Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Το σήμερα υποθηκεύει και φορολογεί το … μέλλον




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 29-11-2012

Μέχρι σήμερα είχαμε την διάχυτη άποψη ότι οι προηγούμενη γενιά κατανάλωσε δανεικά και υποθήκευσε το σήμερα. Πρόσφατα ψηφίστηκε από την Ελληνική Βουλή νόμος σχετικός με φορολόγηση και των αγροτών, ως ένα νέο (για πολλοστή φορά) ξεκίνημα-αφετηρία για στήριξη του κράτους, σε μια προσπάθεια καλύτερης διοίκησης με αναπτυξιακή προοπτική για το κοινό μέλλον όλων, που όμως μοιάζει ότι στον αγροτικό τομέα προσπαθεί να φορολογήσει το … μέλλον των Νέων Αγροτών.
Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ είναι θεσμική Αγροτική Συνδικαλιστική Οργάνωση (Νόμος 3147/2003, άρθρο 20) για θέματα των Νέων Αγροτών (ηλικίας 18-40 ετών) και βέβαια για το μέλλον του αγροτικού κόσμου. Η ΠΕΝΑ ενδιαφέρεται ώστε οι πραγματικοί επαγγελματίες αγρότες να μετέχουν στην γενική προσπάθεια και μέσω δίκαιης φορολογίας, η οποία θα αξιοποιείται σωστά και αποτελεσματικά.
Η διαφαινόμενη από το Υπουργείο Οικονομικών προτεινόμενη λογιστική μέθοδος είναι για τους αγρότες πολυέξοδη και πιθανόν άδικη, χωρίς να υιοθετείται αυτή η μεθόδευση από καμιά άλλη χώρα της Ε.Ε. που έχουν εμπειρίες πάρα πολλών δεκαετιών. Φαίνεται ότι είναι πρακτικά ανεφάρμοστη και με τεράστια κενά, που πιθανόν να εμβάλουν σε πειρασμό τους αγρότες και τους λογιστές τους.
Ένα ενιαίο φορολογικό σύστημα, εκτός από ισότητα, προφανώς ενδιαφέρεται και για την φοροδοτική ικανότητα του συστήματος. Προκαλεί εύλογες απορίες ο χώρος από όπου αντλεί το κράτος στοιχεία για την φοροδοτική ικανότητα της Ελληνικής γεωργίας, με τις ελάχιστες βιώσιμες Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις (Γ.Ε.). Οι Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις με ακαθάριστα έσοδα πάνω από 60.000€ τηρούν υποχρεωτικά βιβλία Εσόδων-Εξόδων και θα ήταν ενδιαφέρον να δοθούν τα αποτελέσματα των τελευταίων δεκαετιών, για να δούμε τα οικονομικά τους αποτελέσματα. Όσον αφορά τις 511.000 Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, που παρακολουθεί το RICA-Réseau dInformation de Comptable Agricole (Δίκτυο Γεωργικής Λογιστικής Πληροφόρησης), με προβολή στο 2013, δείχνει ότι δεν θα εξασφαλίζονταν ούτε 800€ φόρος ανά αγροτική εκμετάλλευση.
Ο καθ Γ. Δαουτόπουλος στο βιβλίο Αγροτική Κοινωνιολογία & Συνεργατισμός (εκδόσεις Ζυγός, 2009, 576 σελίδες) αναγράφει «Οι αγροτικές κοινωνίες είναι τροφοδότες των αστικών περιοχών σε νερό, καθαρό αέρα, τρόφιμα, ξυλεία και άλλα προϊόντα χρήσιμα για την επιβίωση των ανθρώπων, ενώ παράλληλα διατηρούν πλούσια τα οικοσυστήματα που συντηρούν τη ζωή στον πλανήτη. Και τι παίρνουν πίσω σε αντάλλαγμα? ΤΙΠΟΤΕ ή μάλλον μέσω του μηχανισμού των τιμών και τις φορολογίας, αξιόλογο μέρος των αγροτικών εισοδημάτων μεταφέρονται στις αστικές περιοχές, συντηρώντας την οικονομική (σσ. παρασιτική) δραστηριότητα των πόλεων (σσ. αστών)»
Η ΠΕΝΑ υποστηρίζει ότι η Άμεσα Εφαρμόσιμη Μέθοδος Εξωλογιστικού Υπολογισμού του Εξατομικευμένου Φορολογητέου Αγροτικού Εισοδήματος, η οποία εκπονήθηκε από Επιτροπή της ΕΤΑΓΡΟ- Επιστημονική Εταιρεία Αγροτικής Οικονομίας, υπογραφόμενη από τον καθ Παπαναγιώτου Ευάγγελο (ΑΠΘ), τον καθ Τσιμπούκα Κωνσταντίνο (ΓΠΑ), τον καθ Αποστολόπουλο Κωνσταντίνο (ΧΠΑ), τον καθ Ρεζίτη Αντώνιο (ΠΔΕ), τον καθ Γαλανόπουλο Κωνσταντίνο (ΔΠΘ) και έχει συνυπογραφεί από τον Πρόεδρο του ΓΕΩΤΕΕ καθ Μάμαλη Σπυρίδωνα (ΤΕΙ Καβάλας), προσφέρει την μόνη δίκαιη και εφαρμόσιμη μέθοδο συνεισφοράς των ελλήνων αγροτών στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους.
Το οποιασδήποτε μορφής φορολογικό σύστημα στον αγροτικό τομέα πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψη του τον κυριότερο παράγοντα συνδιαμόρφωσης αποτελεσμάτων, που είναι η φύση. Η φύση παρουσιάζει κύκλους, όπως είναι οι 11ετείς κύκλοι ηλιακών κηλίδων, οι 6ετείς κύκλοι του φαινόμενου El Ninio, και πολλοί άλλοι, όπως οι κύκλοι αναπαραγωγής του ζωικού κεφαλαίου και οι κύκλοι παραγωγής της ελιάς, ή ακόμα και οι κύκλοι ανάπτυξης ενός οπορωφόρου δένδρου. Και μόνο η αναφορά τέτοιων παραδειγμάτων, άγνωστων στην οικονομία της αγοράς, επιβάλουν τουλάχιστον 7ετείς, ή 5ετείς ή 3ετείς κύκλους μέσων όρων εισοδημάτων για τον προσδιορισμό του φορολογητέου αγροτικού εισοδήματος, ώστε να προσεγγίζεται η πραγματικότητα και να μην είναι το σύστημα υπερβολικά άδικο και εξαθλιωτικό.
Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις επιστημονικές συζητήσεις για το κόστος του επενδυμένου κεφαλαίου στον αγροτικό τομέα, όπως πχ ένα οπορωφόρο δένδρο ηλικίας 1 έτους, 5 ετών ή 10 ετών. Πώς υπολογίζεται η αξία του και πώς θα πρέπει να αποτυπωθεί σε ένα «λογιστικό» σύστημα η απόσβεση της αξίας, μιας επένδυσης που αυξάνεται καθώς φθάνει στην περίοδο της καρποφορίας? Είναι σε θέση η φορολογική υπηρεσία του σημερινού ελληνικού κράτους να το αντιμετωπίσει δίκαια?
Τελικά η ενιαία φορολόγηση των αστών στο σύστημα της οικονομίας της αγοράς, μπορεί να αντιμετωπίσει δίκαια τους αγρότες, μέλη των αγροτικών κοινωνιών και μελών κυρίως συστημάτων κοινωνικής οικονομίας, οι οποίοι ζουν σε απόλυτη συνάρτηση με το φυσικό περιβάλλον?
Οι Νέοι Αγρότες πιστεύουν ότι ο Ελληνικός Αγροτικός Τομέας μπορεί να αναλάβει τον μελλοντικό του ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδος, αν και διαθέτει ελαχιστότατες βιώσιμες εκμεταλλεύσεις, με πρωτοφανή αποεπένδυση (στοιχεία από R.I.C.A.), με σοβαρό εγγειοδιαρθρωτικό πρόβλημα (Δρ Π. Παναγόπουλος), χωρίς επαρκείς γεωργικές εφαρμογές & έρευνα, χωρίς εκπαίδευση στην αγροτική επιχειρηματικότητα, χωρίς υποστήριξη (Αγροτικά Επιμελητήρια ή άλλα κλπ) και με σχεδόν χρεωκοπημένους Συνεταιρισμούς (και με παρέμβαση της εκάστοτε περιστασιακής κομματικοποιημένης δημόσιας διοίκησης).
Η ΠΕΝΑ πιστεύει ότι σε οποιονδήποτε σχεδιασμό επιβάλλεται να συμμετέχει τουλάχιστον ισότιμα στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, που αφορούν το μέλλον του αγροτικού κόσμου, αξιοποιώντας την επιστημονική γνώση των γεωτεχνικών, που μπορούν να αντιληφθούν τις ιδιαιτερότητες της αγροτικής παραγωγής, για αποτελεσματικότερη συμβολή στην ανάπτυξη της Ελλάδος.
Αν όλοι περιμένουν από τον αγροτικό τομέα να αποτελέσει μιαν από τις «ατμομηχανές» που θα οδηγήσουν την Ελλάδα έξω από την κρίση, είναι άδικο να αντιμετωπίζεται πρόχειρα ο αγροτικός τομέας, πιθανόν μόνο με περιστασιακή εισπρακτική διάθεση, χωρίς πραγματική διαβούλευση με τους θεσμοθετημένους φορείς των αγροτών και κυρίως χωρίς την άμεση συμμετοχή των γεωργοοικονομολόγων και των επιστημόνων που γνωρίζουν το αντικείμενο, στους οποίους η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ προσέτρεξε για άντληση στοιχείων, τα οποία προσέφεραν πρόθυμα.
Τελικά μοιάζει σήμερα σαν να θέλουν να φορολογήσουν …. το μέλλον των αγροτών, αφού επί πολλά χρόνια εισέβαλλαν στις συνεταιριστικές και συνδικαλιστικές τους δομές με κρατικές (κομματικές?) χρηματοδοτήσεις και αφού άλωσαν το σύστημα αξιών των αγροτικών οργανικών κοινωνιών.


Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Ανάρπαστος ο Κρόκος Κοζάνης



Ανάρπαστος ο Κρόκος Κοζάνης

Συμφωνία με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού έκλεισαν οι παραγωγοί της Κοζάνης με εταιρεία-κολοσσό των ΗΠΑ στον κλάδο των μπαχαρικών για την πώληση 600 κιλών κρόκου.
Πρόκειται για πώληση-μαμούθ, που αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο της ετήσιας παραγωγής της περιοχής και αποδεικνύει ότι ακόμα και στον καιρό της κρίσης ο κρόκος είναι ένα από τα πιο ανταγωνιστικά προϊόντα που παράγονται στη χώρα μας.

Τα τελευταία χρόνια η φήμη του προϊόντος από την Κοζάνη αυξάνεται σε τόσο μεγάλο βαθμό ώστε να θεωρείται απαραίτητη η είσοδος νέων καλλιεργητών, αφού η παραγωγή δεν φτάνει για να καλύψει τη διεθνή ζήτηση.

Η πώληση των 600 κιλών κρόκου στην αμερικανική εταιρεία δεν είναι μια μεμονωμένη συναλλαγή που δεν θα έχει συνέχεια. Ανάλογα με την παραγωγή, οι Αμερικανοί θα επανέρχονται κάθε χρόνο για να αγοράσουν ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες. Οι παραγωγοί της Κοζάνης δεν περιορίζουν στις ΗΠΑ τη δραστηριότητά τους. Τις τελευταίες ημέρες έχουν συναντήσεις με επιχειρηματίες από τη Ρωσία με σκοπό να ανοίξουν και αυτή την αγορά. Παρά το γεγονός ότι εξαγωγές γίνονται ήδη σε χώρες όπως η Γαλλία, ο Καναδάς, η Ιορδανία και η Σαουδική Αραβία, το άνοιγμα προς μια τεράστια χώρα όπως η Ρωσία θα έχει μόνο θετικές επιπτώσεις.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Συμφωνία για τα αποθέματα ιχθύων βαθέων υδάτων



Συμφωνία για τα αποθέματα ιχθύων βαθέων υδάτων

Το Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας και Αλιείας οδηγήθηκε, στις 29 Νοεμβρίου, σε μια αλιευτική συμφωνία για τα μέγιστα επιτρεπόμενα αλιεύματα και τις ποσοστώσεις για ορισμένα αποθέματα βαθέων υδάτων.
Οι υπουργοί κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία για την Πρόταση Kανονισμού του Συμβουλίου περί καθορισμού, για το 2013 και το 2014, των αλιευτικών δυνατοτήτων των σκαφών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ορισμένα αποθέματα ιχθύων βαθέων υδάτων.

Σημειώνεται ότι τα εν λόγω είδη αναπτύσσονται αργά και είναι μακρόβια, με αποτέλεσμα να καθίστανται ιδιαίτερα ευάλωτα στις αλιευτικές δραστηριότητες. Οι επιστημονικές γνώσεις σχετικά με την μακροβιότητα και την ανάπτυξη των ιχθύων βαθέων υδάτων έχουν βελτιωθεί σημαντικά σε σχέση με τις προηγούμενες γνωμοδοτήσεις της επιστημονικής κοινότητας, αν και ακόμη υπάρχουν ελλιπή στοιχεία για κάποια είδη.

Ο υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος της Κύπρου, κ. Σοφοκλής Αλετράρης, ο οποίος προήδρευσε του Συμβουλίου, σημείωσε ότι «σε βασικά είδη που υπήρχε επαρκής θετική επιστημονική γνώση δόθηκε σχετική αύξηση στις ποσοστώσεις για τα έτη 2013-2014. Για τα είδη όμως που υπήρχαν ελλιπή επιστημονικά δεδομένα συμφωνήθηκαν μειώσεις με βάση την αρχή της προληπτικής προσέγγισης λαμβάνοντας, παράλληλα, υπόψη τις ανησυχίες και τις ευαισθησίες των κρατών μελών έτσι ώστε να μην επηρεάζεται η μελλοντική βιωσιμότητα».

Μετά από αρκετές συζητήσεις και διαβουλεύσεις το Συμβούλιο κατέληξε σε συμφωνία η οποία βασίστηκε κυρίως στην επιστημονική συμβουλή, στον στόχο Επίτευξης Μέγιστης Βιώσιμης Απόδοσης μέχρι το 2015, όπου αυτό είναι δυνατό, και στην προσέγγιση εξέτασης κατά περίπτωση.

Επίσης, το Συμβούλιο αντάλλαξε απόψεις για τις ετήσιες διαβουλεύσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Νορβηγίας, δυνάμει της διμερούς αλιευτικής συμφωνίας και αποφασίστηκε ότι θα δημιουργηθεί τεχνική επιτροπή που θα ασχοληθεί με τα τεχνικά θέματα που απασχολούν κάποιες χώρες, κάτι που θα οδηγήσει στην οριστικοποίηση της Συμφωνίας.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Η Commission αναθεωρεί τις θέσεις της για τα δικαιώματα φύτευσης αμπελώνων

Η Commission αναθεωρεί τις θέσεις της για τα δικαιώματα φύτευσης αμπελώνων

Με θέμα τα κύρια σημεία του σχεδίου πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το μέλλον των δικαιωμάτων φύτευσης πραγματοποιήθηκε συνάντηση στις 27 Νοεμβρίου, σύμφωνα με πληροφόρηση της ΚΕΟΣΟΕ, μεταξύ των εκπροσώπων των κεντρικών αγροτοσυνεταιρισυικών οργανώσεων Copa - Cogeca (κ. Coste, κ. Esposito, κ. Nickenig, κ. Pesonen, κ. Bignami), και του Επιτρόπου D. Cioloş (συνοδευόμενος από την κ. Catalao, τον κ. Madre, τον κ. Silva Rodriguez και τον κ. Zorrilla).
Το εν λόγω σχέδιο πρόκειται να παρουσιαστεί στην τελευταία συνεδρίαση της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου (ΟΥΕ) στις 14 Δεκεμβρίου και προβλέπει:
  • Ένα νέο ρυθμιστικό σύστημα των δικαιωμάτων φύτευσης για όλα τα κράτη μέλη (ΚΜ), χωρίς de minimis, και για όλα τα είδη του κρασιού
  • Ένα σύστημα που βασίζεται στην έγκριση νέων φυτεύσεων (χωρίς δικαιώματα φύτευσης), οι οποίες θα χορηγούνται στον παραγωγό, χωρίς χρέωση, και οι οποίες δεν θα είναι μεταβιβάσιμες. Οι άδειες θα έχουν μέγιστη διάρκεια 2 ή 3 (προς επιβεβαίωση) χρόνια
  • Μια ρήτρα διασφάλισης θα αποφασίζεται από την Επιτροπή, η οποία συνίσταται στην μέγιστη ποσοστιαία αύξηση (2%, προς επιβεβαίωση) των αμπελώνων  της Ε.Ε. ανά έτος, η οποία θα αναθεωρείται κάθε 2 (προς επιβεβαίωση) χρόνια
  • Τα Κ/Μ μπορούν να καθορίσουν μικρότερη ή μεγαλύτερη μέγιστη ποσοστιαία αύξηση και θα πρέπει η μέγιστη ποσοστιαία αύξηση της ΕΕ να είναι αντίστοιχη
  • Οι εθνικές αρχές θα είναι υπεύθυνες για τη χορήγηση αδειών
  • Στις ΠΟΠ / ΠΓΕ περιοχές, οι εθνικές αρχές θα πρέπει να συνεργάζονται με τις αντιπροσωπευτικές επαγγελματικές οργανώσεις του κλάδου και  να ακολουθούν τις συστάσεις τους κατά τη χορήγηση της άδειας
  • Τα κριτήρια προτεραιότητας θα καθορίζονται σε επίπεδο ΕΕ, με τρόπο ώστε να διευθετηθεί η διαχείριση της ζήτησης για φυτεύσεις
  • Το νέο σύστημα θα τεθεί σε λειτουργία την ίδια ημερομηνία για όλα τα κράτη μέλη (2016 ή 2019, προς επιβεβαίωση) και δεν πρέπει να υπάρχει χάσμα μεταξύ της τρέχουσας και της μελλοντικής νομοθεσίας
 
Επόμενα βήματα:
  • Η Επιτροπή θα έχει διμερείς συναντήσεις με τα κράτη μέλη πριν από την επόμενη συνεδρίαση της ομάδας υψηλού επιπέδου
  • Οι Copa-Cogeca θα έχουν συναντήσεις με θεσμικά όργανα της ΕΕ πριν από την επόμενη συνεδρίαση της ομάδας υψηλού επιπέδου
  • Η Επιτροπή θα στείλει το σχέδιο πρότασης για την ομάδα υψηλού επιπέδου στις 7 Δεκεμβρίου και η συνάντηση της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου στις 14 Δεκεμβρίου θα είναι αφιερωμένη εξ ολοκλήρου στη συζήτηση της έκθεσης της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου
  • Η τελική έκθεση της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου θα εξαρτηθεί από την έκβαση των συζητήσεων στις 14 Δεκεμβρίου
  • Τα συμπεράσματα της ομάδας υψηλού επιπέδου, στη συνέχεια θα υποβληθούν  στο Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
 
Η νομοθετική διαδικασία δεν έχει αποφασιστεί ακόμα. Για να είναι σε θέση να ενσωματώσει το νέο σύστημα στην ενιαία ΚΟΑ μετά το 2013, το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να υποβάλουν πρόταση

Σύμφωνα με την παραπάνω ανάλυση, η Επιτροπή είναι τώρα πιο κοντά στη θέση των Copa-Cogeca, ιδίως προβλέπει τώρα:
  • ένα ρυθμιστικό σύστημα για όλα τα κράτη μέλη και όλους τους τύπους κρασιού a priori
  • ότι η απόφαση θα λαμβάνεται από τις εθνικές αρχές
  • ένα ανώτατο όριο για την αύξηση των νέων φυτεύσεων
 
Παρ 'όλα αυτά, τα ακόλουθα σημεία παραμένουν ασαφή:
  • Τα ζητήματα που διακυβεύονται από ένα σύστημα αδειοδότησης
  • Οι θεσμοί που θα είναι υπεύθυνοι για τον καθορισμό του ανώτατου ορίου
  • Η αδειοδότηση σε ΠΟΠ / ΠΓΕ και μη ΠΟΠ / ΠΓΕ περιοχές
  • Η ημερομηνία έναρξης ισχύος του νέου συστήματος
  • Τα δικαιώματα αναφύτευσης
 

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Eνημερωτική εκδήλωση από την ΕΑΣ Τρικάλων για την καλλιέργεια σόγιας



Eνημερωτική εκδήλωση από την ΕΑΣ Τρικάλων για την καλλιέργεια σόγιας

Την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012 και ώρα 11:30 το πρωί, στο Εργατικό Κέντρο Τρικάλων, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση για την καλλιέργεια της σόγιας από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Τρικάλων. Την παρουσίαση όλων των παραμέτρων της καλλιέργειας της σόγιας θα πραγματοποιήσει το Γεωτεχνικό Τμήμα της AGROVIZ σε συνεργασία με την εταιρεία PIONEER.
Η ΕΑΣ Τρικάλων προσκαλεί  τους ενδιαφερόμενους αγρότες – κτηνοτρόφους να παραστούν στην ενημερωτική εκδήλωση προκειμένου να ενημερωθούν για την καλλιέργεια της σόγιας και τις προοπτικές της.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

ΠΑΣΕΓΕΣ: Βαρύ πλήγμα για τους αγρότες τα φορολογικά μέτρα



ΠΑΣΕΓΕΣ: Βαρύ πλήγμα για τους αγρότες τα φορολογικά μέτρα

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΣΕΓΕΣ, κατά τη δεύτερη συνεχόμενη ημέρα συνεδρίασής του, συζήτησε διεξοδικά το κρίσιμο ζήτημα της φορολόγησης των αγροτών, με βάση τις πληροφορίες που διέρρευσαν και διαρρέουν στον ημερήσιο Τύπο και τα άλλα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και επικύρωσε την παρέμβαση του προεδρείου της ΠΑΣΕΓΕΣ ως προς τα συζητούμενα μέτρα, τονίζοντας ότι η διαρρέουσα δέσμη μέτρων σε βάρος των αγροτών, πέραν εκείνων που περιλαμβάνονται στον πρόσφατο Νόμο του Μνημονίου, τα οποία αφαιρούν 1 δις ευρώ και πλέον από το αγροτικό εισόδημα, θα επιδράσουν αρνητικά όχι μόνο σε περαιτέρω μείωση της αγροτικής παραγωγής αλλά στην ανάπτυξη του αγροτικού τομέα στο σύνολό του, θέτοντας σε κρίση την διατροφική επάρκεια της χώρας.

Εργασιακά

Ταυτόχρονα, το ΔΣ συζήτησε τον προϋπολογισμό της οργάνωσης για το έτος 2013 και με δεδομένες τις δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις αποφάσισε τη δραστική μείωση των εξόδων Διοίκησης, αλλά και την προσαρμογή των μικτών αποδοχών του προσωπικού της ΠΑΣΕΓΕΣ, στο Νόμο 4093 – Νοέμβρ. 2012 αλλά και σύμφωνα με την πρόταση της κορυφαίας συνεταιριστικής οργάνωσης που υποβλήθηκε στην ΟΣΕΓΟ και σε όλες τις Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις της χώρας από το Μάιο του 2012.


Η ανακοίνωση της ΠΑΣΕΓΕΣ στις 22/11

Το θέμα της φορολόγησης των αγροτών, με βάση αυτά που διαρρέουν στις εφημερίδες (προφανώς από κυβερνητικούς κύκλους), εξέτασε κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση το Προεδρείο της ΠΑΣΕΓΕΣ.


Τρία είναι τα κρίσιμα ζητήματα.


Πρώτο, σε ότι αφορά την τήρηση των βιβλίων η ΠΑΣΕΓΕΣ λέει κατ’ αρχήν ναι, αλλά αυτό βεβαίως με ορισμένες αρχές και προϋποθέσεις, όπου να διευκρινίζεται με απόλυτη σαφήνεια τι θα αναγνωρίζουν ως έξοδα και να εξαιρεί από αυτή την υποχρέωση τους μικρούς παραγωγούς, όπως επίσης να υπάρχει και ένα αφορολόγητο ποσό για τη στήριξη των μικρομεσαίων αγροτών και να μην επιβάλλεται φόρος από το πρώτο ευρώ.

Δεύτερον, η ΠΑΣΕΓΕΣ θεωρεί δυσβάσταχτο το συντελεστή φορολόγησης 13% που διαρρέει το Υπουργείο το οποίο προφανώς δε λαμβάνει υπόψη του τα ακόλουθα:
 
 
-Η γεωργία είναι εκτεθειμένη περισσότερο από κάθε άλλη παραγωγική και οικονομική δραστηριότητα στο διεθνή ανταγωνισμό με βάση τις συμφωνίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Άλλωστε και οι άμεσες εισοδηματικές ενισχύσεις από πλευράς Ε.Ε., αναγνωρίζουν τις αρνητικές επιπτώσεις που υφίσταται η ευρωπαϊκή και η ελληνική γεωργία από τον ανταγωνισμό και δίδονται ως απώλεια εισοδήματος από τους παραπάνω λόγους.
 
 
-Είναι εκτεθειμένη στους κινδύνους των φυσικών καταστροφών και στις κλιματικές αλλαγές, που σε αυτή την περίπτωση τα εργαλεία προστασίας (ΕΛΓΑ, ΠΣΕΑ), μόνο ένα μέρος των ζημιών καλύπτουν
 
 
-Υπενθυμίζουμε ότι το αγροτικό εισόδημα, υπολείπεται κατά 40% περίπου του μέσου μισθού στην οικονομία.


Τρίτο, θεωρούμε ως απαράδεκτη και παράλογη και όχι απλά κρίσιμη, τη σκέψη του Υπουργείου να φορολογήσει τα παραγωγικά αγροτεμάχια των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών. Είναι άλλο πράγμα να φορολογείς το οικονομικό αποτέλεσμα που προκύπτει από τα μέσα παραγωγής, γεγονός θεμιτό και  λογικό και άλλο να φορολογείς τα ίδια τα μέσα. Η πρόταση αυτή είναι πέρα για πέρα αντιαναπτυξιακή και φυσικά θεωρούμε άκρως υποκριτικό όταν η Κυβέρνηση και γενικά το πολιτικό σύστημα, διακηρύσσει ότι η αγροτική οικονομία θα είναι ένας από τους νέους ισχυρούς πυλώνες ανάπτυξης της χώρας μας. Με το παραπάνω μέτρο, εάν ισχύσει, αυτοδιαψεύδεται.


Θεωρούμε ως μέγιστη κοροϊδία την τοποθέτηση του αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Μ. Χαρακόπουλου, το να προβάλει την επιδότηση της τήρησης βιβλίων, ως βασική πολιτική του νέου φορολογικού συστήματος χρησιμοποιώντας και ως βασικό επιχείρημα τη μείωση της ψαλίδας των τιμών, τηρώντας σιγή ιχθύος για τόσο βασικά θέματα όπως είναι τα παραπάνω.


Επισημαίνεται τέλος, σε ότι αφορά τη ψαλίδα των τιμών, η ΠΑΣΕΓΕΣ έχει καταθέσει επανηλειμμένα στοχευμένες προτάσεις και έχει θέσει στο τραπέζι του διαλόγου το παραγωγικό ηλεκτρονικό τιμολόγιο, όπου μπορεί να εφαρμοστεί, όπου με αυτό τον τρόπο και θα ισχυροποιήσει τη διαφάνεια των συναλλαγών και θα χτυπήσει τις ελληνοποιήσεις.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Οι Νέοι Αγρότες Πιερίας καταξιώνουν τον αγροτικό ρόλο







ΕΝΩΣΗ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 30-11-2012

Αν η Γεωργία, η Βιομηχανία Τροφίμων και ο Τουρισμός (κατά ΣΕΒ, ΕΕΤ & ΤτΕ) είναι οι «ατμομηχανές» της προσδοκόμενης ανάπτυξης της Ελλάδος, αυτά εννοούνται αποτελεσματικότερα όταν ενεργοποιούνται από τους Αγρότες για την Γεωργία, από τους Βιομηχάνους για την Βιομηχανία Τροφίμων και από τους Ξενοδόχους (& επαγγελματίες του τουρισμού) για τον Τουρισμό.
Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ υποστηρίζει την Τοπική Ανάπτυξη με αυτάρκεια και βιωσιμότητα (αειφορία) ως το επιτυχέστερο μοντέλο σταθερής αειφόρου ανάπτυξης, και αυτά επιτυγχάνονται μόνο με τοπική συνέργεια όλων των παραγωγών πλούτου.
Αν επιχειρηματικότητα είναι η διάθεση ανάληψης δράσης με υψηλό επίπεδο αβεβαιοτήτων, τότε έχουμε ιδιωτική επιχειρηματικότητα, αλλά και κρατική και συνεταιριστική, και κοινωνική, ακόμα και συλλογική. Και όσο περισσότερες οι αβεβαιότητες τόσο εντονότερη η επιχειρηματικότητα.
Οι Αγρότες είναι εξ ορισμού επιχειρηματίες καθόσον δρούν σε περιβάλλον με μεγάλες αβεβαιότητες, οι οποίες τώρα τελευταία επιδεινώνονται λόγω των κλιματικών αλλαγών.
Η ΠΕΝΑ κατά το 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών (6-9 Σεπ 2012, Ελατοχώρι) επέλεξε να δώσει βήμα αναγνώρισης στους Έλληνες Νέους Αγρότες με την Παρουσίαση Πετυχημένων Καλών Πρακτικών. Ανάμεσα στις παρουσιάσεις από όλη την Ελλάδα αναφέρονται οι πετυχημένες Αγροτικές Εκμεταλλεύσεις των κ Αποστόλη Κούρτη (Ράχη Πιερίας), ΑΣ Ράχης Αγ. Λουκάς, κ. Ι. Παντούλη (Περίσταση Πιερίας), κ Γιώργο Φωτιάδη (Εξοχή Πιερίας), κ. Θανάση Εσκίδη (Κατερίνη Πιερίας) ανάμεσα σε 21 δηλωθείσες από όλη την Ελλάδα.
Επελέγη για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα (μαζί με άλλους 4), ο κ. Απόστολος Κούρτης (βιοκαλλιεργητής αμπελουργός, δενδροκόμος, δασοκόμος, οινοποιός) και να διεκδικήσει το Βραβείο του πιο Καινοτόμου Νέου Αγρότη της Ευρώπης ανάμεσα σε υποψηφιότητες από 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Νέων Αγροτών στο ΕυρωΚοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, στις 6 Δεκ 2012.
Στην 26μελή αποστολή της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών στις Βρυξέλλες θα μετέχει ο κ. Γιάννης Παντούλης (βιοκαλλιεργητής δενδροκόμος, αμπελουργός, οινοποιός) και θα μιλήσει στο κεντρικό πάνελ μαζί με άλλους 3 από όλη την Ευρώπη για τις εμπειρίες, τα οράματα και τις δυσκολίες των αγροτικών επαγγελμάτων, όπως τα βιώνουν, με την συστηματική περίεργη απαξίωση του ρόλου των αγροτών στην τοπική ανάπτυξη.
Η Ένωση Νέων Αγροτών Πιερίας είναι περήφανη που Νέοι Αγρότες της Πιερίας θα εκπροσωπήσουν τον αγροτικό τομέα σε Ευρωπαϊκή διοργάνωση, ευχαριστεί τον Αντιπρόεδρο του ΕυρωΚοινοβουλίου καθ Γ. Παπαστάμκο (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) για την πρόσκληση και εύχεται καλή επιτυχία στην εκπροσώπηση,
Παράλληλα με όλες τις αγροτικές εργασίεςκαι τις κοινωνικές τους υποχρεώσεις οι Νέοι Αγρότες της Πιερίας προσκαλούν όλους στις 14 Ιαν 2013 στο Π. Κεραμίδι, στα γραφεία της ΕΝΑ Πιερίας, θα γίνει η παρουσίαση της εμπειρίας από τις Βρυξέλλες. Στην Zootechnia (Θεσ/νίκη, 7-10 Φεβ 2013) η ΕΝΑ Πιερίας θα μετέχει στην Παρουσίαση Πετυχημένων Επιχειρηματικών Πρακτικών από αγρότες. Τον Ιουν 2013 στην Πιερία επιλέχθηκε να γίνει το εργαστήριο του ευρωπαϊκού έργου FARMS UP για την σύνδεση Έρευνας, Γεωργικών Εφαρμογών, Αγροτικής Εκπαίδευσης και Υποστήριξης (Αγροτικά Επιμελητήρια?) για την ανάπτυξη της πραγματικής αγροτικής επιχειρηματικότητας από αγρότες.
Οι Νέοι Αγρότες της Πιερίας συναντώνται κάθε Δευτέρα, στις 20.00, στα γραφεία τους στο Παλαιό Κεραμίδι Κατερίνης τηλ 23510 92222, φαξ 23510 92223

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Νέοι Αγρότες και Δίκτυα παραγωγών-καταναλωτών




Μ Ι Χ Α Η Λ Ι Δ Η Σ   Δ Η Μ Η Τ Ρ Ι Ο Σ


ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ 28-11-2012


Το Σάββατο, 1 Δεκ 2012, στην Πάρο, στις 17.30, στο «Σπιτικό» στην παραλία της Παροικιάς, και την Κυριακή, 2 Δεκ 2012, στην Νάξο, στις 16.00, οργανώνονται από την Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος & Πολιτισμού και την Τοπική Πολιτική Κίνηση Οικολόγων Πρασίνων συναντήσεις-συζητήσεις με θέμα «Νέοι Αγρότες και Δίκτυα Παραγωγών-Καταναλωτών».
Οι «ατμομηχανές» ανάπτυξης της Ελλάδας είναι η γεωργία της, η βιομηχανία τροφίμων της και ο τουρισμός της (κατά ΣΕΒ, ΕΕΤ & ΤτΕ).
Ο πολλαπλασιαστής απασχόλησης της γεωργίας στην Ελλάδα είναι 4.7, δηλαδή αν μπορέσουμε να αυξήσουμε τους απασχολούμενους στον αγροτικό τομέα κατά έναν, τότε η συνολική απασχόληση στην Ελλάδα θα αυξηθεί κατά 4,7 θέσεις εργασίας σε διάφορες άσχετες με την γεωργία εργασίες.
Ο πολλαπλασιαστής ΑΕΠ της ελληνικής γεωργίας είναι 5, δηλαδή αν πρωτογενώς ο αγροτικός τομέας καταγράφεται ως 4% του ΑΕΠ, τότε στην πραγματικότητα η εισφορά του αγροτικού τομέα είναι το 20% του πλούτου.
Ο αγρότης είναι ο εξ επαγγέλματος ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΣ του περιβάλλοντος, και με την όξυνση των προβλημάτων της προστασίας της φύσης, τα αγροτικά επαγγέλματα θα βρίσκονται σε συνεχή αύξηση ζήτησης.
Ο πλανήτης μας θα έχει έλλειμμα 1 δις ισοδυνάμου τόνων σιτηρών το 2050, ενώ οι τιμές τροφίμων φαίνεται ότι θα αυξηθούν κατά 180% μέχρι το 2030. Η επισιτιστική ασφάλεια προηγείται της οποιασδήποτε άλλης οικονομικής δράσης.
Ο πλανήτης μας παράγει σήμερα αρκετή τροφή για όλους, αλλά υπάρχουν δισεκατομμύρια πεινασμένων, ενώ στην χώρα μας μέχρι σήμερα οι Έλληνες πετούνε ως άχρηστα το 50% των τροφίμων που αγοράζουν. Το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι πρόβλημα παραγωγής, αλλα πρόβλημα μεταφοράς και κατανομής των τροφίμων.
Ένα σχήμα Τοπικών Εφοδιαστικών Αλυσίδων, με στόχο την αυτονομία των τοπικών κοινωνιών, ίσως να είναι η απάντηση στις κρίσεις.
Το 2012, Διεθνές Έτος Συνεργατισμού (κατά μερικούς Συνεταιρισμών), ορίσθηκε από τον ΟΗΕ έτσι, μετά από εισήγηση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, διότι παρατηρήθηκε ότι οι κοινωνίες που διέθεταν οργανωμένους συνεταιρισμούς, ανταποκρίθηκαν σταθερότερα και επιτυχέστερα στις οικονομικές κρίσεις του 2008, σε όλο τον κόσμο.
Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ προωθεί την Τοπική Ανάπτυξη, με αυτάρκεια και βιωσιμότητα (αειφορία), και σημαντικό εργαλείο είναι η ανάπτυξη Τοπικών Εφοδιαστικών Αλυσίδων και η αύξηση του Τοπικού Κοινωνικού Κεφαλαίου, με δομές και οργανώσεις, προώθησης του ΤΟΠΟΥ.
Το ΣαββατοΚύριακο, 1 & 2 Δεκ 2012, στην Πάρο και Νάξο, προσκαλούνται όλοι σε ανοικτές συναντήσεις-συζητήσεις (17.30, Πάρος και 16.00, Νάξος) με θέμα «Νέοι Αγρότες και Δίκτυα Παραγωγών-Καταναλωτών». Πληροφορίες
για Πάρο: κ. Νικ. Στεφάνου, 6932301696, και
για Νάξο: κα Χρ. Ευθυμιάτου, 6941527255.


Για την Καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Ανεβάζει ταχύτητα τώρα η «Δωδώνη»



Ανεβάζει ταχύτητα τώρα η «Δωδώνη»

Στην κάλυψη του «χαμένου εδάφους» εντός της χώρας, καθώς κατά τη διάρκεια της τελευταίας χρονικής περιόδου απώλεσε έως και 20% από το μερίδιο αγοράς της, στοχεύει η νέα διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη», όπου συστήθηκε νέο Διοικητικό συμβούλιο με τη συμμετοχή εκπροσώπων των αντιδρώντων μέχρι πρότινος ΕΑΣ της Ηπείρου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, προτεραιότητα της διοίκησης, υπό τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Μάικλ Ο΄Νιλ, είναι να επανατοποθετήσει τα προϊόντα της εταιρείας στην αγορά, έτσι ώστε να αποκαταστήσει το μερίδιο αγοράς και ει δυνατόν να το αυξήσει.

Προς αυτή την κατεύθυνση έχουν αρχίσει να διοχετεύονται προς πώληση, τόσο προς την εγχώρια αγορά όσο και προς τις εξαγωγές, 45 τόνοι αποθεμάτων έτοιμων προϊόντων, που βρίσκονταν στις αποθήκες της επιχείρησης.

Συνέλευση

Την ίδια στιγμή, στις 5 Δεκεμβρίου και σε έκτακτη γενική συνέλευση θα δοθεί το «πράσινο φως» στη σύσταση του νέου Δ.Σ. της «Δωδώνη», το οποίο είναι επταμελές και απαρτίζεται από πέντε εκπροσώπους της μεγαλομετόχου «Strategic Initiatives» (S.I.) και δύο στελέχη από την πλευρά των μετόχων μειοψηφίας, δηλαδή των ΕΑΣ Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας.

Μάλιστα, ο γενικός διευθυντής της ΕΑΣ Ιωαννίνων, Β. Μήτσιος, κατέχει πλέον τη θέση του αντιπροέδρου της «Δωδώνη», ενώ μέλος του Δ.Σ. είναι και ο Θ. Γκουλιούμης, πρόεδρος της ΕΑΣ Θεσπρωτίας.

Η συμμετοχή εκπροσώπων των ΕΑΣ στο νέο Δ.Σ. αποτελεί de facto αναγνώριση από την πλευρά τους του γεγονότος πως η «S.I.» είναι ο καινούριος μεγαλομέτοχος.

Στο Δ.Σ. συμμετέχει και το μεγαλοστέλεχος της «S.I.» που έχει διαχειριστεί πολλές επενδύσεις σε μεταλλεία χρυσού και διαμαντιών, D. Razorenov, αλλά και ο επικεφαλής των συμβουλευτικών υπηρεσιών της «S.I.», Τ. Seepers.

Όσον αφορά στη μετοχική διάρθρωση, κάτοχος του 67,77% της γαλακτοβιομηχανίας είναι πλέον το εταιρικό σχήμα «Todyro Ltd», που αποτελεί θυγατρική της «S.I.», η οποία συστήθηκε για να αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο της «Δωδώνη».

Από τους υπόλοιπους μετόχους, το 24,78% είναι στην κατοχή της ΕΑΣ Ιωαννίνων και το εναπομείναν ποσοστό μοιράζεται με μικρά μερίδια στις ΕΑΣ Αρτας - Φιλιππιάδας, Πωγωνίου, Πρεβέζης και Θεσπρωτίας.

ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Κοντά στα Χριστούγεννα η πληρωμή του υπολοίπου των επιδοτήσεων στους αγρότες

Κοντά στα Χριστούγεννα η πληρωμή του υπολοίπου των επιδοτήσεων στους αγρότες

Μετά τις 15 Δεκεμβρίου πρόκειται να δοθεί το υπόλοιπο 50% της ενιαίας ενίσχυσης για το 2012 στους αγρότες, ύψους 1,1 δισ. ευρώ, μετά και την ολοκλήρωση των απαραίτητων ελέγχων.
Το συνολικό ποσό της ενιαίας ενίσχυσης ανέρχεται σε 2,2 δισ. ευρώ και επρόκειτο να δοθεί σύμφωνα με τις διαδικασίες εξ ολοκλήρου τον Δεκέμβριο.

Ωστόσο, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δεδομένου του προβλήματος ρευστότητας των παραγωγών, είχε ζητήσει και έγινε αποδεκτό από την ΕΕ, να καταβληθεί τον Οκτώβριο το 50% της ενίσχυσης ως προκαταβολή. Έτσι στις 20 Οκτωβρίου πιστώθηκε σε περίπου 680.000 δικαιούχους το ποσό των 1,1 δισ., ευρώ, ενώ επιλύονται σταδιακά τα ειδικά προβλήματα (π.χ. αγροτεμάχια σε αναδασωτέες περιοχές) που επηρέασαν την πληρωμή σε 6.300 δικαιούχους.
 
Μόλις την περασμένη εβδομάδα για παράδειγμα, πληρώθηκε το ποσό των 1.400.000 ευρώ σε 1.083 δικαιούχους στους νομούς Καβάλας και Έβρου.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Αύξηση εξαγωγών, μείωση τιμών καταγράφει έκθεση της ΠΑΣΕΓΕΣ για τα εσπεριδοειδή

Αύξηση εξαγωγών, μείωση τιμών καταγράφει έκθεση της ΠΑΣΕΓΕΣ για τα εσπεριδοειδή

Αύξηση της εξαγόμενης ποσότητας εσπεριδοειδών το 2011 σε σχέση με το 2010 καταγράφει έκθεση των υπηρεσιών της ΠΑΣΕΓΕΣ, σε ποσοστό 8%, με παράλληλη μείωση της μέσης τιμής κατά -10%. Παράλληλα, το 2012 έχουμε μείωση των εξαγωγών κατά -32% σχετικά με το 2011 και αύξηση της μέσης τιμής κατά 7%.
Ολόκληρο το έγγραφο εργασίας του κ. Θ. Βλουτή, στελέχους της ΠΑΣΕΓΣ στην υπηρεσία Αγροτικής Οικονομίας

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Οι Νέοι Αγρότες στο ΕυρωΚοινοβούλιο





















ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 28-11-2012


Αποστολή της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ οργανώθηκε για να μεταβεί τις Βρυξέλλες, 5-7 Δεκ 2012, στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Νέων Αγροτών, που οργανώνει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, για να υποστηρίξουν τις 5+1 συμμετοχές στο Βραβείο του πιο Καινοτόμου Νέου Αγρότη.
Η Ελλάδα πάει στις Βρυξέλλες στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο με τις Πετυχημένες Πρακτικές που επελέγησαν μετά το 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών (6-9/9/2012, Ελατοχώρι), από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΝΑ και είναι οι:
Καζάκης Πάγκαλος (Νέα Γωνιά Χαλκιδικής) αμπελουργός με τελικά προϊόντα κατεψυγμένα ντολμαδάκια, πετιμέζι, αμπελόφυλλα, τουρσί αμπελοκορφάδες και άλλα
Κούρτης Απόστολος (Ράχη Πιερίας) αμπελουργός, δασοκόμος, δενδρώδεις καλλιέργειες (κεράσια), συνεταιρισμένος για τις παραγωγές του και οινοποιός.
Γιώργας Δημήτρης (Αρχαία Επίδαυρος Αργολίδας), γεωργοκτηνοτρόφος και σφαγείο για χοιρινό κρέας και παραγωγή βιοαερίου από την διαχείριση κοπριάς.
Καραμπάσης Μαϊστρος (Κροκεές Λακωνίας), Τεχν. Γεωπόνος-βιοκαλλιεργητής δενδρωδών καλλιεργειών και κηπευτικών, με ελιές, λάδι και υδροπονικά λαχανικά
Κόλλιας Βασίλειος (Ακραίφνιο Βοιωτίας), γεωπόνος-αγρότης, οπωροκηπευτικά με χονδική-λιανική πώληση και αξιοποίηση τεχνολογίας έγχρωμων δικτυοκηπίων και
Λουκίσας Κωνσταντίνος (Αχαρναί Αττικής), γεωπόνος-Αγρότης, με υδροπονικές εγκαταστάσεις παραγωγής λαχανοκηπευτικών.
Την αποστολή ενισχύουν Νέοι Αγρότες από τις Ενώσεις Νέων Αγροτών με τις πολυαριθμότερες συμμετοχές στο 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών, που είναι από την ΕΝΑ Λακωνίας (κ Γ. Αλεξανδράκος & κα Ο. Κουρλά), από την ΕΝΑ Θεσσαλονίκης (κ Σ. Βογιατζής & κ Ν. Αλωπούδης), από την ΕΝΑ Αχαϊας (κ Σ. Παντελής & κ. Π. Ρέκκας), από την ΕΝΑ Ημαθίας (κ. Ν. Αγγελόπουλος), από την ΕΝΑ Κοζάνης (κ. Λ. Αρνίδης), από την ΕΝΑ Κιλκίς (κ. Θ. Φυντανίδης), από την ΕΝΑ Λάρισας (κ. Α. Μακρής), από την ΕΝΑ Πιερίας (κ. Ι. Παντούλης), από την ΕΝΑ Αρκαδίας (κ. Γ. Περδικάρης), από την ΕΝΑ Πρέβεζας (κ. Λ. Ραβανός), από την ΕΝΑ Αργολίδας (κα Δ. Τσακίρη), από την ΕΝΑ Αιτωλοακαρνανίας & ΔΣ ΠΕΝΑ (κ Ι. Ζαφείρης), από την ΕΝΑ Σερρών & ΔΣ ΠΕΝΑ (κ. Π. Γκιοργκίνης), ενώ η ΕΝΑ Βοιωτίας και ΕΝΑ Αττικής μετέχουν με τις Πετυχημένες Πρακτικές.
Ο κ Λ. Πολυμενάκος, ΓΓ ΔΣ ΠΕΝΑ επεσήμανε ότι όταν θα γυρίζουν όλοι μαζί από τις Βρυξέλλες θα έχουν πραγματοποιήσει μέχρι τότε οι Ενώσεις Νέων Αγροτών 190 δημόσιες προδημοσιευμένες ανοικτές εκδηλώσεις, που δείχνουν την πραγματική δύναμη των Νέων Αγροτών και την διάθεσή τους με αυτόνομη οργάνωση και θέληση να συμβάλλουν σε ένα καλύτερο μέλλον για τον αγροτικό κόσμο.
Ο κ Β. Κόλλιας (Ειδ. Γραμματέας ΠΕΝΑ) εύχεται να διοργανώσουν οι Έλληνες Νέοι Αγρότες το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Νέων Αγροτών το 2014, ενώ παράλληλα με τα προβλήματα κοινωνικοποίησης και δημιουργίας οικογένειας, οι Νέοι Αγρότες τρέχουν να προλάβουν την αποτροπή αμελέτητων ενεργειών, όπως η πρόσφατη, διαφαινόμενη από το Υπουργείο Οικονομικών, πρόθεση επιβολής λογιστικής μεθόδου φορολόγησης, χωρίς καμιά συζήτηση-διαβούλευση.
Ο πρόεδρος της ΠΕΝΑ κ. Β. Γιαννόπουλος ευχαρίστησε τον Αντιπρόεδρο του ΕυρωΚοινοβουλίου καθ Γ. Παπαστάμκο για τη ευκαιρία συμμετοχής στην συνάντηση των Νέων Αγροτών από τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που οργανώνει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, 5-7 Δεκ 2012, στις Βρυξέλλες.


Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Σε τρεις μήνες νομοθεσία για τις καθυστερήσεις πληρωμών στις εμπορικές συναλλαγές

Σε τρεις μήνες νομοθεσία για τις καθυστερήσεις πληρωμών στις εμπορικές συναλλαγές

Εμπρόθεσμα και πριν από την 16η Μαρτίου 2013, θα ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία η κοινοτική οδηγία 2011/7/ΕΕ για την καταπολέμηση των καθυστερήσεων πληρωμών στις εμπορικές συναλλαγές, διαβεβαιώνει ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Αθανάσιος Σκορδάς.
Με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο κ. Σκορδάς ενημερώνει 13 βουλευτές, που είχαν καταθέσει σχετική ερώτηση, ότι η Οδηγία εφαρμόζεται για όλες τις πληρωμές που έχουν αμοιβή στο πλαίσιο εμπορικών συναλλαγών, ανεξαρτήτως αν αυτές διενεργούνται μεταξύ ιδιωτικών ή δημοσίων επιχειρήσεων, ή μεταξύ επιχειρήσεων και δημοσίων αρχών.

Όπως εξάλλου αναφέρει ο υφυπουργός, προκειμένου να επιτευχθεί η βέλτιστη ενσωμάτωσή της στην εθνική νομοθεσία, έχει συγκροτηθεί 15μελής Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, υπό την προεδρία συμβούλου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Σ΄ αυτήν, συμμετέχουν διάφοροι κοινωνικοί εταίροι, μεταξύ των οποίων στελέχη των υπουργείων Ανάπτυξης, Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας, ο σύμβουλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου καθώς και εκπρόσωπος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος.

Οι βουλευτές Γιώργος Βλάχος, Θεόδωρος Σολδάτος, Ανδρέας Κουτσούμπας, Γιώργος Κασαπίδης, Γιώργος Κοντογιάννης, Γιάννης Μιχελάκης, Ανδρέας Μαρίνος, Γιώργος Ορφανός, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Μιχάλης Ταμήλος, Δημήτρης Κυριαζίδης, Μιχάλης Παπαδόπουλος και Ιορδάνης Τζαμτζής, έχουν επισημάνει ότι πολλές πληρωμές στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των οικονομικών φορέων ή μεταξύ των οικονομικών φορέων και δημοσίων αρχών, πραγματοποιούνται αρκετά ετεροχρονισμένα, με συνέπεια οι καθυστερήσεις αυτές των πληρωμών να επηρεάζουν αρνητικά τη ρευστότητα.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Καινοτομία στην άρδευση με λύσεις οικονομικές και αποδοτικές για τον αγρότη

Καινοτομία στην άρδευση με λύσεις οικονομικές και αποδοτικές για τον αγρότη

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (ΠΕΔ ΑΜ-Θ) συμμετέχει σε διεθνές Εταιρικό Σχήμα το οποίο επιχορηγεί η Ευρωπαϊκή Ένωση με 6.000.000 € για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών άρδευσης ακρίβειας.
Το νέο ερευνητικό πρόγραμμα, FIGARO (Flexible and PrecIse IrriGation PlAtform to Improve FaRm Scale Water PrOductivity / Ευέλικτη και Ακριβής Πλατφόρμα για τη Βελτίωση της Υδατικής Παραγωγικότητας σε Κλίμακα Αγροτικής Καλλιέργειας) με επικεφαλής εταίρο την Ισραηλινή εταιρεία Netafim, έχει ως στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας του νερού σε υδροβόρες καλλιέργειες και την ανάπτυξη μιας οικονομικά αποδοτικής πλατφόρμας άρδευσης ακρίβειας.

Η πανευρωπαϊκή κοινοπραξία ερευνητών και εταιρειών λογισμικού του FIGARO στοχεύει στη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης και εξαιρετικά τεχνολογικά προηγμένης πλατφόρμας, η οποία θα προσφέρει στους αγρότες τη δυνατότητα να διαμορφώσουν ένα προγραμματισμό άρδευσης που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις ιδιαίτερες κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες της κάθε καλλιέργειας.

Ο ρόλος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων ΑΜ-Θ στο FIGARO είναι να λειτουργήσει ως φορέας ενημέρωσης και διάχυσης των διαδικασιών και των αποτελεσμάτων του έργου στις τοπικές κοινωνίες. Το ερευνητικό κομμάτι του έργου από Ελληνικής πλευράς θα υλοποιηθεί από το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) σε συνεργασία με τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΠΕΔ ΑΜ-Θ είναι ο μοναδικός Εταίρος του FIGARO από τον χώρο της Αυτοδιοίκησης και μαζί με τον FAO (Food and Agricultural Organization-Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας) θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος στην προσπάθεια που θα γίνει μέχρι την λήξη του έργου, τον Οκτώβριο του 2016, για την διάδοση των αποτελεσμάτων του έργου.


Σύσκεψη εργασίας στη Γενισέα

Το πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση έγινε την Τρίτη 6 Νοεμβρίου, όπου η ομάδα έργου της ΠΕΔ ΑΜΘ, ο Επίκουρος Καθηγητής του ΔΠΘ Γ. Συλαίος, ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης Δρ. Μ. Κουτράκης και υπηρεσιακοί παράγοντες πραγματοποίησαν σύσκεψη εργασίας υπό την προεδρία του δημάρχου Αβδήρων Β. Τσολακίδη, στην έδρα του Δήμου, τη Γενισέα.

Ο Δήμος Αβδήρων θα είναι το πεδίο πιλοτικής εφαρμογής των λύσεων άρδευσης ακριβείας που θα αναπτυχθούν μέσω του FIGARO και επιπλέον, μαζί με την Καβάλα, ο τόπος διεξαγωγής της επόμενης τακτικής συνάντησης των εταίρων τον Ιούνιο του 2013. Για το λόγο αυτό έγινε αναλυτική παρουσίαση των δράσεων του έργου και συζητήθηκαν πρακτικά ζητήματα που αφορούν την επί τόπου υλοποίηση συγκεκριμένων ενεργειών κατά το προσεχές εξάμηνο.

Η καλλιέργεια που επελέγη για να χρησιμοποιηθεί ως η πιλοτική στην Ελλάδα είναι το βαμβάκι, όπου το σύστημα ολοκληρωμένης άρδευσης ακριβείας που θα δοκιμασθεί αναμένεται να έχει γενική εφαρμογή και να οδηγήσει σε μία μείωση της τάξης του 20% στην χρήση νερού.

«Η εφαρμογή της άρδευσης ακρίβειας» ανέφερε ο δήμαρχος Αβδήρων και Αντιπρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜ-Θ, Β. Τσολακίδης, «έχει μεγάλες δυνατότητες να οδηγήσει σε εξοικονόμηση ενέργειας, νερού και άλλων συντελεστών κόστους όπως λιπάσματα και φυτοφάρμακα σε επίπεδο αγροτικής καλλιέργειας, ανεξάρτητα από το μέγεθος του χωραφιού και του καλλιεργούμενου είδους».


Επ’ ωφελεία των αγροτών και της τοπικής κοινωνίας

«Η υπό εξέλιξη αναθεώρηση της τιμολογιακής πολιτικής για τη χρήση του αρδευτικού νερού, όπως ορίζει η κοινοτική νομοθεσία, σε συνδυασμό με την ανάγκη για την αειφόρο χρήση των φυσικών πόρων και την προσαρμογή της γεωργίας στην κλιματική αλλαγή» τόνισε από την πλευρά του ο δήμαρχος Καβάλας και πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜ-Θ Κωστής Σιμιτσής «καθιστούν την εξεύρεση πρακτικών και εφαρμόσιμων λύσεων επιτακτική και άμεση προτεραιότητα».

«Όταν το καλοκαίρι του 2011 διεκδικήσαμε και πετύχαμε τη συμμετοχή της ΠΕΔ ΑΜ-Θ και του ΔΠΘ» είπε ο κ. Σιμιτσής «το κάναμε γιατί αντιληφθήκαμε ότι οι ολοκληρωμένες λύσεις άρδευσης ακριβείας μπορούν να συμβάλλουν σε μια πιο ορθολογική χρήση του νερού προσαρμοσμένη στις συγκεκριμένες και πραγματικές ανάγκες των καλλιεργειών και στην βελτίωση της ποιότητας και ποσότητας των παραγόμενων προϊόντων».

«Οφείλουμε ως Αυτοδιοίκηση», κατέληξε ο δήμαρχος Καβάλας, «άμεσα να αξιοποιήσουμε επ’ ωφελεία των αγροτών και της τοπικής κοινωνίας το γεγονός ότι εταιρείες και ερευνητές αναζητούν την ανάπτυξη συστημάτων που θα παρέχουν λύσεις οι οποίες θα είναι οικονομικά συμφέρουσες και απλές στη χρήση τους».


Σχετικά με το FIGARO

Το FIGARO είναι ένα πανευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του 7ου Προγράμματος Πλαισίου για την Έρευνα και Τεχνολογική Ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το FIGARO επικεντρώνεται στην επιδίωξη σημαντικής μείωση της χρήσης του νερού σε επίπεδο γεωργικής εκμετάλλευσης, τουλάχιστον κατά 25 %, μέσω της ανάπτυξης μιας οικονομικά αποδοτικής, πλατφόρμας διαχείρισης άρδευσης ακριβείας είτε με καταιονισμό είτε με στάγδην άρδευση.
Το εταιρικό σχήμα του FIGARO στηρίζεται στις πλέον προηγμένες εταιρείες του κλάδου της άρδευσης ακριβείας καθώς συντονίζεται από την Netafim (παγκόσμιος ηγέτης στην στάγδην άρδευση και στην άρδευση ακριβείας, με 27 θυγατρικές εταιρείες, 13 εργοστάσια κατασκευής και πάνω από 3.000 εργαζόμενους σε 110 χώρες σε όλο τον κόσμο) και περιλαμβάνει έξι επιπλέον μικρομεσαίες επιχειρήσεις με υψηλή εξειδίκευση και τεχνογνωσία σε θέματα άρδευσης ακριβείας. Ενισχύεται από οκτώ πανεπιστημιακούς και ερευνητικούς φορείς την ΠΕΔ ΑΜ-Θ και τον FAO . Οι εταίροι προέρχονται από το Ισραήλ, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ολλανδία, τη Δανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Το «πρασίνισμα» των ενισχύσεων στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε.



Το «πρασίνισμα» των ενισχύσεων στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε.

Οι δυνατότητες «πρασινίσματος» των άμεσων ενισχύσεων των αγροτών, σε ποσοστό 30% σύμφωνα με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την νέα ΚΑΠ, θα βρεθούν στο επίκεντρο της διήμερης συνεδρίασης των υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε., την Τετάρτη 28 και την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες.
Συγκεκριμένα, στα πλαίσια του διαλόγου που συνεχίζεται για την τελική μορφή που θα έχουν οι προτάσεις που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, η οποία θα ισχύσει για το διάστημα από το 2014 έως το 2020, οι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις πάνω σε τρεις από τους τέσσερις νέους κανονισμούς, οι οποίοι αφορούν:
  • τις άμεσες ενισχύσεις και ειδικότερα το «πρασίνισμά» τους κατά 30% με μέτρα όπως η διατήρηση μόνιμων βοσκοτόπων, η αμειψισπορά των καλλιεργειών καθώς και η διατήρηση ενός ποσοστού 7% οικολογικού χώρου εστίασης σε κάθε γεωργική εκμετάλλευση.
  • την κοινή οργάνωση της αγοράς αγροτικών προϊόντων, όπου περιλαμβάνεται και το καθεστώς των ποσοστώσεων της ζάχαρης για την οποία προτείνεται η κατάργησή τους το 2015, ενώ υπάρχουν και απόψεις για την διατήρησή τους έως το 2020.
  • και ο προτεινόμενος κανονισμός για την αγροτική ανάπτυξη, ο οποίος θα πρέπει να εξεταστεί ως σύνολο και ως πακέτο με άλλους κανονισμούς της Ε.Ε.
 
Στα θέματα αλιείας, το Συμβούλιο θα ασχοληθεί με τις αλιευτικές δυνατότητες για ορισμένα αποθέματα βαθέων υδάτων για το 2013 και το 2014, ενώ θα διεξαχθεί και η καθιερωμένη ετήσια διαπραγμάτευση μεταξύ ΕΕ και Νορβηγίας.
 
Ο υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος της Κύπρου, κ. Σοφοκλής Αλετράρης θα προεδρεύσει της συνάντησης, ενώ θα παραβρεθούν και οι Επίτροποι: Γεωργίας και την Αγροτικής Ανάπτυξης Dacian Cioloş, Ναυτιλιακών Υποθέσεων και Αλιείας Μαρία Δαμανάκη, και Υγείας και τους Καταναλωτών Tonio Borg.
 
Οι δημόσιες συνεδριάσεις και οι συνεντεύξεις Τύπου θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω διαδικτύου στην εξής διεύθυνση: http://video.consilium.europa.eu

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

5ος διαγωνισμός Ελαιολάδου ΚΟΤΙΝΟΣ

Στα πλαίσια της έκθεσης ελαιολάδου 5η ΕΛΑΙΟΤΕΧΝΙΑ 2013, 1-3 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί και φέτος ο 5ος διαγωνισμός Ελαιολάδου ΚΟΤΙΝΟΣ με στόχο οι ελαιοπαραγωγοί, ελαιοτριβείς, τυποποιητές οι οποίοι διαθέτουν νομίμως τυποποιημένο το προϊόν τους, να διατηρήσουν και να βελτιώσουν την ποιότητα του επωνύμου προϊόντος τους προωθώντας την χρήση του ελαιόλαδου υψηλής ποιότητας σε όλη την γκάμα των πεδίων χρήσης και κατανάλωσής του. http://www.eleotexnia.gr
Ο διαγωνισμός ΚΟΤΙΝΟΣ 2013  θα εξελιχθεί σε δύο σκέλη.
1). Το πρώτο σκέλος  θα αφορά τον διαγωνισμό Ποιότητας Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου (Ισχυρής, Μέτριας και Ελαφράς έντασης Φρουτώδους), ενώ
2). το δεύτερο σκέλος θα αφορά τον διαγωνισμό για την ανάδειξη της καλύτερης Συσκευασίας Τυποποιημένου Ελαιολάδου (Περιέκτης, Καινοτομία, Συνολική Εικόνα, Ετικέτα).
ΔΗΛΩΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΑΣ συμπληρώνοντας τα πεδία της παρακάτω φόρμα:
http://www.eleotexnia.gr/dkotinosform.html





Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε :
Φιλολάου 234 11631, Αθήνα
Τηλ.: 210 7568888 (8 γραμμές)
Fax:  210 7568889 & 210 7568890
info@eleotexnia.gr
www.eleotexnia.gr
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ
Σύμφωνα με το άρθρο 14 του Νόμου 2672/1998 (ΦΕΚ 290 τ.Α) , τα μηνύματα e-mail, για να είναι έγκυρα θα πρέπει να περιέχουν απαραίτητα : Ονοματεπώνυμο ή επωνυμία (για Νομικό πρόσωπο), ταχυδρομική διεύθυνση κατοικίας, αριθμό τηλεφώνου ή fax, ιδιότητα του χειριστή. Αν τα μηνύματα προέρχονται απο υπηρεσία ή Δημόσιο φορέα να περιέχουν επιπλέον θέμα, ημερομηνία, αριθμό πρωτοκόλλου. Το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τεκμαίρεται οτι έχει περιέλθει κανονικά στον λήπτη αν υπάρξει ηλεκτρονική επιβεβαίωση.

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Στις 4.000 οι αιτήσεις για τη μίσθωση αγροτικής και κτηνοτροφικής γης

Στις 4.000 οι αιτήσεις για τη μίσθωση αγροτικής και κτηνοτροφικής γης

Περίπου 4.000 αιτήσεις έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής για τη μίσθωση γεωργικής και κτηνοτροφικής γης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων, Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ). Από τις αιτήσεις αυτές έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και έχουν υπογραφεί 243 συμβόλαια μίσθωσης γης σε 11 περιφερειακές ενότητες.
Το 57% όσων έχουν υπογράψει σύμβαση είναι νέοι ηλικίας έως 35 ετών με πτυχίο Γεωτεχνικής Σχολής, το 24% είναι νέοι έως 35 ετών, το 14% άνεργοι και το 5% νέοι αγρότες έως 35 ετών. Επίσης, το 87% των συμβολαίων αφορά στη μίσθωση έως 4 στρεμμάτων, έως 10 στρεμμάτων το 9% κι άνω των 10 στρεμμάτων το 4%. Ενδιαφέρον, δε, έχει το γεγονός ότι σε ποσοστό 83% η γη που μισθώθηκε θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή τροφίμου που είναι ενταγμένο στο στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας. Το υπόλοιπο 17% της γης που ενοικιάστηκε, θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ζωοτροφών ή ως βοσκότοπος.

Μέχρι σήμερα αγροτική γη έχει μισθωθεί σε Βοιωτία, Εύβοια, Ημαθία, Θεσσαλική, Καβάλα, Κιλκίς, Λάρισα, Ξάνθη, Πέλλα, Πιερία και Χαλκιδική.

Σημειώνεται ότι η γη διανέμεται σε ανέργους, νέους αγρότες, πτυχιούχους Γεωτεχνικής Σχολής, επαγγελματίες αγρότες και νομικά πρόσωπα με αντίτιμο 5 ευρώ το στρέμμα ανά καλλιεργητική περίοδο και ανώτατο όριο τα 100 στρέμματα ανά δικαιούχο.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Νέα όρια ηλικίας σε ασφάλιση και συνταξιοδότηση του ΟΓΑ

Νέα όρια ηλικίας σε ασφάλιση και συνταξιοδότηση του ΟΓΑ

Ανακοίνωση με διευκρινίσεις σχετικά με τα νέα όρια ηλικίας όσον αφορά στην ασφάλιση και συνταξιοδότηση των ασφαλισμένων του εξέδωσε ο ΟΓΑ.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Οργανισμός, οι ασφαλισμένοι του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης με έτος γέννησης το 1948 δικαιούνται σύνταξη λόγω γήρατος το έτος 2015, δηλαδή στο 67ο έτος της ηλικίας τους.

Επίσης η ανακοίνωση τονίζει ότι όσοι από τους γεννηθέντες το έτος 1948, καταβάλουν μέχρι «την 28-12-2012, προαιρετικά, με την ειδοποίηση που τους απεστάλη, την ασφαλιστική εισφορά του Β΄ εξαμήνου 2012, δεν θα τους αποσταλεί το Φεβρουάριο του έτους 2013 νέα ειδοποίηση καταβολής της εισφοράς αυτής».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΟΓΑ αναφέρει τα εξής: Σας γνωρίζουμε ότι με τις διατάξεις του Ν. 4093/2012 "Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016 – Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής του Ν. 4046/2012 και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016" τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας, όπου αυτά προβλέπονται, αυξάνονται κατά δύο έτη. Κατόπιν των ανωτέρω, οι ασφαλισμένοι του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης με έτος γέννησης το 1948 δικαιούνται σύνταξη λόγω γήρατος το έτος 2015, δηλαδή στο 67ο έτος της ηλικίας τους.

Τυχόν υποβληθείσες αιτήσεις δεν θα αποστέλλονται στις Υπηρεσίες του ΟΓΑ. Επίσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του ως άνω νόμου, η υπαγωγή στην ασφάλιση του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών των προσώπων που ασφαλίζονται στον ΟΓΑ και η συνέχιση της καταβολής ασφαλιστικής εισφοράς λήγει στο τέλος του έτους συμπλήρωσης του 66ου έτους της ηλικίας τους.

Όσοι από τους γεννηθέντες το έτος 1948, καταβάλουν μέχρι την 28-12-2012, προαιρετικά, με την ειδοποίηση που τους απεστάλη, την ασφαλιστική εισφορά του Β΄ εξαμήνου 2012, δεν θα τους αποσταλεί το Φεβρουάριο του έτους 2013 νέα ειδοποίηση καταβολής της εισφοράς αυτής.

Η ως άνω αύξηση των ορίων ηλικίας και η χορήγηση σύνταξης στο 67ο έτος, εφόσον συντρέχουν και οι λοιπές προϋποθέσεις, ισχύει και για τους Ανασφάλιστους Υπερήλικες.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

«Ξηλώθηκαν» μολυσμένες καλλιέργειες Γκότζι Μπέρι

«Ξηλώθηκαν» μολυσμένες καλλιέργειες Γκότζι Μπέρι

Την προσοχή των γεωργών που αποφασίζουν να στραφούν σε νέες καλλιέργειες για τις οποίες παραγγέλνουν σπόρους και φυτά από το διαδίκτυο, εφιστά η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της περιφερειακής ενότητας Έβρου. Αφορμή για την ανακοίνωση που εξέδωσε η υπηρεσία, ήταν η επιβεβαίωση προσβολής φυτών του είδους Γκότζι Μπέρι από συγκεκριμένο άκαρι στην περιοχή Δικέλλων Αλεξανδρούπολης.
Η υπηρεσία προέβη στην καταστροφή των συγκεκριμένων, μολυσμένων φυτών, και επισημαίνει στους αγρότες ότι στις ιστοσελίδες από τις οποίες επιλέγουν τις νέες αυτές καλλιέργειες, δεν αναφέρεται η ισχύουσα φυτοϋγειονομική νομοθεσία ούτε ο κίνδυνος διάδοσης εχθρών και ασθενειών που δεν απαντώνται στη χώρα μας ή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Καταλήγοντας, η Αγροτική Διεύθυνση υπογραμμίζει ότι πριν την αγορά σπόρων και φυτών οποιασδήποτε νέας καλλιέργειας, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ενημερώνονται σχετικά από το τμήμα Ποιοτικού και Φυτοΰγεινομικού Ελέγχου, ώστε να αποφύγουν την πιθανότητα επιβολής προστίμου αλλά και καταστροφής της καλλιέργειάς τους.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Μετά τις 15 Δεκεμβρίου το υπόλοιπο της ενιαίας ενίσχυσης

Μετά τις 15 Δεκεμβρίου το υπόλοιπο της ενιαίας ενίσχυσης

Έχουν οριστικοποιηθεί οι διεργασίες, ολοκληρώνονται οι έλεγχοι και θα δωθεί το υπόλοιπο 50% της Ενιαίας Ενίσχυσης μετά την 15η Δεκεμβρίου, όπως ανέφερε στις 26 Δεκεμβρίου, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθ. Τσαυτάρης, στην εκπομπή 1+Ένα της ΕΡΤ3 και στους δημοσιογράφους Βασίλη Κατσάρα και Έλσα Ποιμενίδου.
Αναλυτικότερα, τα βασικά σημεία της συνέντευξης του υπουργού έχουν ως εξής:
 
Για τη διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους και τις εξελίξεις
σχετικά με το Eurogroup
 
Το τριήμερο αυτό ήταν κρίσιμο, όχι μόνο για τη δόση, αλλά τις προηγούμενες δύο ημέρες έγιναν επίσης κρίσιμες συζητήσεις για οικονομικά θέματα μιας και τέθηκε αφενός μεν το συνολικό δημοσιονομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα επόμενα 5, 6 χρόνια- δηλαδή ποιος θα είναι ο προϋπολογισμός της Κοινότητας  αλλά και το πώς θα διανεμηθεί αυτός ο προϋπολογισμός, πόσα χρήματα θα δοθούν για το ΕΣΠΑ και πόσα για την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Άρα μιλούμε για κρίσιμες αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον μας για τα επόμενα χρόνια. Δυστυχώς υπάρχει μια υστέρηση στη λήψη αποφάσεων. Καλό θα ήταν αν είχαν συμφωνηθεί αυτά γιατί όσο πηγαίνουν πίσω τόσο καθυστερεί και η υλοποίηση των αποφάσεων.
 
Για τη σημερινή απόφαση που είναι εξίσου κρίσιμη θέλω να πιστεύω ότι θα ολοκληρωθεί με επιτυχία αυτή η διαπραγμάτευση και θα δοθούν τα χρήματα. Όμως δεν πρέπει να μείνουμε εκεί. Πρέπει κι αυτό κάνουμε όλοι ως Κυβέρνηση και τα κόμματα που την απαρτίζουν να αρχίσει άμεσα η ανάπτυξη του τόπου. Αν συνεχίσουμε απλά να περιμένουμε τα χρήματα τότε πιστεύω ότι αυτή η παραγωγική πίτα συνεχώς θα συρρικνώνεται. Και όσο αγωνίζεσαι να μοιράσεις μια πιο μικρή πίτα τόσο το κομμάτι που παίρνεις είναι μικρότερο. Πρέπει αμέσως κι αυτό ουσιαστικά ξεκίνησε με τη ψήφιση του προϋπολογισμού και το πέρασμα των μέτρων από τη Βουλή, να ξεκινήσει το δεύτερο σκέλος που είναι το αναπτυξιακό. Να παράξουμε περισσότερο, να μεγαλώσουμε την πίτα, να μοιράσουμε μεγαλύτερα κομμάτια.
 
Σε ότι αφορά στον αγροτικό τομέα, εμείς από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι το Υπουργείο αυτό μπορεί πραγματικά να γίνει θεμέλιο του τόπου πάνω στο οποίο μπορεί να πατήσει όλη η ανάπτυξη. Και δεν το λέμε με λόγια, ούτε είναι κάτι ανέφικτο. Ο πρωτογενής τομέας, δηλαδή η φυτική και ζωική παραγωγή, η ιχθυοπαραγωγή, ήταν ανέκαθεν θεμέλιο ανάπτυξης του τόπου. Για παράδειγμα στα εξαιρετικά καπνά στηρίχθηκε όλη η καπνοβιομηχανία, που ας πούμε είναι συνυφασμένη και η ιστορία της Θεσσαλονίκης με αυτό το μεταποιητικό κομμάτι. Το βαμβάκι μας στήριξε και τα εκκοκκιστήρια και τα νηματουργία, τα κλωστοϋφαντουργία. Και τώρα το γάλα μας θα στηρίξει την ντόπια βιομηχανία.
 
Δυσκολίες με ανταγωνισμό σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον πάντοτε θα υπάρχουν. Όμως αυτή είναι η δεύτερη μεγάλη στροφή που επιδιώκουμε. Μέχρι τώρα παλεύαμε να κάνουμε μια γεωργική παραγωγική διαδικασία και τα προϊόντα, χαμηλού κόστους. Για μας το μέλλον είναι να στρέψουμε την παραγωγική διαδικασία προς την ποιότητα. Η ποιότητα είναι το μεγάλο μας πλεονέκτημα, συνυφασμένη με πέντε έννοιες. Για παράδειγμα ένα Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης να είναι φτιαγμένο με βιολογικό τρόπο. Να είναι προϊόν της παραδοσιακής μας γεωργίας. Όλος ο κόσμος και η Ε.Ε και ο Έλληνας καταναλωτής κάνει αυτή την περίοδο μια στροφή προς το εθνικό προϊόν και γι’ αυτό λέω ότι είναι μεγάλη ευκαιρία.
 
Προγράμματα ενίσχυσης αγροτών
 
Κυρίως φροντίσαμε για την ενίσχυση της ρευστότητας των αγροτών, με αποτέλεσμα κατ’ επέκταση να ενισχύσουμε και το σύνολο της Περιφέρειας, δίνοντας μέσα στο καλοκαίρι την εξισωτική αποζημίωση, ύψους 180 εκατ. €., κυρίως για την ενίσχυση της κτηνοτροφίας.
 
Επειδή καταλαβαίνουμε ότι η αύξηση του ενεργειακού κόστους δημιουργεί πρόβλημα προσπαθήσαμε και δώσαμε νωρίς το 50% της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Καυσίμων για να «απαλύνουμε» το κόστος αγοράς του πετρελαίου που χρειάζεται ο αγρότης και θέλω να πιστεύω πως έως το τέλος του έτους θα δώσουμε και το υπόλοιπο. Δώσαμε αρκετές στοχευμένες ενισχύσεις για κάποιες κατηγορίες προϊόντων και φυσικά πολύ σημαντικό ήταν όταν μετά τις 15Οκτωβρίου η Ευρωπαϊκή Ένωση μας επέτρεψε να δώσουμε την προκαταβολή της Ενιαίας Ενίσχυσης και για πρώτη φορά τόσο γρήγορα και παρά τις δυσκολίες που υπήρχαν λόγω της έλλειψης της ΑΤΕ και τη μεταφορά της εκείνη την περίοδο στην Τράπεζα Πειραιώς, δώσαμε στις 20 Οκτωβρίου 1,1 δις €. Μάλιστα έχουν οριστικοποιηθεί οι διεργασίες, ολοκληρώνονται οι έλεγχοι και θα δώσουμε το υπόλοιπο 50% της Ενιαίας Ενίσχυσης μετά την 15η Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον Κανονισμό. Δηλαδή λίγο πριν από τις γιορτές ξανά η γεωργία θα βάλει στον τόπο μόνο από την ενιαία ενίσχυση 1,1 δις € . Αυτή την περίοδο είναι πολύ σημαντικά τα χρήματα αυτά και δεν ενισχύουν μόνο τον αγρότη, αλλά τονώνουν ολόκληρη την περιφέρεια. Με αυτήν την έννοια λέω ότι η γεωργία μπορεί να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης για τον τόπο.
 
Για τη στροφή των νέων στη γεωργία
 
Έχω ξαναπεί ότι ο ανθρώπινος πόρος είναι ο πιο περιορισμένος στη γεωργία και αυτή η συρρίκνωση δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, αλλά όλης της Ευρώπης. Ενδεικτικά, μόνο το 6,1 των γεωργών της Ευρώπης  είναι άτομα ηλικίας κάτω των 35 ετών. Δεν μπορούμε να πάμε σε μια γεωργία του μέλλοντος χωρίς γεωργούς. Υπάρχουν λοιπόν τρεις πτυχές. 
 
Από τη μια έχουμε δράση για τους ήδη νέους γεωργούς να μη φύγουν από την περιφέρεια. Έχουμε προγράμματα υποστήριξης και στηρίξαμε 10.000 νέους αγρότες προκειμένου να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους.
 
Η δεύτερη δράση αφορά στους νέους των αστικών κέντρων που θα ήθελαν να επιστρέψουν και είναι επιλογή τους να γίνουν κατ’ επάγγελμα αγρότες. 
 
Και μια τρίτη δράση είναι ότι δίνουμε γη σε 4.000 ανθρώπους, πτυχιούχους γεωτεχνικούς, από τους 5.000 που έκαναν αίτηση, με ένα συμβολικό ενοίκιο της τάξης των 5 ευρώ. Δεν χαρίζουμε τη γη, την παραχωρούμε με ένα μακροχρόνιο leasing. Τη γνώση την έχουν και μπορούν να τη μετακυλίσουν στην παραγωγική διαδικασία.
 
Θέλουμε να πάμε κόσμο στην Περιφέρεια. Χωρίς ανθρώπους δεν υπάρχει γεωργία.
 
Για τη μείωση της ψαλίδας τιμών μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή και το κοινωνικό έργο του υπουργείου
 
Πριν από λίγες μέρες ξεκίνησε η δωρεάν διανομή τροφίμων σε απόρους αξίας 23,5 εκατ. €. Πρόκειται για διανομή 5 βασικών ειδών (ρύζι, μακαρόνια, γραβιέρα, φέτα ΠΟΠ και ελαιόλαδο για πρώτη φορά). Μιλάμε για περίπου 830.000 δικαιούχους, είτε ως μεμονωμένα άτομα, είτε ως οικογένειες είτε ως συσσίτια. Πρόκειται για έναν τρόπο να ανταποκριθούμε σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας να αποκτήσουν στοιχειώδη τρόφιμα.
 
Ετοιμάζουμε και δύο αντίστοιχες δράσεις για σχολεία. Διανομή φρουτοσαλάτας με ελληνικά φρούτα σε φυσικό χυμό πορτοκαλιών και διανομή γαλακτοκομικών, γιαουρτιού και γάλακτος.
 
Παράλληλα ετοιμάζουμε και ήδη λειτουργούμε πιλοτικά σε κάποιες περιοχές τις λεγόμενες αγορές αγροτών (farmer’s markets) για να προσφέρονται κάποια προϊόντα σε μειωμένες τιμές. Δεν πρόκειται για τις λαϊκές αγορές που γνωρίζουμε. Θα λειτουργούν μόνο κάθε Σάββατο και οι παραγωγοί θα πωλούν απευθείας τα προϊόντα τους στον καταναλωτή. Έτσι έχει τη δυνατότητα και ο παραγωγός να κάνει μια καλή τιμή και να έχει κέρδος και ο καταναλωτής να αγοράσει πολύ φθηνότερα, γιατί απουσιάζει η ψαλίδα μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή.
 
Για τη δράση «Ελληνικό Πρωινό» στα ξενοδοχεία
 
Πρόκειται για μια προσπάθεια όλης της Κυβέρνησης για να υπάρξουν συνέργειες  μεταξύ των υπουργείων.
 
Εμείς δεν περιορίζουμε την υποστήριξή μας μόνο στον πρωτογενή τομέα. Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια και σύντομα θα ανακοινώσουμε τη δημιουργία ή την ανάπτυξη ή την επέκταση περίπου 330 μεταποιητικών βιομηχανιών, ενώ μας ενδιαφέρει η εξωστρέφεια της ποιότητας. Δηλαδή θα κάνουμε ειδικές στοχευμένες δράσεις κατά προϊόν και κατά περιοχή. Δεν θα ενισχύσουμε τις εξαγωγές γενικά, αλλά μελετημένα, όπως έχουμε κάνει μέχρι στιγμής, με θεαματικά αποτελέσματα, με τις εξαγωγές της κομπόστας ροδάκινου στη Ρώσικη αγορά και του ελαιολάδου στην Κίνα, ενώ 24% αυξήθηκαν οι εξαγωγές κρασιών στη Β. Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
 
Προσπαθούμε να παντρέψουμε τον πρωτογενή και τον τριτογενή τομέα. Δηλαδή τη γεωργία με τον τουρισμό καθώς πιστεύουμε ότι ο τουρισμός μπορεί να βοηθήσει και να βοηθηθεί από τη γεωργία. Είπαμε με την Υπουργό Τουρισμού κα Κεφαλογιάννη ότι στη χώρα μας έρχονται 16 εκατομμύρια τουρίστες. Μπορούν να δουν και να μείνουν ενθουσιασμένοι και από την ελληνική διατροφή, έτσι ώστε αφενός να βοηθήσουν στην κατανάλωση των δικών μας ποιοτικών προϊόντων και ταυτόχρονα να υποστηρίξουν τη γεωργία με αυτόν τον τρόπο  και αφετέρου να γίνουν ζωντανοί πρεσβευτές της ποιότητας των τοπικών μας προϊόντων. Σε αυτή την προσπάθεια, μια πρώτη δράση παρουσιάσαμε προχθές στην Έκθεση Philoxenia στο περίπτερο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος το «Ελληνικό Πρωινό» στο οποίο συμμετέχουν μέχρι στιγμής περίπου 178 ξενοδοχεία, τα οποία προσφέρουν τοπικά πρωινά αντίστοιχα με τα προϊόντα που παράγει ο κάθε τόπος. Είναι συμβολαιοποιημένες διαδικασίες και συμπράξεις. Μάλιστα σύμφωνα με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο ήδη δέχτηκε άλλες 1.800 αιτήσεις ξενοδοχείων για να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ