Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2013

Ανοίγει η αγορά Δίκοκκου σιταριούΜ Ι Χ Α Η Λ Ι Δ Η Σ   Δ Η Μ Η Τ Ρ Ι Ο Σ
 


ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ 14-1-2013
 

Με πρωτοβουλία του Δαμιανού Παχόπουλου, στο αγρόκτημα koukos Inn, στον Κούκο Πιερίας, στις 12 Ιαν 2013, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση καλλιεργητών και πιθανών ενδιαφερομένων για απόκτηση (κατανάλωση ή καλλιέργεια) σπόρων Δίκοκκου Σιταριού (Triticum Dicoccum).

Η συνεχώς ανερχόμενη στην Ελλάδα αγορά Δίκοκκου Σιταριού προσανατολίσθηκε σε πρωτότυπες επιλογές μεταξύ των οποίων ακουστήκαν για προαγορά πιστοποιημένου Δίκοκκου σιταριού βιολογικής καλλιέργειας για την σοδειά Ιουνίου 2013, σε σακιά:
1.      Τιμή 1,45€/κιλό (προκαταβολή 0,70 €/κιλό και το υπόλοιπο κατά την παραλαβή τον Ιούνιο 2013) και παραλαβή όπως θα το βγάλει η αλωνιστική μηχανή στο χωράφι
2.      Τιμή 1,75€/κιλό (προκαταβολή 0,70 €/κιλό), καθαρισμένο (τριόρισμα) από ξένους σπόρους και τυχόν άχυρα ή άγανα, αλλά με τον φλοιό του κόκκου.
3.      Τιμή 310€/στρέμμα της υπάρχουσας επισκέψιμης βιολογικής καλλιέργειας, με παρουσία κατά το αλώνισμα και άμεση παραλαβή αναλογούσης ποσότητας από την αλωνιστική μηχανή.
Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τις σπαρμένες εκτάσεις στο επισκέψιμο αγρόκτημα Koukos Inn με τις καλλιεργημένες με πιστοποιημένο σπόρο Δίκοκου σιταριού και να διαπιστώσουν την ανάπτυξη των σιταριών.
Οι επιθυμούντες να καλλιεργήσουν πιστοποιημένο σπόρο σποράς δίκοκκου σιταριού (Triticum Dicoccum) μπορούν να το επιτύχουν για μερικές μέρες ακόμα επικοινωνώντας με τον κ Δαμιανό Παχόπουλο (τηλ.: 2351083200, κιν 6947185166, e-mail: damianos@koukosinn.gr). Το κόστος πιστοποιημένου σπόρου σποράς είναι 2€/κιλό (όλες οι τιμές είναι χωρίς ΦΠΑ).
Όσοι καλλιεργούν ήδη δίκοκκο σιτάρι, ή/& θα ήθελαν να ασχοληθούν με αυτό, ή απλά θέλουν κάποια ποσότητα δίκοκκου σιταριού, προσκαλούνται το Σάββατο, 9 Μαρ 2013, το πρωί, στο αγρόκτημα Koukos Inn, στο χωριό Κούκος, Κατερίνης για τον καλύτερο συντονισμό, ενώ προετοιμάζεται δραστηριότητα για τον αλωνισμό τον Ιουν 2013, όπως και πέρυσι, με την συμμετοχή των ενδιαφερομένων.
Όπως αναγράφεται στο http://dicoccum-dikoko.blogspot.gr, το Δίκοκκο Σιτάρι (Triticum dicoccum) είναι ένα από τα αρχαιότερα δημητριακά που είναι γνωστά στον άνθρωπο. Αναφέρεται και ως Ζειά, Βρίζα, Όλυρα, Emmer (Γερμανία), Farro (Ιταλία) και ορισμένες φορές συγχέεται με το Ασπροσίτι (γερμαν. Dinkel). Κάποιοι το μπερδεύουν και με το καλαμπόκι, επειδή Zea mais είναι η επιστημονική ονομασία του αραβοσίτου.
Το έτος 1928 απαγορεύτηκε σταδιακά το δίκοκκο, και μέχρι το 1932 καταργήθηκε τελείως η καλλιέργειά του στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει περιζήτητο λόγω των πολύτιμων χαρακτηριστικών:
- Τα προϊόντα από Δίκοκκο Σιτάρι περιέχουν 40% περισσότερο μαγνήσιο και τα ζυμαρικά του είναι πολύ πιο ελαφριά από τα κοινά ζυμαρικά.
- Το μαγνήσιο επιπλέον ενεργοποιεί τις ενζυματικές διαδικασίες του μεταβολισμού.
- Περιέχει υψηλά ποσοστά του αμινοξέος Λυσίνη που καθιστά τα ζυμαρικά που παράγονται από αυτό ιδιαίτερα εύπεπτα.
- Η Λυσίνη, ακόμα, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι το βασικό στοιχείο στη βιοχημική λειτουργία του εγκεφάλου.
- Το αλεύρι από Δίκοκκο Σιτάρι δεν συντείνει στο φράξιμο των αρτηριών, διότι έχει πολύ λίγη γλουτένη.
- Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και μέταλλα.
Οι ενδιαφερόμενοι για την προώθηση της εμπορίας του δίκοκκου σιταριού προτάθηκε να συναντηθούν μέσα στην Zootechnia (Θεσσαλονίκη, Συνεδριακό ΓΕΡΜΑΝΟΣ, αίθουσα C, περίπτερο 8), το Σάββατο, 9 Φεβ 2013, στις 10.00, Δ. Παχόπουλος, 6947185166.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382