Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Μείωση στην παραγωγή αγελαδινού γάλακτος το 2012




Κατά έξι χιλιάδες τόνους μειωμένη εμφανίζεται η παραγωγή αγελαδινού γάλακτος, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες των κτηνοτρόφων και των φορέων τους, που το τελευταίο διάστημα, κάνουν λόγο για αδυναμία των παραγωγών να ταΐσουν τα ζώα τους, λόγω της ακρίβειας στις ζωοτροφές, με συνεπακόλουθο αποτέλεσμα, την κάμψη της παραγόμενης ποσότητας. Την ίδια ώρα οι κτηνοτρόφοι πούλησαν για μια ακόμη χρονιά σε χαμηλές τιμές, εντούτοις το γάλα έως ότου φτάσει στο… ψυγείο του σούπερ μάρκετ ακρίβυνε αρκετά.

Σύμφωνα με στοιχεία του paseges.gr από τον Ελληνικό Οργανισμό Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ), κατά το 2012, σε σχέση με το 2011, σημειώθηκε πτώση κατά 6.000 τόνους στην παραγωγή αγελαδινού γάλακτος. Πιο συγκεκριμένα η παραγωγή μειώθηκε από τους 585 στους 579 χιλιάδες τόνους.


Η αγορά γάλακτος δεν θα μπορούσε να παραμείνει αλώβητη της κρίσης, πόσο μάλλον μετά τις εξελίξεις με την άλλοτε κραταιά ΑΓΝΟ, η οποία έδινε εισόδημα στον παραγωγό αλλά και τις εξελίξεις στο ιδιοκτησιακό της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ.


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ από διάφορες περιοχές της χώρας, οι περισσότεροι γαλακτοπαραγωγοί καταβάλλουν προσπάθειες να σιγουρεύουν τα χρήματά τους στις συμφωνίες τους με τους εμπόρους, καθώς ενδεχόμενη ασυνέπεια εκ μέρους των, θα αποβεί μοιραία για την περαιτέρω βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων τους.



«Ράλι» τιμών από το στάβλο ως το… ψυγείο


Βάσει των επίσημων στοιχείων του ΕΛΟΓΑΚ, που διαθέτει το paseges.gr, οι τιμές παραγωγού μέσα στο 2012 άγγιξαν τα 45 λεπτά κατά μέσο όρο, τους 11 μήνες κατά τους οποίους γίνονται παραδόσεις.


Βέβαια το πρόβλημα της «ψαλίδας» τιμών για τα γεωργικά προϊόντα, συναντάται και στην περίπτωση του αγελαδινού γάλακτος, το οποίο στη διαδρομή από το στάβλο και την κτηνοτροφική μονάδα μέχρι το… ψυγείο του σούπερ μάρκετ, ακριβαίνει και μάλιστα αρκετά. Κάτι που αποδεικνύουν τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών του Υπουργείου Ανάπτυξης. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, το ένα λίτρο γάλα πλήρες αγελαδινό φτάνει να το αγοράζει ο καταναλωτής ακόμη και προς 1,59 ευρώ, γεγονός που αποδεικνύει ότι το πρόβλημα της ψαλίδας τιμών ισχύει και σε αυτήν την περίπτωση και μάλιστα έντονο.


Αλέξανδρος Μπίκας


mpikas@paseges.gr

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου