Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

15 ημέρες 3 Σημαντικές συναντήσεις της Ε.Ν.Α. Πρέβεζας













ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΡΕΒΕΖΑ 30 /12 /2012

Η δράση της Ε.Ν.Α. Π.Ε. Πρέβεζας  συνεχίζεται !!!!  με κύριο στόχο  την ενημέρωση  των αγροτών αλλά και την  ανταλλαγή απόψεων  με φορείς  την καταγραφή των προβλημάτων  που έχουν οι νέοι αγρότες  ίσως στην ποιο δύσκολη στιγμή που βρίσκεται  η πατρίδα μας και την προώθηση των προτάσεων του κυρίου συντονιστικού της  οργάνου  την Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών (Π.Ε.Ν.Α.)  .
Μέσα σε  διάστημα λιγότερο των  15 ημερών  η Ε.Ν.Α. Πρέβεζας  είχε 3  σημαντικές  συναντήσεις και συζητήσεις  


1)Στο Περδικάκι της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας στην  Ημερίδα με θέμα «Προοπτικές ανάπτυξης στην κοιλάδα του Αχελώου – Περιφερειακή και Αγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Εναλλακτικός τουρισμός» πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 16-12-2012 από την ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε συνεργασία με τους Δήμους Αμφιλοχίας, Γ. Καραϊσκάκη, Αγράφων & Αργιθέας και με τα Γραφεία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα. .

2)Την Κυριακή 23/12/2012 στο χωριό Κηφισιά του Δήμου Πάργας η Ε.Ν.Α. συνδιοργάνωσε   με  το περιφερειακό σύμβουλο  κύριο  Γεώργιο Ζάκα συνάντηση συζήτηση με νέους αγρότες και όχι μονό με τα ακόλουθα θέματα : ΑΓΟΡΕΣ ΑΓΡΟΤΩΝ (farmers market ),  Συζήτηση  για την καινούρια ΚΑΠ , Νέες καλλιέργειες στην ευρύτερη περιοχή του φαναριού  και τρόπος προώθησης  προϊόντων  στις αγορές , Αγροτική  επιχειρηματικότητα  και καταγραφή προβλημάτων των αγροτών  της περιοχής.





3) Την  (Ε.Ν.Α.) Πρέβεζας, δέχθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης (27/12/12) στο γραφείο του ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας, Ηλίας Θεοδωρίδης.
Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η αγροτική αγορά (farmers market )που θα λειτουργήσει πιλοτικά στην Πρέβεζα καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι αγρότες.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Λεωνίδας Ραβανός  ενημέρωσε τον Γενικό Γραμματέα για τον τρόπο λειτουργίας της πειραματικής αγροτικής αγοράς, την απήχηση που εκτιμάται πως θα έχει στους δημότες της Πρέβεζας καθώς θα μπορούν να αγοράζουν ντόπια προϊόντα σε συμφέρουσες τιμές απευθείας από τους παραγωγούς , αλλά και τα προβλήματα που έχουν προκύψει. Μάλιστα ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα τη συμβολή του προκειμένου να ξεπεραστούν διαδικαστικά θέματα που μπλοκάρουν την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. 


Επικοινωνία  6974111252                                                     Για την Ε.Ν.Α. Πρέβεζας

Facebook : ena nomou evezas                                                         Ο Πρόεδρος

URL: enaprevezas.blogspot.com                                             ΛΕΩΝΙΔΑΣ Ι ΡΑΒΑΝΟΣ

Email : enaprevezas @yahoo.gr                                                       Ο Γραμματέας
                                                                                                 ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΠΡΟΥΒΑΣ





Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Αγορά Αγροτών Πρέβεζας (farmers market)



ΠΙΛΟΤΙΚΉ ΑΓΟΡΆ ΑΓΡΟΤΏΝ

Π.Ε. ΠΡΈΒΕΖΑΣ







 ΚΆΘΕ ΣΆΒΒΑΤΟ ΑΠΌ ΤΗΣ 6:30 ΈΩΣ 14:00


 στην οδό Κ. Τζαβέλα (δίπλα στο δημοτικό στάδιο Αθανασία Τζουμελέκα)





Νέοι αγρότες  παραγωγοί





 Φρέσκα  αγροτικά προϊόντα από τους  παραγωγούς  της Πρέβεζας







Φθηνά!!!

   Μεγάλη ποικιλία




Καμπάνια για τους νέους αγρότες της Ε.Ε. - στήριξη από την Περ. Δυτ. Ελλάδας



Καμπάνια για τους νέους αγρότες της Ε.Ε. - στήριξη από την Περ. Δυτ. Ελλάδας

Αποτελεί πλέον διαπίστωση ότι ο αριθμός των νέων αγροτών, τόσο σε εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, μειώνεται συνεχώς και με ταχείς ρυθμούς. Σήμερα, μόνο το 6% των αγροτών σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κάτω από την ηλικία των 35 ετών. Αν δεν αντιμετωπιστεί η ηλικιακή κρίση στον αγροτικό τομέα, τότε η προστασία του περιβάλλοντος, η δημιουργία θέσεων εργασίας, η διατήρηση της βιοποικιλότητας, η διατροφική επάρκεια και η ασφάλεια των τροφίμων θα είναι υπό απειλή.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, της οποίας ο πρωτογενής τομέας αποτελεί σημαντικό αναπτυξιακό πόλο και προτεραιότητα, πιστεύει ότι πρέπει να αναληφθεί δράση τώρα για να διασφαλιστεί ότι η Ευρωπαϊκή Γεωργία θα μπορεί να ανταποκριθεί στην ποιότητα και στην ανταγωνιστικότητα που αναμένει η ευρωπαϊκή κοινωνία.
 
Για το λόγο αυτό, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα και του Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας Γιώργου Αγγελόπουλου ενώνει τη φωνή της με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Νέων Αγροτών (CEJA), υποστηρίζει την καμπάνια «Future… Food… Farmers… (Μέλλον… Τρόφιμα… Αγρότες…)» της CEJA, και ζητά από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να λάβουν σοβαρά υπόψη τους την ηλικιακή κρίση στον αγροτικό τομέα στα πλαίσια της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
 
Ενημερωθείτε για την καμπάνια «Future… Food… Farmers… (Μέλλον… Τρόφιμα… Αγρότες…)» στην ιστοσελίδα http://www.futurefoodfarmers.eu

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Mέχρι 15/5 oι αιτήσεις για τη χορήγηση αδειών για τα υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού


Mέχρι 15/5 oι αιτήσεις για τη χορήγηση αδειών για τα υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού

Μέχρι τις 15 Μαΐου 2013 παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τη χορήγηση αδειών που αφορούν στα υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού.
Όπως ανακοίνωσε η ειδική γραμματεία υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, δημοσιεύτηκε η τροποποίηση της υπ' αριθμ. οικ.150559/10-06-2011 απόφασης των υπουργών, εσωτερικών, αποκέντρωσης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, οικονομικών, οικονομίας ανταγωνιστικότητας & ναυτιλίας, περιβάλλοντος ενέργειας & κλιματικής αλλαγής, υποδομών μεταφορών & δικτύων, αγροτικής ανάπτυξης & τροφίμων, πολιτισμού & τουρισμού, με θέμα : «Διαδικασίες, όροι και προϋποθέσεις για τη χορήγηση αδειών για υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού» (ΦΕΚ Β΄ 3368), με την οποία δίνεται η συγκεκριμένη παράταση.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Στα αποφασιστικά όργανα της Ε.Ε. η «σκυτάλη» για τα δικαιώματα φύτευσης αμπελώνων

Στα αποφασιστικά όργανα της Ε.Ε. η «σκυτάλη» για τα δικαιώματα φύτευσης αμπελώνων

Παρουσιάστηκαν στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε., στις 19 Δεκεμβρίου, τα συμπεράσματα της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου για τα δικαιώματα φύτευσης αμπελώνων από τον Επίτροπο Γεωργίας Dacian Cioloş σύμφωνα με τα οποία είναι «απόλυτη αναγκαιότητα η διατήρηση ενός διαθέσιμου πλαισίου δικαιωμάτων εντός της ΕΕ για όλες τις κατηγορίες των οίνων».
Ο Γάλλος υπουργός γεωργίας Stéphane le Foll στηρίζοντας αυτόν τον προσανατολισμό χαιρέτισε «την αποφασιστικότητα της Γαλλίας και όλων των επαγγελματιών στις χώρες παραγωγής, οι οποίοι θα πρέπει να βρουν έναν τρόπο σε κάθε κράτος μέλος, προκειμένου να θέσουν σε εφαρμογή ένα πραγματικό ρυθμιστικό εργαλείο.

Η μοίρα των συμπερασμάτων είναι πλέον στα χέρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Συνέλευση των αμπελουργικών Περιφερειών της Ευρώπης (AREV) εξέφρασε την ικανοποίησή της, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι "θεωρεί πως η έναρξη ισχύος του νέου συστήματος χορήγησης αδειών δεν μπορεί να είναι πριν από το 2018."

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την πλευρά της φαίνεται να διάκειται ευνοϊκά για να θέσει σε ισχύ το νέο σύστημα το 2016, αφού ο ισχύων κανονισμός καταργείται μετά 2015 (σύμφωνα με την απόφαση του 2008).

Αναλυτικότερα, σύμφωνα σε σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρονται τα εξής:

Η ομάδα υψηλού επιπέδου για τα δικαιώματα φύτευσης στον αμπελοοινικό τομέα, που συστήθηκε τον Απρίλιο 2012 μετά από αίτημα του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη, Dacian Cioloş, ολοκλήρωσε τις εργασίες της.

Η ομάδα εμπειρογνωμόνων αποτελούμενη από εκπροσώπους των είκοσι επτά κρατών μελών, της βιομηχανίας, καθώς και παρατηρητές από το Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Κροατία, συνέταξε έκθεση που καταλήγει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα. Τα ευρήματα θα πρέπει να υποβληθούν στο Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα τροφοδοτήσουν τις συζητήσεις που διεξάγονται για το θέμα αυτό στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής.

Τα κύρια συμπεράσματα είναι τα εξής:
  • Η συναίνεση για την απόλυτη αναγκαιότητα διατήρησης ενός συστήματος ρύθμισης των φυτεύσεων αμπέλου εντός της ΕΕ, για όλους τους τύπους οίνων (προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης, προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης και οίνων χωρίς γεωγραφική ένδειξη) μετά το πέρας του ισχύοντος καθεστώτος.
  • Οι εμπειρογνώμονες έκριναν ότι είναι απαραίτητο να υπάρχει ένας μηχανισμός για δυναμική ρύθμιση ο οποίος θα δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την ισόρροπη ανάπτυξη του ευρωπαϊκού αμπελοοινικού τομέα.
  • Η ομάδα υψηλού επιπέδου μελέτησε αρκετές επιλογές για το μέλλον, και προκρίνει ένα σύστημα επέκτασης αδειοδότησης νέων φυτεύσεων που θα εφαρμόζεται σε όλες τις κατηγορίες οίνων. Το σύστημα αυτό θα πρέπει να το διαχειρίζονται τα Κράτη Μέλη, αφού λάβουν υπόψη τις συστάσεις των αναγνωρισμένων και αντιπροσωπευτικών επαγγελματικών οργανώσεων. Η περαιτέρω επέκταση φύτευσης αμπέλων που θα καλύπτει όλους τους τύπους των κρασιών θα υπόκειται σε καθεστώς αδειοδότησης. Οι άδειες θα παρέχονται δωρεάν, δεν θα είναι μεταβιβάσιμες και θα ισχύουν για περιορισμένο χρονικό διάστημα 3 ετών.
  • Αυτό το σύστημα θα πρέπει να συνοδεύεται από ένα κοινοτικό μηχανισμό διασφάλισης , με τον καθορισμό ενός ετήσιου ποσοστού αύξησης νέων φυτεύσεων, με δυνατότητα των Κρατών Μελών να καθορίζουν χαμηλότερο επίπεδο είτε εθνικό, είτε περιφερειακό ή για μια δεδομένη κατηγορία κρασιών υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
  • Εάν οι επιλέξιμες μεμονωμένες αιτήσεις είναι μικρότερες από το ποσοστό που καθορίζεται σε εθνικό επίπεδο, όλες οι αιτήσεις θα πρέπει να εγκρίνονται. Αν οι αιτήσεις υπερβαίνουν το ποσοστό που καθορίζεται σε εθνικό επίπεδο, οι άδειες θα χορηγούνται με βάση αντικειμενικά κριτήρια προτεραιότητας που θα καθορίζονται σε επίπεδο ΕΕ, με πιθανά πρόσθετα εθνικά κριτήρια που θα τηρούν τις ίδιες αρχές.
  • Το νέο σύστημα θα ισχύσει για περίοδο έξι ετών, συνοδευόμενο από μια ρήτρα επανεξέτασης. Τέλος θα πρέπει να προβλέπονται, μεταβατικές ρυθμίσεις
ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Τα 500.000 στρέμματα φτάνουν τα χωράφια της Εκκλησίας – ενδιαφέρον από παραγωγούς

Τα 500.000 στρέμματα φτάνουν τα χωράφια της Εκκλησίας – ενδιαφέρον από παραγωγούς

Τα 500.000 στρέμματα φτάνουν οι εκτάσεις που μπορεί να διαθέσει προς καλλιέργεια η Εκκλησία της Ελλάδος, σύμφωνα με υπολογισμούς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε όσους ενδιαφέρονται να παράξουν αγροτικά προϊόντα και να ενισχύσουν το εισόδημά τους.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα κριτήρια με τα οποία θα παραχωρηθεί η γη στους ενδιαφερόμενους, ωστόσο οι παραγωγοί ήδη αρχίζουν να ρωτούν σχετικά και να εκδηλώνουν ενδιαφέρον.

Με βάση πάντως δηλώσεις του υπουργού, Αθαν. Τσαυτάρη εκτάσεις μπορεί να παραχωρηθούν και σε κτηνοτρόφους, με σκοπό να αξιοποιηθούν ως βοσκότοποι, ωστόσο αυτό που έχει σημασία, είναι να καθοριστούν ποιά ακριβώς χωράφια θα παραχωρηθούν, για πόσα χρόνια και το πιο βασικό, με ποιά κριτήρια.

Σε κάθε περίπτωση παράδειγμα προς… αποφυγή πρέπει να αποτελέσει το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα διάθεσης αγροτικής γης από την προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, που στην αρχή –με βάση σχετικές δηλώσεις Σκανδαλίδη- προσέγγιζε και το 1 εκατ. στρέμματα.

Στην αρχή του προγράμματος το paseges.gr είχε επισημάνει τα «τρωτά» του σημεία , κάτι που αποδείχθηκε με το περασμα του χρόνου, αφού οι ενδιαφερόμενοι για να αποκτήσουν γη με συμβολικό τότε αντίτιμο –είτε επρόκειτο για αγρότες, είτε όχι- βρέθηκαν προ εκπλήξεως όταν κατάλαβαν ότι τα περισσότερα διατιθέμενα χωράφια, ήταν χαμηλής ποιότητας, άγονα, πετρώδη και γενικά χωρίς δυνατότητα αξιοποίησης για παραγωγή αγροτικών προϊόντων.

Στο πρόσφατα ανακοινωθέν πρόγραμμα, όσοι κληθούν να το υλοποιήσουν πρέπει να λάβουν υπόψη ότι με 2-3 στρέμματα γης δεν γίνεται κανείς αγρότης, παρά μόνο αποκτά ένα αγρόκτημα που μπορεί να καλλιεργήσει προϊόντα, καθαρά για οικογενειακή κατανάλωση, πόσο μάλλον τη δεδομένη περίοδο, οπότε οι συντελεστές που διαμορφώνουν το κόστος παραγωγής αυξάνουν με γρήγορο ρυθμό, μη αφήνοντας περιθώρια κέρδους στους παραγωγούς.


Αλέξανδρος Μπίκας


mpikas@paseges.gr

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2012

Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Νέο βραβείο στην ΕΑΣ Μεσσηνίας για το κλιματικά ουδέτερο ελαιόλαδο

Νέο βραβείο στην ΕΑΣ Μεσσηνίας για το κλιματικά ουδέτερο ελαιόλαδο

Από το χωράφι στο ράφι: υπολογισμός ανθρακικού αποτυπώματος γεωργικού προϊόντος ολοκληρωμένης διαχείρισης. Στις 18 Δεκεμβρίου, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας βραβεύθηκε μαζί με την εταιρεία συμβούλων βιώσιμης ανάπτυξης GLOBAL CHALLENGES στο πλαίσιο των βραβείων ENVIRONMENTAL AWARDS 2013 για το έργο του υπολογισμού ανθρακικού αποτυπώματος του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου, ένα έργο το οποίο η Ένωση Μεσσηνίας υλοποιεί από το 2009.
Τα βραβεία αυτά έχουν ως σκοπό την ανάδειξη των καλύτερων πρακτικών οργανισμών κι επιχειρήσεων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα όσον αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος.

Στην ΕΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ / GLOBAL CHALLENGES απονεμήθηκε το βραβείο CLIMATE PROTECTION-EMISSIONS FOOTPRINTING. Την κριτική επιτροπή των βραβείων αποτελούσαν καθηγητές πανεπιστημίου και στελέχη της αγοράς. Βραβεία σε άλλους τομείς όπως διαχείριση ενέργειας, διαχείριση νερού και αποβλήτων, έλαβαν πολλές από τις μεγάλες Ελληνικές επιχειρήσεις όλων των παραγωγικών κλάδων. Η ΕΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ήταν ο μόνος συνεταιριστικός φορέας που βραβεύθηκε και θα μπορεί να χρησιμοποιεί για ένα χρόνο το σήμα της σχετικής διάκρισης στις επικοινωνίες της. H διάκριση αυτή έρχεται να αναγνωρίσει τις προσπάθειες και πρωτοβουλίες που η ΕΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ έχει αναπτύξει προκειμένου αφ'ενός να μειώσει τις επιπτώσεις που προκαλεί στο περιβάλλον κι αφ'ετέρου να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία στα ιδιαιτέρως ποιοτικά προϊόντα τα οποία παράγει και προοωθεί, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η ΕΑΣ Μεσσηνίας ως ένας υπεύθυνος συνεταιριστικός φορέας έχει αναπτύξει εκείνες τις διαδικασίες (ολοκληρωμένη γεωργία, ιχνηλασιμότητα προϊόντων, σύστημα ποιότητας κλπ) που διασφαλίζουν ότι η όλη διαδικασία παραγωγής θα γίνεται όλο και πιο φιλική προς το περιβάλλον.Στο πλαίσιο αυτό ανέθεσε στους εξειδικευμένους συμβούλους της GLOBAL CHALLENGES τον υπολογισμό του ανθρακικού αποτυπώματος του συνόλου της παραγωγής ελαιολάδου που διαχειρίζεται ο μεγαλύτερος συνεταιριστικός φορέας όσον αφορά στο ελαιόλαδο στην Ελλάδα και μάλιστα για το προϊόν ΠΟΠ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ το οποίο είναι πραγματικός πρεσβευτής της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, ο υπολογισμός του ανθρακικού αποτυπώματος βασίσθηκε σε πραγματικές καταγραφές καταναλώσεων φυσικών και πρώτων υλών σε όλα τα στάδια παραγωγής του προϊόντος, δηλαδή την καλλιέργεια και συγκομιδή, την ελαιοτρίβηση, τη συσκευασία και μεταφορά του προϊόντος.

Η μοναδικότητα της περίπτωσης έγκειται στο γεγονός ότι η ΕΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ εφαρμόζει σύστημα ολοκληρωμένης γεωργικής διαχείρισης το οποίο υποστηρίζει η εταιρεία FOODSTANDARD και με βάση το οποίο οι συμμετέχοντες ελαιοκαλλιεργητές καταγράφουν όλες τις δραστηριότητες που αφορούν στην παραγωγή της ελίας.

Επιπλέον, για τον υπολογισμό του ανθρακικού αποτυπώματος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η μεθοδολογία ENVIRONMENTAL PRODUCT DECLARATION (EPD) .

Η Περιβαλλοντική Δήλωση Προϊόντος (EPD) είναι μια επικυρωμένη περιβαλλοντική δήλωση που αναπτύχθηκε σύμφωνα με το πρότυπο τυποποίησης ISO 14025. Ο όρος περιβαλλοντική δήλωση, καθορίζεται, στο πρότυπο ISO 14025, ως η ποσοτικοποίηση περιβαλλοντικών δεδομένων για ένα προϊόν κι έχει ως βάση της τον κύκλο ζωής του προϊόντος (life cycle analysis). Αξιοποιήθηκε δε επιπροσθέτως με τη συνήθη μεθοδολογία του Greenhouse Gas Protocol καθώς και τις πρόνοιες του ISO 14064. Η έννοια της ανάλυσης του κύκλου ζωής αποτελεί μια διεθνώς αναγνωρισμένη μεθοδολογία για τον προσδιορισμό της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης κατά την παραγωγή ενός προϊόντος ή μιας παρεχόμενης υπηρεσίας. Κατά τον τρόπο αυτό, ο υπολογισμός του ανθρακικού αποτυπώματος του προϊόντος, αποτέλεσε τη βάση για τη δημιουργία ενός συστήματος (διαχειριστικού εργαλείου) καταγραφής και συνεχούς υπολογισμού των επιπτώσεων από την παραγωγή του. Η ΕΑΣ Μεσσηνίας, με τη συμβολή της GLOBAL CHALLENGES πλέον έχει αξιοποιήσει τα στοιχεία του παραπάνω συστήματος προκειμένου να εντοπίσει τις παραμέτρους εκείνες που δημιουργούν τις μεγαλύτερες κατά περίπτωση επιπτώσεις και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα που αφ'ενός υποστηρίζουν την ολοκληρωμένη καλλιέργεια κι αφ'ετέρου διαμορφώνουν ποιοτικό προϊόν με συνεχώς βελτιούμενη περιβαλλοντική επίδοση.

Ο υπολογισμός του ανθρακικού αποτυπώματος αποτέλεσε επίσης τη βάση για τη δημιουργία του ΠΡΩΤΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΤΙΚΑ ΟΥΔΕΤΕΡΟΥ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΑΡΘΕΝΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ διεθνώς. Eνα γεγονός το οποίο συμβάλλει στ καλύτερο marketing και προώθηση του τόσο σημαντικού για την Ελλάδα προϊόντος. Η σχετική σήμανση ΚΛΙΜΑΤΙΚΑ ΟΥΔΕΤΕΡΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ κι ΑΚΡΙΒΟΥΣ ΑΝΘΡΑΚΙΚΟΥ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΟΣ υπάρχει σε κάθε συσκευασία προϊόντος (γυάλινη, μεταλλική) έτσι ώστε ο τελικός καταναλωτής να μπορεί να ανατρέξει στη σχετική ιστοσελίδα προκειμένου να λάβει πληροφορίες για τα πιστοποιημένα έργα προστασίας του κλίματος μέσω των οποίων γίνεται η αντιστάθμιση των αναπόφευκτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Την αντιστάθμιση έκανε ο εξειδικευμένος γερμανικός όμιλος CLIMATEPARTNER. Για την ΕΑΣ Μεσσηνίας είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι καταναλωτές του ελαιολάδου ότι αγοράζουν ένα προϊόν που εκτός από την απαράμιλλη ποιότητά του, συμβάλει και στην προστασία του κλίματος.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

ΔΩΔΩΝΗ: Θα δώσουμε τις καλύτερες τιμές στο γάλα

ΔΩΔΩΝΗ: Θα δώσουμε τις καλύτερες τιμές στο γάλα

Τις καλύτερες τιμές θα δώσει η "Δωδώνη" στους κτηνοτρόφους, κατά δήλωση της νέας διοίκησης της γαλακτοβιομηχανίας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα αναφέρουν από τη ΔΩΔΩΝΗ "Στηριζόμαστε στους κτηνοτρόφους, άρα οφείλουμε να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια για όσο το δυνατόν... μεγαλύτερες τιμές επιτρέπουν οι σημερινές συνθήκες".


Το τελευταίο διάστημα η γαλακτοβιομηχανία, μετά την κρίση, που πέρασε, κατά το διάστημα της διαδικασίας πώλησής της, έβαλε μπροστά τις μηχανές για να κατακτήσει τις αγορές του κόσμου.


Στο μεταξύ συνάντηση γνωριμίας και ανταλλαγής απόψεων για το μέλλον της κτηνοτροφίας και της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε.», είχε στο γραφείο του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας κ. Michael A. Oneill και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Ιωάννη Βιτάλη.


Ο περιφερειάρχης, αναφέρθηκε στη σημασία που έχει για την Ήπειρο η ισχυρή παρουσία της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε.», υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα να προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός της και σιγά – σιγά να αλλάξει προς το καλύτερο η νοοτροπία που είχε παγιωθεί τα τελευταία χρόνια. Αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας για τη νομιμοποίηση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, για την στήριξη και προώθηση επενδύσεων για νέες μονάδες στον Αναπτυξιακό Νόμο και εν γένει για τον αγροτοδιατροφικό κλάδο. «Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να βρεθούν νέοι άνθρωποι με γνώσεις για να δραστηριοποιηθούν με την κτηνοτροφία, ώστε να έχουμε περισσότερο ποιοτικό και τοπικό γάλα και να μην οδηγούμαστε σε μεταφορά του από άλλες περιοχές της χώρας», ανάφερε ο περιφερειάρχης, σημειώνοντας το ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η «ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε.» στον καθορισμό τιμών παραγωγού, στη μείωση του κόστους των ζωοτροφών μέσω της επαναλειτουργίας του εργοστασίου της ΖΩΔΩ, ενώ ειδική μνεία έκανε και στη στήριξη των μικρών κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. «Στο χέρι σας είναι να αλλάξει όλη η κατάσταση.


Η κτηνοτροφία είναι η ταυτότητά μας και όλοι μαζί θέλουμε και πρέπει να βοηθήσουμε, μέσω αυτής, στην αναβάθμιση της περιοχής μας», τόνισε ακόμη ο Περιφερειάρχης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε.» κ. Michael A. Oneill, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι στόχος της νέας ιδιοκτησίας είναι να επενδύσει στη γαλακτοβιομηχανία, να αυξήσει την παραγωγή γάλακτος, την παραγωγή προϊόντων, επιτυγχάνοντας αύξηση του μεριδίου της στην Ελληνική αγορά και στις εξαγωγές και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. «Ήρθαμε για να αποκτήσουμε ρίζες στην περιοχή και είμαστε πολύ ευαίσθητοι στις σχέσεις μας με τους κτηνοτρόφους, αναζητώντας τρόπους ώστε να έχουν ένα σταθερό επίπεδο ζωής. Θέλουμε η «ΔΩΔΩΝΗ» να συνεχίζει να αποτελεί το έμβλημα της Ηπείρου, κατέληξε ο πρόεδρος της γαλακτοβιομηχανίας.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

"Ψήνεται" συνεργασία αγροτών - ξενοδόχων


Το ζωηρό ενδιαφέρον παραγωγών κρητικών προϊόντων και ξενοδόχων για συνεργασία και την προσεχή τουριστική περίοδο, καταγράφηκε στη νέα συνάντηση που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Ηρακλείου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και την Ένωση Ξενοδοχείων Ηρακλείου, με στόχο να δρομολογηθεί η υγιής συνεργασία πρωτογενή και τριτογενή τομέα.
Στη διάρκεια της ημερίδας επιβεβαιώθηκε η αλλαγή νοοτροπίας σχετικά με τη αξιοποίηση τοπικών αγροτικών προϊόντων, στην κουζίνα μικρών και μεγάλων ξενοδοχείων του Ηρακλείου, αλλά και η αυξανόμενη ζήτηση προϊόντων της τοπικής κουζίνας από τους ξένους επισκέπτες.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, Μανώλης Αλιφιεράκης, αναφέρθηκε στο ρόλο που επιχειρεί να διαδραματίσει το Επιμελητήριο ως συντονιστής και αρωγός στην προσπάθεια ποιοτικής διαφοροποίησης του τουριστικού προϊόντος και ταυτόχρονα αξιοποίησης της κρητικής διατροφής.

Η αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, Θεανώ Βρέντζου- Σκορδαλάκη, αναφέρθηκε στη συμβολή της αγροτοδιατροφικής σύμπραξης στον τουρισμό και τον αγροτικό τομέα, ενώ ο πρόεδρος της Ένωσης  Ξενοδοχείων Ηρακλείου, Ανδρέας Μεταξάς, επισήμανε τη δυνατότητα αξιοποίησης της κατανάλωσης κρητικών προϊόντων στα ξενοδοχεία ως εργαλείο marketing.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

Ο αγροτικός κόσμος πρέπει να συνεισφέρει στα δημόσια βάρη





ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 20-12-2012

Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ στο νομοσχέδιο για τα φορολογικά καταγράφει:
1.      Ένα φορολογικό σύστημα δεν πρέπει να εστιάζεται ΜΟΝΟ σε εισπρακτικό χαρακτήρα, διότι από αυτό εξαρτάται το μέλλον αλλά και η ανάπτυξη του αγροτικού χώρου και η δυνατότητα της συμβολής του αγροτικού τομέα στην ανάταξη της χώρας.
2.      Ο αγροτικός κόσμος πρέπει να συνεισφέρει χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις του και ανάλογα με την συμμετοχή στην παραγωγή του ΑΕΠ.
3.      Η τιμολόγηση των προϊόντων πρέπει να είναι ενιαία για όλους τους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων, γιατί αυτοί που παράγουν ή δηλώνουν ότι παράγουν αγροτικά προϊόντα μπορεί να είναι: Α. κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, Β. ετεροεπαγγελματίες, Γ. δημόσιοι υπάλληλοι, Δ. συνταξιούχοι ή/& Ε. ιδιωτικοί υπάλληλοι. Πρέπει να υπάρξει μέσα από αυτή τη διαδικασία μέριμνα κινήτρων για τους κατά κύριο επάγγελμα που δεν θα επιβάλλει μια βίαιη αλλαγή.
4.      Είναι η ποιο κατάλληλη στιγμή να προβλεφθεί η σύσταση μιας ειδικού τύπου αγροτικής εταιρείας που για τη σύστασή της θα πρέπει τα 2/3 των μελών της να είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και να μπορεί να μεταποιεί-εμπορεύεται αυστηρά και μόνο τα δικά της προϊόντα χωρίς να έχει το δικαίωμα να ασκεί εμπορική δραστηριότητα αγοράζοντας από τρίτους. Έτσι θα καλυφθεί η, κατά κύριο λόγο, οικογενειακή μορφή εκμετάλλευση της ελληνικής υπαίθρου, ενώ θα λειτουργήσει για την υποστήριξη συλλογικών δράσεων στον αγροτικό χώρο.
5.      Η φύση παρουσιάζει κύκλους (11ετής έξαρση ηλιακών κηλίδων, 6ετές el Ninio κλπ) που στην ζωική παραγωγή είναι 3ετής και στην φυτική παραγωγή 5ετής. Ο μόνος τρόπος να μην υπερφορολογούνται οι αγρότες ΑΔΙΚΩΣ, και με ισχυρές διακυμάνσεις, είναι η αγροτική φορολόγηση να γίνεται σε 5ετή κυλιόμενο μέσο όρο, κάθε έτος.
6.      Πρέπει να προβλεφθεί ότι τα μέσα της αγροτικής παραγωγής (Γη, νερό κλπ) θα υπόκεινται σε ειδικές ρυθμίσεις, διότι είναι τα εργαλεία της παραγωγής εθνικού πλούτου και τροφής, όπως συμβαίνει σε άλλες εκμεταλλεύσεις, πχ με τις ξενοδοχειακές μονάδες κλπ.
7.      Όλες οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις απαιτούν σοβαρές επενδύσεις σε μηχανικό εξοπλισμό, εγκαταστάσεις και μέσα, αλλά και άλλα, τα οποία παρουσιάζουν πολύ ειδικές μορφές αποσβέσεων και πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψη κατά τον υπολογισμό των αποτελεσμάτων (πχ πραγματική αποτίμηση επενδυμένου-ενσωματωμένου κεφαλαίου δενδρωδών καλλιεργειών, πραγματική αποτίμηση ζωικού κεφαλαίου κλπ).
8.      Η συνεχής εργασιακή διαθεσιμότητα ή/& αγροτική απασχόληση σε μορφή «24/7» επιβάλει τελείως διαφορετική αποτίμηση της συμβολής του ανθρώπινου δυναμικού στο τελικό αποτέλεσμα της αγροτικής εκμετάλλευσης, και διαχείρισης της, ώστε να μην καταστεί αντικίνητρο αγροτικής ανάπτυξης. Αυτό επιβάλλει διαφοροποίηση προς τα κάτω των συντελεστών φορολόγησης.
9.      Η μία από τις τρεις «ατμομηχανές» ανάπτυξης της Ελλάδος (κατά MacKinsey), η γεωργία, έχει άμεση ανάγκη αναπτυξιακών στηριγμάτων και συμφωνημένης μακροχρόνιας αγροτικής πολιτικής, ταυτόχρονα με την εξασφάλιση υγιούς ανταγωνισμού και αναλογικής συμμετοχής στα δημόσια βάρη.
Η αγροτική κοινωνία, ως η μόνη υπάρχουσα οργανική κοινωνία, χρειάζεται εργαλεία κοινωνικής οικονομίας, που δεν συμπίπτουν με την ενιαία οριζόντια ισοπεδωτική οπτική της οικονομίας της αγοράς.
Η ΠΕΝΑ συνεργάστηκε και εκπόνησε κοινή θέση με το ΓΕΩΤΕΕ, την Εταιρεία Αγροτικής οικονομίας-ΕΤΑΓΡΟ και καθηγητές από τα πέντε Πανεπιστήμια της Ελλάδος που χειρίζονται θέματα Αγροτικής Οικονομίας.
Η ΠΕΝΑ, ως η μόνη θεσμική αγροτική συνδικαλιστική οργάνωση που λειτουργεί για τους Νέους Αγρότες ζήτησε εγκαίρως (5 Οκτ 2012) & θεσμικά συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ ως συγκροτημένη αγροτική συνδικαλιστική οργάνωση.
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Τo «Μανταρίνι Χίου» αναγνωρίσθηκε ως ΠΓΕ




Ένα ακόμη ποιοτικό ελληνικό προϊόν, το «Μανταρίνι Χίου» καταχωρήθηκε σαν προϊόν Προστατευμένης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), ανεβάζοντας σε 97 τα ελληνικά προϊόντα, που έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα στο Μητρώο Προστατευμένων Γεωγραφικών Ενδείξεων και Ονομασιών Προέλευσης της Ε.Ε.
Στην προσπάθεια αυτή, στόχος της χώρας μας είναι η προστασία των Ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να διαφυλάσσεται ο ελληνικός αγροτικός πολιτιστικός πλούτος και τα ελληνικά προϊόντα να αποκτούν προστιθέμενη αξία.
Το Μανταρίνι Χίου έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και η κατοχύρωση της ονομασίας του δίνει τη δυνατότητα αφ’ ενός στους παραγωγούς του απομακρυσμένου νησιού να βελτιώσουν το εισόδημά τους, επιτυγχάνοντας μεγαλύτερη ζήτηση και καλύτερες τιμές και αφ’ ετέρου στους καταναλωτές να αγοράζουν προϊόν εγγυημένης ποιότητας.
Το Μανταρίνι Χίου συνδέεται απόλυτα με την οικονομία, αλλά και την ταυτότητα του νησιού, καθώς και με τον πολιτισμό του τόπου. Διαχρονικά, στηρίζει την οικονομία της Χίου και αποτελεί σημαντικό κλάδο για την τοπική ανάπτυξη και απασχόληση.
Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα μικρής, ποιοτικής παραγωγής, όπως και το μοναδικό στον κόσμο προϊόν Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) «Μαστίχα Χίου», που στηρίζει την ελληνική γεωργία. 

ΠΗΓΗ: e-geoponoi.gr

Κινητοποίηση του αγροτικού κόσμου αμέσως μετά τις γιορτές.

Ζεσταίνουν τα τρακτέρ οι αγρότες

Πανθεσσαλική μορφή θα λάβει αμέσως μετά τις γιορτές η κινητοποίηση του αγροτικού κόσμου, με τους Τρικαλινούς αγρότες να οργανώνονται προς αυτή την κατεύθυνση, μέσω της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων “Η Άνοιξη”.
Όπως ανακοινώθηκε από την Τρικαλινή Ομοσπονδία, ο συντονισμός των αγροτικών φορέων της Θεσσαλίας επισημοποιήθηκε σε χθεσινή, κοινή συνεδρίαση, των διοικήσεων Ομοσπονδιών από Τρίκαλα, Καρδίτσα και Λάρισα, που πραγματοποιήθηκε στον Παλαμά Καρδίτσας. Στην ίδια πόλη, στις 10 Ιανουαρίου, θα αποφασιστεί και η μορφή των κινητοποιήσεων, όπου θα πραγματοποιηθεί πανθεσσαλική σύσκεψη αγροτικών Συλλόγων.

ΠΗΓΗ :ΠΑΣΕΓΕΣ

Στις 27 Δεκεμβρίου η καταβολή του επιδόματος για το τρίτο παιδί από τον ΟΓΑ

Στις 27 Δεκεμβρίου η καταβολή του επιδόματος για το τρίτο παιδί από τον ΟΓΑ

Την ερχόμενη Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί από τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων, (ΟΓΑ) στις τρίτεκνες και στις πολύτεκνες οικογένειες, το επίδομα για το τρίτο παιδί που δεν καταβλήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου, όπως είχε αρχικά προγραμματισθεί.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διοίκησης του Οργανισμού, η συνολική δαπάνη για τις πληρωμές του επιδόματος ανέρχεται στο ποσό των 3.874.992 ευρώ.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Ετοιμάζεται πρόγραμμα ενίσχυσης του αγροτικού τομέα

Ετοιμάζεται πρόγραμμα ενίσχυσης του αγροτικού τομέα

Εκπονείται ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την ενίσχυση όσων προσανατολίζονται να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα, το οποίο θα ανακοινωθεί μετά τις γιορτές, περιλαμβάνοντας οικονομικά κίνητρα αλλά και διοικητικά μέτρα αρμοδιότητας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
«Στόχος μας είναι αυτοί που θα πάνε στην περιφέρεια, να μπορέσουν να ενσωματωθούν στις τοπικές κοινωνίες και όχι απλά να προσθέσουμε «οικονομικά ναυάγια» στο μέλλον. Θέλουμε δηλαδή πρωτίστως αυτοί που θα επιστρέψουν να έχουν κάποιες ρίζες, να έχουν κάποιες αναφορές, να έχουν κάτι από τους γονείς τους, τους παππούδες τους, ένα σημείο αναφοράς, γιατί είναι πολύ πιο εύκολη η ενσωμάτωση αυτών των ανθρώπων στις τοπικές κοινωνίες» ανέφερε επί του θέματος ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, στις 20 Δεκεμβρίου, μιλώντας στην εκπομπή  του ΣΚΑΪ «Τώρα» και τη δημοσιογράφο Πόπη Τσαπανίδου.
Επίσης, κατά την διάρκεια της συνέντευξης ο υπουργός επισήμανε τα εξής:
Πρότασή μου να παραχωρηθεί γη στους αγρότες όπως έγινε το ‘22
«Ήμουν πρόσφατα στην πατρίδα μου και ήρθαν παραγωγοί από τον Δήμο Κιλελέρ και μου λένε ότι έβγαλε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε διανομή γη, την οποία οι παππούδες τους την έχουν αγοράσει τους Τούρκους το 1850, όταν η Θεσσαλία ήταν ακόμη υπό οθωμανικό ζυγό. Και μου φέρανε τίτλους. Λοιπόν, πώς έγινε αυτή η διανομή; Κακώς έγινε αυτή η διανομή. Θα χρειαστεί συνεπώς να δούμε ακόμη πιο επισταμένα ποια είναι η δημόσια γη που μπορούμε να διανείμουμε και πως αυτή η γη μπορεί να γίνει καλλιεργήσιμη.
Προσωπικά έχω ενστάσεις για το κατά πόσον αρκεί η ενοικίαση γης για είκοσι χρόνια. Μπορεί να έχει απόσβεση στις επενδύσεις που θα κάνει κανείς αν νοικιάζει τη γη μόνο για είκοσι χρόνια; Θα ήθελα να δω ακόμη πιο γενναία μέτρα, όπως έγινε όταν ήρθαν οι πρόσφυγες το ’22 που το ελληνικό δημόσιο παραχώρησε στους παππούδες μας γη. Για να μπορέσει να την ξεχερσώσει, να κάνει μια βαθιά άρωση, να κάνει επένδυση, γιατί θα ξέρει ότι θα του μείνει αυτή η γη και όχι ότι μπορεί να τη χάσει σε είκοσι χρόνια».
Πιο φθηνά αγροτικά προϊόντα για τον καταναλωτή, στόχος της φορολογικής μεταρρύθμισης
«Η αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης των αγροτών είναι η πρώτη μεγάλη τομή που επιχειρεί η κυβέρνηση εθνικής ευθύνης για να αγοράζει ο καταναλωτής φθηνότερα αγροτικά προϊόντα. Τι συμβαίνει σήμερα. Πολλές φορές με το δέλεαρ της επιστροφής μεγαλύτερου ΦΠΑ, πολλοί αγρότες, παραγωγοί λαχανικών, οπωροκηπευτικών μπορεί να ενδίδουν στις πιέσεις των μεσαζόντων, των  εμπόρων και να αναγράφουν στα τιμολόγια μεγαλύτερη τιμή πώλησης του προϊόντος τους, ελπίζοντας ότι θα πάρουν μεγαλύτερη επιστροφή ΦΠΑ. Έτσι όμως δίνουν τη δυνατότητα στον μεσάζοντα με νομιμοφανείς διαδικασίες να εμφανίσει σε τελική τιμή το προϊόν πολύ πιο ακριβό στον καταναλωτή. Δηλαδή ενώ ο παραγωγός μπορεί να πουλάει στην πραγματικότητα τις ντομάτες του 20 λεπτά, για να πάρει μεγαλύτερη επιστροφή μπορεί να δεχτεί να γράψει ότι τις πουλάει 50, 60 λεπτά και έτσι «νομιμοποιείται» και ο έμπορος να πουλήσει πολύ πιο ακριβά. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, έχουμε και μείωση των εσόδων του δημοσίου γιατί επιστρέφεται μεγαλύτερος ΦΠΑ - είχαμε τέτοιες κραυγαλέες περιπτώσεις, κάπου 6.000 εικονικά τιμολόγια εντοπίστηκαν από το ΣΔΟΕ στην Κρήτη - και βεβαίως μεγάλος χαμένος είναι ο καταναλωτής».
Οι νομοταγείς αγρότες δεν έχουν κανένα λόγο να φοβούνται
«Οι νομοταγείς αγρότες δεν έχουν κανένα λόγο να φοβούνται από τη φορολογική μεταρρύθμιση που επιχειρείται στη χώρα. Άλλωστε η αλλαγή στη φορολόγηση των αγροτών θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2014 και για αυτά που θα φορολογηθούν το 2015. Έχουμε έναν χρόνο μπροστά μας δηλαδή για διαβούλευση, έτσι ώστε να γίνουν όλα με σταθερά βήματα, δεν επιδιώκουμε να αιφνιδιάσουμε τους αγρότες».
Θεσμοθετούμε αγορές στις οποίες θα πωλούν τα προϊόντα τους μόνο παραγωγοί
«Η δεύτερη σημαντική προσπάθεια, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης, για τη μείωση των τιμών καταναλωτή είναι η θεσμοθέτηση  των αγροτικών αγορών, στις οποίες μόνο αγρότες, μόνο παραγωγοί θα μπορούν να πωλούν απευθείας στους καταναλωτές τα αγροτικά τους προϊόντα, δεν θα υπάρχουν οι μεσάζοντες δηλαδή. Επομένως, θα μπορούν να τα πουλάνε σε ακόμα καλύτερες τιμές, πιο προσιτές τιμές για τους καταναλωτές και οι ίδιοι προφανώς θα βγάζουνε το εύλογο κέρδος. Είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από την Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών, πειραματικά στην Πρέβεζα, φαίνεται ότι αποδίδει και θα την υιοθετήσουμε.
Στόχος μας, με αυτές τις πρωτοβουλίες είναι να γεφυρώσουμε το χάσμα που υπάρχει στις τιμές, ανάμεσα στο ράφι και στο χωράφι. Είναι μια συζήτηση που γίνεται πολύ καιρό στην Ελλάδα. Αυτό προσπαθούμε να γεφυρώσουμε. Γιατί πραγματικά κερδισμένοι σε αυτές τις περιπτώσεις είναι οι μεσάζοντες και όχι ο αγρότης που μοχθεί, που ιδρώνει για να παράξει το προϊόν του και τελικά μεγάλος χαμένος είναι και ο καταναλωτής».
Εντολή του Πρωθυπουργού να αυξηθούν οι επενδύσεις στον αγροτικό τομέα
«Ο στόχος μας δεν μπορεί να είναι να συναγωνιστούμε την Ινδία, την Αίγυπτο, την Κίνα που έχουν πολύ πιο φτηνό εργατικό δυναμικό, εργατικό κόστος, παράγοντας μαζικά αγροτικά προϊόντα. Ο στόχος μας είναι η παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων και γι’ αυτό δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στα Προϊόντα με Ονομασία Προέλευσης, στα Προϊόντα με Γεωγραφική Ένδειξη, τα επώνυμα, δηλαδή, προϊόντα που μπορούν να κερδίσουν επάξια τις ευρωπαϊκές αγορές. Τα κρασιά μας, η φέτα μας, το λάδι μας, τα φρούτα έχουν αυξημένες εξαγωγές προς τη Ρωσία και προς άλλες διεθνείς αγορές. Η οδηγία  και η εντολή του Πρωθυπουργού ήταν αυτή: Να αυξηθούν οι επενδύσεις που στόχο έχουν την εξωστρέφεια, τις εξαγωγές των αγροτικών ποιοτικών προϊόντων. Ήδη προς αυτή την κατεύθυνση έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα».
«Στόχος μας είναι αυτοί που θα πάνε στην περιφέρεια, να μπορέσουν να ενσωματωθούν στις τοπικές κοινωνίες και όχι απλά να προσθέσουμε «οικονομικά ναυάγια» στο μέλλον. Θέλουμε δηλαδή πρωτίστως αυτοί που θα επιστρέψουν να έχουν κάποιες ρίζες, να έχουν κάποιες αναφορές, να έχουν κάτι από τους γονείς τους, τους παππούδες τους, ένα σημείο αναφοράς, γιατί είναι πολύ πιο εύκολη η ενσωμάτωση αυτών των ανθρώπων στις τοπικές κοινωνίες» ανέφερε επί του θέματος ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, στις 20 Δεκεμβρίου, μιλώντας στην εκπομπή  του ΣΚΑΪ «Τώρα» και τη δημοσιογράφο Πόπη Τσαπανίδου.
Επίσης, κατά την διάρκεια της συνέντευξης ο υπουργός επισήμανε τα εξής:
Πρότασή μου να παραχωρηθεί γη στους αγρότες όπως έγινε το ‘22
«Ήμουν πρόσφατα στην πατρίδα μου και ήρθαν παραγωγοί από τον Δήμο Κιλελέρ και μου λένε ότι έβγαλε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε διανομή γη, την οποία οι παππούδες τους την έχουν αγοράσει τους Τούρκους το 1850, όταν η Θεσσαλία ήταν ακόμη υπό οθωμανικό ζυγό. Και μου φέρανε τίτλους. Λοιπόν, πώς έγινε αυτή η διανομή; Κακώς έγινε αυτή η διανομή. Θα χρειαστεί συνεπώς να δούμε ακόμη πιο επισταμένα ποια είναι η δημόσια γη που μπορούμε να διανείμουμε και πως αυτή η γη μπορεί να γίνει καλλιεργήσιμη.
Προσωπικά έχω ενστάσεις για το κατά πόσον αρκεί η ενοικίαση γης για είκοσι χρόνια. Μπορεί να έχει απόσβεση στις επενδύσεις που θα κάνει κανείς αν νοικιάζει τη γη μόνο για είκοσι χρόνια; Θα ήθελα να δω ακόμη πιο γενναία μέτρα, όπως έγινε όταν ήρθαν οι πρόσφυγες το ’22 που το ελληνικό δημόσιο παραχώρησε στους παππούδες μας γη. Για να μπορέσει να την ξεχερσώσει, να κάνει μια βαθιά άρωση, να κάνει επένδυση, γιατί θα ξέρει ότι θα του μείνει αυτή η γη και όχι ότι μπορεί να τη χάσει σε είκοσι χρόνια».
Πιο φθηνά αγροτικά προϊόντα για τον καταναλωτή, στόχος της φορολογικής μεταρρύθμισης
«Η αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης των αγροτών είναι η πρώτη μεγάλη τομή που επιχειρεί η κυβέρνηση εθνικής ευθύνης για να αγοράζει ο καταναλωτής φθηνότερα αγροτικά προϊόντα. Τι συμβαίνει σήμερα. Πολλές φορές με το δέλεαρ της επιστροφής μεγαλύτερου ΦΠΑ, πολλοί αγρότες, παραγωγοί λαχανικών, οπωροκηπευτικών μπορεί να ενδίδουν στις πιέσεις των μεσαζόντων, των  εμπόρων και να αναγράφουν στα τιμολόγια μεγαλύτερη τιμή πώλησης του προϊόντος τους, ελπίζοντας ότι θα πάρουν μεγαλύτερη επιστροφή ΦΠΑ. Έτσι όμως δίνουν τη δυνατότητα στον μεσάζοντα με νομιμοφανείς διαδικασίες να εμφανίσει σε τελική τιμή το προϊόν πολύ πιο ακριβό στον καταναλωτή. Δηλαδή ενώ ο παραγωγός μπορεί να πουλάει στην πραγματικότητα τις ντομάτες του 20 λεπτά, για να πάρει μεγαλύτερη επιστροφή μπορεί να δεχτεί να γράψει ότι τις πουλάει 50, 60 λεπτά και έτσι «νομιμοποιείται» και ο έμπορος να πουλήσει πολύ πιο ακριβά. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, έχουμε και μείωση των εσόδων του δημοσίου γιατί επιστρέφεται μεγαλύτερος ΦΠΑ - είχαμε τέτοιες κραυγαλέες περιπτώσεις, κάπου 6.000 εικονικά τιμολόγια εντοπίστηκαν από το ΣΔΟΕ στην Κρήτη - και βεβαίως μεγάλος χαμένος είναι ο καταναλωτής».
Οι νομοταγείς αγρότες δεν έχουν κανένα λόγο να φοβούνται
«Οι νομοταγείς αγρότες δεν έχουν κανένα λόγο να φοβούνται από τη φορολογική μεταρρύθμιση που επιχειρείται στη χώρα. Άλλωστε η αλλαγή στη φορολόγηση των αγροτών θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2014 και για αυτά που θα φορολογηθούν το 2015. Έχουμε έναν χρόνο μπροστά μας δηλαδή για διαβούλευση, έτσι ώστε να γίνουν όλα με σταθερά βήματα, δεν επιδιώκουμε να αιφνιδιάσουμε τους αγρότες».
Θεσμοθετούμε αγορές στις οποίες θα πωλούν τα προϊόντα τους μόνο παραγωγοί
«Η δεύτερη σημαντική προσπάθεια, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης, για τη μείωση των τιμών καταναλωτή είναι η θεσμοθέτηση  των αγροτικών αγορών, στις οποίες μόνο αγρότες, μόνο παραγωγοί θα μπορούν να πωλούν απευθείας στους καταναλωτές τα αγροτικά τους προϊόντα, δεν θα υπάρχουν οι μεσάζοντες δηλαδή. Επομένως, θα μπορούν να τα πουλάνε σε ακόμα καλύτερες τιμές, πιο προσιτές τιμές για τους καταναλωτές και οι ίδιοι προφανώς θα βγάζουνε το εύλογο κέρδος. Είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από την Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών, πειραματικά στην Πρέβεζα, φαίνεται ότι αποδίδει και θα την υιοθετήσουμε.
Στόχος μας, με αυτές τις πρωτοβουλίες είναι να γεφυρώσουμε το χάσμα που υπάρχει στις τιμές, ανάμεσα στο ράφι και στο χωράφι. Είναι μια συζήτηση που γίνεται πολύ καιρό στην Ελλάδα. Αυτό προσπαθούμε να γεφυρώσουμε. Γιατί πραγματικά κερδισμένοι σε αυτές τις περιπτώσεις είναι οι μεσάζοντες και όχι ο αγρότης που μοχθεί, που ιδρώνει για να παράξει το προϊόν του και τελικά μεγάλος χαμένος είναι και ο καταναλωτής».
Εντολή του Πρωθυπουργού να αυξηθούν οι επενδύσεις στον αγροτικό τομέα
«Ο στόχος μας δεν μπορεί να είναι να συναγωνιστούμε την Ινδία, την Αίγυπτο, την Κίνα που έχουν πολύ πιο φτηνό εργατικό δυναμικό, εργατικό κόστος, παράγοντας μαζικά αγροτικά προϊόντα. Ο στόχος μας είναι η παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων και γι’ αυτό δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στα Προϊόντα με Ονομασία Προέλευσης, στα Προϊόντα με Γεωγραφική Ένδειξη, τα επώνυμα, δηλαδή, προϊόντα που μπορούν να κερδίσουν επάξια τις ευρωπαϊκές αγορές. Τα κρασιά μας, η φέτα μας, το λάδι μας, τα φρούτα έχουν αυξημένες εξαγωγές προς τη Ρωσία και προς άλλες διεθνείς αγορές. Η οδηγία  και η εντολή του Πρωθυπουργού ήταν αυτή: Να αυξηθούν οι επενδύσεις που στόχο έχουν την εξωστρέφεια, τις εξαγωγές των αγροτικών ποιοτικών προϊόντων. Ήδη προς αυτή την κατεύθυνση έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα».

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Αύξηση τιμής στο γάλα ζητούν οι κτηνοτρόφοι του συνεταιρισμού "Δωδώνη"




Οι κτηνοτρόφοι του Πανηπειρωτικού Συνεταιρισμού Δωδώνη επισημαίνουν προς τη διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας πως δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει την τιμή αγοράς του προϊόντος και πως θα πρέπει να προβεί σε καθορισμό τιμής άμεσα, καθώς τα κόστη παραγωγής είναι υψηλά.

Η επιστολή

Σε συνέχεια του υπομνήματος που σας αποστείλαμε στις 03.12.2012 και της ολιγόλεπτης συνάντησης που είχαμε στις 05.12.2012 όπου δε συζητήθηκε το θέμα των τιμών αν και βρισκόμαστε στον 3ο μήνα της γαλακτοκομικής περιόδου.

Σας υπενθυμίζουμε ότι κάθε χρόνο τέτοια εποχή δίνονταν το πριμ, ανάλογα με τα οικονομικά αποτελέσματα της Βιομηχανίας του προηγούμενου έτους και είναι λάθος αυτό που μας είπατε ότι έχουμε δύο χρόνια να το πάρουμε. Επίσης το Δεκέμβριο δίνονταν οι προκαταβολές στους Αγελαδοτρόφους.

Σας γνωρίζουμε ότι το κόστος των ζωοτροφών έχει υπερδιπλασιαστεί συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά, όπως επίσης έχει αυξηθεί και η τιμή πετρελαίου και ηλεκτρικού ρεύματος.

Με αυξημένο το κόστος της διατροφής η παραγωγή του γάλακτος επόμενο είναι να μειωθεί, όπως και η εισκόμιση στη Βιομηχανία.


Ζητάμε αύξηση στην τιμή του γάλακτος, ώστε να καλύψουμε το κόστος παραγωγής για να σταθεί στα πόδια της η Κτηνοτροφία και κατ’ επέκταση και η Βιομηχανία.

Έδρα: Δήμος Πρέβεζας

Τηλ. - Fax: 26820 32492  Κιν. 6944714946

Λούρος Πρέβεζας, 13/12/2012

Ενημερωτική εκδήλωση για την ίδρυση συνεταιρισμού στέβιας


Ενημερωτική εκδήλωση για την ίδρυση συνεταιρισμού στέβιας

Διοργανώνεται σήμερα Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου στις 7.00 μ.μ στην αίθουσα της πρώην ΤΕΔΚ από το Γραφείο Γεωργικής Ανάπτυξης του Δήμου, ενημερωτική εκδήλωση για τους αγρότες.
Η ενημερωτική εκδήλωση έχει να κάνει με την πρωτοβουλία της ίδρυσης αγροτικού συνεταιρισμού στέβιας.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Τα χειμερινά σιτηρά κερδίζουν έδαφος στην Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση της ΠΑΣΕΓΕΣ

Τα χειμερινά σιτηρά κερδίζουν έδαφος στην Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση της ΠΑΣΕΓΕΣ


Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ, όπως περιγράφονται σε σχετική έκθεση, στην Ελλάδα κατά την καλλιεργητική περίοδο 2012/13 εκτιμάται αύξηση των εκτάσεων χειμερινών σιτηρών, ιδιαίτερα σκληρού σίτου (+16,7%, στα 4,44 εκ στρέμματα) αλλά και κριθαριού.

Σύμφωνα με την έκθεση του στελέχους της ΠΑΣΕΓΕΣ, κας Δήμητρας Μάρδα, εν γένει (με την εξαίρεση 2-3 περιοχών), οι φθινοπωρινές σπορές ολοκληρώθηκαν  υπό πολύ καλές συνθήκες και με ευοίωνες προοπτικές.


Ώθηση στην καλλιέργεια κριθαριού έδωσε η εισαγωγή και επέκταση της συμβολαιακής καλλιέργειας κριθαριού βυνοποιίας, ενώ καταγράφεται στροφή των παραγωγών από καλλιέργειες υψηλού κόστους παραγωγής (κυρίως από το βαμβάκι, αλλά και από τη βιομηχανική τομάτα και τον αραβόσιτο) προς τα λιγότερο απαιτητικά, χειμερινά σιτηρά, δεδομένου ότι το υψηλό κόστος παραγωγής συνδυάζεται πλέον με μεγαλύτερο ρίσκο, ενώ η έλλειψη πιστώσεων και η περιορισμένη ρευστότητα εκτιμάται ότι οδήγησε σε περιορισμό των λιπάνσεων.


Παγκόσμια αγορά σίτου

Βάσει της έκθεσης, σύμφωνα με το IGC (Νοέμβριος 2012), η παγκόσμια παραγωγή (κοινού) σίτου κατά την εμπορική περίοδο 2012/13 προβλέπεται μειωμένη στους 654 εκ τόνους (-5,9%) σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο και χαμηλότερη της κατανάλωσης, η οποία προβλέπεται στους 679 εκ τόνους. Τα παγκόσμια αποθέματα τέλους του σίτου προβλέπονται μειωμένα κατά 23 εκ τόνους (στους 173 εκ τόνους , ποσοστό -11,7%), μείωση η οποία θα προέρχεται κυρίως από τα μειωμένα αποθέματα των 8 μεγαλύτερων εξαγωγικών κρατών.


Παγκόσμια αγορά αραβοσίτου

Σύμφωνα με το IGC (Νοέμβριος 2012), η παγκόσμια παραγωγή αραβοσίτου κατά την εμπορική περίοδο 2012/13 προβλέπεται μειωμένη στους 830 εκ τόνους (-5,3%) σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο και χαμηλότερη της κατανάλωσης, η οποία προβλέπεται στους 849 εκ τόνους. Τα παγκόσμια αποθέματα τέλους του αραβοσίτου προβλέπονται μειωμένα κατά 18  εκ τόνους (στους 116 εκ τόνους , ποσοστό -13,4%). Ειδικότερα, για τα αποθέματα των ΗΠΑ προβλέπεται μείωση κατά 8 εκ. τόνους στους 17 εκ. τόνους, ποσοστό -32%.


Ολόκληρη η έκθεση 

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Φιλαδέλφειο, το κλίμα στο αγροτικό μέλλον












ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 20-12-2012
  
Την Διεθνή Ημέρα ανθρώπινης Αλληλεγγύης υπερτόνισε η Ένωση Νέων Αγροτών Θεσσαλονίκης με συνάντηση-συζήτηση στο χωριό Φιλαδέλφειο στα ορεινά της Θεσσαλονίκης, την Τετάρτη, 19 Δεκ 2012, με πρόσκληση ομάδας συμπολιτών με πρωτοβουλία του κ. Σάββα Κοτζαγερίδη.
Στην συνάντηση κεντρικός εισηγητής ήταν ο κ. Δημήτρης Μιχαηλίδης, ενώ παρεμβάσεις έκανε ο πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Θεσσαλονίκης κ. Στέλιος Βογιατζής (Βασιλικά), ο κ. Α. Κάλφας (Μηχανιώνα), ο κ. Α. Καμάρης (Λητή), ο κ. Γ. Μαλαρός (Καβαλάρι), ο κ. Γ. Αναστασιάδης (Μαυρούδα), ο κ. Σ. Κοτζαγερίδης (Ξηροπόταμος), ο κ. Ν. Καλαϊτζίδης (Ασκός), ο κ. Α. Χριστοφορίδης (Αρέθουσα), ο κ. Γ. Τσαβδαρίδης (Ξηροπόταμος), ο κ. Α. Παυλίδης (Ανοιξιά) και πολλοί άλλοι.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις προτάσεις και εξελίξεις για την Κοινή Γεωργική Πολιτική 2014-2020, στα χαρακτηριστικά της ελληνικής αγροτικής κοινωνίας και στην μορφή συμμετοχής των αγροτών στα κοινά δημόσια βάρη, στην ανάγκη για εκπροσώπηση του αγροτικού κόσμου, στον θεσμικό ρόλο της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ, στην κατάσταση της ελληνικής αγροτικής επιχειρηματικότητας, στην φημολογία για «νέες καινοτόμες καλλιέργειες» και εξειδικευμένα θέματα, όπως:
·         Την παρουσίαση Πετυχημένων Πρακτικών από Νέους Αγρότες μέσα στην Zootechnia (7-10 Φεβ 2013, Θεσσαλονίκη),
·         Την μεγάλη αδικία προς τους Νέους Αγρότες και το μέλλον των αγροτικών εκμεταλλεύσεων από την διαφαινόμενη καθυστέρηση της νέας ΚΓΠ (μετά το 2015), με συνέχιση του άδικου και αντιαναπτυξιακού ιστορικού μοντέλου, το οποίο με την σταδιακή απομάκρυνσή του προσφέρει επιλογές μόνο μετά το 2020
·         Την ανάγκη για συμμετοχή όλων των Ελλήνων στα δημόσια βάρη, λαμβάνοντας υπ’ όψη τις ιδιαιτερότητες της ζωής, όπως πχ ότι η οικονομική μονάδα στην αγροτική κοινωνία είναι η οικογένεια και όχι το άτομο, ότι ο αγρότης ΖΕΙ μέσα στην δουλειά του, ότι η φύση παρουσιάζει διακυμάνσεις οι οποίες εξομαλύνονται μόνο σε 5ετη κυλιόμενο μέσο όρο για την φυτική παραγωγή ή τουλάχιστον 3ετή για την ζωική παραγωγή, την αναπτυξιακή προοπτική με επιβεβλημένες επενδύσεις και αναλογικές αποσβέσεις, την τήρηση βιβλίων από όλους όσοι κάνουν οιασδήποτε μορφής παραγωγή και όχι μόνο των αγροτών κλπ
·         Η καταστροφική κομματικοποίηση του αγροτικού συνδικαλισμού με επιλεκτικές κομματικές χρηματοδοτήσεις συνδικαλιστών και η συνεχιζόμενη παλαιοκομματική υποστήριξη επιλεκτικά προβαλλόμενων πρωτοβουλιών δεν προσφέρει καμιά θετική προοπτική στην αγροτική κοινωνία και την ανάπτυξη.
·         Η ελληνική αγροτική επιχειρηματικότητα καταντά ανέκδοτο αν αναλογισθούμε την έλλειψη αγροτικής έρευνας και γεωργικών εφαρμογών, την ανεπάρκεια αγροτικών σχολείων & την πλήρη απουσία υποστήριξης (αγροτικά επιμελητήρια)
·         Η Ελλάδα διαθέτει τρία ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα, πάνω στα οποία πρέπει να στηριχθεί ο αγροτικός αναπτυξιακός σχεδιασμός, είναι η μεγάλη βιοποικιλότητα, η ποικιλία μικροκλιμάτων και ο παλαιότερος ζωντανός πολιτισμός.


·         Επομένως τα καλύτερα αποτελέσματα στην αγροτική παραγωγή θα έχουμε αν ασχοληθούμε με αυτοφυή ή/& μόνο ενδημικά φυτά της Ελληνικής χλωρίδας (και ειδικότερα με δανδρώδεις καλλιέργειες, με λαχανοκηπευτικά και με αρωματικά-φαρμακευτικά) και αυτόχθονες φυλές ζώων, με ειδικές μορφές Τουρισμού (οικοτουρισμός, ορειβατικός, καταδυτικός-θαλλάσιος, υπαίθρου, αγροτουρισμός κλπ) και όλα αυτά περιβεβλημένα και με έμφαση σε πολιτιστικά στοιχεία και χαρακτηριστικά του Ελληνικού πολιτισμού.
·         Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ είναι η μόνη θεσμική, ακόμα πλήρως λειτουργούσα αγροτική συνδικαλιστική οργάνωση για νέους αγρότες (19 έως 40 ετών) με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον επαγγελματικό προσανατολισμό, στην κοινωνικοποίηση των νέων αγροτών, στην δημιουργία της αγροτικής οικογένειας και στην σταθεροποίηση της αγροτικής εκμετάλλευσης.
·         Η νόθευση του αγροτικού κόσμου με ετεροαπασχολούμενους, απασχολούμενους 30%, κατά κύριο επάγγελμα 51% κλπ καταλήγει σε αδυναμία σωστής εκπροσώπησης των αγροτών και αφαίρεση της δυνατότητας πλήρους συμβολής του αγροτικού τομέα στην αναπτυξιακή προσπάθεια της Ελλάδος.
·         Η έλλειψη Άδειας Επαγγέλματος ΑΓΡΟΤΗ, χωρίς εξειδίκευση αφήνει εκτεθειμένη την κοινωνία στην κατανάλωση τροφίμων όπου κάθε ένας χωρίς ειδική επαγγελματική κατάρτιση μπορεί να χρησιμοποιεί δηλητήρια και να λέει ότι προσφέρει ανεξέλεγκτα κάτι ως τροφή, ενώ παράλληλα η φροντίδα του περιβάλλοντος και η αειφορία του, που θα έπρεπε είναι το κύριο αντικείμενο του επαγγελματία αγρότη, μένει άνευ ουσίας.
Ο πρόεδρος της ΕΝΑ Θεσσαλονίκης κ. Σ. Βογιατζής (6983275416) δήλωσε ότι η Ένωση Νέων Αγροτών Θεσσαλονίκης προγραμματίζει ημερίδα στις 17 Ιαν 2013, στις 19.30, στην πόλη της Θεσσαλονίκης όπου μετά από τα γενικά θέματα και τις εμπειρίες από το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Νέων Αγροτών (5-6 Δεκ 2012, Βρυξέλλες), στο οποίο η ΕΝΑ Θεσσαλονίκης μετείχε με δύο εκπροσώπους (Σ. Βογιατζής, Ν. Αλοπούδης) στην 25μελή αντιπροσωπεία, θα μείνουν (μετά τις 20.30) μόνο οι Νέοι Αγρότες για να περιγράψουν τους στόχους της ΕΝΑ Θεσσαλονίκης για την επόμενη τριετία, να προσδιορίσουν τις εκδηλώσεις του 2013, αλλά και του 2014 που η Θεσσαλονίκη θα είναι η Πρωτεύουσα της Νεολαίας της Ευρώπης, καθώς και να επιλέξουν τον τρόπο υλοποίησης της συμβολής της ΕΝΑ Θεσσαλονίκης στο κοινωνικό και επαγγελματικό γίγνεσθαι της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης.
Οι Νέοι Αγρότες θέλουν και μπορούν να έχουν μέλλον στον αγροτικό τομέα, και αναζητούν τρόπους για την συμμετοχή τους, στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους.


Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382