Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Σε απόγνωση χιλιάδες κτηνοτρόφοι

Σε απόγνωση χιλιάδες κτηνοτρόφοι

Μεγάλες ανατροπές έρχονται για χιλιάδες κτηνοτρόφους και του νομού Ρεθύμνου, έπειτα από τις σαφέστατες οδηγίες της Ε.Ε. που αφορούν στην αδειοδότηση για την ίδρυση και λειτουργία των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων σε εκτάσεις χωρίς κτίσματα.
Το μεσημέρι στα γραφεία της περιφερειακής ενότητας πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων φορέων και το συμπέρασμα που προέκυψε ήταν να κατατεθούν τεκμηριωμένες προτάσεις στα συναρμόδια υπουργεία, ώστε το πρόβλημα να μην διογκωθεί, αλλά ν' απλοποιηθεί πάντα στο πλαίσιο του νόμου.

Για αφανισμό του κτηνοτροφικού κλάδου και στο Ρέθυμνο, κάνουν λόγο οι κτηνοτρόφοι, αλλά και οι φορείς του νομού έπειτα από τις νέες οδηγίες της Ε.Ε., που σε συνδυασμό με την ισχύουσα νομοθεσία αλλάζουν τα δεδομένα στο θέμα της άδειας λειτουργίας και εγκατάστασης κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.

Το μεσημέρι στην αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς κάθισαν σε στρογγυλό τραπέζι και συζήτησαν το θέμα των αδειοδοτήσεων των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που αφορά όχι μόνο στα σημεία που οι παραγωγοί διατηρούν κτίσματα, αλλά και στις εκτάσεις εκείνες που χρησιμοποιούν για ελεύθερη βόσκηση των προβάτων τους και στις οποίες δεν υπάρχουν κτίσματα.
Το πρόβλημα στο σημείο αυτό επικεντρώνεται στην ισχύουσα νομοθεσία που αφορά στις δασικές εκτάσεις, σε αρχαιολογικές ζώνες, στη ζώνη των 800 μέτρων, αλλά και στους λεγόμενους στάσιμους οικισμούς.

Το αμέσως επόμενο βήμα της περιφερειακής ενότητας Ρεθύμνου, αλλά και των υπηρεσιών της θα είναι να ασκηθούν πιέσεις στις υπηρεσίες των συναρμόδιων υπουργείων, ώστε το πρόβλημα να μην διογκωθεί, αλλά αντιθέτως ν' απλοποιηθεί το θέμα, πάντα στο πλαίσιο του νόμου.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου