Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Βρυξέλλες: Ημερίδα με αντικείμενο την «Βιώσιμη ανάπτυξη νησιωτικών και ορεινών περιοχών.




 
Μ Ι Χ Α Η Λ Ι Δ Η Σ   Δ Η Μ Η Τ Ρ Ι Ο Σ
 



ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ 14-6-2013


Την Τρίτη & Τετάρτη, 18 & 19 Ιουν 2013, στις Βρυξέλλες στο Ευρωκοινοβούλιο, με πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή κ. Νίκου Χρυσόγελου οργανώνεται συζήτηση και : μαθαίνοντας από το παρελθόν, σχεδιάζοντας για το μέλλον».
Στην ημερίδα με εισηγήσεις όπως: Μαθαίνοντας από καλές πρακτικές, Προγράμματα Τοπικής Ανάπτυξης που ενεργοποιούνται άμεσα από την τοπική κοινωνία, Ενεργειακοί συνεταιρισμοί στην ύπαιθρο, Αντιμετώπιση των προκλήσεων για τα μικρά νησιά, Αειφόρος ορεινός τουρισμός, εισηγητές μεταξύ άλλων θα είναι οι: Νίκος Χρυσόγελος (Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Hannes Wimmer (Ευρωπαϊκό Δίκτυο Αξιολόγησης για την αγροτική ανάπτυξη-EENRD), Στέφανος Λουκόπουλος (Ευρωπαϊκό Δίκτυο Αγροτικής Ανάπτυξης-ELARD), Dirk Vansintjan (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία ομάδων & συνεταιρισμών πολιτών για τις ΑΠΕ-REScoop), Bengt Almkvist (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Μικρών Νησιών-ESIN) και Alexia Rouby (Δίκτυο Ορεινών Περιοχών-Euromontana), ενώ στην συζήτηση θα συμμετέχουν με τοποθετήσεις τους οι: Νίκος Χρυσόγελος (ευρωβουλευτής Οικολόγων Πράσινων), Χριστίνα Ευθυμιάτου (εμπειρογνώμων σε θέματα νησιωτικής ανάπτυξης), Δημήτρης Τσουκαλάς (πρώην πρόεδρος Ανάβρας Μαγνησίας) και Δημήτρης Μιχαηλίδης (δημοσιογράφος ΑγροΝέα, ΑγρΟραμα).
Σκέψεις τους κλήθηκαν να εκφράσουν και μέλη από τις δραστήριες στο νεανικό αγροτικό κίνημα Ενώσεις, όπως η Ένωση Νέων Αγροτών Σερρών (κ. Σταύρος Δελεφέρης, Ορεινή Σερρών), Ένωση Νέων Αγροτών Πιερίας (κ. Αντώνης Παπαγεωργίου, Μεσαία Μηλιά Πιερίας) και Ένωση Νέων Αγροτών Λακωνίας (κ. Δημήτριος Σταματάκος, Κροκεές Λακωνίας)
Μεταξύ των σημείων προσοχής μπορούν να επισημανθούν: η ανάγκη για αποτύπωση των ιδιαιτεροτήτων της ταυτότητας των ορεινών & νησιωτικών περιοχών, ο σχεδιασμός τοπικής ανάπτυξης, η ενιαία προβολή των περιοχών αυτών, αλλά και η ανάγκη για προσέλκυση νέων κατοίκων, ώστε να αποφευχθεί η απερήμωσή τους, να παραμείνουν ζωντανές και βέβαια αειφόρες.
Σημαντικό τμήμα της διαδικασίας αυτής μπορούν να είναι οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, κομμάτι των οποίων είναι και οι τοπικές Ενώσεις Νέων Αγροτών, κατά το ποσοστό που παραμένουν τοπικοί πρωταγωνιστές και όχι τμήματα κεντρικών δομών και οργανώσεων, οι οποίες συνήθως επηρεάζονται (αν δεν καθοδηγούνται) από την κεντρική πολιτική σκηνή και, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, ενέχουν σχεδόν παντού την υποψία της διαπλοκής και διαφθοράς.
Μόνο συντονιστικές δομές, όπως η EUROMONTANA (ορεινά) και η ESIN (μικρά νησιά) θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τις τοπικές οργανώσεις σε θέματα ανταλλαγής εμπειριών, για να οργανώσουν καλύτερα την τοπική τους δράση. Η εμπειρία από την ευρωπαϊκή συντονιστική δράση μπορεί να αποτελέσει προσανατολισμό για την δράση τοπικών ελληνικών οργανισμών και ενώσεων.
Οι Νέοι Αγρότες θα συζητήσουν για θέματα τοπικής ανάπτυξης και ενεργοποίησης των τοπικών ομάδων δράσης στο Φεστιβάλ Νέων Υπαίθρου, που οργανώνει η Ένωση Νέων Αγροτών Πρέβεζας, 6, 7 & 8 Σεπ 2013, στο Κανάλι Πρέβεζας, προσκαλώντας όλους τους κατοίκους της υπαίθρου και τις τοπικές οργανώσεις τους σε συνάντηση, αλληλοενημέρωση και ανάληψη τοπικής δράσης.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου