Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Εντείνονται οι ανησυχίες για επιπλέον καθυστερήσεις στην εφαρμογή της νέας ΚΑΠ



Ενώ οι αγροτικές οργανώσεις πιέζουν τους διαπραγματευτές των τριών θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. – Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Ευρωκοινοβούλιο και Ευρωπαϊκή Επιτροπή - να οριστικοποιήσουν την συμφωνία σχετικά με τη μελλοντική αγροτική πολιτική μέσα στον Ιούνιο, εντείνονται οι ανησυχίες πως δεν θα είναι κάτι τέτοιο δυνατό καθυστερώντας έτσι την εφαρμογή του μεγαλύτερου κοινού Ευρωπαϊκού προγράμματος.
Οι διαπραγματευτές ήλπιζαν να συνάψουν συμφωνίες σχετικά με την Κοινή Αγροτική Πολιτική, αυτό το μήνα, πριν παραδώσει η Ιρλανδία την προεδρία της Ε.Ε. στην Λιθουανία και πριν την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου του Ιουλίου.
 
Ωστόσο, αρκετά μέλη της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν εκφράσει αμφιβολίες ότι οι δεκάδες πολιτικές διαφορές τους μπορούν να επιλυθούν μέχρι τότε.

Σχετικά ο γενικός γραμματέας των κεντρικών αγροτοσυνεταιριστικών οργανώσεων Copa-Cogeca, κ. Pekka Pesonen, δήλωσε στον ιστότοπο της EurActiv πως οι διαπραγματευτές «πρέπει να επιταχύνουν τις διαδικασίες», να συμφωνήσουν σχετικά με την πολιτική της ΚΑΠ σε ένα πολύπλοκο σύνολο προτάσεων που εισάγουν νέα περιβαλλοντικά πρότυπα για τη χρηματοδότηση των αγροτικών ενισχύσεων.


Ήδη, η πλήρης εφαρμογή της νέας ΚΑΠ είναι απίθανη μέχρι το 2015 - ένα έτος καθυστέρηση για την 2014-2020 που όφειλε να τεθεί σε ισχύ. Επιπλέον, ο κ. Pesonen, δήλωσε πως περαιτέρω καθυστερήσεις θα μπορούσαν να δημιουργήσουν αβεβαιότητα στους αγρότες εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για την παγκόσμια αστάθεια της αγοράς και την αύξηση του κόστους παραγωγής.

«Είναι σαφές ότι δεν θέλουμε μια συμφωνία με οποιαδήποτε κόστος, αλλά δεν πιστεύουμε ότι η παράταση των συνομιλιών μετά τον Ιούνιο θα πετύχει τίποτα» αναφέρουν οι Copa-Cogeca σε επιστολή, η οποία εστάλη στους ευρωβουλευτές την Τετάρτη 5 Ιουνίου.

«Οι θέσεις είναι γνωστές. Όλες οι πλευρές πρέπει να συμβιβαστούν. Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία τώρα μπορεί να υπάρξουν καθυστερήσεις ετών, προκαλώντας αβεβαιότητα στους αγρότες και πολιτική αστάθεια. Αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που έχουν ανάγκη οι αγρότες ή ακόμη και η Ευρώπη στο σύνολό της» τονίζουν οι δύο οργανώσεις.
 
Οι διαπραγματεύσεις έχουν εισέλθει πλέον τρίτο μήνα τους, μετά από την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις 13 Μαρτίου, μιας σαρωτικής δέσμης νομοθετικών μέτρων, που περιλαμβάνει τα νέα περιβαλλοντικά πρότυπα για τους αγρότες, ένα σχέδιο σταδιακής των άμεσων αγροτικών ενισχύσεων σε νέα ή παλαιά κράτη μέλη, καθώς και ένα χρονοδιάγραμμα για τα καθεστώτα στήριξης για τη ζάχαρη και τους σταφυλοπαραγωγούς.

Επίσης, οι διαπραγματευτές θα πρέπει να καταλήξουν στα τελικά αριθμητικά στοιχεία του προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020, με ένα συνολικό ποσό που αναμένεται στα 960 δις €. Ο προϋπολογισμός για τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη αναμένεται να είναι περίπου 380 δισεκατομμύρια €, με περίπου 280 δισεκατομμύρια € για τις άμεσες ενισχύσεις προς τους αγρότες και περίπου 80 δισεκατομμύρια € για την ανάπτυξη της υπαίθρου.
 
Τελειώνει η προθεσμία της Ιρλανδικής προεδρίας
 
Ο Ιρλανδός υπουργός Γεωργίας, κ. Simon Coveney, δήλωσε ότι αναμένει μια συμφωνία για την ΚΑΠ κατά τον τρέχοντα μήνα. Αλλά με εκκρεμή τα ζητήματα σχετικά με τη χρηματοδότηση και τις διαμάχες σχετικά με τις προτάσεις για την επιβολή νέων περιβαλλοντικών προτύπων στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, η επίτευξη του εν λόγω στόχου φαίνεται αβέβαιη.

Ο Βρετανός ευρωβουλευτής James Nicholson, εκπρόσωπος γεωργίας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, δήλωσε ότι η συμφωνία δεν πρέπει να είναι βεβιασμένη.

«Είναι πλέον εξαιρετικά απίθανο να μπορέσουμε να λάβουμε τη σωστή συμφωνία στο εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα που απομένει στην Ιρλανδική προεδρία», είπε στις 4 Ιουνίου μετά τον τελευταίο γύρο των τριμερών συνομιλιών μεταξύ των διαπραγματευτών από το Ευρωκοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Μετά από όλο αυτό το έργο που έχει γίνει μέχρι σήμερα, μια τελική συμφωνία δεν θα πρέπει να είναι βεβιασμένη» είπε ο κ. Nicholson. «Το σωστό αποτέλεσμα είναι το σημαντικότερο πράγμα, όχι το πόσο γρήγορα θα καταλήξουμε. Χρειαζόμαστε μια καλή συμφωνία ή καμία συμφωνία».
ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου