Προγράμματος  «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», το οποίο στην τρέχουσα περίοδο είχε, περίπου, 3,8 δισεκατομμύρια, τώρα έχει 3,74 και πιστεύουμε ότι στις τελικές διαπραγματεύσεις θα πάει στα νούμερα αυτά, αλλά και του Πυλώνα 1, που είναι τα πολλά χρήματα από τις ενιαίες ενισχύσεις-για την υποστήριξη των νέων αγροτών ώστε να καταπιαστούν με την αλυσίδα της αγροτικής παραγωγικής διαδικασίας. Αυτό δεν αφορά μόνο αγρότες, οι οποίοι είναι ήδη στην περιοχή, αλλά ακόμα και νέους από τα αστικά κέντρα, ανέργους», ανέφερε ο υπουργός.


«Μακάρι να γυρίσουν πίσω. Διότι αναφέρθηκα και στο μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα της αγροτιάς, που είναι συνυφασμένο με την ανάπτυξη όχι μόνο της γεωργίας, αλλά και ολόκληρης της περιφέρειας», κατέληξε ο κ. Τσαυτάρης.
 

Αλέξανδρος Μπίκας

mpikas@paseges.gr
ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Μείωση στην χρηματοδότηση επιχειρήσεων, αγροτών


Περαιτέρω μείωση, κατά 3,9%, εμφάνισε η χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών από τις τράπεζες τον Φεβρουάριο, αλλά και των αγροτών.

Συγκεκριμένα, οι αποπληρωμές παλαιότερων δανείων τον ίδιο μήνα ξεπέρασαν τις όποιες νέες χορηγήσεις (αρνητική ροή χρηματοδότησης) κατά 949 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα το χρέος του ιδιωτικού τομέα προς το τραπεζικό σύστημα να υποχωρήσει στα 225 δισ. ευρώ από τα 247 δισ. ευρώ που ήταν τον Φεβρουάριο του 2012.


Πιο αναλυτικά, η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Φεβρουάριο του 2013, ήταν αρνητική κατά 439 εκατ. ευρώ, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της διαμορφώθηκε σε -4,3% από -4,4% τον Ιανουάριο του 2013.


Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων ήταν οριακά περισσότερο αρνητικός στο -2,7% από -2,6% τον προηγούμενο μήνα, ενώ η καθαρή ροή της χρηματοδότησης ήταν αρνητική κατά 518 εκατ. ευρώ (Φεβρουάριος 2012: αρνητική καθαρή ροή 438 εκατ. ευρώ). Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ήταν λιγότερο αρνητικός στο -22,9% από -25,9%, τον Ιανουάριο του 2013.


Χρηματοδότηση ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και ατομικών επιχειρήσεων


Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 29 εκατ. ευρώ (Φεβρουάριος 2012: αρνητική καθαρή ροή 109 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της ήταν λιγότερο αρνητικός στο -1,9% από -2,4% τον Ιανουάριο του 2013.


Το χρέος των νοικοκυριών σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια μειώθηκε στα 112,2 δισ. ευρώ από 105 δισ. ευρώ που ήταν πριν από έναν χρόνο σημειώνοντας μείωση κατά 3,7%.


Οι χορηγήσεις στεγαστικών δανείων σε ετήσια βάση εμφάνισαν μείωση κατά 3,3% με αποτέλεσμα το συνολικό υπόλοιπο των στεγαστικών δανείων να περιοριστεί στο τέλος Φεβρουαρίου στα 73,6 δισ. ευρώ.

Στην καταναλωτική πίστη η χρηματοδότηση εμφάνισε μείωση κατά 5,4% σε σχέση με πέρυσι με αποτέλεσμα το υπόλοιπο δανείων και πιστωτικών καρτών να μειωθεί στα 29,6 δισ. ευρώ.
ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της βρουκέλλωσης βοοειδών


Υπεγράφη υπουργική απόφαση για «Τροποποίηση της ΥΑ 241816/04/04/2005 αναφορικά με Πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της βρουκέλλωσης των βοοειδών με ζωντανό εμβόλιο RB-51», με την οποία, κατόπιν σχετικών εισηγήσεων των τοπικών κτηνιατρικών αρχών, προστίθενται στις περιοχές, που εφαρμόζεται το πρόγραμμα, ο Δήμος Ελασσόνας και η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, με σκοπό τη μείωση της βρουκέλλας των βοοειδών σε αυτές.
Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος υπέγραψε την απόφαση δήλωσε σχετικά:  «Η προστασία του ζωικού κεφαλαίου είναι βασική παράμετρος για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας μας. Η βρουκέλλωση των βοοειδών εξακολουθεί να υφίσταται προκαλώντας σημαντικές οικονομικές απώλειες στους κτηνοτρόφους. Ο εμβολιασμός των βοοειδών με σκοπό την εκρίζωση της νόσου στοχεύει αφενός στη στήριξη των κτηνοτρόφων και αφετέρου στην προστασία της δημόσιας υγείας. Οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες, παρά τις δυσκολίες, επιτελούν με ευσυνειδησία το έργο τους, ώστε οι κτηνοτρόφοι να μπορούν να συνεχίζουν την παραγωγή ποιοτικών και ασφαλών προϊόντων».
ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Σχέδιο δράσης για τις μέλισσες από Bayer και Syngenta και απαγόρευση φυτοφαρμάκων που παράγουν.

Εναλλακτικό σχέδιο δράσης για τις μέλισσες από Bayer και Syngenta
Ο γερμανικός όμιλος χημικών και φαρμακευτικών προϊόντων Bayer και ο ελβετικός Syngenta παρουσίασαν ένα "σχέδιο δράσης" για τις μέλισσες, εναλλακτικό της απαγόρευσης φυτοφαρμάκων που παράγουν και τα οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να απαγορεύσει.
Το σχέδιο των Bayer και Syngenta, που επικαλείται τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των μελισσών, έχει στόχο να "βγάλει από το αδιέξοδο στους κόλπους της ΕΕ το θέμα για την υγεία των μελισσών", αναφέρει ο γερμανικός όμιλος σε ανακοίνωσή του.
 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να απαγορεύσει για δύο χρόνια τη χρήση αρκετών φυτοφαρμάκων, θανατηφόρων για τις μέλισσες σε τέσσερις τύπους καλλιεργειών: το καλαμπόκι, την ελαιοκράμβη, τον ηλίανθο και το βαμβάκι. Βασίζεται σε μια πολύ αρνητική γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).

Η πρόταση που ζητεί τη διετή απαγόρευση της χρήσης νεονικοτινοειδών τα οποία ευθύνονται για τη μείωση του αριθμού των μελισσών αυτή, απορρίφθηκε στα μέσα Μαρτίου από τα περισσότερα κράτη μέλη, αλλά η Επιτροπή ανακοίνωσε νέα ψηφοφορία την άνοιξη ελπίζοντας ότι η πρόταση αυτή θα τεθεί σε σχέση την 1η Ιουλίου.

Τα τρία επικίνδυνα νεονικοτινοειδή υπάρχουν στα φυτοφάρμακα που παράγουν οι Bayer και Syngenta.

Σύμφωνα με τον Τζον Ατκιν, τον γενικό διευθυντή της Syngenta, που αναφέρεται στην ανακοίνωση, μια απαγόρευση των νεονικοτιονοειδών "δεν θα έσωζε ούτε μια μέλισσα". "Είναι καιρός σήμερα όλος ο κόσμος να επικεντρωθεί στην καταπολέμηση των πραγματικών αιτιών της μείωσης του πληθυσμού των μελισσών. Είμαστε πεπεισμένοι για την ασφάλεια των προϊόντων μας και αγωνιζόμαστε εδώ και καιρό για τη βελτίωση του πλαισίου περιβάλλοντος των μελισσών. Σε αυτή τη βάση στηρίζεται το σχέδιό μας", εξήγησε.

Το σχέδιο δράσης δομείται μεταξύ άλλων στην επέκταση των καλλιεργήσιμων εδαφών με πλούσια φυτά σε γύρη, ώστε να δίδεται στις μέλισσες ο απαραίτητος χώρος και η τροφή, καθώς και σε ένα πρόγραμμα ελέγχου της υγείας των μελισσών, συμπεριλαμβανομένων και ελέγχων για ίχνη υπολειμμάτων νεονικοτινοειδών. 'Αλλο μέτρο που προτείνεται είναι η επένδυση στην έρευνα και η ανάπτυξη νέων λύσεων για τους βασικούς παράγοντες θνησιμότητας των μελισσών, μεταξύ των οποίων τα παράσιτα και οι ιοί".
 
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 27 Μαρτίου στην επιθεώρηση Nature Communications, φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες ή στις κυψέλες διαταράσσουν τη νευρική λειτουργία των μελισσών προσβάλλοντας κυρίως τις ικανότητές τους της μνήμης και του προσανατολισμού.
ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων με σιτηρά φέρνει το 2013



Τα σιτηρά

Αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων με σιτηρά φέρνει το 2013 σε επίπεδο Ελλάδας, ενώ στην Ευρώπη οι συνολικά καλλιεργηθείσες εκτάσεις αναμένεται να εμφανίσουν σταθερότητα. Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν κατά την τακτική συνεδρίαση της αρμόδιας ομάδας εργασίας των COPA-COGECA, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Όπως αναφέρει το στέλεχος της ΠΑΣΕΓΕΣ, κα Δήμητρα Μάρδα: «ως συμπέρασμα το προεδρείο της ομάδας εργασίας εξήγαγε πως για το  2013 οι εκτάσεις σιτηρών προβλέπονται σταθερές με μικρή αύξηση της παραγωγής, σε επίπεδο ΕΕ, ενώ η πτώση στη ζήτηση ζωοτροφικού σίτου, επαναφέρει την ανάγκη να γίνουν εξαγωγές.


Όσον αφορά στις εξελίξεις σε εγχώριο επίπεδο η εκπρόσωπος της ΠΑΣΕΓΕΣ έκανε λόγο για εκτιμώμενη αύξηση εκτάσεων σ.σ. (+16%) και κριθής (+9%), πολύ καλή εξέλιξη των καλλιεργειών μέχρι τώρα, με προοπτικές καλής συγκομιδής. Παράλληλα, όπως είπε προβλέπεται αύξηση σπορών αραβοσίτου (+10%) λόγω της καλής τιμής του κατά το 2012.


Ο ευρωπαϊκός «χάρτης» στην καλλιέργεια σιτηρών


Αναλυτικά η κατάσταση στις χώρες της ΕΕ (εκτιμήσεις των μελών για τις εκτάσεις και την πορεία των καλλιεργειών), όπως παρουσιάστηκε κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής:


Ηνωμένο Βασίλειο: μεγάλη βροχόπτωση και ψύχος, εκτίμηση για μείωση εκτάσεων στο χειμερινό κριθάρι αλλά και πρόβλεψη για αύξηση (+40%) στο εαρινό.


Γαλλία: δυσχερής η εμπορία σιτηρών 2012.


Πορτογαλία: υπερβολικές βροχοπτώσεις δυσχέραναν τη σπορά, αντίθετα κατά την καλλιεργητική περίοδο 2011/12 υπήρχε ανομβρία από Δεκ.- Απρίλιο.


Ισπανία: ευνοϊκές καιρικές συνθήκες για το σ.σ., αντίθετα η συγκομιδή  2012 διατέθηκε σαν ζωοτροφή. Ζήτησε να δοθούν κίνητρα για αρδευτικά έργα.


Ιρλανδία: κατά το 2012 υπερβολικές –καταστροφικές βροχές, άργησαν οι σπορές, έγιναν επανασπορές, πρόβλημα αποτελεί η διάθεση συγκομιδής 2012- χαμηλής ποιότητας. Για το 2013:  αύξηση εκτάσεων κριθής, έχουν πολύ καλές ποικιλίες χειμερινής κριθής (υψηλών αποδόσεων, 760 κιλ/στρ), η βυνοποιία εξασφάλισε μεγάλες αγορές, επίσης νέες αγορές για τη χειμερινή βρώμη (στις ΗΠΑ), ενώ υπάρχει έλλειψη σπόρου.


Αυστρία: καλές καιρικές συνθήκες για το σιτάρι, με προσδοκίες για καλή συγκομιδή. Αποθαρρυντική η τιμή κριθής, θα στραφούν στον αραβόσιτο (τον επεξεργάζονται και για παραγωγή υποκατάστατου χυμού λεμονιού).


Σουηδία: δεν γνωρίζουν τυχόν απώλειες (winter killing)


Σκωτία: μείωση κατά 15% των σπορών, ακριβοί οι σπόροι, προβλήματα λόγω ψυχρού και υγρού εδάφους.


Γερμανία: καλές οι τιμές της εσοδείας 2012, σε καλή κατάσταση οι νέες σπορές, ενέσκηψε ξαφνικά ο χειμώνας αλλά έχουν χιόνι και ελπίζουν ότι δεν θα υπάρξουν απώλειες.


Πολωνία: εκτιμάται μείωση των εκτάσεων αραβοσίτου.


Λιθουανία: εκτιμούν ότι υπάρχουν κάποιες ζημίες λόγω παγετού.


Εσθονία: κατά το 2012 είχαν ζημίες, για την παραγωγή του 2013 θα είναι κρίσιμη η επόμενη περίοδος όταν λιώσει το χιόνι οπότε θα υπάρχει κίνδυνος παγετού.


Ουγγαρία: 10% των καλλιεργειών είναι σε αδύναμη κατάσταση.


Τσεχία: προβλέπεται συγκομιδή ρεκόρ, δεν υπάρχει όμως αρκετή ζήτηση για ζωοτροφή, επομένως θα πρέπει να εξάγουν, πλην όμως είναι μεσόγεια χώρα (landlocked).


Ιταλία: πολύ καλή η κατάσταση των καλλιεργειών, αύξηση εκτάσεων μαλακού σίτου, μείωση εκτάσεων σκληρού διότι η βιομηχανία έχει απόθεμα από το 2012, θα αγοράσει λιγότερο και θα εισάγει λιγότερο σ.σ. Σταθερές οι τιμές σ.σ. στην αγορά.


Στις εαρινές καλλιέργειες προβλέπεται μείωση εκτάσεων αραβοσίτου και τεύτλων, ενώ οι παραγωγοί θα στραφούν σε ελαιούχες και πρωτεϊνούχες


Φινλανδία: έλλειψη σπόρων εαρινού σίτου και κριθής.

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Μπίκας
ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Το Συμβούλιο Υπουργών αποφάσισε να στηρίξει οικονομικά τους νέους που θα ασχοληθούν με τον αγροτικό τομέα. Η Ελλάδα θα δίνει 45 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο σε νέους αγρότες

Το Συμβούλιο Υπουργών αποφάσισε να στηρίξει οικονομικά τους νέους που θα ασχοληθούν με τον αγροτικό τομέα. Η Ελλάδα θα δίνει 45 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο σε νέους αγρότες Με την έναρξη εφαρμογής της νέας ΚΑΠ (2015 – 2020) θα μπορεί η χώρα μας να δίνει περίπου 45 εκατ. ευρώ ετησίως σε νέους που θα θέλουν να ασχοληθούν με την αγροτική παραγωγή. Αυτό συμφώνησαν στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ. Όπως αποφασίσθηκε θα δοθεί το 2% των κονδυλίων από τον Πρώτο Πυλώνα, με στόχο να προσελκύσουν τους νέους να στραφούν στην αγροτική παραγωγή. Στη συνέντευξη τύπου σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων για τη νέα ΚΑΠ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Α. Τσαυτάρης, ανέφερε ότι «ένα από τα πιο σημαντικά διαρθρωτικά προβλήματα του αγροτικού τομέα στην Ευρώπη είναι το δημογραφικό των αγροτών καθώς μόνον το 6% των ευρωπαίων γεωργών είναι κάτω των 35 ετών. Για αυτό προτείνεται το 2% των άμεσων ενισχύσεων να δίδεται σε νέους αγρότες».

Σύμφωνα με τον υπουργό, συνολικά η Ελλάδα διασφαλίζει χρηματοδότηση 18,7 δισεκ. ευρώ για την περίοδο 2015 - 2020. Από αυτά οι Έλληνες αγρότες θα επωφελούνται μέσα από τον πρώτο Πυλώνα με άμεσες ενισχύσεις 15 δισεκ. ευρώ και περίπου 230 εκατ. ευρώ μέσα από την Κοινή Οργάνωση Αγοράς (ΚΟΑ). Επίσης ακόμη 3,7 δις ευρώ θα δοθούν για διαρθρωτικές και αναπτυξιακές δράσεις (πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης στο δεύτερο Πυλώνα).

Και πρόσθεσε ότι «για να λύσουμε το δημογραφικό πρόβλημα στον αγροτικό τομέα, το Συμβούλιο αποφάσισε να υποστηριχθούν οι νέοι αγρότες με μεγάλα ποσά για να καταφέρουν να ξεκινήσουν το επάγγελμα του αγρότη. Δεν φτάνει μόνον να στέλνουμε κάποιον στη γεωργία, πρέπει να τον βοηθήσουμε με ένα αρχικό ποσό χρημάτων να έχει μια μαγιά να ξεκινήσει».

Ακόμη δεν θα χρειάζεται καμιά εγγυητική επιστολή για να δοθούν αυτά τα χρήματα. Όπως επισήμανε ο υπουργός «μέχρι σήμερα λέγαμε στους αγρότες ότι θα πάρεις 30% της προκαταβολής, θα αρχίσεις τις εργασίες και μετά στην πορεία θα πάρεις άλλο ένα 40% ή 70% αν είναι ένα τριετές πρόγραμμα. Όμως για να εισέπραττε τα χρήματα της προκαταβολής θα έπρεπε να έδινε μια εγγυητική επιστολή. Καμιά τράπεζα δεν θα έδινε εγγυητική επιστολή σε έναν νέο. Για αυτό εμείς καταφέραμε στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ να μην χρειάζεται για την καταβολή αυτών των χρημάτων κάποια εγγύηση. Είναι πολύ πιθανό αυτές οι προτάσεις να περάσουν στις τριμερείς διαπραγματεύσεις που θα διεξαχθούν για τη νέα ΚΑΠ.

Άρα λοιπόν αυτή την ώρα έτσι όπως έχουν τα πράγματα θα υποστηριχθούν συνολικά οι γεωργοί, οι νέοι αγρότες με μεγάλα ποσά για να ξεκινήσουν τις επιχειρήσεις τους, θα υποστηριχθούν με χρήματα από την αρχή την ώρα που μπαίνουν σε αυτόν τον επιχειρηματικό κλάδο και για τις προκαταβολές τους δε θα χρειαστούν ούτε καν εγγυητικές διεργασίες».

Σταύρος Παϊσιάδης
{email}info@agrotypos.gr{/email}
ΠΗΓΗ : agrotypos.gr
 

ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας :Τηγανόλαδο μετατρέπεται σε βιοκαύσιμο

Τηγανόλαδο μετατρέπεται σε βιοκαύσιμο στην Κοζάνη

Χίλια εξακόσια ακόμη λίτρα τηγανόλαδων θα «ταξιδέψουν» αύριο στην Κοζάνη προκειμένου να παραδοθούν στο Εργαστήριο Θερμοδυναμικής του Τμήματος Μηχανολογίας του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και να μετατραπούν, στη συνέχεια, σε πολύτιμο βιοκαύσιμο.

Η ποσότητα αυτή αποτελεί προϊόν της διαδικασίας συλλογής που ξεκίνησε το 2010 και βρίσκεται σε εξέλιξη στο δήμο Νεάπολης - Συκεών. Συγκεκριμένα έχουν συλλεχθεί συνολικά 3.460 λίτρα μαγειρικών ελαίων από 1.343 νοικοκυριά ενώ το 2012 έκλεισε με αύξηση των ποσοτήτων του λαδιού που συγκεντρώθηκε κατά 200,76% σε σχέση με το 2011.

Τελευταία, μάλιστα, εκτός από τους δήμους Κορδελιού - Ευόσμου και Καλαμαριάς που είχαν απευθυνθεί νωρίτερα για συνεργασία στο δήμο Νεάπολης - Συκεών, αιτήματα για μεταφορά τεχνογνωσίας σχετικά με την οργάνωση και λειτουργία του προγράμματος διατύπωσαν επίσης οι δήμοι Αγίας Παρασκευής Αττικής, Ηρακλείου Αττικής, Μοσχάτου - Ταύρου και Αποκορώνου Χανίων καθώς και σχολεία από την Κυλλήνη και την Ανδραβίδα Ηλείας.

Κατά την αυριανή παράδοση των 1.600 λίτρων, οι υπεύθυνοι του δήμου θα παραλάβουν 350 λίτρα βιοντίζελ που παρασκευάστηκε στην Κοζάνη και θα αξιοποιηθεί για τη θέρμανση του 1ου νηπιαγωγείου Πεύκων.

Στο μεταξύ, εκστρατεία ενημέρωσης μαθητών για την παραγωγή βιοκαυσίμου από τα συλλεγόμενα τηγανέλαια πραγματοποιεί ο δήμος Κοζάνης σε όλα τα δημοτικά σχολεία που βρίσκονται εντός των ορίων του. Συγκεκριμένα, το τμήμα ανακύκλωσης προμηθεύει τους μαθητές με δοχεία συλλογής για να τοποθετήσουν τα τηγανέλαια από τις οικίες τους, καλώντας τους μαθητές με αυτόν τον τρόπο να ευαισθητοποιήσουν και τους γονείς τους.

Η εν λόγω πρωτοβουλία πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης και το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, με το οποίο ο Δήμος έχει συνάψει σύμβαση που προβλέπει την μετατροπή των τηγανέλαιων σε βιοκαύσιμο.
ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Πρεμιέρα την Τετάρτη 27 Μαρτίου για το «Ελληνικό πρωινό της Κρήτης»

Παρουσιάστηκε το «Ελληνικό πρωινό της Κρήτης»

Πρεμιέρα την Τετάρτη 27 Μαρτίου για το «Ελληνικό πρωινό της Κρήτης» στο Ηράκλειο, που παρουσιάστηκε σε εκδήλωση, σε ξενοδοχείο της πόλης, την οποία οργάνωσαν το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος και η Ένωση Ξενοδοχείων Ηρακλείου, σε συνεργασία με τον Παγκρήτιο Σύλλογο Διευθυντών Ξενοδοχείων, τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ηρακλείου.
Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι να γνωρίσουν οι τουρίστες τη γαστρονομία της Κρήτης αλλά και τον ίδιο τον τόπο, μέσα από ένα πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και επικεντρώνεται στην ελληνική γαστρονομική παράδοση, κατά τόπο, με στόχο να αναδείξει τον πλούτο και την ιδιαιτερότητα των τοπικών προϊόντων και της τοπικής κουζίνας και να δώσει τη δυνατότητα να συνδεθούν ο πρωτογενής τομέας με τον τουρισμό, αλλά και να εμπλουτίσει το τουριστικό προϊόν της χώρας μας.

Η παρουσίαση του «Ελληνικού πρωινού της Κρήτης» πραγματοποιήθηκε παρουσία φορέων και εκπροσώπων του τουριστικού κλάδου, ενώ, στο πλαίσιο της παρουσίασης έγινε εκτενής αναφορά στον διατροφικό πλούτο του νησιού και την ώθηση που θα δώσει στον τουρισμό η υιοθέτηση του ντόπιου πρωινού στο μενού των ξενοδοχειακών μονάδων με αγνές παραδοσιακές γεύσεις της Κρήτης.
ΠΗΓΗ :ΠΑΣΕΓΕΣ

Ο Κρόκος Κοζάνης στην Δανία και στην Ταϊβάν

Ο Κρόκος Κοζάνης στην Δανία και στην Ταϊβάν

Ξεκινά άμεσα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η τοποθέτηση των ειδών της εταιρείας Προϊόντα Κρόκου Κοζάνης σε επιλεγμένα super markets της Δανίας, ενώ έχει δρομολογηθεί και η τοποθέτησή τους στο κανάλι HO.RE.CA της Δανίας. Την ίδια στιγμή έχει ξεκινήσει και η τοποθέτηση των αφεψημάτων της εταιρείας σε καταστήματα delicatessen της Ταϊβάν.
Σύμφωνα με στέλεχος της εταιρείας, η οποία ελέγχεται κατά 45% από την εταιρεία Κορρές και κατά 55% από το Συνεταιρισμό Κρόκο Κοζάνης είναι η είσοδος σε νέες αγορές και η ενδυνάμωση της παρουσίας της στις χώρες-προτεραιότητας, με στόχο τη διατήρηση της ανοδικής πορείας της εξαγωγικής δραστηριότητας που παρουσίασε αύξηση 147% το διάστημα 2010-2012.

Η Γαλλία είναι μία από τις αγορές προτεραιότητας για την ΠΚΚ, καθώς παρουσιάζει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης -ο κρόκος είναι ήδη ένα δημοφιλές μπαχαρικό, ενώ το κοινό είναι εξοικειωμένο με την κατανάλωση ροφημάτων. Στόχος είναι ο αριθμός των φαρμακείων που “φιλοξενούν” τα ελληνικά προϊόντα, να αγγίξει τα 2.000 έως το τέλος του 2014, ενώ η εταιρεία θα κάνει την είσοδό της και στο κανάλι HO.RE.CA (Hotel / Restaurants / Café) μέσω της συνεργασίας με έναν από τους μεγαλύτερους διανομείς της αγοράς με δίκτυο της τάξεως των 23.500 σημείων.

Το 2012 η ΠΚΚ ξεκίνησε τη διάθεση των προϊόντων της σε 9 νέες αγορές -Σλοβενία, Ουκρανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Κουβέιτ, Κατάρ, Μπαχρέιν, Ιαπωνία, Καναδά- ενώ εντός του 2013 η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Δανία, η Σουηδία και η Ταϊβάν θα προστεθούν στο δίκτυο εξαγωγών της. Αυτή τη στιγμή η σειρά αφεψημάτων με κρόκο Κοζάνης διατίθεται σε περίπου 2.500 σημεία στην Ελλάδα (supermarkets, επιλεγμένα καταστήματα τροφίμων και café) και σε συνολικά 25 αγορές του εξωτερικού (Κύπρος, Αγγλία, Γερμανία, Ισπανία, Βουλγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Ελβετία, Γαλλία, Βέλγιο, Νορβηγία, Ολλανδία, Ρωσία, Σλοβενία, Ουκρανία, Κουβέιτ, Κατάρ, Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αυστραλία, Ιαπωνία, Χονγκ Κονγκ, Ινδία και Καναδά).

Παράλληλα, μέσω της συνεργασίας της ΠΚΚ με την εταιρεία παραγωγής και διανομής τροφίμων Γαία Τρόφιμα (GAEA), η συλλογή των πρωτοποριακών αφεψημάτων έχει παρουσία και στην Αμερική.

Πηγή: reporter.gr
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Άρχισαν τα "παιχνίδια" :Ξαφνική άνοδος παρατηρήθηκε στις τιμές του αρνιού στα τέλη της περασμένης εβδομάδος


Ξαφνική άνοδος παρατηρήθηκε στις τιμές του αρνιού στα τέλη της περασμένης εβδομάδος με το εμπόριο να πληρώνει τους παραγωγούς στη Θεσσαλία μέχρι και 5,5 ευρώ το κιλό, σύμφωνα με πληροφορίες. Πάντως το όψιμο Πάσχα αποτελεί δυσχέρεια για τους παραγωγούς.

Την ίδια ώρα στην Κρήτη, το Flashnews.gr διαπίστωσε πως οι παραγωγοί πληρώνονται με 4,0 έως το ανώτερο 5,0 ευρώ το κιλό.

Προς το παρόν δεν έχει ξεκαθαρίσει αν η άνοδος στην τιμή στην Κεντρική Ελλάδα, συνδέεται με την αυξημένη ζήτηση για αρνιά λόγω του Πάσχα των Καθολικών την ερχόμενη Κυριακή ή αν πρόκειται απλά για μια «κόντρα» μεταξύ των εμπόρων την οποία διευκόλυναν με τη διαπραγματευτική τους στάση και κάποιοι αιγοπροβατοτρόφοι.

Πάντως το δεδομένο είναι πως όπως στην υπόλοιπη Ελλάδα, έτσι και στην Κρήτη , φέτος η ντόπια παραγωγή δεν είναι μεγάλη για να καλύψει επαρκώς την ζήτηση εν όψει του «δικού μας» Πάσχα που φέτος πέφτει αργά και έχει κατά κάποιο τρόπο υποχρεώσει τους παραγωγούς να «κόψουν» νωρίς τα αρνιά για να κερδίσουν τουλάχιστον από το γάλα.

Μ’ αυτή την έννοια και εφ’ όσον υπάρξει ο στοιχειώδης συντονισμός από την πλευρά των αιγοπροβατοτρόφων, δεν αποκλείεται οι τιμές των αρνιών να διατηρηθούν σε ένα επίπεδο κοντά στα 6 ευρώ το κιλό κατά μέσο όρο (ίσως η τιμή να είναι και υψηλότερη για τα μικρά αρνιά), καθώς η ζήτηση είναι δεδομένη και η παραγωγή περιορισμένη.

Για να γίνει αυτό βέβαια, είναι απαραίτητο να υπάρξουν μέτρα περιορισμού των αθρόων εισαγωγών από γειτονικές χώρες και μάλιστα με αμνοερίφια τα οποία στη συνέχεια διατίθενται ως ντόπια, ενώ διαπραγματευτική σοβαρότητα οφείλουν να επιδείξουν και οι παραγωγοί, οι οποίοι τον τελευταίο καιρό δείχνουν να συσπειρώνονται γύρω από αξιόλογες συλλογικές προσπάθειες με τη μορφή συνεταιρισμών ή και Ομάδων Παραγωγών.

Υπενθυμίζεται πως ο Συνεταιρισμός Κτηνοτρόφων Χανίων έχει θέσει ως στόχο για το Πάσχα, τα αρνιά να πωλούνται στον καταναλωτή απο 8 ευρώ το κιλό και οι κτηνοτρόφοι να εισπράξουν από 5 ευρώ και άνω.
ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Αθανάσιος Τσαυτάρης:πρόταση νόμου για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις






Μετά από συντονισμό τον υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, εντός της τρέχουσας εβδομάδας θα βγει σε διαβούλευση πρόταση Νόμου του ΥΠΕΚΑ.
Το παραπάνω ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης &Τροφίμων, Καθηγητής, Αθανάσιος Τσαυτάρης, στη Βουλή απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Λακωνίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Αθανασίου Δαβάκη σχετικά με την απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και τη μείωση του κόστους αγοράς των ζωοτροφών
 
Ο υπουργός, επίσης, σημείωσε τα εξής:
  • Απλοποιούνται και επιταχύνονται οι διεργασίες: ο κτηνοτρόφος θα καταθέτει μια αίτηση με ένα αντίγραφο της Ενιαίας Ενίσχυσης, με μία τεχνική έκθεση του μηχανικού ότι αυτός ο χώρος δεν ξεπερνά τα 35 τ.μ. και ένα παράβολο ύψους περίπου 300 ευρώ.
  • Τα χρήματα του κανονισμού De minimis έχουν καταβληθεί στους βοοτρόφους και αιγοπροβατοτρόφους των πεδινών περιοχών, στους πτηνοτρόφους και στους χοιροτρόφους.
  • Πριν από το Πάσχα θα πάρουν περίπου 7,5 εκατομμύρια ευρώ και οι αιγοπροβατοτρόφοι και βοοτρόφοι των ορεινών περιοχών.
  • Τα χρήματα της Εξισωτικής Αποζημίωσης του 2012 έχουν εξασφαλιστεί και θα δοθούν τις πρώτες μέρες του Ιουνίου.
  • Στη νέα ΚΑΠ,  δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην υποστήριξη των ψυχανθών.
  • Εμείς από φέτος ήδη δώσαμε 5 ευρώ ανά στρέμμα μαζί με την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαιοειδών σε όσους καλλιεργούν ψυχανθή, τόσο για ζωοτροφές, όσο και για όσπρια.
  •  Τα προβλήματα των κτηνοτρόφων μας θα τα λύσουμε μονιμότερο τρόπο αν αρχίσουμε να παράγουμε δικές μας φθηνές πρωτεϊνούχες ζωοτροφές.
 
Αναλυτικά, η τοποθέτησή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει ως εξής:
 
«Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές,
 
Είναι νομίζω περιττό σε αυτή την αίθουσα να τονίσω για άλλη μια φορά τη σημασία που δίνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, που όπως και εσείς πολύ σωστά είπατε είναι ένας από τους βασικούς, ας το πούμε, υπο-πυλώνες ανάπτυξης του τόπου μας και αφορά στον πυλώνα της γεωργίας.
 
Επειδή μάλιστα το συγκεκριμένο αίτημα ήταν και ένα από τα σημαντικά αιτήματα που έθεταν οι κτηνοτρόφοι μας στις πρόσφατες κινητοποιήσεις, μας δίνεται τώρα η δυνατότητα να απαντήσουμε και σε αυτούς και να πούμε τι κάναμε, για να λυθεί επιτέλους αυτό το συγκεκριμένο πρόβλημα.
 
Θα απαντήσω ξεχωριστά στο κάθε σκέλος της ερώτησής σας, τόσο για το θέμα των αδειοδοτήσεων, όσο και για το θέμα γενικότερα της υποστήριξης της κτηνοτροφίας και ιδιαίτερα για το κόστος των ζωοτροφών.
 
Υπάρχει ένα θέμα αδειοδότησης υπαρχόντων, δηλαδή παλαιών κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις και σε δημόσιες εκτάσεις, εκεί που ήταν τα βοσκοτόπια είχαν κοντά τους και τις σταυλικές τους εγκαταστάσεις. Τις πιο πολλές φορές μιλούμε για μικρές, πρόχειρες εγκαταστάσεις, δεν μιλούμε για μεγάλα κτήρια και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις με πολύ αειφόρα, διαχειρίσιμα, ήπια υλικά που αν θα τα άφηνε κανείς θα είχαν αφομοιωθεί στο περιβάλλον.
 
Επομένως, ήταν πραγματικά περιττό να τονιστεί ότι έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος γρήγορα να προχωρήσουμε στη νομιμοποίησή τους. Όμως, επειδή όπως γνωρίζετε αυτό δεν μπορεί να γίνει από το δικό μας Υπουργείο, γιατί κτηριακές εγκαταστάσεις νομιμοποιεί μόνο το ΥΠΕΚΑ, γι’ αυτό –όπως είπαμε με τους αγρότες και λέμε και σήμερα- έπρεπε να γίνει αυτός ο συντονισμός μεταξύ των δύο Υπουργείων, κάτι που έγινε.
 
Σας ανακοινώνω, λοιπόν, ότι εντός αυτής της εβδομάδας θα βγει στη διαβούλευση η πρόταση του Νόμου του ΥΠΕΚΑ, προκειμένου να λυθεί αυτό το πρόβλημα.
 
Έτσι, αυτή η κατηγορία των στάβλων –με περίπου τις ίδιες διαδικασίες νομιμοποίησης και άλλων αυθαιρέτων- απλοποιείται με μία πολύ απλή αίτηση του ίδιου του κτηνοτρόφου, με ένα αντίγραφο της Ενιαίας Ενίσχυσης που έπαιρνε από εμάς για αρκετά χρόνια –για να αποδεικνύει ότι αυτό δεν γίνεται σήμερα και ότι δεν μιλάμε για μία νέα εγκατάσταση, αλλά ότι ο άνθρωπος αυτός αξιοποιεί αυτή την υποδομή εδώ και χρόνια- με μία τεχνική έκθεση του μηχανικού που θα δείχνει ότι αυτός ο χώρος δεν ξεπερνά τα 35 τ.μ. –σας το διαβάζω ακριβώς, όπως θα δοθεί στη διαβούλευση, η συγκεκριμένη τροπολογία- και με ένα παράβολο υπέρ του ελληνικού δημοσίου ύψους περίπου 300 ευρώ. Με τον τρόπο αυτό πιστεύουμε ότι απλοποιείται και επιταχύνεται η διεργασία αυτή.
 
Σε σχέση με τη διαβούλευση που θα βγει, θα σας αναφέρω στη δευτερολογία μου ορισμένα πράγματα που αφορούν και τις δικές μας διεργασίες για τους νέους ή άλλου τέτοιου είδους στάβλους που θα έρθουν με το δικό μας Νόμο, έτσι ώστε ολοκληρωτικά να δοθεί λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα».
 
Δευτερολογία
 
Σε ότι αφορά την Εξισωτική Αποζημίωση για φέτος έχουν διασφαλιστεί ακριβώς οι ίδιοι πόροι - δηλαδή έχουν βρεθεί τα χρήματα- γίνονται οι διασταυρωτικοί έλεγχοι και θα δοθούν, όπως προβλέπεται, στις πρώτες μέρες του καλοκαιριού. Σας θυμίζω ότι δίνονται τις πρώτες μέρες του Ιουνίου, μόνο και μόνο, γιατί τότε οι γεωργοί της φυτικής παραγωγής μαζεύουν τις χειμερινές σοδειές τους, μεταξύ των οποίων πολλές είναι και σημαντικές ζωοτροφές.
 
Άρα, με τον τρόπο αυτό, πριν αυξηθεί περισσότερο το κόστος των ζωοτροφών, θα μπορούν -ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες που είναι και εύκολες οι προσβάσεις προς τις κτηνοτροφικές μονάδες, τα νησιά κ.λπ.- να πάρουν τα χρήματα της Εξισωτικής και να προμηθευτούν έγκαιρα όσο οι τιμές είναι πιο χαμηλές τις ζωοτροφές τους.
 
Δεύτερον, σε ό,τι αφορά στο Άρθρο 68 και το μηχανισμό De minimis, ο οποίος υλοποιείται για πρώτη φορά. Έχει δοθεί ήδη στις τρεις μεγάλες υποκατηγορίες κτηνοτρόφων, δηλαδή στους βοοτρόφους και αιγοπροβατοτρόφους των πεδινών περιοχών. Στη συνέχεια δόθηκε για πρώτη φορά στους πτηνοτρόφους. Θυμηθείτε ότι αυτοί δεν παίρνουν και ενιαία ενίσχυση. Δόθηκε, επίσης, στους χοιροτρόφους. Τέλος, είχαμε πει ότι θα δώσουμε τελευταία στους αιγοπροβατοτρόφους και βοοτρόφους των ορεινών περιοχών, μόνο και μόνο γιατί θα πρέπει να συνδυάσουμε τα χρήματα που θα δοθούν και από το Άρθρο 68 και από το De minimis.
 
Έτσι, μέσα στον άλλο μήνα και πριν από το Πάσχα θα δοθούν και τα περίπου 7,5 εκατομμύρια, για να πάρει τις ζωοτροφές της και αυτή η κατηγορία των κτηνοτρόφων μας.
 
Με την ευκαιρία αυτή σας είπα και ορισμένα πράγματα που κάνουμε, για να λύσουμε τα προβλήματα των ζωοτροφών. Όμως, σας θυμίζω ότι με μονιμότερο τρόπο θα λύσουμε τα προβλήματα των κτηνοτρόφων μας, αν αρχίσουμε να παράγουμε δικές μας φθηνές ζωοτροφές και ιδιαίτερα πρωτεϊνούχες ζωοτροφές, όπως είναι η σόγια. Γιατί όσο πηγαίνουν κατακόρυφα σχεδόν προς τα πάνω οι τιμές της σόγιας διεθνώς, τότε δεν θα βρίσκει ποτέ ο κτηνοτρόφος λύση.
 
Αυτό ήταν και το επιχείρημά μας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν το καλοκαίρι, ήδη από τις πρώτες συνεδριάσεις στις οποίες είχα παρευρεθεί  ως  νέος Έλληνας Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έλεγα ότι προσπαθούμε να λύσουμε με το De minimis φέτος το πρόβλημα, αλλά θα το έχουμε ξανά του χρόνου, αν δεν υποστηρίξουμε την ντόπια παραγωγή ψυχανθών και γενικότερα ζωοτροφών.
 
Γι’ αυτό το λόγο τότε μας επετράπη να βοηθήσουμε και εμείς την ντόπια παραγωγή μέσω των προγραμμάτων.
 
Αυτός είναι ο λόγος που δώσαμε τα 5 ευρώ ανά στρέμμα από φέτος μαζί με την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαιοειδών σε όσους είναι καλλιεργητές ψυχανθών, που έχει γίνει πρώτη φορά, με παράλληλη ενίσχυση τόσο της καλλιέργειας ψυχανθών για ζωοτροφές, αλλά και για όσπρια.
 
Όπως ξέρετε, πολλές και από τις δικές μας τροφές είναι ψυχανθή, δηλαδή τα όσπρια, φασόλια, ρεβίθια, φακές κ.λπ. Ταυτόχρονα ενισχύθηκαν με τον ίδιο τρόπο και όσοι κάνουν σποροπαραγωγή ψυχανθών στον τόπο μας, ώστε του χρόνου το φθινόπωρο να ανεβάσουμε τις καλλιέργειες αυτές και θα τις ανεβάσουμε.
 
Σας ανακοινώνω, όπως θα έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε και στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, ότι μετά την πρόσφατη Σύνοδο των Υπουργών Γεωργίας, όπου λίγο-πολύ ολοκληρώνεται η πρόταση των Υπουργών μαζί με την πρόταση της Κομισιόν και την πρόταση που έκανε το Κοινοβούλιο να αρχίσουν πλέον αυτές  οι τριμερείς διαβουλεύσεις, δηλαδή μεταξύ των τριών φορέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να προχωρήσει η διαπραγμάτευση για τη νέα ΚΑΠ,  δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην υποστήριξη των ψυχανθών, προκειμένου να πάμε σε μια μονιμότερη λύση στα συγκεκριμένα προβλήματα.
 
Μάλιστα, χάρη και στις δικές μας προσπάθειες επετεύχθη το εξής: Από τη στιγμή που κάποιος κάνει την άνοιξη σπορά ψυχανθών στα ξερικά του χωράφια, αυτό από μόνο του είναι σημαντική περιβαλλοντική παρέμβαση, γιατί η καλλιέργεια ψυχανθών ανεβάζει και το άζωτο στο έδαφος –ένεκα της αζωτοδέσμευσης- και αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, ιδιαίτερα των σιτηρών.
 
Ευχαριστώ πολύ».
ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

ΧΟΡΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 20 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΗΝ Π.Ε. ΠΡΕΒΕΖΑΣ










ΘΕΜΑ : ΧΟΡΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 20Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΗΝ Π.Ε. ΠΡΕΒΕΖΑΣ



Αγαπητοί  συνεργάτες θα θέλαμε να ξεκινήσουμε λέγοντας λίγα λόγια για την δράση της Ε.Ν.Α Πρέβεζας παρουσιάζοντας σας ένα μίνι βιογραφικό μας  και ύστερα να σας ενημερώσουμε για το 20Ο  συνέδριο που θα γίνει στην Πρέβεζα στις αρχές του Σεπτέμβρη του 2013 .
Λίγα λόγια για μας
Η Ένωση Νέων Αγροτών της Π.Ε Πρέβεζας  ιδρύθηκε την 17/10/2010 και  είναι αναγνωρισμένος αγροτικός - συνδικαλιστικός  σύλλογος  με την  υπ’ αριθμ. 154/2010 απόφαση του μονομελούς Πρωτοδικείου Πρέβεζας και  εγγεγραμμένος στο βιβλίο (Α.Σ.Ο.) συλλόγων  του Πρωτοδικείου Πρέβεζας  με   α/α  670. Η έδρα βρίσκεται στην Πρέβεζα στην οδό Κολοβού 3  Τ.Κ. 48100 και έχει Α.Φ.Μ. 997862471 (Δ.Ο.Υ. ΠΡΕΒΕΖΑΣ ) . Τα ενεργά μέλη της Ε.Ν.Α. Πρέβεζας είναι περίπου 50 κατά κύριο  επάγγελμα  αγρότες ηλικίας από 18 έως 40 ετών.
Οι ενώσεις νέων αγροτών  βρίσκονται σχεδόν σε όλη την επικράτεια με συντονιστικό όργανο την Πανελληνιά  Ένωση  Νέων Αγροτών  ( Π.Ε.Ν.Α.) που έχει έδρα της στην Αθήνα. 
Γενικός σκοπός της Ε.Ν.Α. είναι μεταξύ άλλων η διεκδίκηση, προαγωγή και διασφάλιση των οικονομικών, κοινωνικών, επαγγελματικών και όλων εν γένει των συμφερόντων των νέων αγροτών - μελών της, αλλά και των αγροτών γενικότερα.
Η  Ε.Ν.Α. Πρέβεζας έχει συμβάλλει σε όλα τα παραπάνω με διάφορες ενέργειες δράσεις που έχει κάνει έως σήμερα. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε τα παρακάτω:
Ø       Δημιουργία  ενημερωτικών ημερίδων για καίρια θέματα που αφορούν τους αγρότες και κτηνοτρόφους.
Ø       Ίδρυσε την πρώτη Πιλοτική Αγορά Αγροτών (farmers market)  στην Ελλάδα  στην  Πρέβεζα σε συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ.
Ø       Έχει υποβάλλει υπομνήματα με προτάσεις  στις  Δημοτικές Ενότητες αλλά και  στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας ( Αγροτικές  Αγορές , αγροτικό δημοπρατήριο, αγροτικό επιμελητήριο, ομάδες παραγωγών, e-shop αγροτικών προϊόντων  κ.α.)
Ø       Προσφέρει με το δικό της δυναμικό Ιστότοπο ηλεκτρονική ενημέρωση από το διαδύκτιο .
Επίσης:
Ø       Είναι μόνιμο μέλος της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης  της Περιφέρειας Ηπείρου.
Ø       Είναι μόνιμο μέλος της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης της Δ.Ε. Πρέβεζας.
Ø       Εκπροσωπεί  τους Νέους αγρότες  της   Π.Ε Πρέβεζας   και της  Περιφέρειας  Ηπείρου στο  κύριο  συντονιστικό όργανο την Πανελληνιά  Ένωση  Νέων Αγροτών  ( Π.Ε.Ν.Α.).
Ø       Συμμετέχει στις Θεματικές ομάδες στρατηγικού σχεδιασμού (ΘΟΣΣ) του ΥΠΑΑΤ για την καινούρια Κ.Α.Π 2014-2020.
Ø       Συμμετέχει στις Θεματικές ομάδες στρατηγικού σχεδιασμού (ΘΟΣΣ) της Περιφέρειας Ηπείρου  για την καινούρια Κ.Α.Π  2014-2020.
Ø       Έχει συμμετάσχει  σε συχνές επισκέψεις στις Βρυξέλλες  στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αγροτικά θέματα  και πρόσφατα  ήταν καλεσμένη στο 1ο Ευρωπαϊκό συνέδριο νέων αγροτών.


Γνωρίζοντας λοιπόν την ΕΝΑ Πρέβεζας θέλουμε να σας ενημερώσουμε για το 20ο   Πανελλήνιο συνέδριο νέων αγροτών που θα γίνει τον Σεπτέμβριο του 2013 στην Πρέβεζα και τις προοπτικές και τα οφέλη που θα έχει η χορηγία σας.
Πρέπει όμως να αναφέρουμε πρώτα  τι έγινε στο 19ο  Πανελλήνιο συνέδριο  οπού οι συμμετοχές  των συνέδρων έφθασαν τις 250 από 25 Νομούς που έχουν έδρα οι Ε.Ν.Α.  το επισκέφθηκαν εκτός των άλλων η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ  ( Α. Τσαυτάρης , Μ. Χαρακόπουλος) και ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου (Γ. Παπαστάμκος)   αλλά και πλήθος  από νέους ανθρώπους αγρότες , κτηνοτρόφους και αλιείς που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν άμεσα  με τον πρωτογενή τομέα .

Το 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών  κατέγραψε τόσο τον δυναμισμό των Νέων Αγροτών, οι οποίοι μετά το 40ο έτος συνεχίζουν την δράση τους, όσο και στην σταθερή προσήλωσή τους στο μέλλον, διότι θέλουν και μπορούν να έχουν μέλλον. Το 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών ήταν μια επιτυχία που πραγματοποιήθηκε χάρη στην πολυήμερη απασχόληση των εθελοντών και μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Νέων Αγροτών Πιερίας αλλά και συνεργατών της Π.Ε.Ν.Α.
Η κυριότερη όμως δύναμη αντλήθηκε από τους  χορηγούς  ενδεικτικά (ΜΙΝΕΡΒΑ, OLYMP, Zootechnia, Max Growmhellaw, ΕΚΑΓΕΜ, ΗΛΙΑΔΗΣ, Αgrome, Fertilis, Πογαρίδης, TOKAS, ΩΘΗΣΙΣ, Bιοζωκατ, Αραβίδης, FitoTechniki,  Μανώση-Τσακιρίδη ,Ποκας ) που ακόμα καταγράφονται και φαίνονται στον απολογισμό του 19ο Πανελλήνιου Συνέδριου Νέων Αγροτών.
Η ευρεία δημοσιότητα του 19ο Πανελληνίου  Συνεδρίου  Νέων Αγροτών εξασφαλίσθηκε με ένα πλέγμα χορηγιών επικοινωνίας  πριν το συνέδριο και κατά την διάρκεια του  μεταξύ των οποίων η Εγνατία Τηλεόραση, η pieria.gr, η ΗΜΕΡΗΣΙΑ, η pieriaLife.gr, ο διόνυσος, το ΟΛΥΜΠΙΟ Βήμα, το agrotikabook.gr, το agrigate.gr, το basilakakis.gr, το agronews.gr, το thessalikigi.gr, το echetle.info, η Αγροτική Ευκαιρία, η ΑΓΡΟΤΙΚΗ έκφραση, τα ΑγροΝέα, και η Agrenda.

Συνοψίζοντας λοιπόν και αποτιμώντας όλα τα παραπάνω πιστεύουμε ότι θα είναι  σημαντική και προπαντώς επωφελής και πλήρως ανταποδοτική για την εταιρεία σας η χορηγία για την διεξαγωγή του 20ο     Πανελληνίου Συνεδρίου  Νέων Αγροτών αφού απευθύνεται  στοχευμένα άμεσα και έμεσα στο πιο δυναμικό και πολλά υποσχόμενο κομμάτι του πρωτογενούς τομέα , τους νέους αγρότες.Να σας αναφέρουμε  επίσης ότι εέξω από τον συνεδριακό χώρο θα υπάρχει έκθεση για τους χορηγούς






  Για την ΕΝΑ Πρέβεζας




Ο πρόεδρος                                    ο Γραμματέας

ΛΕΩΝΙΔΑΣ Ι ΡΑΒΑΝΟΣ                       ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΠΡΟΥΒΑΣ








ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΤΗΛ FAX : 2682023045
Κινητό    : 6974111252
Email      : enaprevezas @yahoo.gr
Facebook: ena nomou prevezas
URL        : enaprevezas.blogspot.com




Προτάσεις για νέες περικοπές στις ενισχύσεις της ΚΑΠ

Προτάσεις για νέες περικοπές στις ενισχύσεις της ΚΑΠ

Nέες μειώσεις από αυτές που έχουν συμφωνηθεί αναμένεται να υποστούν οι άμεσες ενισχύσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
Οι άμεσες ενισχύσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής αναμένεται να υποστούν νέες μειώσεις πάνω από τις περικοπές που έχουν ήδη συμφωνηθεί από τις κυβερνήσεις της ΕΕ το επόμενο έτος, καθώς ο προβλεπόμενος προϋπολογισμός που χρειάζεται για τον Πυλώνα Ι είναι υψηλότερoς από τα διαθέσιμα κεφάλαια.

Αυτό οφείλεται για την περίοδο 2014-2020 στις περικοπές της χρηματοδότησης που συμφωνήθηκαν από τους ηγέτες της ΕΕ, μαζί με την ανάγκη χρηματοδότησης ενός νέου  «Αποθεματικού Κρίσης» για τα μέτρα της αγοράς έκτακτης ανάγκης σύμφωνα με τον Πυλώνα 1 αλλά και το τελικό στάδιο της επιδότησης σταδιακής εφαρμογής  των μέτρων για νέα «νέα» κράτη-μέλη.

Πηγή: Αgra-net

Κλέβουν τα καλώδια

Κλέβουν τα καλώδια από τις γεωτρήσεις

Δεν έχουν τελειωμό οι καταστροφές γεωτρήσεων στο δήμο Γόρτυνας από αγνώστους που κλέβουν τα καλώδια χαλκού. Μετά τις κλοπές στα Χουστουλιανά και την Παναγιά, άγνωστοι ξήλωσαν τα καλώδια από τη δημοτική αρδευτική γεώτρηση στο Αποΐνι, θέτοντάς την ουσιαστικά εκτός λειτουργίας. Ο δήμος Γόρτυνας εκφράζει την οργή του για το νέο περιστατικό και καλεί για μια ακόμη φορά την Αστυνομία, «να πάρει επιτέλους μέτρα και να βάλει τέλος στην δράση των θρασύτατων κακοποιών».
Η είδηση της νέας κλοπής προκάλεσε έντονη ανησυχία και στους παραγωγούς της περιοχής, καθώς γνωρίζουν πως λόγω της οικονομικής δυσχέρειας στην οποία βρίσκεται ο δήμος, αδυνατεί να προβεί στην άμεση αντικατάσταση των κλεμμένων καλωδίων, με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος να τιναχθεί στον αέρα το θερινό πρόγραμμα άρδευσης των καλλιεργειών.
ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

«Ελληνικό πρωινό της Κρήτης»

Έτοιμο το «Ελληνικό πρωινό της Κρήτης»

Το «Ελληνικό πρωινό της Κρήτης» θα παρουσιαστεί αύριο το πρωί στο ξενοδοχείο «Γκάλαξι» του Ηρακλείου, σε μια εκδήλωση που οργανώνουν το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος και η Ένωση Ξενοδοχείων Ηρακλείου, σε συνεργασία με τον Παγκρήτιο Σύλλογο Διευθυντών Ξενοδοχείων, την Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ηρακλείου.
Το «Ελληνικό Πρωινό» (www.greekbreakfast.gr), μια πρωτοβουλία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, είναι ένα πρόγραμμα που επικεντρώνεται στην ελληνική γαστρονομική παράδοση, με στόχο να αναδείξει τον πλούτο και την ιδιαιτερότητα των τοπικών προϊόντων και της τοπικής κουζίνας και να δώσει τη δυνατότητα να συνδεθούν ο πρωτογενής τομέας με τον τουρισμό, αλλά και να εμπλουτίσει το τουριστικό προϊόν της χώρας μας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος το πρωινό που προσφέρεται στα ελληνικά ξενοδοχεία, εμπλουτίζεται με αγνά και μοναδικά προϊόντα της ελληνικής γης, καθώς και παραδοσιακά εδέσματα από κάθε περιοχή της Ελλάδος. Η εφαρμογή του Ελληνικού Πρωινού της Κρήτης στα ξενοδοχεία του Ηρακλείου αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στην ανάδειξη της Κρήτης σε δημοφιλή γαστρονομικό προορισμό.
ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Νέο διοικητικό συμβούλιο για την Ε.Ν.Α. Πρέβεζας (Fotos)





http://thumbp1-ir2.thumb.mail.yahoo.com/tn?sid=30399298074134829&mid=AHol5C4AAKWqUU8mCwu0sgk3kdY&midoffset=2_0_0_1_546567&partid=3&f=1721&fid=Inbox&w=768&h=467 http://thumbp1-ir2.thumb.mail.yahoo.com/tn?sid=30399298074134829&mid=AHol5C4AAKWqUU8mCwu0sgk3kdY&midoffset=2_0_0_1_546567&partid=2&f=1721&fid=Inbox&w=768&h=467












ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΡΕΒΕΖΑ 26/3/2013

Νέο διοικητικό συμβούλιο για την Ε.Ν.Α. Πρέβεζας  ύστερα από τις εκλογές  που έγιναν σε δυο εκλογικά  κέντρα για την διευκόλυνση   των μελών  της στις 24/3/2013  . Ένα  στο Καναλάκι στην ευρύτερη περιοχή του Φαναρίου  και  ένα  στην Πρέβεζα  στα γραφεία της Ε.Ν.Α. Πρέβεζας . Στις εκλογές συμμετείχαν νέοι αγρότες από ολόκληρη την περιφερειακή ενότητα Πρέβεζας για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου καθώς και την ελεγκτική επιτροπή της Ε.Ν.Α.. Πρέβεζας όπως ορίζει το καταστατικό  αλλά και την εκλογή   αντιπρόσωπων για  την εκπροσώπηση  της Ε.Ν.Α. Πρέβεζας στο  κύριο συντονιστικό όργανο  την Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών  (Π.Ε.Ν.Α.) που εδρεύει στην Αθήνα. Οι εκλογές έγιναν πριν λήξει η θητεία του προηγούμενου επιτυχημένου  Δ.Σ.  της Ε.Ν.Α   εν’ όψη των εκλογών  της( Π.Ε.Ν.Α)  που θα γίνουν  τον  προσεχές  Απρίλιο στην Αθηνά  για την  εκλογή νέου διοικητικού συμβούλιου  Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών  (Π.Ε.Ν.Α.). Σημαντική αύξηση μελών  είχε  η Ε.Ν.Α. καθώς η επιτυχημένη πορεία  της  άρχιζε  να κεντρίζει το ενδιαφέρον των νέων αγροτών  της Π.Ε. Πρέβεζας  αποδεικνύοντας ότι οι νέοι αγρότες  συσπειρώνονται   σε αυτή  χωρίς  κομματικά κριτήρια πράγμα που το απέδειξε στα 3 χρόνια  από την δημιουργία της  . Επίσης  η αναγνώριση της συλλογικής προσπάθειας του προηγούμενου διοικητικού συμβουλίου  όπου εργάστηκε σκληρά  τόσο για τα προβλήματα  των νέων αγροτών  της Πρέβεζας αλλά και ολόκληρης της Ηπείρου  καταφέρνοντας   να  δημιουργήσει την Πρώτη στην Ελλάδα   Πιλοτική Αγορά Αγροτών (Farmers Market) στην Πόλη της Πρέβεζας  καθώς και  την έγκριση της Π.Ε.Ν.Α.  να συνδιοργανώσει το επετειακό  20ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών  που θα γίνει στις 6 έως 8 Σεπτεμβρίου του 2013  στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας. Η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί  τόνισε   το καινούριο Δ.Σ. της Ε.Ν.Α   συγχαίροντας τους απερχόμενους   

 Το  νεοεκλεγμένο Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ν.Α. Πρέβεζας,  αποτελείται από τους:
Πρόεδρος      Ραβανός Λεωνίδας    Πρέβεζα  6974111252
Αντιπρόεδρος  Τζίμας Κώστας    Κάτω Μυρσίνη  6932293041
Γραμματέας    Μπρούβας  Διονύσης  Νέα Σαμψούντα  6977211752
Ταμίας          Παϊζάνης  Γιάννης   Πρέβεζα  6945108131
Μέλος         Ζήκας  Γιάννης   Κρυοπηγή  6937292468
Μέλος        Νάτσος Βελισάρης   Μύτικας  6946003812
Μέλος        Μπόχτης Διονύσης  Νάρκισσος    6946628193
 Αν. Μέλος     Ντούσκα  Ελένη  Κορυφούλα
Αν. Μέλος     Ντούσκα Έλσα   Κορυφούλα
Αν. Μέλος     Γκίνης  Γρηγόρης  Αγιά
Αν. Μέλος     Αρτίκογλου Θανάσης   Νέα Σαμψούντα
Η Ένωση Νέων Αγροτών  Πρέβεζας θα συναντάται κάθε Κυριακή, 21.00, με την 4η Κυριακή κάθε μηνός να γίνεται η τακτική συνεδρίαση του ΔΣ. Επομένως η επόμενη τακτική ανοικτή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Νέων Αγροτών Πρέβεζας θα γίνει στις 31 / 3 / 2013, στις 21.00, στα γραφεία της Ε.Ν.Α. Πρέβεζας  στην Οδό Κολοβού 3 .
Η ελεγκτική επιτροπή της Ε.Ν.Α. Πρέβεζας αποτελείτε από τους :
Πρόεδρος      Λίοντος  Γιώργος  Μιχαλίτσι 
Αντιπρόεδρος  Τζουρναβέλη Ελένη   Δεσποτικά  
Γραμματέας    Καρτεζίνης Γιάννης  Κανάλι
Μέλος      Θέμος  Θεόδωρος  Αγία
Μέλος     Ντρίας Βαγγέλης  Νεοχώρι
Αν Μέλος  Παπάς Γρηγόρης   Δεσποτικά
Αν Μέλος  Δημοπούλου Φωτεινή   Αγιά 

Οι  5 εκπρόσωποι της Ε.Ν.Α. Πρέβεζας  στην Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών (Π.Ε.Ν.Α.)  βάση καταστατικού και εγγεγραμμένων μελών είναι οι ακόλουθοι :
Ραβανός Λεωνίδας , Τζίμας Κώστας , Παϊζάνης Γιάννης ,  Μπρούβας Διονήσης   και Ζήκας Γιάννης .
Το καινούριο  Δ.Σ. της Ε.Ν.Α. Πρέβεζας    ανασυντάσσει τις δυνάμεις του και ξεκάνει με όρεξη την δουλεία για να   συνδιοργανώσει  με την Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών (Π.Ε.Ν.Α.) το 20ο  επετειακό  Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών 6-8 Σεπτέμβριου στην Περιφερειακή ενότητα Πρέβεζας  .
     
     
Επικοινωνία  6974111252                                                     Για την Ε.Ν.Α. Πρέβεζας

Facebook : ena nomou evezas                                                         Ο Πρόεδρος

URL: enaprevezas.blogspot.com                                             ΛΕΩΝΙΔΑΣ Ι ΡΑΒΑΝΟΣ

Email : enaprevezas @yahoo.gr                                                       Ο Γραμματέας
                                                                                                 ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΠΡΟΥΒΑΣ 

Φωτογαφίες απο τις Εκλογέςς 2013










http://thumbp1-ir2.thumb.mail.yahoo.com/tn?sid=30399298074134829&mid=AHol5C4AAKWqUU8mCwu0sgk3kdY&midoffset=2_0_0_1_546567&partid=6&f=1721&fid=Inbox&w=768&h=467
http://thumbp1-ir2.thumb.mail.yahoo.com/tn?sid=30399298074134829&mid=AHol5C4AAKjIUU8k6wgV2lxaYOI&midoffset=2_0_0_1_545745&partid=2&f=1721&fid=Inbox&w=768&h=467 http://thumbp1-ir2.thumb.mail.yahoo.com/tn?sid=30399298074134829&mid=AHol5C4AAKWqUU8mCwu0sgk3kdY&midoffset=2_0_0_1_546567&partid=5&f=1721&fid=Inbox&w=768&h=467

http://thumbp1-ir2.thumb.mail.yahoo.com/tn?sid=30399298074134829&mid=AHol5C4AAKjIUU8k6wgV2lxaYOI&midoffset=2_0_0_1_545745&partid=3&f=1721&fid=Inbox&w=768&h=467

http://thumbp1-ir2.thumb.mail.yahoo.com/tn?sid=30399298074134829&mid=AIQl5C4AAPPCUU8nAAmMkwAZETY&midoffset=2_0_0_1_548330&partid=4&f=1721&fid=Inbox&w=768&h=467http://thumbp1-ir2.thumb.mail.yahoo.com/tn?sid=30399298074134829&mid=AHol5C4AAKjIUU8k6wgV2lxaYOI&midoffset=2_0_0_1_545745&partid=4&f=1721&fid=Inbox&w=768&h=467http://thumbp1-ir2.thumb.mail.yahoo.com/tn?sid=30399298074134829&mid=AIQl5C4AAPPCUU8nAAmMkwAZETY&midoffset=2_0_0_1_548330&partid=2&f=1721&fid=Inbox&w=768&h=467