Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2013

Σχέδιο για την αντιμετώπιση του διατροφικού σκανδάλου με κρέας αλόγου σε τρόφιμα 
Σχέδιο για την αντιμετώπιση του διατροφικού σκανδάλου που έχει ξεσπάσει στην Ευρώπη με την υποκατάσταση του βόειου κρέατος με κρέας αλόγου, ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο προβλέπει μια σειρά από τεστ DNA σε προμαγειρευμένα εδέσματα που όπως αναφέρεται στη συσκευασία τους περιέχουν βοδινό.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις 15 Φεβρουαρίου, το σχέδιο αυτό θα εφαρμοστεί άμεσα για μια αρχική περίοδο ενός μήνα. Τα 27 κράτη μέλη συμφώνησαν να διεξάγουν περίπου 2.250 ελέγχους σε τρόφιμα που έχουν ως βάση το βόειο κρέας για να διαπιστώσουν αν περιέχουν κρέας αλόγου. Από 10 έως 150 τεστ προγραμματίζονται σε κάθε μία από τις χώρες της Ε.Ε., ανάλογα με το μέγεθός τους, "ως επί το πλείστον στους διανομείς προϊόντων διατροφής για τους καταναλωτές".

Έλεγχοι θα γίνουν επίσης σε κρέας αλόγου για να ανιχνευθεί η ενδεχόμενη παρουσία φαινυλοβουταζόνης, ενός αντιφλεγμονώδους βλαβερού για την ανθρώπινη υγεία. Θα λαμβάνεται ένα δείγμα ανά 50 τόνους κρέατος αλόγου και κάθε κράτος θα πρέπει να κάνει τουλάχιστον πέντε ελέγχους.

Όπως δήλωσε η ιρλανδική προεδρία η όλη επιχείρηση θα συγχρηματοδοτηθεί κατά 75% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μπορεί να παραταθεί κατά δύο μήνες εάν είναι απαραίτητο. Η δημοσίευση των αποτελεσμάτων έχει προγραμματιστεί για τις 15 Απριλίου. "Οι καταναλωτές αναμένουν από την Ε.Ε., τις εθνικές αρχές και όλους όσους εμπλέκονται στην αλυσίδα τροφίμων, να αποκαταστήσουν πλήρως την εμπιστοσύνη τους σχετικά με το περιεχόμενο του πιάτου τους", δήλωσε σχετικά ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Υγεία Τόνιο Μποργκ,.

Το σχέδιο δράσης προτάθηκε την περασμένη Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου από την Επιτροπή κατά το τέλος της έκτακτης συνόδου οκτώ χωρών που εμπλέκονται στο σκάνδαλο που έχει εξαπλωθεί στην Ευρώπη μετά την ανακάλυψη, στις 8 Φεβρουαρίου, κρέατος αλόγου σε λαζάνια με βοδινό κρέας της εταιρείας Findus που πωλούνταν στη Βρετανία. Οι Βρυξέλλες συνέστησαν τότε να γίνουν από την 1η Μαρτίου 2500 τεστ DNA σε προμαγειρευμένα εδέσματα, καθώς και 4000 για τον εντοπισμό φαινυλοβουταζόνης σε σφάγια αλόγων. "Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, η αναφορά στα προϊόντα αυτά - ότι περιέχουν μόνο βόειο κρέας, ενώ περιέχουν και άλλα είδη κρέατος - είναι παραπλανητική και παραβιάζει το νόμο", τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι δέκα ευρωπαϊκές χώρες που επηρεάζονται σε διαφορετικό βαθμό από το σκάνδαλο του κρέατος αλόγου που πουλήθηκε ως βόειο κρέας είναι: Αγγλία, Ιρλανδία, Γαλλία, Σουηδία, Γερμανία, Ελβετία, Αυστρία, Νορβηγία, Δανία και Ολλανδία. Η γαλλική κυβέρνηση αποκάλυψε την ύπαρξη ενός "μονοπατιού" που διέρχεται από τουλάχιστον πέντε χώρες: τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο, τη Ρουμανία, την Ολλανδία την Κύπρο. Η υπόθεση αφορά 750 τόνους κρέατος για περισσότερα από 4,5 εκατομμύρια προμαγειρεμένα εδέσματα που πωλούνται σε 13 χώρες της Ευρώπης.
ΠΗΓΗ: ΠΑΣΕΓΕΣ